Mi is az a new adult korcsoport? – Kozma Réka cikke

A különböző korcsoportok közül leginkább a new adult korcsoporttal kapcsolatban merül fel a legtöbb kérdés az írók körében . Szerkesztőként gyakran kérdezik tőlem is, hogy mi alapján lehet valamit a new adult kategóriába besorolni, ha ennek az olvasórétegnek írnának, mire figyeljenek.

Nem csoda, hogy nagy a bizonytalanság a korcsoport körül, hisz egyáltalán a „new adult” elnevezés is csak a 2010-es évektől kezdett külföldön elterjedni, itthon pedig pár évvel később.

A kategória megjelenése összefügg az ifjúsági regények reneszánszával. A kétezres években a young adult történeteknek egy óriási népszerűségi hulláma kezdődött. Akkoriban jelentek meg olyan világsikerek, mint például az Alkonyat, amit olyan további bestseller sorozatok követtek, mint Az éhezők viadala, A végzet ereklyéi, az Üvegtrón stb.

Évek múltával ez az óriási rajongóbázis már kezdett kiöregedni a kamaszoknak szóló ifjúsági történetekből, és olyan regényekre vágytak, amelyek inkább már a huszonévesek problémáira fókuszálnak. A számukra jelentek meg az első new adult regények, amelyek megtartották az ifjúsági regények fiatalos hangvételét és pergő történetvezetését, de már érettebb témákkal foglalkoznak.

Sokan azért is tudják nehezen behatárolni a new adult korcsoportot, mert még manapság sem feltétlenül nevezik a kiadók sem a regényeiket new adultnak, akkor sem, ha azok.

Pedig több szórakoztató kiadónak van olyan fiatal nőket megcélzó sorozata, amelyben sok kimondottan new adult regény is helyet kap. Ilyen a Könyvmolyképző Kiadónak a Rubin pöttyös sorozata, ahol a realista történetek találhatók, és emellett létezik a Zafír pöttyös sorozat, amelyben fiatal nőknek szóló romantikus fantasykat és romantikus urban fantasy történeteket találunk. Ezen kívül a Libri Kiadó Insomnia sorozatában, a Maxim Passion sorozatában (illetve néha a Dream válogatásban), és az Álomgyár kiadónál is jelennek meg new adultnak besorolható regények.

Ennek tudatában észrevehetjük, hogy a bestseller listákon rendszeresen számos new adult történetet találhatunk, csak éppen nem tudjuk róluk, hogy azok. Ha a teljes romantika palettát nézzük, azon belül is a new adult az egyik legnépszerűbb kategória manapság.

 

Mit kell tudni a new adult korcsoportról?

A young adult regények célközönsége a fiúk és a lányok, és a korcsoporton belül számtalan zsáner megjelenik, a romantikától a sci-fin át a horrorig.

A new adult esetében viszont úgy alakult, hogy az lényegében a romantika egy alkategóriájának lehet tekinteni, és célközönsége főként a nők.

Kezdetben döntő többségben a fiatal felnőtteknek szóló realista romantikus regényeket sorolták ebbe a kategóriába (gondoljunk Colleen Hoover, Elle Kennedy, Erin Watt, J. A. Redmerski, Jessica Sorensen regényeire), de az utóbbi években láttunk példákat NA thrillerekre (Colleen Hoover és Tarryn Fischer is írt thrillert) és fantasykre is (Sarah J. Maas Tüskék és rózsák udvara-sorozata, de ide tartoznak Jaymin Eve könyvei is, és mostanában Jennifer L. Armentrout is ebben a korcsoportban ír).

A new adult művek célcsoportja elsősorban a 18-26 évesek (a gyakorlatban inkább 18-30), és maguk a művek is általában 18-26 évesekről szólnak (bizonyos esetekben ennél idősebb a főszereplő, de általában 30-nál fiatalabb).

A szereplők rendszerint már elhagyták a középiskolát, egyetemre, főiskolára járnak, vagy éppen most kezdik a karrierépítést, próbálják kitalálni, mit kezdjenek az életükkel, hogyan léphetnek előre.

Egyéb népszerű témák az elszakadás a szülőktől, az önálló élet kihívásai, kapunyitási pánik, jövőtől való szorongás, útkeresés, pályaválasztás stb.

A párkapcsolatok tekintetében az NA történetekre kevésbé jellemző az a naiv optimizmus, amit az ifjúsági regényekben találunk, hogy néha a szereplők azt hiszik, hogy életük párját találták meg. A huszonéves korosztály ennél realistább, tudják, hogy nem minden kapcsolat működik hosszú távon, de a főszereplő a történet végére egy olyan párt talál, aki mellett boldog, és aki mellett tud fejlődni.

Még fontos tudni azt, hogy mivel ezek már nem ifjúsági történetek, felnőtt karakterekről beszélünk, ezért többnyire megtalálható bennük erotika is.

A new adult korcsoport esetében is fontos kihangsúlyozni, hogy attól még, hogy egy történetnek huszonévesek, egyetemisták a főszereplői, az még nem lesz automatikusan NA regény. Ahogy valami nem lesz attól automatikusan ifjúsági regény, hogy kamasz a főszereplője.

Minden korcsoport esetében fontos, hogy a szerző tájékozódjon, ismerje az adott korcsoport számára íródott könyveket, és ismerje a célközönségét.

Donna Tartt A tikos történet c. könyve egyetemen játszódik, ahogy Sally Rooney Normális emberek regénye is, mégse nevezné senki NA történetnek egyiket se. Stephen Kingnek is gyakran vannak fiatal főszereplői, mégse mondanánk rá, hogy ifjúsági regényeket ír.

Egy történet nem csak a karakterei miatt lesz new adult, hanem a benne megjelenő témáktól, és attól, hogy a szerző hogyan írta meg.

A célkorosztályon és a hozzájuk kapcsolódó témákon túl vannak a new adult regényeknek olyan közös jellemzői, amelyeket íróként szintén figyelembe kell venni.

Az első jellemző, hogy ezek a történetek karakterközpontúak. Egy vagy két nézőpontkarakter van bennük, és fontos, hogy az olvasó képes legyen hősnővel vagy hőssel azonosulni, beleélje magát a helyzetébe.

Ahogy a young adult regények esetében, ennél a korcsoportnál is fontos a fiatalos hang, kiváltképp, ha az író E/1 narrációval dolgozik (ami NA történeteknél gyakori nézőpont).

Az előbbi két ponttal összefügg, hogy fontos a közeli narráció, főként az érzelmes és romantikus jelenetekben. Ha ezt nem sajátítja el az író, nem lesz ebben a kategóriában sikeres – ahogy általában a romantika zsánerében, úgy a new adult regényekben is az érzelmi ív ügyes kezelése alapvető.

Végül pedig azt érdemes tudni, hogy ezek általában pergő, fordulatos írások, ami alatt nem azt kell érteni, hogy tele vannak akciójelenettel, hanem hogy ezek nem lassú, elmélkedős, hosszú leírásokat tartalmazó történetek. Erős konfliktusok és végig fenntartott érzelmi feszültség jellemzi őket.

 

Romantika, chick-lit és a new adult

A new adult kategória és általában a romantikus zsáner is érdekes változásokon ment át az utóbbi években.

Amikor a new adult korcsoport feltűnt és egyre ismertebbé vált, a romantikus szerzők számára ez volt az az új és menő kategória, amiben sokan írni akartak.

Ahogy említettem, a kétezres években kialakult a YA rajongók népes csoportja, akik az évek múltával már kicsit érettebb történeteket igényeltek. Viszont azóta is sok idő eltelt, az a rajongói réteg, aki 10 évvel ezelőtt egyetemista volt, és kimondottan ennek az életkornak a kihívásai érdekelték, ma már a húszas évei végen jár.

A 90-es évek népszerű romantikus alzsánere a chick-lit volt. A kétezres években az egyik kiemelten népszerű alzsáner a new adult, és a nagy népszerűség hatására a realista romantikus regények egy része is elkezdett hasonulni ehhez az alzsánerhez.

Ma ha a realista romantikus történeteket nézzük, akkor a két nagy irány közül az egyik a chick-lit. Ennek a főszereplői 40 év alattiak, fiatalok, de nem egyetemisták. Szinte mindig van a történetekben szerelmi szál, de emellett a főszereplő egyéb problémákkal is megküzd, pl. munkahelyi problémák, családi problémák stb. (ezek mellett lehet, hogy a romantikus szál mellékszál).

Főleg manapság gyakran megjelennek a történetekben fontos társadalmi kérdések, vagy a közösségi médiában gyakran előkerülő témák, mint külföldön a rasszizmus, különböző származású szereplők kapcsolata, de mostanában gyakori téma a pozitív testkép, és változatlanul előkerülnek mentális problémák is.

A chick-lit mellett a másik nagy irányzat a könnyedebb romantikus-erotikus regények. Itt érezhető az NA könyvek népszerűségének hatása, mert ezeknek köszönhetően a romantikus zsáneren belül kiemelkedett egy olyan alkategória, ami fiatal felnőttekről szól (de nem feltétlenül egyetemistákról vagy munkakezdőkről).

Ettől függetlenül egy 28 éves vállalkozóról szóló regényt még mindig nem lehet NA-nak nevezni. Viszont ha megnézzük a kiadók könyvcsaládjait, azokban gyakran keverednek a kimondottan NA regények azokkal az egyéb realista romantikus regényekkel, amik stílusukban nagyon hasonlóak, csak valamivel idősebb karakterekkel dolgoznak.

Például Penelope Ward írt olyan regényt, ami egyetemistákról szól, és new adultnak tekinthető (pl. Jake megadja magát), de Vi Keelanddal együtt már kicsit idősebb karakterekről írnak, akik már rég maguk mögött hagyták az egyetemet. Ettől függetlenül Ward célközönsége nem változik.

 

Ha megnézzük a magyar kiadók romantikus könyvcsaládjait, például a Rubin pöttyös sorozatot, az kimondottan NA sorozatnak indult, de ma már vegyesen találunk benne NA regényeket és kicsit idősebb szereplőkről szóló romantikus-erotikus történeteket.

A témák tekintetében a házasság itt már felmerülhet, a családalapítás még kevésbé, és itt is előkerülnek olyan komolyabb problémák, mint a párkapcsolati erőszak, szexuális erőszak, traumák és egyéb mentális problémák, függőségek, családi kapcsolatok, gyász, LMBTQ karakterek stb. Tehát a romantika itt sem zárja ki a mélyebb tartalmat, sőt.

Egyébként külföldi könyvek esetében manapság könnyű megállapítani, mi chick-lit, és mi romantikus-erotikus: ha rajzolt a borítója, az chick-lit, ha fotós és emberek vannak rajta, az romantikus-erotikus.

A new adult regények ideális esetben 360.000 és 600.000 leütés közé esnek.

Az NA fantasyk lehetnek ennél hosszabbak, hisz a világépítés vagy a bonyolultabb történet miatt erre szükség lehet. De a 800.000 leütés fölötti kéziratoknál a szerkesztőben felmerül a gyanú, hogy túlírtak és dramaturgiai gondok is lehetnek velük.

(Persze külföldi könyvek között előfordulnak az ennél hosszabb regények is, de egy világhírű bestseller szerző esetében ezen nem aggódik a kiadó, míg egy kezdő magyar szerző esetében igen.)

 

Ez a new adult regényeknek csak egy vázlatos áttekintése, sokkal többet el lehetne mondani a korcsoporthoz kapcsolódó jellegzetes témákról, narrációs módokról és stílusjegyekről.

Ha íróként érdekel a korcsoport, akkor most jelentkezhetsz az Írástudó Íróiskola New Adult regényíró kurzusára, ahol két hónapon keresztül kifejezetten fiatal felnőtteknek szóló romantikus regények írására, felépítésére koncentrálunk.

A kurzuson kidolgozhatod a romantikus szál legfontosabb fordulópontjait, így a végére lesz egy cselekményvázlatod, amiből olyan regényt írhatsz, ami biztosan megragadja az olvasókat.

 

Kozma Réka (szerkesztő, íróiskolai oktató, az Így neveld a regényedet blog vezetője)

VN:F [1.9.21_1169]
Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
4 hozzászólás Szólj hozzá
  1. A Dream válogatás kapcsán a The Belles – A szépség ára című kötet véleményetek szerint YA vagy NA kategória? Azért érdekelne, mert maga a regény nyelvezete lendületes és pörgős, de elég mély témát boncolgat és néhol elborzasztó.

  2. Szia Bettina! Konkrétan ezt a könyvet nem olvastam, így csak a leírásból tájékozódom, de nekem úgy tűnik, hogy ezt elég egyértelműen young adult regénynek mondják. Bizonyos esetekben azért nem olyan könnyű elválasztani young adult meg a new adult történeteket, mert a YA-k is hajlamosak sötét és komoly témákkal dolgozni. Önmagában ettől még nem lesz valami felnőtt regény, az is számít, hogy a kemény témát az író hogyan ábrázolja. Ugyanazt a helyzetet egy new adult regény naturalisztikusabban is bemutathatja, de az érzelmi hatás szempontjából a YA történetek finomabb megközelítése is ugyanolyan megrázó lehet.

  3. Kedves Réka!
    Köszönöm a választ. 🙂 Az lenne még a kérdésem, hogy nyelvi szint tekintetében mennyire kell leírósabbnak, komolyabb hangvételűnek lennie egy NA regénynek a YA-hoz képest? Itt is működhet a gördülékeny megfogalmazás és a sok párbeszéd, ha a regény a zsáner egyéb kritériumainak megfelel?

  4. Kedves Bettina!
    „Itt is működhet a gördülékeny megfogalmazás és a sok párbeszéd, ha a regény a zsáner egyéb kritériumainak megfelel?” Igen, működik.
    Egy NA regénynek nem kell komolyabbnak vagy leírósabbnak lennie egy YA-nál. YA könyvek között is van komoly, leírós és lírai, és van könnyed és pergő. Attól még, hogy valami ifjúsági, nem feltétlenül egyszerűbb, mint egy felnőtt regény. Sőt, ebben esetben általában egy ifjúsági regénynél jobban működhet a lassabb, leírós stílus, mint az általában pergő NA-nál.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük