Meseíró kurzus

Hogyan lehet lebilincselni a gyerekeket?

Milyen szempontok alapján kerül kiadásra egy mesekönyv?

Mitől lesz egy történet generációk nagy meséje?

Szeretettel  várunk minden meseírót a Könyvmolyképző Kiadó gyerekirodalmi kurzusára. A hazai kortárs meseirodalomban ellentétes hatások és motivációk élnek párhuzamosan egymás mellett, így sok meseíró – kezdő és gyakorlott író egyaránt – tanácstalanul áll, hiszen nehéz értelmezni a kiadók elvárásait.

Az oktatás során nem irodalomelméleti megközelítést alkalmazunk, hanem országos szinten egyedülálló módon lélektani és gyakorlati szempontokat alkalmazva szeretnénk kibontani a meseírók tehetségét.

A kurzus három nagy témakört jár körbe, és rengeteg kérdést segít tisztázni:

  • Könyvszakmai ismeretek: Milyen különböző értékekre és célokra épülnek a kiadói profilok? Milyen mélyebb jelentése van a korcsoport-védelemnek? Mit értünk korosztály, írói nyelvezet és téma egységén? Milyen mesekönyvtrendeket látunk a hazai könyvkiadásban? Milyen típusú illusztráció milyen olvasóréteget szólít meg?
  • Pszichológiai témák: Melyik korosztályra milyen életkori sajátosság jellemző? Mi a mesék mélylélektani szerepe? A különböző mesebeli konfliktusok milyen szorongásféléhez kapcsolódnak, és hogyan oldhatók fel? Miért értelmezi másként a gyerek a mesét, mint a felnőtt? Miért okozhatnak gondot a rosszul megírt problémafeldolgozó mesék? Hogyan fest a gyereklélektan szemszögéből az igazságos világ kontra könyörület témaköre?
  • Gyakorlati feladatok: Hogyan lehet más korcsoportokra meséket írni, mi a különbség az írói eszköztárban? Mit jelent a mese dramaturgiai íve, és mi a lebilincselő mesék kulcsa? Mitől lesz izgalmas a népmese, állatmese, napi feladatok meséje, tündérmese, ismeretterjesztő mese, stb.? Hogyan lehet újító meséket írni? Mitől lesz eredeti egy ötlet?

Az oktatás online formában történik. A hallgatók egy zárt Facebook csoportban kapják meg a heti tananyagokat és írói feladatokat, melyeket saját ütemükben dolgoznak fel, majd vasárnap estig leadják. Az oktatást végző szerkesztő mindenkinek egyedi visszacsatolást ad minden héten. A csoportban a tananyagokról, illetve írói és könyvszakmai témákról zajlanak a beszélgetések.

 

A kurzus időtartama 8 hét: 2021. március 1 – április 25.

Kurzust vezeti: Róbert Katalin szerkesztő, íróiskolai oktató

 

Jelentkezési határidő: 2021. február 20.

Cím: konyvmolykepzopalyazat@gmail.com (tárgy mezőbe: Meseíró kurzus)

A kurzus díja: 76.200 Ft 

A tanfolyamra felvételi írást kell beküldeni, ez egy bármilyen saját mese lehet. Kérnénk még egy bemutatkozást is, amelyben szerepel az életkor és az eddigi írói tevékenység.

A jelentkezési határidő után egy héten belül visszajelzést küldünk, hogy kik kerültek be a kurzusra. A meseíró kurzus a 2-8 éves korcsoportról szól, míg az idősebbeknek szóló történeteket (middle grade korosztály) külön kurzuson fogjuk tanítani.

További kurzusokról áttekintő a linken.

Évente egy kurzust indítunk,

ne késs le a tudásod mélyítéséről!

VN:F [1.9.21_1169]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
12 hozzászólás Szólj hozzá
  1. Kedves Katalin!
    Egyszere több kurzuson is részt lehet venni? Vagy a beszélgetések időpontjai ütik egymást.
    A meseíró, és a New adult képzés egy időszakban van, így merült fel bennem a fenti kérdés.
    (Mind a két témakörben elkövettem egy-két szösszenetet. És a továbbiakban is szeretném folytatni, de célratörőbben, kiforrottabban.)
    Válaszát várva
    Üdvözlettel CSK

  2. Kedves Katalin,
    több kurzust is el lehet egyszerre végezni. Mindkét kurzus online oktatás, ami egy-egy zárt Facebook csoportban történik. A tananyag írott, minden héten hétfőn kapják meg a diákok. A különböző feladatok, illetve a tananyag megbeszélése a hét során úgy történik, hogy mindenki akkor reagál a feltett kérdésekre, gondolatokra, amikor neki alkalmas. A házikat általában vasárnap éjfélig várjuk., kisebb feladatok lehetnek hét közben is
    Több olyan diák is van, aki több kurzust végzett egyszerre vagy részben átfedéssel. Elég megterhelő és ügyes időbeosztás kell hozzá, de kivitelezhető 🙂

  3. Kedves Katalin!
    Mi a helyzet akkor, ha úgy küldtem be szöveget, hogy még nem láttam ezt a kiírást, hanem csak a gyűjtő oldalon szereplő információkat? Ott annyi áll, hogy az első 10 000 karakter egy friss, nyers írásból. Mesének mese a beküldött szövegrészlet, viszont nem pont a 2-8 éves korcsoportnak megfelelő, inkább már az önállóan olvasni jól tudóknak való.

  4. Kedves Katalin!
    Nagyon örülök, hogy meseíró kurzust indítanak. Két kérdés merült föl bennem, elolvasva a kiírást.
    A kurzus díja (76.200 Ft) tartalmazza az adókat is, tehát ennyi pénzt kell majd véglegesen elutalnunk?
    A másik gyakorlati kérdésem: aki sikeresen teljesíti a tanfolyamot, kap erről tanúsítványt?
    Válaszát előre is nagyon köszönöm.
    Üdvözlettel:
    Viktória

  5. Kedves Viktória,
    igen, a 76.200 forint áfával együtt értendő.
    A képzés nem akkreditált, a kurzus hallgatói a gyakorlati, hasznosítható tudás mellett végzés után oklevelet kapnak.

  6. Kedves Katalin!
    Teljessen kezdő is jelentkezhet vagy mindenképpen szükséges írói előélet?
    Előre is köszönöm a választ.

  7. Kedves Kinga, kezdőként is jelentkezz nyugodtan, viszont mindenképpen küldj egy frissen írt mesét, mert ez alapján bíráljuk el a jelentkezéseket — ha úgy érezzük, másik kurzus többet segíthetne, akkora azt javasoljuk majd 🙂

  8. Kedves Katalin!
    A kurzus során lesznek valós idejű órák is, amelyeken részt kell venni, vagy csak az írott anyagra és a csoporton belüli írott kommunikációra kell számítani?
    Kb heti hány órát vesz igénybe a tanfolyam tananyagának elsajátítása és a feladatok teljesítése?
    Köszönöm!

  9. Kedves Szilvi, nincs élő oktatás, viszont általában tartunk egy kötetlenebb, beszélgetős online (videós) találkozót a kurzus elején és végén. Ezen nem kötelező a részvétel, és ez nem konkrét oktatásról szól, inkább ismerkedés az elején, és általános visszajelzés, lezárás a végén.
    Azt, hogy hány órát vesz igénybe a kurzus egy héten, nehéz megmondani, mert attól is függ, hogy kinek-kinek mennyi időre van szüksége az íráshoz. Egy tananyagot kapnak a hallgatók a hét elején, ez befogadható mennyiség, ez alapján beszélgetünk, lehet kérdéseket is hoznak, akadhatnak kisebb feladatok hét közben. Mindig vasárnap éjfélig kell a házit elkészíteni, ezt már a hét elején megmondjuk, tehát szabadon be lehet osztani az időt. Nem kell hétről hétre több száz oldalt elolvasni, de mindig van írott anyag, olyan online társalgások, amik hasznosak lehetnek, és persze konkrét gyakorlati feladat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük