Meghitt pillanatok antológia – 1. rész

Idén karácsonyra egy izgalmas, meghitt pillanatokkal teli antológiával készülünk. A kötetben szereplő novellákat az Írástudó Íróiskola hallgatóinak munkái közül válogattuk ki, illetve a Könyvmolyképző Kiadó több szerzője is írt a kötetbe egy-egy történetet.

A Meghitt pillanatok antológia néha barátságokról, néha testvéri kapcsolatról, néha szerelmekről mesél. Egymásra találásról, megbocsátásról, nagy fájdalmak feldolgozásáról, az igazság kimondásáról. A kötetbe húsz novella került, húsz pillanat, amikor megállunk kicsit és egyszerűen csak élvezzük az életet.

A kötet novelláit több cikkben mutatjuk be, a tartalomjegyzék sorrendjében.

*

Róbert Katalin: Nyakamon maradsz

Felelősséget vállalni egy kisállatért nagy feladat – különösen Misinek, aki a barátnője szerint képtelen arra, hogy bármit is komolyan vegyen. Így aztán Misi kitalálja, hogy ha befogad egy hétre egy macskát, talán híre megy annak, hogy megkomolyodott. Csakhogy a macska nem egy hétre, hanem beláthatatlan időre marad, nincs selymes (vörös) bundája, a neve meg Károly.

Vajon lesz esély arra, hogy a kényszerű együttlakás boldog véggel záruljon?

„– Akárhogy is, lett egy macskád. Egy menő, nagyon drága macskád – mutatott rá Tomi.
– Nem tudom, lehet, hogy már lyukat kapart a falba, és a csöveken keresztül megszökött. Vagy addig ás, amíg el nem jut a földszintig, onnan meg Ausztráliába.
– Hány napja nem láttad? Nem bűzlik semmi az előszobában?
Ma hozták ide. Ennyi idő alatt semmi sem tudna bűzleni az előszobában.
– Naiv fiú vagy te, Misi… Még meg fogsz lepődni… – vigyorgott Tomi.”

„Nagyon nem rajongok a macskákért, így elsőre talán fura, ha azt mondom, ez egy baromi jó novella! De Róbert Katalin ismét levett a lábamról, mert megmutatta, hogy nem azért fogunk megszeretni valakit, mert puha, simogatnivaló bundája van… Hanem mert mondjuk ő is szereti anyukánk főztjét…”

Kocsmár Nóra

*

Sztrinkó Réka: A Titkos Mikulás

Hanna mindig mindent tökéletesen akar csinálni – az osztálykarácsonyi ajándékozást is. Csakhogy idén egész decemberben meglepetéseket kell adni annak, akit húzott az osztálytársak közül, és Hanna persze a nagyon helyes, de nagyon távolságtartó Barnabencét húzta, aki év elején került át hozzájuk egy másik iskolából.

Vajon meg lehet valakit ismerni néhány hét alatt? És mit rejt Bence távolságtartó viselkedése? És ki húzhatta Hannát, aki jobbnál-jobb meglepetéseket csempész a padjára?

„– Sünt is tudsz hajtogatni, igaz? – kérdezte váratlanul. Bólogattam. – Akkor megtaníthatnád, hogy kell.
Visszaült, és közelebb húzta hozzám a székét. Mivel délután egy csomót segített a büfénél, enyhe forraltbor-szag áradt belőle, ami összekeveredett a mentolos dohánya illatával. Maga sodorta a cigijét, ahányszor végignyalta a papírt, a furcsa érzés bizsergett a gerincem mentén.”

„Sztrinkó Réka novellája számomra egyike azoknak a történeteknek, amiket egy hideg estén bekuckózva olvas az ember, hogy jobb kedvre derüljön. Nagyon szerettem a történet humorát, tetszett Hanna és Bence kapcsolatának alakulása és persze a végső fordulat, hogy ki is a Titkos Mikulás.

Extraként pedig elérte azt, amiről sosem hittem volna, hogy megtörténik: nosztalgiával gondolok vissza a gimis karácsonyi ajándékozásra.”

Makai Évi

*

Benina: Hálás tévedés

Faith és a bátyja már hónapok óta menekült a maffia elől, amikor meghúzódtak egy kisvárosban – de ott is rájuk találtak. Túléltek egy újabb összecsapást, felgyógyultak a sérülésekből, Faith mégsem vágyik karácsonyi hangulatra, ünneplésre. Egyedül a barátja, Bray és Bray kisöccse az, akiknek a társaságára vágyik.

Azonban, ahogy közeleg az ünnep, Faith lassan megérti, mennyire fontos, hogy egy kis időt szánjunk azokra, akiket szeretünk. Megérkezik a hó és vele a karácsonyi hangulat, és talán végre Faith is át fogja adni magát neki.

A novella Benina Mindig és Soha című kötetének kiegészítő novellája.

„– Miért nem kérdezi meg, hogy mit szeretnék?
– Fogalmam sincs. Az emberek néha úgy érzik, szégyen, ha nem a megfelelő ajándékot adják. Túlspilázzák ezt az egészet. – Cseppet sem nőiesen horkantottam, mert őszintén felháborított, hogy a karácsony a vásárlásról szól. – A karácsony egy kis idő a szeretetre. Hogy kimutasd mindazt, amire egész évben nincs alkalmad.”

„Benina novellája pontosan hozza azt, amit a Mindig és Sohában is kaptunk. Romantika némi erotikus felhanggal és egy imádnivaló Zach. Na meg persze, karácsonyi hangulat, még ha Faith eleinte nem is vágyik rá.”

Spirit Bliss író, korrektor, könyvmoly

 *

Sárköz Erika Nilla: Egy lámpa fénye

Zsófi és Ádám valaha barátok voltak, aztán egy szerencsétlen pillanat összetörte közöttük a barátságot – és Zsófi legfontosabb emlékét, egy lámpabúrát is. Zsófi néha arról álmodozik, bárcsak vissza lehetne térni az időben akkorra, amikor még minden kerek és egész volt.

Lehet, hogy éppen most, a nyolcadikos, utolsó osztálykarácsonyon történik valami? Lehet, hogy a búcsúzkodás pillanata egyben egy új kezdet is lesz?

„Félve pislantok Ádám felé. Huh! Helyes, mint mindig. Világosbarna, rövid haját szokás szerint beállította – néha, amikor mögöttem ült, még a wax illatát is éreztem –, a terepmintás, kapucnis pulcsija és a deszkás cipője van rajta. Neki nem kell bakancs, BMX-szel jár suliba. Mosolyog, miközben beszélget. Elfordulok, nehogy rajtakapjon, hogy nézem.”

„Nilla novellája elvitt magával a régmúltba, olyan érzékletesen, hogy összeszorult a szívem. Mosolyogtam, miközben olvastam, emlékeztem, és még folytattam volna! Ünnepet kaptam, ami fiatalként és idősebbként is egyaránt emlékezetes. Igazából jöhetne a folytatás is: mi történik szilveszterkor?”

Máté Brigitta

 

Sereg Gitta: Mindent a barátságért

Mina péntek estéje tökéletesen alakulhatna a kedvenc sorozata és egy adag fagyi mellett – ha nem hívja fel a szomszédban lakó barátnője kétségbeesetten, hogy elveszett a macskája. Mina nem szereti a macskákat, mégis hajlandó félretenni a nyugodt péntek estét, és körbejárni a környéket.

Csakhogy lehet, hogy a macskavadászat közben szembe kell néznie egy fájdalmas emlékével? Felidézni azt, ami a mélygarázsban történt, még akkor is, ha Mina arra gondolni sem szeretne? Megér ennyit egy macska? Na és egy barátság?

„– Nem akarlak feltartani, bocs. Csak van a kocsid alatt egy macska.
A pasi összehúzta a szemöldökét, én meg nyeltem egyet, meglengettem a kezemben tartott felvágottat. Továbbra sem arattam elsöprő sikert, mert csak végigmért, ahogy egy bizonyos, undok négylábú szokott.
Most könyvelhetett el éppen őrült, macskás lánynak.
– Nézd, Azazel a barátnőmé, ő is itt lakik. Kiszökött ez a végtelenül ostoba, démoni teremtmény. Most meg nekem kell vadásznom rá! Hallod, még csak nem is szeretem a macskákat! Kiszedem onnan, aztán elfelejthetsz! Jó? – hadartam, aztán leguggoltam. – Hallod, Azazel, csipkedd magad!
A férfi felhorkantott, de legalább megkímélt a megjegyzéseitől.”

„Macskák, démonok, Gitta…! Izgalmas volt maga a nyomozás, keresés is, de szerintem az a legjobb ebben a novellában, hogy teljesen átjön a macskák természete, ami meglepő módon nem sokban tér el a démonok természetétől. Ha lenne folytatása, azt is kérném rögtön és azonnal!”

Anna

*

L. K. Patrícia: Az idő minden sebet…

Lili a temetőbe érkezik, de nem biztos abban, hogy van ereje eljutni a sírig, amit meg akar látogatni. Először azért telepszik le a padon üldögélő idős bácsi mellé, hogy nyerjen egy kis időt – azonban hamarosan rájön, hogy sokkal többet nyerhet a beszélgetéseiktől: megnyugvást, elfogadást.

Senkinek se lenne szabad megtapasztalni, hogy milyen fiatalon elveszteni valakit, aki nagyon közel áll hozzánk – de ha megtörtént, vajon hogyan lehet feldolgozni a veszteséget?

„– Szép óra – mondja, csak hogy mondjon valamit.
– A feleségemtől kaptam az ötvenedik házassági évfordulónkra. – Van valami az öregúr szomorúan mosolygó hangjában, amitől Lili visszatartott lélegzettel figyel, de a férfi nem folytatja. Megint rájuk borul a temető csendje, és Lili figyelme elkalandozik.”

„A gyász magányából csak a könnyek csillogó ösvényén vezet ki az út, de mindig könnyebb ezt az utat megtenni, ha valaki mellettünk áll és fogja a kezünk. Erről szól ez a meleg hangú történet.”

M. H. Sethemba író

 

Zugligeti Enna: Miért gyűrődik a Duna?

Liv és Bogi testvérek, mégis mintha megannyi dolog közéjük állna. Másképp emlékeznek a gyerekkorukra, másképp ítélik meg az apjukat és másképp dolgozzák fel az anyjuk elvesztését. Hétről hétre találkoznak, de alig találnak közös szavakat.

Vajon el tudnak indulni egymás felé? Megadhatják egymásnak azt a biztonságérzetet és szeretetet, amire szükségük lenne?

„Hallgattunk. Vártunk, míg a kérdés le nem ülepszik a csendben, kirajzolva az őszinte választ.
De igen. Bogi az egyetlen, aki még megmaradhatott volna nekem, mégis megfosztott magától. Talán ezt gyászolom a rengeteg könnyel.
Eddig azt hittem, Bogi közömbös. Már nem szeretem, ismerős idegen, akibe még kapaszkodok a régi életem miatt. Megdörzsöltem a mellkasom. Hülye voltam. Még hogy sosem szerettem igazán!
Csak a szeretet tud ennyire fájni…”

„Hétköznapi valóság egy nem mindennapi szemüvegen át. Egyszerű történet, mély jelentés és apró, rejtett részletek hívják az olvasót, hogy túllendüljön azon, ami a papíron áll. Minél többször olvasom, annál több meglepetés ér, mert ebben a novellában több a mondanivaló, mint a csattanó.”

Vikka

*

Kattints ide, és olvasd el a második cikket is 🙂

 

Meghitt pillanatok – karácsonyi antológia

Te szembenéznél a legrosszabb emlékeddel, hogy segíts a legjobb barátodnak?
Mernél szerelmet vallani egy titkos találkozón?
Engednéd, hogy egy titok közéd és a szerelmed közé férkőzzön?

Hiszel abban, hogy a testvéreddel mindig megtaláljátok a közös hangot?
Érezted már, hogy valaki éppen akkor lépett be az életedbe, amikor minden remény elhagyott?

Húsz novella, húsz pillanat, amikor megállunk kicsit és egyszerűen csak élvezzük az életet.

A Meghitt Pillanat antológiába a Könyvmolyképző Kiadó íróiskolai hallgatóinak munkáiból válogattunk történeteket.
A kötetet színesíti Benina, Eszes Rita, Greff Magdi, Róbert Katalin és Rácz-Stefán Tibor írók egy-egy novellája.

Add át magad a meghitt pillanatoknak!

*

VN:F [1.9.21_1169]
Rating: 10.0/10 (4 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük