Második lektori vélemény

Az Aranymosás Irodalmi Válogató izgalmas pillanata, amikor a lektorok által kiválasztott regények a következő körbe kerülnek. A lektorok magát az írást nézik. Milyen a nyelvi szint, élők-e a szereplők, kidolgozott-e a háttérvilág, beteljesül-e az elején letett írói ígéret. Egy szóval milyen az olvasói élmény.

Projektvezetőként azonban bejön két újabb szempont is. Beleillik-e a kiadói profilba? Ez általában könnyű kérdés, hiszen 28 sorozatunk van, így minden korcsoportot lefednek a könyveink. Kinek szól a könyv? Ez már nehezebb kérdés…

De lássuk a két kiemelt regényt!

Szöges Emese: Lókötők és hazugok

Hangulatos történet egy elrabolt királylányról, és a suhancról, aki segíti az útján. A szöveg nyelvileg jó (meseregényként és felnőtt regénynek), a hossza jó (YA és felnőtt regényhez), a karakterábrázolás jó (felnőtt regényhez), a dramaturgiai ív jó (YA regényhez), a háttérvilág jó (meseregényhez). Csodálatos dolog, amikor egy író képes több rétegnek mesélni, de itt sajnos nem erről van szó, a különböző elemek ütik egymást, és kioltják. Az író zseniális ügyességgel képes fenntartani a figyelmet, így ezek első pillanatban nem derülnek ki, de a regényt becsukva nagyon erős hiányérzet marad.

Mire gondolok?

Meseregényként kezelve nagyon túlírt, és sem a gondolatok, sem a két szereplő érzelmi kapcsolata nem lenne érthető a 10-13 évesek számára.

Young adult irodalomként (14-18 évesek számára) kiajánlva szintén gond van. A történet lényege, hogy a két szereplő lovagol és beszélget. A dramaturgiai ív kettejük érzelmi kapcsolatára épít, és ez a része nagyon jó, nagyon ide illene, csakhogy a szereplők túl butuskák a mai kamaszok számára, biztos, hogy nem tudnának azonosulni velük. Külső ellenség nincs, csak utalások szintjén, és a fiatalok sem lesznek sorsfordító erők.

Felnőtteknek szóló regényként szintén nem működik.  Számukra hiteles lenne, hogy a két gyerek ilyen keveset tud a világról, és még kevesebbet tud tenni. Ám az zavaró, hogy nincs kidolgozott háttér, igen keveset tudunk meg a politikai helyzetről. A zsáner kérdése is nyitott. Az írás nem történelmi regény, és nem fantasy, márpedig a fiktív időben és térben játszódó műveket felnőtt olvasó csak akkor fogad el, ha ez szimbolikus jelentéssel bír, és ad egy  többlettartalmat a történethez, a meseregények „csak” világa ide már nem elegendő.

Az író nagyon tehetséges, ám sajnos ezt a művet ebben a formában nem javasolom kiadásra. Szeretettel várom viszont az írót személyes beszélgetésre, ahol kiderül, milyen hosszú távú lehetőségekkel tudjuk segíteni az írói útján, akár ennek a kéziratnak kapcsán, akár az új írások terén.

 

 V. K. Bellone: Meridia I. – A Tengeristennő Bajnoka

Klasszikus, lassan hömpölygő fantasy írás, ahol központi téma birodalmak összecsapása, és egy új világrend kialakulása. A nyelvezet kellemesen olvasható, a leírások élénkek, a háttérvilág kibontása jó. A letűnt kor technikai eszközei szépen belesimulnak a jelen hitvilágába. A népcsoportok találkozásai érdekesek, ügyesen behozta az író a hagyományok és a gondolkozásmódból kialakuló feszültségeket. A szereplők élők, érthetők a motivációk, de mivel túl sok nézőpontkarakter van, így egyes konfliktusok elsiklanak, nem kapnak akkora hangsúlyt, mint amekkorára szükség lenne. Át kell nézni, hogy a sorozat szempontjából kik azok, akik igazán formálják az eseményeket, és nekik több „játékidőt” adni. 

Másik dolog a narrációs távolság. Jeleneten belül is előfordul, hogy az író eltávolodik a szereplőtől, és ezzel az olvasót is maga után húzza. Hiába jó a cselekmény szempontjából az infoadagolás, ha az érzelmi szinten ez nehézkesebb. Az olvasót be kell vonni, a laphoz kell szögezni, az ilyen monumentális történetek lényege pontosan ez.

Összességben a regény egy szépen megírt, alaposan kidolgozott történet. Pozitív lektorit adok, és a Hard Selection sorozatunkba ajánlom Abercrombie és a többi kötet mellé. Gratulálok!

 

-varga bea –

 

 

VN:F [1.9.21_1169]
Rating: 8.1/10 (14 votes cast)
20 hozzászólás Szólj hozzá
 1. Gratulálok Bellone! Már az első részleted olvasásánál éreztem, hogy itt valami nagy készül 🙂 Bár a kemény fantasy nem a kedvenc műfajom, de nagyszerűen írsz! Jó munkát a szerkesztésekhez, és mielőbbi kézzel fogható bizonyítékot rá 😀
  Kedves Emese! Szerintem neked sincs okod szomorkodásra 🙂 Sok sikert a továbbiakban!
  Jó írást mindkettőtöknek!

 2. Gratulálok, Bellone! 🙂

  Én pedig köszönöm a felajánlott lehetőséget, élni fogok vele 🙂

 3. Köszönöm a részletes lektori véleményt és a gratulációkat! 🙂

  Szöges Emese:
  Gratulálok! Őszintén szólva úgy vélem, könnyebb megírni egy cselekményes történetet, mint egy főként csak beszélgetésre épülőt – ha neked egy ilyen alapötlettel sikerült végig fenntartani a figyelmet, az óriási teljesítmény. Szívesen olvasnék tőled egy kifejezetten felnőtteknek szánt írást, remélem mihamarabb alkalmam lesz majd rá!

 4. Tisztelt Szerkesztőség ! Nem tudom, hogy a megfelelő helyen kérdezek-e, de nem találom sehol, hogy a public star szavazás meddig tart ? Úgy gondolom egy ilyen jellegű kiírásnál ez nagyon fontos információ.
  A másik amit jelezni szeretnék, hogy a szavazatok számlálása, sem egyértelmű. legalábbis 1000 szavazat felett. Próbáltam szavazni de a kíírt 1,1 ezer embernek tetszik nem változott. E szerint nem számolja a szavazatokat, vagy mi az oka ? Igazán azt sem tudom, hogy mit jelent, hogy 1.1 ezer embernek tetszik. Így honnan lehet tudni,hogy mi az eredmény ?

 5. Már lezárult a szavazás. Az adminfelületen mi pontosan látjuk a számokat. Biztos valami Fb dolog lehet, hogy olvasóként nem látszik a pontos adat.

 6. Kedves Mosás! Szerintem ti is észrevettétek mennyire âdâz like vadâszat ment két történet között ami szerintem minden volt csak normâlis nem. Borzalmasnak tartom hogy ez alapján bárki előnyhöz jusson. Ismerősök száma nem dönthet ilyesmiről. Én tudom és látom hogy benneteket a jó szándék vezérel de a ti helyetekben átgondolnám, sőt lehet be is szüntetném a public start. Vagy megreguláznám valahogy.

  Legnagyobb tisztelettel:Lou

 7. Igen, többen is visszajelezték, hogy kezd az irodalmi értékről és az olvasói tetszésről elcsúszni a fókusz. Köszönöm mindenkinek a gondolatokat. 🙂

 8. Kedves mindenki! Én szeretnék elnézést kérni ezért az egész lájkolós dologért, már menet közben is rosszul éreztem magam miatta, mert nem hiába kaptam a nem lektorit. Remélem nem okoztak túl nagy bajt lelkesen osztogató barátaim. Egyértelműen mi értettünk félre valamit és rettentően szégyellem magam miatta. Cserébe ígérem többet nem rinyálok és csinálom tovább a kis online „publikálásomat”, mert nekem az való 🙂

  Köszönöm szépen a lehetőséget! És még egyszer elnézést, nem állt szándékomban ártani senkinek. A többieknek sok sikert kívánok a továbbiakban!

 9. Nolien, mielőtt nagyon messze mész, csak szólok, hogy a kiadóvezető már döntött. A jövő hétfőn kikerül a hír, nem csak a Public Star, de a Rakéta projekt, és a Winner kapcsán is.:)

 10. A kiadóvezető menet közben olvasta el a nem-et kapott műveket, vagy csak a részleteket vette sorra? Tudom, naív vagyok, de én azt hittem, hogy innentől még legalább egy hónap, mire mindent alaposan átnéz :O
  A PS kapcsán csatlakozom azokhoz, akik szerint ezt át kell alakítani, gondolni, mert így csak gyűjtögetőverseny, nem más.
  Bellone, várom a könyved! Szép volt!

 11. Én is szeretnék elnézést kérni, egy idő után valóban ‘lájkverseny’ alakult ki, megértem, hogy nem ez volt a kiadó célja. Nolienhez hasonlóan én is félreértettem, ezért is bocsánatot kérek. Természetesen fantasztikus lehetőség lett volna egy szerkesztővel együtt dolgozni, de ehhez a Public Star céljának eltorzítása helyett az odavezető út módján kell változtatnom. 🙂

  Szorítok mindenkinek!

 12. @Dyta,
  Évente kétszáz könyvünk jelenik meg, a kiadóvezetőnek nem kell egy hónap a döntéshez. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük