Lylia Bloom: Védtelenül – 1. részlet

A nyár utolsó együtt töltött hétvégéjét ünnepeltük a lányokkal. Iza másnap utazott vissza Londonba tanulni, Lora Debrecenbe az egyetemre, mi ketten Vivivel pedig a fővárosban folytattuk a főiskolát.

Arra az estére igyekeztem félretenni a szomorúságomat, amiért elválaszthatatlan négyesünknek szűk két hónap után ismét különválnak az útjai. A gimnázium négy évében szinte mindent együtt csináltunk, annyira hozzászoktam a lányok jelenlétéhez a mindennapokban, hogy nélkülük teljesen másnak tűnt az élet. Eleinte azt terveztük, egy helyre megyünk továbbtanulni, de ez az elképzelésünk hamar befuccsolt, mert mindannyian más célt tűztünk ki magunk elé.

Iza Angliába vágyott, Lorának mániája a művészet meg a történelem, Vivi még a mostani helyzetben is gyerekorvos akart lenni, én pedig az idegenforgalmat választottam, mert azzal lehet a legtöbb esélyem eljutni Olaszországba. Már a második évünkre készültünk, de ismét zokon vettem az elválás gondolatát.

Tartottuk ugyan a kapcsolatot, naponta beszéltünk vagy chateltünk, de az mégsem ért fel azzal, mint amikor minden nap reggeltől estig együtt lógtunk. Különbözőségünk ellenére jól kijöttünk, és annyira összeszoktunk, hogy mindannyian nehezen viseltük a többiek hiányát.

Úgy döntöttünk, az utolsó szombat esténket egy jó kis bulival tesszük emlékezetessé. Loráék utcájában a nyár elején nyílt egy új hely, amolyan napközben kávézó, éjszaka diszkó fajta. Az épületet kétfelé osztották, nagyobbik részében kapott helyet a tánctér, a kisebbikben pedig az asztalokkal zsúfolt, bárpultos szekció.

Lora az első látogatás alkalmával felfedezte, hogy az egyik régi haverja, Máté lett a pultos, úgyhogy szinte minden héten legalább egy délutánt kötelezően ott töltöttünk. Barátnőnk akkor is éppen a pult mellett ácsorgott, amikor besétált egy magas, sötét hajú fazon, akit még soha nem láttunk. A környék kertvárosi jellegéből adódóan néha úgy éreztem magam, mint ha vidéken lennénk, mindenki ismert mindenkit, főleg, aki számított. Lora jóvoltából már mi is tisztában voltunk a helyi ki-kicsodával, hiába, hogy a város másik felén laktunk.

Az asztalunknál ülve lestük az idegent, és amikor észrevettem, hogy lopva mindhárman őt figyeljük, kitört belőlem a nevetés. Vivinek és Izának is hamar leesett jókedvem oka, és fejüket csóválva kacagtak velem.

– Csajok, olyanok vagyunk, mint a vénasszonyok, akik errefelé állandóan a kapuban ücsörögnek – mondta Vivi két röhögés között, amitől Izával még jobban nevettünk.

Az ismeretlen pasas úgy sétált keresztül a báron, mintha az övé lenne a hely. Máté, a pultos régi ismerősként köszöntötte, Lora viszont felhúzott szemöldökkel méregette – ebből azonnal tudtam, hogy fogalma sincs róla, ki is a csávó. Egy pillanattal később azonban elkerekedett a szeme, de mire a fickó odaért a pulthoz, rendezte az arcvonásait.

– Fogadjunk, hogy két perc múlva elkéri a számát – hajolt közel hozzám Vivi, hogy az egyre hangosabb zene mellett is halljam a mondandóját.

– Nem fogadok a biztos ellen – vigyorogtam rá.

Izának elég volt ránk néznie, tudta az arckifejezésünkből, hogy miről van szó. Amennyire halk és visszafogott volt, annyira jól megfigyelte a környezetét. Égre emelt tekintetéből leszűrtem, hogy egyetért velünk.

És valóban: Lora pillanatokon belül szóba elegyedett az idegennel. Hátra dőlve figyeltük a fejleményeket, amik azonban nem a várakozásainknak megfelelően alakultak.

A pasas hamar elfordult Lorától és elmélyült beszélgetésbe bonyolódott Mátéval, a fiú figyelmét is elvonta barátnőnkről, aki felhúzta magát emiatt, és visszajött hozzánk. Karba tett kézzel levágódott a székére és dühösen fújt egyet.

– Ezen a helyen minden pasi idióta? – kérdezte sértődötten.

Megszokta, hogy a srácok odáig vannak érte, és élvezte is a rá irányuló figyelmet. A kis csapatunkban ő volt a csábító démon, mi pedig igyekeztünk megóvni őt a túl nagy hülyeségektől.

– Ne törődj vele, hisz csak pasi – húzta el a száját Vivi.

– Megszólalt a feminista – vetettem közbe fapofával, mire mindannyian nevetésben törtünk ki.

– Hát, lányok, hiába a főiskola meg az egyetem, szerintem egy csöppet sem lettünk normálisabbak.

Iza bölcselkedésétől – meg a fejenkénti három pohár koktéltól – még hangosabban kacagtunk. Többen is minket néztek, mégsem zavartattuk magunkat.

– Igyunk arra, hogy nem vagyunk normálisak! – emelte magasra a poharát Vivi.

– Éljen az idiótaság! – csatlakoztam, aztán kiürítettem a poharam.

Éreztem a gyomromban egyre növekvő bizsergést, ami a hirtelen lehúzott kortyok után továbbterjedt a lábamba.

– Amúgy tudjátok ki ez? – bökött Lora az idegen felé, láthatóan nem hagyta nyugodni a téma, és mivel mindannyian némán bámultunk rá, folytatta: – Itt lakott a környéken, aztán meghaltak a szülei, ő meg külföldre költözött.

– És? – nógatta Vivi. – Ennyitől nem lettünk okosabbak.

– Ja, igen. Szóval ő volt a legbalhésabb srác errefelé, legalábbis Erik szerint.

– Ja, Erik szerint – húztam el a számat.

Lora bátyja az egyik legnagyobb lódító, akit valaha ismertem. Nem azért hazudozott, hogy bárkinek is ártson, hanem egész egyszerűen ezt találta szórakoztatónak. Sosem kedveltem.

– Most mi bajod van? – háborodott fel Lora a bátyjára tett megjegyzésemen.

– Semmi, semmi! – tiltakoztam azonnal.

Becsípve általában nagyobb volt a szám, mint kellett volna, Lora meg hamarabb megsértődött. Nem egyszer veszekedtünk már teljesen lényegtelen dolgokon pár pohár ital után.

– Na azért – vigyorodott el diadalittasan.

Fontolgattam valami frappáns, de nem sértő beszólást, amikor valaki megszólalt mellettem.

– Még egy kört a hölgyeknek?

Lorában bennakadt a levegő, Vivi felhúzta a szemöldökét, Iza pedig igyekezett láthatatlannak tűnni. Felemeltem a fejem, hogy lássam, ki váltotta ki ezt a hatást a csajokból. Az egykori legbalhésabb srác ácsorgott ott, öntelt vigyorral. A rossz megvilágítás miatt nem sokat láttam belőle, csak a magasságát érzékeltem, és hiába, hogy ellenszenves volt, nagyon kellemes illat lengte körül.

– Kösz, nem kérek – hárította azonnal Vivi.

– Én sem – durcáskodott Lora.

– Nekem még van – emeltem meg a poharam, bár már alig rejtőzött pár csepp az alján.

Nem akartam elfogadni tőle semmit, de nem tudtam megmagyarázni miért. Ismeretlen emberektől különben sem fogadunk el piát szórakozóhelyen. Anya ezt nagyon sokszor a lelkemre kötötte.

A pasas – akinek továbbra sem tudtuk a nevét – lehajolt, szinte közvetlen közelről nézett rám.

– Ha mégis kérnél valamit, szólj, szívesen meghívlak. – Hangja egyszerre tűnt komolynak és játékosnak.

Mielőtt elküldhettem volna a fenébe, már ott sem volt. Kissé értetlenül bámultam utána.

– Te nem vagy eszednél, Anna! – támadt nekem Lora.

– Miért is?

– Ha Roland meghív valamire, azt nem utasítjuk vissza!

– Miért is? – ismételtem meg a kérdést, de azt legalább már megtudtam, hogy hívják a pasit.

– Mert ő nem szokott csak úgy meghívogatni lányokat, és mert annyira jó pasi.

Csak a szememet forgattam Lora szavaira.

– Attól, hogy régebben mit szokott és mit nem, attól még nem biztos, hogy ez most is így van – fogalmazta meg Vivi a gondolataimat.

Nem hiába találtuk ki egymás legkisebb rezdüléséből is, hogy mire gondolunk. Általános első osztálya óta volt a legjobb barátnőm, néha hamarabb tudta, mire van szükségem, mint kimondhattam volna.

– Oké, de akkor sem kellett volna nemet mondanod neki. Bár, még mindig élhetsz az ajánlatával – vigyorgott teli szájjal Lora.

– Eszemben sincs. De átadom neked a lehetőséget – emeltem a plafonra a tekintetem, de közben halványan azt éreztem, zavarna, ha Roland hirtelen őt akarná meghívni.

– Az úgy nem az igazi – húzta el a száját, aztán észrevett valakit, és szó nélkül otthagyott minket.

Szórakozottan a számhoz emeltem a poharam, és kiittam a maradék félkortynyi koktélt. Meglepett a pasi, az tény. Négyünk közül általában Lorát vagy Vivit szokták megkörnyékezni, ő mégis kifejezetten hozzám beszélt. Ahogy a bárpult felé pillantottam, észrevettem, hogy engem néz. Kirázott a hideg tőle, és hirtelen nem tudtam eldönteni, hogy ez a kellemes vagy kellemetlen féle borzongás volt-e. Jól esett a kitüntetett figyelem, ugyanakkor fogalmam sem volt róla, miért érdeklődik irántam ennyire, hiszen akkor látott először. Szemöldökét enyhén felvonva felém emelte a poharát, én pedig elkaptam róla a pillantásomat.

– Amúgy tényleg egész helyes – szólalt meg Iza. – Legalábbis szép a szeme.

– Te hogy láttad a szemét? – kérdeztem azonnal, mire Vivi hitetlenül szemlélte túlzott érdeklődésemet.

– Pont rávilágított valamelyik lámpa.

Ismét a bárpult felé néztem, és ugyanaz a kép fogadott, mint korábban. Próbáltam figyelmen kívül hagyni engem fürkésző tekintetét, de nem nagyon sikerült. Annyira átható pillantással nézett, hogy félpercenként lopva odakaptam a tekintetem. A sokadik ilyen alkalommal már mosolygott. Én meg dühös lettem. Kezdett frusztrálni ez a túlzott érdeklődés, de közben tetszett is. Jócskán ellentmondásos érzések.

Figyelemelterelés gyanánt magammal rángattam a lányokat a tánctér felé. Elégedetten konstatáltam, hogy Roland már nem vigyorog.

A táncolók közé érve sikerült mindenről megfeledkeznem. A zene általában ilyen hatást gyakorolt rám. Teljesen kikapcsolt az agyam, ahogy a szememet lehunyva hagytam, hogy átjárjon a ritmus. Vivi elsodródott mellőlem, de Iza a közelemben maradt. Széles mosollyal az arcunkon táncoltunk, amíg el nem kezdett gyöngyözni a homlokunk a tömegben. Imádtam azt az érzést, ahogy az alig észrevehető izzadtság vékony rétegben ellepi a bőrömet, aztán, amint szellősebb helyre keveredek, kellemesen végigborzongat a hűvösnek érzett levegő.

Egy darabig Iza is osztotta a lelkesedésemet, de nem sokkal később láttam rajta, hogy már kellemetlenül érintik a részeges bepróbálkozó idióták, ezért visszamentem vele az asztalunkhoz, csakhogy közben mások leültek az üresen álló székekre. Hajnali két óra volt, engem már nem vonzott különösebben, hogy maradjunk.

– Megkeresem Vivit és mehetünk – mondtam Izának, és otthagytam a pultnál Lora közelében, aki ismét Mátéval beszélgetett.

Még alig léptem kettőt, amikor valaki elkapta hátulról a csuklómat. Mérgesen fordultam meg és reflexből majdnem képen vágtam… Rolandot.

– Mit akarsz?

– Már mész is?

Egyszerre kérdeztünk, így a meglepettség elvette mérges szavaim élét.

– Közöd?

Nem álltam annyira egyenesen és biztosan a lábamon amennyire szerettem volna. A három koktél hatását még jócskán éreztem, ráadásul a meleg és a fáradtság rátett egy lapáttal. Azt akartam, hogy elengedjen.

– Gondoltam, hazakísérnélek – próbálkozott enyhén rámenősen.

– Nagylány vagyok, egyedül is hazatalálok – vágtam rá.

– Nem biztonságos egyedül éjszaka. – A lehetőségekhez képest halkan és szelíden beszélt, bár hangsúlyának ellent mondott erős szorítása.

– Nem leszek egyedül. És engedd el a csuklómat!

Azonnal elkapta a kezét az enyémről.

– Ne haragudj.

Őszintének tűnt, és egy pillanatig eljátszottam a gondolattal, mi lenne, ha hagynám neki, hogy elkísérjen.

– Mi folyik itt?

Vivi felbukkanása eltörölte a lehetőséget, de egyáltalán nem bántam.

– Megyünk? – kérdeztem, a továbbiakban tudomást sem véve Rolandról.

– Felőlem – vont vállat barátnőm.

Néhány vörös tincse a homlokára tapadt, hiába próbálta őket elfújkálni a szeme elől. Murisan nézett ki, én pedig nevetve belekaroltam és a bárpulthoz mentünk összeszedni Lorát és Izát.

– Én még maradok – jelentette ki Lora, amikor vázoltuk neki távozási terveinket.

Vivivel egyszerre vontunk vállat, Iza pedig örömmel csatlakozott hozzánk, így hármasban indultunk el a langyos éjszakában megkeresni a legközelebbi éjszakai buszt.

Megcsörrent a telefonom a zsebemben, és egy pillanatra megijedtem. Anyáék tudták, hogy a lányokkal vagyok, ezért nem aggódhattak. Előkaptam a mobilt, és összehúzott szemmel meredtem az ismeretlen számra. Megtorpantam és a fülemhez emeltem.

– Halló? – szóltam bele bizonytalanul.

– Szia! – ismeretlen, de kedves hang volt. – Csak meg akartam kérdezni, hogy rendben hazaértél-e.

Máris nem tűnt annyira kedvesnek, ahogy rájöttem, ki a hívó fél.

– Ki az? – kérdezte Vivi.

Letakartam a telefon mikrofon részét.

– Roland.

– Mi van? – háborodott fel barátnőm.

– Honnan tudja a számod? – csatlakozott Iza.

Még mielőtt ezt megkérdezhettem volna Rolandtól, megtaláltam a választ.

– Lora – mondtam ki hangosan, nem figyelve a telefonra, így ezt már Roland is hallotta.

– Igen, ő adta meg a számod.

– Marhára örülök neki – motyogtam mérgesen. – Minek hívtál?

– Már mondtam.

– Ja, persze, csak úgy szimplán aggódsz értem, amikor nem is ismersz – ironizáltam felbátorodva.

Valamiért így, hogy nem állt előttem, magabiztosabban vágtam vissza neki.

– Annyira hihetetlen?

– Az – vágtam rá, mivel ez volt a legrosszabb mese, amit valaha hallottam pasitól.

Csend volt a válasz a vonal másik végén. Közben megérkezett a buszunk, mi meg felszálltunk, és lehuppantunk a kényelmetlen ülésekre.

– Hazavittelek volna, nem kellene buszoznod.

A zajból könnyűszerrel kitalálhatta, milyen járművön ülünk.

– A barátaimmal szoktam hazajárni, nem hagytam volna ott őket.

Szerettem volna lezárni ezt a beszélgetést, de közben imponált is, hogy képes volt ezért felhívni. Az már mondjuk nem tetszett annyira, hogy tudta a számomat.

– Akkor őket is hazavittem volna.

A vonal másik végéről ismét csak a csendet hallottam, pontosabban halk háttérzajként a zene ütemét, és néha egy-egy autót. Roland kijött a bárból, hogy felhívjon. A kérdés még mindig ott lebegett: miért.

– Tényleg csak azért hívtál, hogy rendben hazaértem-e? – kérdeztem rá a biztonság kedvéért.

– Miért ennyire hihetetlen ez? – kérdezett vissza rendes válasz helyett.

– A pasik nem szoktak csak ilyenekért hívni, mindegyik akar valamit.

Miután végigmondtam, utána tűnt fel, mennyire duzzogós a hangom. Kis híján kinevettem saját magamat.

– Én is szeretnék néhány dolgot – mondta, aztán rövidke szünetet tartott –, de most tényleg csak ezért hívtalak.

– Na, ja, néhány dolgot… – tisztán hallhatta a hangomból kicsendülő rosszallást.

– Például megismerni téged.

Nyelvem hegyén akadt a csípős megjegyzés. Az eltelt hónapok során megadtam pár srácnak a számomat, valami jót remélve, de mindannyian egy-egy mozizás után már többet akartak, volt, amelyik azonnal a saját lakásán randizott volna velem. Erre jött ez az ember, aki azt mondta, meg akar ismerni.

– Jó duma – reagáltam kicsit késve, továbbra is keresgetve a szavakat.

Ez a pasi pillanatok alatt zavarba tudott hozni, és el tudott némítani. Pedig még nem is ismert.

Barátnőim egyre nagyobb érdeklődéssel figyeltek. Láthatták rajtam, hogy megingott a nagy ellenszenvem.

– Nem hiszel nekem – sóhajtotta Roland lemondóan.

– Ezt eltaláltad – feleltem, és egy részem remélte, hogy feladja végre.

A másik részem pedig azt kívánta, eszébe se jusson ilyesmi.

– És bizonyíthatok?

Megint elakadt a szavam.

Közben a busz megállt, Iza pedig gyorsan elköszönt tőlünk.

– Merre jártok? – kérdezte Roland.

A karom már kezdett zsibbadni attól, hogy egyfolytában a fülem mellett tartottam a telefont, így átvettem a másik kezembe.

– Azt hiszed, megmondom hol lakom? – nevettem el magam.

– Próbálkozni lehet, nem?

Korábban komoly és rámenős hanghordozása élcelődővé vált, én meg kezdtem élvezni a beszélgetést.

– Azt mindig – feleltem hasonló hangnemben.

Vivi megcsóválta a fejét, de közben mosolygott, és láttam a szemében a vidámságot, amit az én jókedvem okozott.

– Akkor próbálkozom még, rendben? – flörtölt tovább Roland.

– Kicsit sok lesz a telefonszámlád nem?

– Azzal ne foglalkozz, nem számít – felelte totálisan nemtörődöm hangon.

Erről eszembe jutott, hogy talán olyan előfizetése volt, amivel annyit beszél, amennyit csak akar.

– És, ha mondjuk holnap megváltoztatom a számom, és soha többé nem találkozunk, nem leszel mérges, amiért ennyi pénzt kidobtál az ablakon?

– Szerintem nem fogod megváltoztatni. – Ismét visszatért a túlzott magabiztosság a hangjába.

– De ha mégis? – ütöttem tovább a vasat.

– Akkor sem dobtam ki az ablakon. – Rövid szünetet tartott, én pedig kíváncsian vártam a folytatást. – Jó veled beszélgetni.

Vivi rám nézett, aztán kezét a szája elé kapva úgy elkezdett nevetni, hogy azt hittem, abba sem fogja hagyni.

– Most mi van? – tátogtam felé, de a biztonság kedvéért letakartam a telefon alját.

– Látnod kellett volna a döbbent arckifejezésed – felelte vigyorogva, de szerencsére halkan, én meg a vállára hajtottam a fejem, hogy ne lássa az arcom.

Persze ez nem akadályozta meg abban, hogy fojtott hangon tovább nevetgéljen, én pedig nem bírtam megállni, hogy ne csatlakozzak hozzá, így a kacagásomat visszafojtva csak szélesen vigyorogtam.

– Minden oké? – kérdezte Roland.

Vettem egy nagy levegőt, és komolyságot kényszerítettem az arcomra. Tudtam, nem láthatja, de az arckifejezés segített elővarázsolni belőlem a normális, nevetés-mentes hangomat.

– Miért ne lenne?

– Olyan csöndben voltál.

Furcsa érzés lett úrrá rajtam, mintha Roland képes lett volna annyira ellágyítani a hangját, ami szinte simogatott. Azonnal eltűnt belőlem a nevetgélés iránti vágy, és arra gondoltam, milyen jó is lenne szemtől szemben beszélgetni vele.

– Előfordul – feleltem morcosan.

A jó érzés hirtelen frusztrálóra váltott. Nem tudtam eldönteni, tetszik-e hogy egy szinte vadidegen ennyire kellemes érzéseket ébreszt bennem.

Közben megállt a busz, mi pedig leszálltunk. Jó pár saroknyit kellett sétálnunk a házig, amit máskor hangosan vihorászva tettünk meg, most azonban a telefonálás miatt csöndben voltunk.

– Még mindig nem értél haza? – kérdezte komoran.

– Már majdnem.

– Messze laksz.

– Lakunk. Ketten Vivivel – magyaráztam neki.

Vagy inkább magyarázkodtam? Nem akartam, hogy ideges legyen. Különben is, egy vadidegen ne aggódjon értem!

– Legalább tényleg nem mentél egyedül.

– Mondtam is, hogy nem fogok – értetlenkedtem.

– Nem biztos, hogy az ember mindig a valóságot mondja.

Megjegyzése keserűsége szíven ütött. Úgy beszélt, mintha folyton mindenki átverné.

– Nem szokásom hazudozni.

Vivi szemöldöke egyre magasabbra szaladt, ahogy hallgatta a válaszaimat. Én csak megvontam a vállam, mire megcsóválta a fejét. Hamar megérkeztünk ahhoz a lépcsőházhoz, ahol az ő lakásuk volt. Megöleltük egymást, ő szélesen rám vigyorgott, aztán én továbbmentem, de közben a vállam fölött végig őt néztem, ahogy mindig is tettük. Én két lépcsőházzal odébb laktam, még tisztán láttuk egymást az ajtókból. Egyszerre léptünk be, és így biztosak lehettünk benne, hogy mindketten rendben hazaértünk.

– Megint sokáig csöndben voltál.

Amíg felsétáltam a másodikra, elmeséltem Rolandnak a mi kis megszokott esti rituálénkat. Amióta először engedtek el minket bulizni, azóta így csináltuk. A szüleink mindkettőnket megeskettek még akkor, hogy egyelten pillanatra sem hagyjuk magára a másikat. Ehhez azóta is tartottuk magunkat, nem csak a biztonság, de a megszokás miatt is.

– Várj egy kicsit, bemegyek a szobámba – suttogtam, mielőtt kinyitottam az ajtót.

Nem akartam felébreszteni anyáékat. Halkan bedugtam a kulcsot a zárba, és beóvakodtam a lakásba. A konyhában égett az egyik kis lámpa. Anya mindig égve hagyta, ha én nem voltam otthon, amikor lefeküdt aludni. Behajoltam az ajtón, lekapcsoltam a villanyt és bementem a szobámba.

Végighevertem a bevetetlen franciaágyon, csak a magassarkúmból bújtam ki. Közben végig hallgattam, ahogy Roland sétál. Egyenletes, határozott léptei áthallatszottak hozzám, és valamiért megnyugtatóan hatottak rám. Próbáltam felidézni, milyen lábbelit hord, de nem emlékeztem, hogy vetettem volna akár csak egyetlen pillantást is a lábára, márpedig anya szerint egy férfi arca és a keze után a cipője a harmadik legfontosabb, amit meg kell néznie egy nőnek. A hangsúlyos, de nem kopogó hangokból arra következtettem, hogy valamiféle bakancs lehet. Mindenesetre tuti nem elegáns cipő, és nem is sportcipő. Tetszett az elképzelés.

– Merre jársz? – kérdeztem suttogva.

– Hé, most meg te kérdezel ilyeneket. – Hallottam a hangjában a mosolyt.

Halkan felnevettem, hiszen igaza volt.

– Tudod, mit? Játsszunk!

– Micsodát? – lepődött meg.

– Én kérdezek, te válaszolsz, aztán fordítva. De meg kell válaszolnunk a saját kérdéseinket is.

– Legyen – egyezett bele lelkesen.

Kényelmesen elhelyezkedtem, az oldalamra fordultam és a fülemre tettem a telefont, hogy ne kelljen tartanom. Már mindkét kezem sajgott, de a világért sem hagytam volna félbe ez a beszélgetést.

– Akkor kezdem – vigyorogtam, mivel sokszor akartam már ilyet játszani, de még nem volt kivel. – Kedvenc színed?

– Zöld. Tiéd?

– Világos barack.

– Kedvenc kaja?

– Hé, nem arról volt szó, hogy egyet te, egyet én? – nevetett fel Roland.

Nem sokra emlékeztem abból, ahogyan kinézett, de abban már biztos voltam, hogy a nevetését bármikor felismerném. Azt hiszem, az ilyenre mondják, hogy bársonyos. Vagy lágy. Vagy valami ilyesmi. Mindenesetre a kelleténél jobban élveztem hallgatni őt. Nem értettem az érzéseimet, nem értettem, miért ilyen jó ez az egész helyzet, mégis volt valami varázsa. Valami, ami miatt órákat bírtam volna eltölteni így.

– Akkor kérdezz te – egyeztem bele.

– Oké, legyen a kedvenc kaja.

Rajtam volt a sor, hogy nevessek. A párnába fúrtam az arcom, nehogy felébresszem anyuékat. Sejtettem, hogy anya így is hallotta, amikor megjöttem. Nemrég beszélgettünk róla, hogy ő általában csak azután tud mélyen és nyugodtan elaludni, ha hallja, hogy megérkezem és bemegyek a szobámba. Előtte is szunyókál ugyan, de az nem az igazi.

– Palacsinta – vettem fel a beszélgetés folyamát. – Neked?

– A palacsinta nem rendes étel.

– Dehogynem! – kötekedtem. – Válaszoltam, úgyhogy te jössz!

– Én bármit megeszek, nem vagyok válogatós.

Anya mennyire örült volna, ha én mondok valami hasonlót… Az arcom már lassan fájt az eltelt percek széles mosolyától, de egyáltalán nem bántam. Csak feküdtem az ágyamban, beszélgettem egy alig-ismert pasival és jól éreztem magam. Nem akartam még elaludni, bár már nagyon fáradt voltam. Szerettem volna még órákon keresztül így dumálni vele.

Nem remélhette, hogy pár kedves szótól máris az ágyába bújok, hiszen nem is tudtuk egymásról, hol lakunk, mégis szóval tartott. Annak ellenére tette ezt, hogy én igencsak gorombán viselkedtem vele eleinte.

Sajnáltam, hogy nem figyeltem meg jobban a szemét – ami Iza szerint szép volt. Sőt, az arcára sem emlékeztem igazán, csak a szögletes vonalú állára meg az alig látszódó borostákra.

– Te jössz, nem kérdezel? – unszolt halkan.

Feltűnt, hogy már nem kísérik ütemes léptei a beszélgetésünket, vagy csak túlságosan elálmosodtam ahhoz, hogy halljam.

– Hazaértél? – kérdeztem.

– Miből gondolod?

Megint a visszakérdezés. Nem tudtam, idegesít-e ez a dolog, vagy inkább mosolygásra késztet. Végül az utóbbi bizonyosodott be.

– Már nem gyalogolsz.

– Jó a füled – hallottam a hangján, hogy ő is mosolyog. – Még nem értem haza, csak leültem egy padra. De ez a kérdés nem tartozik a játékhoz.

– Tényleg – ismertem el.

– Akkor, mi a következő?

– Gondolkozom… – mondtam leragadó szemmel.

– Igen? – kérdezte elnyújtottan, én meg hirtelen nem is tudtam, mire kéne felelnem. – Itt vagy még?

– Persze – vágtam rá, de kissé motyogósra sikerült a felelt.

– Azt hiszem, aludnod kéne – jelentette ki, mire tiltakozni akartam, de már nem volt erőm. – Majd kereslek. Álmodj szépeket!

– Te is! – feleltem automatikusan, és csak azután jöttem, rá, hogy ő még nincs is otthon.

A telefon elnémult, de még percekig a fülemen hagytam. Le kellett volna zuhanyoznom, és próbáltam meggyőzni magam erről, de nem jártam sikerrel, mert szép lassan elaludtam.

VN:F [1.9.21_1169]
Rating: 6.8/10 (99 votes cast)
44 hozzászólás Szólj hozzá
 1. Hát, megint azt kell mondanom, biztosan nem tartozom az írás célközönségéhez, ennek ellenére a részlet alapján úgy gondolom, hogy a regény valószínűleg megfelel a zsáneri követelményeknek. A címből ítélve nyilván nem „sima” romantikus történetről van szó, esetleg már itt, az elején is el lehetett volna helyezni erre utaló jeleket. A karakterek szerintem rendben vannak, az elején kicsit általánosnak éreztem a bemutatásukat, de aztán folyamatosan megérkeztek a velük kapcsolatos konkrét visszaemlékezések, amik helyre tették a dolgot.

  Alapvetően a stílussal sincs baj, bár itt-ott kicsit száraznak, döcögősnek érzem. Szerintem a mondatok rövidítése és némi humor sokat dobhatna rajta. A helyesírási hibákkal itt nem foglalkoznék, ezt a korrektor úgyis javítja, ha esetleg megjelenik a regény, de van egy dolog, ami mellett nem tudok elmenni: „látszódó” helyett mindenképpen „látszót” írnék. (Ez afféle vesszőparipám, nem fontos megfogadni; tudom, nyelvtanilag helyesnek számítanak a „látszódik”, „hallatszódik” típusú formák.)

  Gratulálok a kikerüléshez, és sok sikert kívánok a pályázathoz!

 2. Kedves Lylia Bloom!

  Sajnos ebből a regényrészletből nem sokat tudtunk meg, csak azt, hogy egy fiú meg egy lány, aki telefonon beszélgetett egymással, és érzéseket váltottak ki a másik félből. A lányoknak lehet, hogy bejön ez az írás, de nekem, mint fiúnak, sajnos nagyon kevés. Szerintem ebből a Rolandból már most többet kellett volna megtudni, hogy talán egy vámpír, vagy valamilyen különc lény. Remélem, hogy nem veszed sértésnek, de a fiúk amúgy sem vannak oda az efféle történetekért.

 3. A zsánerben járatlanként, tudva, hogy biztosan nem én vagyok a célközönség, nem hiszem, hogy jól tudom megítélni ezt az írást.
  Elég hamar fel is adtam… Elnézést, ez most nekem nem jött össze.

 4. Kedves Lylia!

  Először is, gratulálok, hogy kikerültél.
  A történetről: összességében nem volt rossz. Nem tudom, hogy milyen korú célközönségnek írtad, valószínűleg nálam 2-3 évvel idősebbeknek, ezért lehet, hogy a véleményem nem annyira mérvadó.
  A főhőst egy kicsit fiatalabbnak éreztem, mint egy 19-20 éves egyetemistát. Többször is kihangsúlyoztad, hogy a szülei mennyire védik őt (,,Nemrég beszélgettünk róla, hogy ő általában csak azután tud mélyen és nyugodtan elaludni, ha hallja, hogy megérkezem és bemegyek a szobámba.” ,,Anyáék tudták, hogy a lányokkal vagyok, ezért nem aggódhattak” – ebből nekem az jön le, hogy sokat nyugtalankodnak miatta ), pedig szerintem ez egy ilyen korú lánynál már nem igaz. Persze, mindig vannak szülők, akik túlféltenek… 🙂
  Valaki írta, hogy a karakterek még egybeolvadnak, ezt igaznak találom, de ez még csupán az első pár oldal. 🙂
  A leírások határozottan tetszettek, egyensúlyban voltak a párbeszédek mértékével, nem szakították meg zavaróan a szöveget.
  Néha viszont zavart az olyan információadagolás, mint pl.
  ,,– Én bármit megeszek, nem vagyok válogatós.

  Anya mennyire örült volna, ha én mondok valami hasonlót…” – ebből megtudjuk, hogy Anna válogatós, de nekem egy kicsit erőltetettnek tűnik. Ez persze egyéni szocproblem, tudom 🙂
  Amúgy szépen, választékosan fogalmazol, megérdemelted a kikerülést; még egyszer, gratulálok 🙂

 5. Kedves Lylia!

  Sajnáltam, hogy ez az írás nem nyerte el a tetszésem, mert az „Ellopott életek” c. könyved imádtam. A mostani részletet kicsit döcögősnek, hamisnak éreztem, a karakterek nem fogtak meg eléggé, hogy érdekeljen, mi lesz velük később.

  A címről arra következtetek, hogy ez nem egy „szimplán” romantikus történet lesz, érdekes, hogy számtalan irányba elfordulhat még. Ez a „rosszfiú” Roland nem tetszik nekem, az egész megismerkedés, a leírások („észrevettem, hogy engem néz. Kirázott a hideg tőle, és hirtelen nem tudtam eldönteni, hogy ez a kellemes vagy kellemetlen féle borzongás volt-e”) túl egyszerű, túl sablonos.
  A barátnők négyese a „Négyen egy gatyában” könyvet juttatta eszembe, ez plusz pont nálam. 🙂

 6. Köszönöm szépen a hozzászólást mindenkinek!
  Jól érzitek a címből, nem egy szokványos lányregény lesz belőle, amit megpróbáltam ugyan érzékeltetni itt az elején is, de úgy tűnik, jobban kellett volna csinálnom 🙂
  Gondolkodtam egy prológuson, ami teljesen megmutatta volna, hova is jutunk el a regény egy pontján, de mivel az előző mosáson a prológusom volt (valószínűleg) a ludas, ezért most kihagytam.
  Még egyszer köszönöm, hogy végigolvastátok, és leírtátok a véleményeteket!
  Lylia

 7. Kedves Lylia!

  Először is gratulálok a kikerüléshez!

  Szaporítom azok táborát, akiknek nem nyerte el a tetszését az írás. Mindezek ellenére végigolvastam. Gördülékenyen fogalmazol, és ezt pozitívumként emelném ki. Azonban néhol egy kicsit vontatottra sikerült, és ez nem a fogalmazásod hibája, hanem egyszerűen nem történik semmi. Nincs igazi cselekmény, ami előre vinné a történetet, ami felkeltené az érdeklődésem. Ez a részlet egy későbbi fejezetben mindenképpen megállná a helyét, de nem nyitásként. Oda valami olyan kell, ami megragadja az olvasót.
  Egyet értek Julival: a szereplők bemutatása beépítve a szövegbe szerencsésebb lett volna, és talán emlékezetesebb is.
  Pozitívumként említem a magyar helyszínt, és annak ellenére, hogy nem megfelelő a kora Annának a viselkedéséhez képest, életszerűnek érzem a történetet.

  További sok sikert kívánok neked!

 8. Nagyon örülök, hogy végre kikerült. Annyira szurkoltam! 🙂
  Előolvasóként nekem teljesen más hangulatú az egész történet, mint amiket a többiek említenek. Nekem a megjelentetett részlet nem nyomott, vagy eseménytelen, mert mindannak ami itt megjelenik nagy szerepe van az események további alakulásában. A történet fordulatokkal teli, és bár akik ismernek tudják, hogy nem ez a fajta stílus a kedvencem, Lylia könyveit mégis azért szeretem, mert annyira a valós életből emeli ki alakjait, hogy az rányomja az egész történetre pecsétjét. A történet alatt a személyek megismerése annyira nem érdekelt, 3 karaktert akartam jól megismerni, és ez sikerült is 😉 Ebben a történetben megjelenik minden, amit egy new adult történettől várok: van benne szerelem, de nem nyálas, van benne viszály, bánat, megbocsátás, átverés, szeretet, magány és mindez számomra annyira jól le van írva. Ez a fajta könyv az, amelyik után az ember leül és elgondolkozik. Vagyis nekem ilyen volt. Az a legjobb, hogy Lylia történetei számomra a valóság tükrét mutatják. Van kedvenc idézetem, amely első olvasás óta minden nap legalább egyszer elhangzik általam:
  „Az én lábam, az én cipőm, az én életem!” És mennyire odaillik ez, ahol az található 🙂
  Szóval, írhat bárki bármit, nem vagyok szakértő, de nekem nagyon tetszett, jobban mint az Ellopott életek vagy a Visszaszerzett életek, viszont a stílus megmaradt, a földön járó karakterek, azok problémái és cselekvéseik nekem a mindennapi életben teljes mértékben elképzelhetőek. Nálam tízest kap, mert szerintem tényleg nagyon jól sikerült. 😀 Köszönöm az élményt Lyliának 🙂

 9. Először is, gratulálok a kikerüléshez!
  Elolvasgattam, hogy a többiek milyen értékeléseket írtak, és egy kicsit meglepett. Ugyan az eleje egy kissé döcögősen indult szerintem, utána viszont nagyon tetszett! Lehet, hogy azért, mert én is abban a korban vagyok, mint a főszereplők, ráadásul szeretem az ilyen típusú történeteket, de én folyton abban reménykedtem, hogy még jó sok van hátra a végéig, mert szívesen olvasnám tovább. Nagyon kíváncsi vagyok a folytatásra!

 10. Kedves Lylia!

  A részlet elejét egy kicsit száraznak éreztem, de a busztól kezdve már láttam magam előtt a jeleneteket, és onnan egészen beindult a belső mozim. Ami zavart, hogy a barátnőket viszont szinte egyáltalán nem láttam, mindig gondolkodnom kellett, hogy név alapján melyik kicsoda, és tudunk-e róla egyáltalán valamit. Amikor Roland elkezdte bámulni Annát, ott én már thrillerre gyanakodtam :D, de legalábbis gyanús, hogy lesznek még itt titkok a háttérben. Már eleve, Roland elég furcsa, helyi rosszfiú, meg célozgat egy számára ismeretlen lánynak egy bárban, majd felhívja, hogy szeretne vele megismerkedni, meg félti… bár, végül is, ha hihetően elmeséled, miért, én elhiszem neked, csak annál csavarosabb lesz a történet 😀 Többen is említették, hogy fiatalabbnak érezték a főszereplőt, én meg valamiért pont, hogy idősebbnek gondoltam, olyan 25 körüliként láttam magam előtt. Szerintem is rossz időnként az információadagolás, akadnak lényegtelen közbeszólások, máshol pedig pont, hogy nem történik semmi. Valaki már említette, hogy olyan, mint ha ez egy könyv későbbi részlete lenne, nem rögtön az eleje, és én is így éreztem, az elejére én is várnék még valami pluszt, egy kis feszültséget, vagy valamit, de összességében szerintem nem lett rossz.

 11. Csatlakozom azok táborához, akik nem tartják magukat célközönségnek. Így egy kicsit nehezebb dolog megítélni, mennyire jöhet be az olvasóknak. Én is úgy érzem, a viselkedés és a beszéd alapján a lányok fiatalabbnak tűnnek a sztoriban jelzett koruknál. Kicsit sok a narrációs részben a szleng (csávó, fazon), ennek inkább a párbeszédben lenne a helye, úgy gondolom.
  Engem zavar, hogy ebben az első, kitett részletben az égvilágon semmi nem történik. Jó, ez a magamfajta, esemény-függő olvasóknak jelenthet problémát, mást talán nem zavar. A sablonos party-részlet és a véget nem érő, a kívülálló számára unalmas (aki benne van és érintett, annak nyilván izgi) telefonbeszélgetés az nem számít eseménynek, legalábbis nálam.
  Ha igaz, hogy azért itt a romantikán túl is történnek majd dolgok, célszerű lenne ezt már rögtön az elején „megígérni” az olvasónak.
  A negatív észrevételek ellenére nem írnám le a regényt, a folytatásban még beindulhat az olvasót magához szippantó mágnes. Szurkolok, hogy így legyen!

 12. Köszönöm a további véleményeket is!
  Talán tényleg benne kellett volna hagyni azt a prológust.
  Volt egy olyan felvetés az egyik előolvasó részéről, hogy azzal kezdjem, ami a 7. fejezetben jön majd elő, amikor „borul a bili”. Nagyon jó ötlet volt, pont amiatt, hogy érdekes résszel nyitnánk, csak már nem maradt időm rendesen átvariálni, összecsapni pedig nem akartam.

 13. Milyen „előolvasó”? Úgy tudtam, hogy dec. 31-ig kellett leadni a pályázatokat, előtte viszont nincs semmiféle kontaktus a kiadóval. Ezt most nem értem. Egy előolvasó hogy kerül a képbe, ha anonim a pályázás?

 14. Kedves Elidegenítő Effektus!
  Az előolvasó olyan ismerős vagy barát, aki még írás közben olvassa a történetet, és javaslatokat tesz javításra, vagy észreveszi a sietségből adódó elírásokat. Béta néven is emlegetik írós körökben 🙂 És semmi közük a kiadóhoz.

 15. Mi előolvasók vagyunk az a néhány ember, aki a történet megszületésétől végig követhetjük a cselekményt. Semmi köze nincs ennek a kiadóhoz.

 16. Lylia, nekem nem annyira hiányzik innen egy prológus, bár nem tudom, mi történik a 7. fejezetben, szóval, csak gondolom, hogy egy pár jól elhelyezett mondattal is fel lehetne kelteni a figyelmet 🙂 De ezt nyilván jobban tudod. Nekem legalábbis fontos, hogy viszonylag korán megfogalmazódjon bennem egy kérdés, hogy miért is akarom elolvasni a könyvet, mit akarok tőle megtudni. Itt ez a kérdés egy kicsit később jött, de azért, ha lesz még kint részlet a regényből, mindenképp el fogom olvasni, mert kíváncsi vagyok, mi lesz ezzel a Rolanddal. Van benne ígéret. A telefonbeszélgetéssel kapcsolatban: szerintem ez így simán lejátszódhatna a valóságban is, szóval, ebből a szempontból hitelesnek éreztem, kérdés, hogy mennyire szerencsés egy ilyet végig leírni egy regénybe. Szerintem alapvetően nem rossz, bár lehetne alakítani rajta, hogy egy kicsit feszesebb legyen.

  Itt jegyezném meg, nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én azt mérem, hogy órákkal vagy napokkal később milyen érzések maradnak bennem egy regénnyel vagy részlettel kapcsolatban, hogy egyáltalán gondolok-e még rá, írástechnika ide vagy oda – hogy meg tudtam-e valamit szeretni benne. És ennek a résznek a hangulata nálam még olvasás után is újra és újra előjön. (Meg a Maya levelei még ilyen nekem egyelőre a mezőnyből.) Részemről valami működik benne, szóval, hajrá, Lylia 😀

 17. Kedves Lylia!
  Én is gratulálok a kikerüléshez.
  A szöveg tetszik, gördülékeny, nagyon gördülékeny, és ezt csak az értékelheti gazán, aki megszenvedett már azért, hogy ilyen könnyen olvasható, magát olvastató mondatokat írhasson.
  A részlet ismerősnek tűnt, de ez nekem nem meglepetés, hiszen az első Aranymosás óta annyit kerülgetjük egymást itt az irodalom kezdőkörében, hogy érthető, ha már találkoztam valahol vele.
  Végigfutottam a hozzászólásokat, és furcsának találtam, hogy milyen sokan hivatkoznak arra, nem tartoznak a célközönséghez. Nem értem, hogy ez miért fontos. Az irodalom kilencvenöt százalékáról elmondhatnám, hogy nem tartozom a célközönséghez, mégis elolvasom az odatartozó írásokat is, sőt, néha még meg is értem 🙂
  A mondataidat tömörnek, jól fogalmazottnak és valószínűleg a regény cselekményéhez alkalmazkodónak találom. Remélem, hogy akik megismerkednek az egész regényeddel, nem csalódnak az írásodban. Ha ez a regény ahhoz az öt százalékhoz tartozna, amelyikre nagyon kíváncsi vagyok, akkor elolvasnám. Így csak sok sikert kívánok! Remélem, lesz belőle kiadott, szerkesztett, profi borítóval és promócióval megjelenő kötet.

 18. Újat igazából én sem tudok mondani, már mindenki leírta azt, ami az én fejemben is megfordult az első fejezet olvasása közben. 🙂 A prológus olvasása után azonban engem leginkább Borsa Brown maffiás könyveire emlékeztetett a történet. Először azt hittem, abból olvasok egy kiragadott részletet. Remélem, a többi fejezet okoz majd némi meglepetést 🙂
  További sok sikert, és gratulálok a kikerüléshez!

 19. Jól, gördülékenyen írsz. A hozzászólások elolvasása után az én gondolataim, hozzáfűzéseim: A kezdeti ismertetés a barátnőkről valóban kicsit száraz, már-már unalmasnak mondható, megfordult a fejemben, hogy végig akarom-e olvasni, de aztán folytattam. Már régen voltam egyetemista, de az emlékeim megvannak, és szerintem pontosan így viselkedtünk annakidején mi is a barátnőimmel (sőt, még a mai napig is, amikor évente egy-két alkalommal összejövünk nyolcan, kilencen…) Azzal tehát, hogy túl fiatalnak ábrázolod Annát és a barátnőit, nem értek egyet. Szerintem pont jó. 🙂 Valamint érthető, hogy egy anyuka nem tud nyugodtan aludni, amíg nincs otthon a gyermeke. (Én még akkor sem igazán tudok mélyen elaludni, ha a férjem nem feküdt még le, pedig otthon van, biztonságban, és mégis…) Úgy tűnik, lélekben még mindig fiatalabb vagyok a koromnál, mert a bulis résztől, Roland és Anna megnyilvánulásaitól egymás felé pontosan át tudtam élni a történéseket, és nekem nem volt unalmas a telefonbeszélgetés. Egyértelmű, hogy Anna érzései, hozzáállása a „fazonhoz” itt változik meg. Összességében az elejét lehetne kicsit „fazonírozni”, hogy ott senki se hagyja abba az olvasást. Gratulálok! (És bocs a sok személyes hozzáfűzésért.)

 20. Kedves Lylia,

  először is gratulálok a kikerüléshez. Ez az első mű, amit kommentelek, ígéretes kezdés. A cím figyelemfelkeltő, kíváncsivá tesz. A párbeszéd szerintem nem túl életszerű, néhol erőltetett, a kezdet nagyon csajos, szerintem a srácokat nem köti le. Keveset tudunk meg a szereplőkről, hiányoznak a leíró részek, de az esemény sokat sejtet. Kíváncsian várom a foly.-t, remélem az pörgősebb lesz. Üdv.: F. Szandra

 21. Kedves Lylia Bloom!

  Gratulálok a kikerüléshez! Szerintem is megérdemelten! Mivel én nagyon szeretek olvasni, nem a hibákat keresem a regényrészletekben, hanem, hogy mennyire olvastassa magát. A tied pedig igen! Gördülékeny, érdekes, szívesen olvasnám tovább.
  Üdv és sok sikert!

 22. Kedves Lylia,

  nekem tetszik. Érdekesnek ígérkezik. Az egész fejezet könnyen olvasható, már most meg lehet kedvelni a szereplőket. Majd privátban a többit. De én örülnék a továbbjutásnak 🙂

 23. Ezt mintha már százszor olvastam volna. Nem tudom, hogy ilyen kezdés után érdemes-e várni tőle valami eredetit, de meglátjuk.

 24. Kedves Ancsa!
  A véleményedet örömmel vesszük, de kérlek, legközelebb kicsit több érvvel támaszd alá. Köszönöm.
  (a moderátor)

 25. Elnézést kérek a hangnemért, meg a bántó tömörségért, de hirtelen „ezt” hozta ki belőlem. Szóval, részletezve, az egész nagyon túlírt, ugyanakkor semmitmondó – itt különösképp a párbeszédekre gondolok. Mintha a szerző folyamatosan a karakterszámlálót fürkészte volna. Rengeteg dialógus, amikből tulajdonképpen semmi lényeges dolog nem derül ki a szereplőkről, pl.: a barátnői társaságról maximum az, hogy unalmasan átlagosak, senki sem egyéniség.
  A főhős és Roland közti párbeszéd teljelen életszerűtlen, vagy legalábbis kétségbeejtő, ha egy egyetemista lány meg egy gondolom korban hozzá illő fiú ilyen témákról beszélget ismerkedés gyanánt (kedvenc szín, meg egyebek). Persze, ha a Roland vámpír, vagy vérfarkas, akkor a közös jövő miatt végülis létfontosságú téma a kedvenc kaja.

 26. Ancsa, nagyon örülök, hogy kibontottad a gondolatot. A szöveg elemzésével semmi gond, annak nagyon örülünk, és a szerzők nevében is köszönöm. Fontos, hogy lássák, milyen benyomást tesz az írásuk a különböző korú és nemű olvasókra.

 27. Kedves Lylia és Maja,

  az előző bejegyzésemben talán túl kritikus voltam, nem volt szándékomban. Nekem eddig Lylia bevezetője tetszett a legjobban, szívesen olvasnám tovább. Amióta írtam és magam is neveztem a regényemet, mindent kritikusabban olvasok: párbeszédek felépítését, téma kibontását, karakterleírást stb. Szurkolok neked és sok sikert kívánok. Üdv. F. Szandra

 28. Ismételten köszönök szépen minden hozzászólást!
  A kommentekből számomra az jön le leginkább, hogy érdemes lett volna máshol, más cselekménnyel kezdeni a regényt. Nem mertem prológust rakni elé, mert tavaly az is egy ok volt, ami miatt kiszórtak regényeket, és az én akkori pályamunkám prológussal kezdődött. Emiatt kihagytam belőle. Utólag már bánom, de ezzel már nincs mit tenni 🙂
  Amit sokan kiemeltetek, az a telefonbeszélgetés. Ez pont egy olyan momentuma a regénynek, amit a való életből merítettem, ugyanis velem megtörtént.
  Azt is szeretném leszögezni, hogy a történet a New Adult kategóriába tartozik, azaz semmi köze se vámpírokhoz, de vérfarkasokhoz, csakis emberek a szereplői.
  Lesz benne családon belüli erőszak, és gyász is, nem pedig rózsaszín habos „agyatlan” lányregény.
  Persze azt én rontottam el, hogy ezt nem emeltem ki jobban itt az elején.

 29. (A prológus miatt nem szórjuk ki a regényeket, hiszen az a legkönnyebben javítható dolog. A dramaturgiai gondok számítanak.)

 30. (Bea, az előzőnél, amikor az előszűrők átfogó véleménye került terítékre, ott volt egy olyan pont, hogy „céltalan prológus”, vagy valami hasonló, mint kiszórási ok. Ezért tartottam tőle, mert nem tudtam eldönteni, céltalan lett volna-e a prológus vagy sem. Így értettem a dolgot 🙂 )

 31. Ó, akkor rosszul maradt meg bennem az információ…
  Mindegy, a lényegen már nem változtat: nem érződik eléggé az elején a későbbi sötét hangulat.
  (Amúgy az előolvasók különösen szerették, hogy rózsaszínből elkezd szürkülni, majd fekete lesz a sztori 🙂 )

 32. „Ez pont egy olyan momentuma a regénynek, amit a való életből merítettem, ugyanis velem megtörtént.” kedves Lylia, szerintem nem érdemes foggal-körömmel ragaszkodni a valósághoz, csak azért, mert az úgy történt. ha az olvasó unja, hiteltelennek tartja, akkor ez van, át kell írni és kész és máris jobb lesz mindenkinek. az írás során érdemes persze felhasználni a való életből merített mozzanatokat, de nem kell mindent éppen úgy leírni, mert a valóság mindig unalmasabb, mint a fikció…

 33. Kedves Anna!
  Egy szóval sem mondtam, hogy ragaszkodom hozzá, csak többen megjegyezték, hogy nem hihető, ezért mondtam, hogy márpedig megtörtént 🙂 Természetesen, ha odáig jut a regény, és a szerkesztő is javasolja a meghúzást/átírást, akkor megfogadom majd a tanácsot.

 34. Szia!

  Lehet, hogy tényleg érdemes lett volna benne hagyni a prológust, de most már nincs mit tenni. Így is kikerültél, ami azt jelenti, hogy a szerkesztők szerint van potenciál a történetben. 🙂

  Egyelőre nekem túl sablonos volt ez az egész. Kétszer is nekifutottam, hogy elolvassam, pedig nem nehezen befogadható, nincsenek barokk körmondatok, halmozott latin szavak. Egyszerűen ezt már túl sok helyen olvashattuk.
  A lány, akinek azonnal megtetszik a pasi, de azért nem akar vele kezdeni, a pasi, akinek azonnal megtetszik az átlagos és nem iszonyatosan csinos főszereplő csaj, pedig egy szót nem váltott vele, a sablonos szófordulatok és a csaj gondolatai…
  („Még alig léptem kettőt, amikor valaki elkapta hátulról a csuklómat. Mérgesen fordultam meg és reflexből majdnem képen vágtam… Rolandot.” – Ezt én kihagynám, az ember önmagában egy bulihelyen nem kezd verekedésbe, ha megragadják a csuklóját. Pláne, hogy az egyik barátnője is lehetett volna. :))

  Amivel az egészet jobban fel lehetett volna dobni, ha az elején a többi lányt nem elmeséled, hanem megmutatod, nem a karakter kommentálgatja, hogy „ő persze mindig is ilyen volt”, mert ilyet a való életben sem teszel a barátaiddal bulizás közben. Egyszerűen túl természetes az, hogy ő olyan, amilyen, ahhoz, hogy külön kommentálgasd ezt magadban. Az „ilyen volt” vonásokat elég, ha az olvasó érzékeli a viselkedésből, és még örül is magának, hogy de jó, hogy ez feltűnt nekem.:D

  A másik, hogy ha jól vettem ki egy félmondatodból, a lányok azért be vannak-voltak csípve. Ezt a be van csípve érzést érzékletesebben kellene szerintem leírnod, vinne bele egy kis színt, érezze az olvasó is, hogy mennyire be volt csípve a karakter. 🙂 (Nem részegségre gondolok persze.)

  Roland és a csaj között is lehetne egy interakció mielőtt a srác csak úgy fel akarja szedni. Nekem ez az egész így nem életszagú: vagy csak fel akarja szedni, de nem jön össze neki, így amikor a lány lelép, keres egy újabb áldozatot; vagy kell, hogy legyen valami, ami igazán mély hatással van rá, a lány egy megnyilvánulása, ami arra készteti, hogy elkérje a barátnőtől a telefonszámot és csináljon magának egy néhány ezres telefonszámlát. 🙂

 35. Annyira érdekes, hogy legtöbben azokat a jelenteket, részleteket „kifogásoljátok”, vagy érzitek hiteltelennek, amik megtörtént apróságokon, eseményeken alapulnak 🙂

  Mindenesetre az biztos, hogy ha eljut a regény a megjelenésig, akkor nem ezzel a résszel fog kezdődni, és ez a rész nem is így fog szerepelni. Sok hibára hívtátok fel a figyelmemet, és ezt nagyon köszönöm!

 36. Az élet néha nem eléggé életszagú. 😉

  De lehet, hogy az olvasóknak nem is mindig azzal van a baja, ami történik, hanem ahogy leírod és átadod, viszont biztos vagyok benne, hogy a szerkesztők majd segítenek az ilyen jelenetek jobbá tételében. 🙂

 37. Igazi csajos bulival kezdődik. Az eltérő barátnők, a helyszín és a hazaút bemutatása nagyon jó.
  Roland karaktere egyszerre vonzó és ijesztő – nem tudom eldönteni, negatív vagy pozitív karakter lesz-e.
  A cím és az eddigi részlet érdekes olvasmányt vetít előre.
  Gratulálok a kikerüléshez! 😀

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük