Lektori Hírek némi statisztikával

A hatodik Aranymosás Irodalmi Válogató izgalmas pillanata következik, hamarosan megtudjuk, miként döntöttek a lektorok az első kikerülő írások kapcsán.

De mielőtt ez kiderül, nézzük meg, milyen írások érkeztek idén. Az adatokat már feldolgoztuk, így mindenféle izgalmas számokat láthatunk.

177 mű érkezett be, ebből egyet átsoroltunk a Deluxe pályázatra, így az idei mezőnyben 176 írás szerepel. 

Az elmúlt években a beérkezett művek száma: 205,283, 247, 284, 204, 176.

Nagy örömünkre a pályázat elején kicsaltuk a fiókokban lapuló, évek óta csiszolt kéziratokat, és sok író ma már a mi szerzőgárdánkat gazdagítja, és a harmadik-negyedik kötetén dolgozik. Azt is öröm látni, hogy míg hat éve a Könyvmolyképző Kiadó volt az első fecske, az a hely, ahol hittek a magyar tehetségekben, sikerünkön felbuzdulva most már más kiadóknál is vannak regénypályázatok. Biztos vagyok benne, hogy minden igazán jó író megtalálja majd a saját útját. 

Az első válogatások idején még nem készítettünk statisztikát, de a tavalyi számokat már meg lehet nézni. 

Idén is megfigyelhető, hogy a fantasy és a young adult erősen képviselteti magát. A YA-t csak korcsoport alapján tudtuk besorolni, nem tematika alapján, mert nehéz volt értelmezni a fiatal írók által adott ellentétes címkéket. Így csak a felnőtt korcsoportnak írt könyveknél tudtunk zsánert megadni. A művek eloszlása így alakult:

egyéb 4
történelmi 3
thriller, horror 5
kalandregény 8
sci-fi 9
krimi 10
reál 12
mese 19
romantika 20
fantasy 40
YA 46
össz: 176

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A szerzők életkora kapcsán látszik, hogy idén is a legtöbb művet a 20-29 évesektől kaptuk:

14 éves: 2 fő (Nekik szeretettel gratulálunk, hogy végigírtak egy-egy hosszú művet! :))

15-19 éves: 37 fő (Nekik is sok sikert kívánunk! Ne feledjétek, hogy nyáron lesz ifjúsági írósulis kurzusunk :))

20-29 éves: 64 fő

30-39 éves: 46 fő

40 – 49 éves: 14 fő

50 – 59 éves: 7 fő

60 felett: 5 fő

Két írásnál szerzőpáros volt, pár esetben pedig nem kaptunk életkort. Mesét főként a 35+ korosztály küldött, míg a 30 alattiak inkább YA és fantasy írásokkal szerepelnek, ahogy az elmúlt években is.

Nemek eloszlása alapján 43 férfi, és 135 női író jelentkezett. 

*

Most pedig lássuk az első írások kapcsán a lektori döntéseket!

Annika Blue: A tökéletlenül tökéletes nyár

A kézirat sajnos kiforratlan; stilisztikai, logikai, karakterábrázolásbeli gondok látszanak, így a mű negatív lektorit kapott. 

Löffler Zsuzsanna: A három elvarázsolt testvér

A történet első harmada után egyre erősödnek a dramaturgiai problémák, és szétcsúszik az írás. A kézirat nem kapott igent, de a lektor javasolta a Rakéta projektbe. 

Renata Brightmore: Vérvörös éj

A kézirat nemet kapott. Hiányoznak a leírások, gond van a dramaturgiával, stilisztikával, logikával, és a szereplők ábrázolásával.

(Folyamatban: R. J. Hendon: Korcsok és V. K. Bellone: Meridia I. – A Tengeristennő Bajnoka)

***

(Mi is az a Rakéta Projekt?

 1. Júniusban a kiadóvezető és a projektvezető átnézik az összes nemleges lektorit kapott írást. Ahol a szerző látványosan tehetséges, ott “kiutalnak” egy fiatal szerkesztőt, aki segít a kéziratfejlesztésben. Majd a projektvezető újra elolvassa az írást, és ha pozitív lektorit ad, akkor az írás bekerülhet a kiadói tervbe.
 2. 20% kedvezmény az íróiskola bármelyik kurzusára, és automatikus felvétel
 3. Közvetlen vonal a kiadóhoz. Innét kezdve minden írását egyenesen a lektorokhoz küldheti, pályázat nélkül.)

 

 

 

 

VN:F [1.9.21_1169]
Rating: 10.0/10 (6 votes cast)
95 hozzászólás Szólj hozzá
 1. “Most pedig leássuk az első írások kapcsán a lektori döntéseket!”

  nekem tetszik ez az aprócska elütés, a “lássuk” helyett a “leássuk”, mert valóban, a lektor voltaképp a kéziratba alászáll… 🙂

  Gratula Löffler Zsuzsannának a Rakéta-ajánláshoz, Renata és Annika, nektek kitartást a további írói fejlődéshez! 🙂

 2. Nekem jobban tetszett az előző véleményezés. Ott elmondtátok, hogy mik a pozitívumok és negatívumok.
  Gratulálok a Három elvarázyolt testvérhez, az volt a kéziratok közül a kedvenc részletem. A többieknek pedig még 1000 kész regényt kívánok, és sok sikert a továbbiakban

 3. Köszönjük a gyors munkát. Egy hónappal gyorsabbak vagytok mint tavaly, ez abszolút pozitívum. Annyi változtatást javasolnék, hogy a lektorok ne csak negatív hanem két-három mondat pozitívumot is kapjanak, hogy tudják mi az amiben jó volt az írás, mi az amire támaszkodhatnak a jövőben.
  Két másik hiba ha már kétszer is át lett olvasva 😀 “éve óta csiszolt”, a másik a “sikerünkön felbuzdulva most már kiadóknál is vannak regénypályázatok” szerintem itt kimaradt egy “más” szavacska. 😛

 4. khm… Kedves Barta Attila!
  Írjanak jót is? Szerintem elég, ha igazat írnak. Hogy jó-e vagy sem, az már akkor eldőlt, amikor a szerző megírta a munkáját. Gyenge, pláne rossz regényről jót…

 5. Khm…, Kedves Demeter Attila! Ha kikerültek az oldalra 177 pályázat közül, akkor csak kell lenni bennük valami értékelhetőnek is nem gondolja? Ráadásul ezeken a regényeken éveket, sőt lehet, hogy évtizedeket dolgoztak az írok, hogy aztán megtisztelve az aranymosó pályázat szervezőit rájuk bízzák. Ezek után azt hiszem az lenne a minimum, hogy a hiányosságok mellett az erősségeket is kiemelik a szervezők, de hát ez Magyarország…:(

 6. Nekem elég lenne az is, ha minden hibánál lenne plusz 1-1 mondat (ha jön email, akkor abban), hogy a karakterábrázolásnál pl. a mellékszereplőkkel volt a baj vagy a főhőssel is? Nem voltak hitelesek, unalmasak voltak? Stilisztikánál ugyanígy, illetve, hogy milyen leírások hiányoztak? (környezet, karakter érzései, szereplők kinézete) Ebből már lehetne fejlődni. 🙂

 7. Kedves Death_Knight!
  Kérlek, te is tegezz, mert belezavarodok a követésbe: kivel tegeződöm, kivel nem. Szívem szerint mindenkivel tegeződöm, tehát ezt kérem Tőled is.
  Azt írtam: “igazat” Szerinted ez kizárja azt, hogy jót? No, de ha nincs benne jó? Pár száz kikerült írást láttam már itt, és állítom, hogy a kikerülés semmire sem biztosíték. A Kiadó és Aranymosó eddigi tájékoztatásaiból ez könnyen kihámozható, aztán évente visszatérő kérés a minél bővebb kritika, de ezt be kellene látni, nincs rá kapacitás. Nem azért mondom, mintha ennek a titoknak a továbbadásáért pénzt kapnék a kiadótól, nem kapok. Egy jó szót sem kapok és nem is várok – arra sincs kapacitás. Viszont értem.
  A tanulságok levonása a szerző dolga, és a kommentekből kénytelen megtenni. Hidd el, mi sem rosszindulatból komentelünk – legalábbis a többség így van ezzel.

 8. Szia, köszönöm szépen, megtisztelsz! Ne haragudj, de elég rosszindulatú feltételezés az, hogy a kikerült művekben nincs semmi “jó”, és ezt szerintem te sem gondolod komolyan. Nincs kapacitás? Nincs kapacitás írni egy bátorító mondatot? Erre csak azt tudom mondani, hogy akkor elég nagy a szegénység. De nézzük más szemszögből! Arra jó volt pl Annika Blue, hogy 33 hozzászólást, és nem kevés elérést generáljon az oldalnak (a Facebookon pedig 16 like-ot, de arra már nem, hogy kapjon egy bátorító mondatot??? Kevés a 16 like, meg a 33 hsz? Nézd meg mekkora volt a forgalom ezeken az oldalakon a pályázat konkrét kezdte előtt(egy-két like, nulla hsz)!

 9. Renata Brightmore! Nagyon sajnálom, remélem a kiadó pótolja, és nemsokára megküldi. Ha nem, akkor azt nagyon felháborítónak tartanám….

 10. Ha nem gond, egy levélben válaszolok 🙂

  @Ramóna: A lektorok annyi pozitív megjegyzést írtak mindegyikhez, hogy “jól indult”.

  @Death Knight: Sajnos nincs kapacitásunk e-mailben lektori véleményt magyarázni, hiszen ez több levélváltás lenne minden pályázóval. Tavaly óta nagy újítás, hogy aki bekerül a Rakéta Projektbe, annak segítünk a kézirat fejlesztésében. Nagyon örülünk, hogy ezt sikerült megoldanunk.

  @ Z. B: Senki nem kapott e-mailt.

  @Barta Attila: Köszönöm.
  Ami pozitív-negatív véleményezést illeti, majd átgondolom, hogyan lehet megoldani, hogyha a lektor semmit nem ír, én mit írjak 🙂

  @Eleonóra: Köszönöm.

  @RenátaBrightmore: Az a gond, hogy mind, sajnos. Itt egy általánosabb probléma van, az írói eszköztár egyik eleme teljesen hiányzik, és ez kihat minden területre.

  @Demeter Attila: Köszönöm. Az új pályázók általában nem értik, mekkora mennyiségű munka áll az irodalmi válogató mögött.

 11. Nem értem miért lenne ez több levélváltás… Elküldeni egy pár soros lektorit (legyen mondjuk egy oldalas), az egészen pontosan egy levélküldés. Megjegyzésnek odaírhatnátok, hogy ne válaszoljanak a lektorira, mert arra már nincs kapacitásotok, hogy az ezen túl foglalkoztatok velük. szerintem ez korrekt lenne és mindenki megértené.
  Az a baj, hogy manapság kevés az olvasó és sok az író, a kiadók pedig visszaélnek az erőfölényükkel, és próbálják ezt a helyzetet a saját hasznukra fordítani. Van aki az írók pénzét próbálja megszerezni (magánkiadásokkal foglalkozó oldalak), és van, aki forgalmat próbál generáltatni általuk. Maga az író azonban egyikőjüknek sem számít igazán. Sőt egyáltalán nem. Szerintem viszont nincs ez így jól! Ti 14 ezer Ft + ÁFA alapdíj és 4200 Ft+ÁFA/megkezdett szerzői ív-et kértek a kézirat szervízbe, mert ugye az idő az pénz (és erre van kereslet), de a pályázók több éves munkáját elintézitek annyival, hogy: “A kézirat nemet kapott.Hiányoznak a leírások, gond van a dramaturgiával, stilisztikával, logikával, és a szereplők ábrázolásával.” Hol vannak itt az arányok? Az irónia az egészben pedig az, hogy elvileg az íróknak kellene élnie a kiadókból, nem pedig fordítva 🙁

 12. Kedves Death Knight! Közben láttam pár későbbi hozzászólásodat is.
  A kiadónak ez a projekt a szerelemgyereke.
  De nézzük gazdasági szempontból… Az, hogy az oldalon 0 vagy 30 hozzászólás van, különösebb hullámot nem kelt a kiadó életében. Ez az oldal is eltörpül pl a 63 ezer fős Vörös pöttyös Fb oldal mellett, sőt, a kiadó tizensok facebook oldala mellett.
  Nem éri meg nyilvánosan tartani ezt a pályázatot, ez elég sok plusz munka nekünk. Azért tesszük, hogy az írók megkaphassák az első véleményeket, és lássák a mezőnyt, és azt, hol helyezkedik el a saját művük.
  Ami a pályázatot illeti, ha gazdasági szempontból nézzük, akkor egy tollvonással törölni kéne, mert a Deluxe pályázatunk (ami a publikált, profi szerzőknek szól) kiforrottabb írásokkal, és gyakorlottabb szerzőkkel szolgál.

  Mégis van Aranymosás már hatodik éve, mert az gondoljuk, hogy igenis megéri. Kell egy hely, ahol nem hátszél és protekció alapján jut be az író, hanem csak valóban a kézirat számít. Egy hely, ahol írós közösségek jöhetnek létre.
  Bizonyára lehetne ezt jobban csinálni, lehetne a projektben több pénzből gazdálkodni, ötven lektorral dolgozni, mindenkinek véleményt küldeni. Nekünk azonban ennyi fut az erőnkből, erőforrásainkból.
  A kéziratszervizből befolyt összeg amúgy a pályázat fenntartásába megy.

 13. Sziasztok! Hát igen, ennél több “reakció” jó lenne, mert így nem tudunk elindulni a regény javításában. Nem azért, hogy ne gázoljanak bele harmatos, gyermeki lelkivilágomba, de jó lenne valami pozitívum is, hogy tudjam miért mentem át az előszűrőn.
  A Többieknek hajrá!!! Üdvözlettel: Annika

 14. Távol álljon tőlem, hogy széttrollkodjam az oldalatokat, ezért meg is ígérem hogy, ha bárkit is zavarok, akkor többet nem írok, viszont egy kérdést még még engedjetek meg nekem! Ha nektek különösebb hullámot nem kelt, hogy harminc, vagy nulla az elérés, akkor mégis miért van az, hogy hiába van kész egy regény előszűrése nem értesítitek ki az írót, csak ha már az összes többi is kész? Nem lenne célszerűbb, és logikusabb a lehető leggyorsabb úton tudatni vele az eredményt? Vagy mégiscsak számít, hogy hányszor néz vissza az a szerencsétlen írócska az oldalatokra?

 15. Kedves Death_Knight!
  Nem szeretem ismételni magam, mert azzal a látszattal jár, hogy valamiről elfeledkeztem, de muszáj ismételten felhívnom a figyelmedet arra, amit leírtam:”Azt írtam: “igazat” Szerinted ez kizárja azt, hogy jót?”
  Most tényleg! Nem fogalmaztam eléggé pontosan?

 16. Egyszerű: nincsen kész az előszűrés. A statisztikai adatok vannak feldolgozva, de az előszűrés ellenőrzése még folyamatban van.

  Hm, péntek este 20.45 van. Engem teljesen meggyőztél róla, hogy nem elhivatottság, amit csinálunk, hanem gonosz manók vagyunk, akik a szegény írókon élősködnek. Mint gonosz manó, úgy döntöttem, az éjszakámat és a hétvégémet nem válaszolgatással töltöm, majd visszanézek hétfőn 8 és fél 5 között, amikor az élősködési munkaidőm tart. 😛

 17. De világosan fogalmaztál:”Írjanak jót is? Szerintem elég, ha igazat írnak. ”

  Ezt írtad. Mivel a most megjelent “lektorikban” nem szerepel “jó” kritika, azt sugallod, hogy rendjén is van ez így, mert abban nincs is “jó” (mivel a kritika az általad megfogalmazottak szerint egyszerűen csak igaz).
  Persze ezzel nem zárod ki, hogy később még kerülhetnek ki pozitív lektorik, de én nem is azt kifogásoltam, hogy soha nem is lesz ilyen (hiszen honnan tudhatnám), hanem azt, hogy a most megjelentekben miért nem volt. Ezzel kapcsolatban pedig később még világosabban fogalmazol: “Gyenge, pláne rossz regényről jót…”
  Én csak ezt kifogásoltam a hozászolásodban, remélem most már érthető.

 18. Amit most csinálsz az, az, hogy ironizálással próbálsz kitérni a konkrét válaszadás elől… Az rendben van, hogy nincs még kész az egész előszűrés, de egyes művek már el vannak bírálva, hiszen ha nem így lenne, akkor, mégis hogy kerülhetnének ki írások az oldalra? Még egyszer szeretném megkérdezni, ha egy regény már elvan bírálva, akkor miért nem értesítitek ki egyből a szerzőt? Persze válaszadás helyett nyugodtan sértődj csak meg…

 19. De most komolyan, ha még nem olvastátok el az összeset, akkor mégis hogy mehettek át máris regények az előszűrőn. Lehet, hogy nekem nehéz a felfogásom, de ha jól tudom, harminc regény fog kikerülni, a többi kiesik. Mi van ha a legjobb harmincat a legvégén olvassátok majd el, akkor mikor már kikerült mondjuk 28. Akkor majd azt mondjátok, hogy bocsi de ez-meg az a mű igaz, hogy már kint volt, de mégiscsak kiesett? Vagy annak van szerencséje akit a legelején elolvastok, a többiek meg úgy jártak?

 20. Szerintem annyi részlet kerül ki, amennyi jó, nem csak harminc. Tavaly is több volt. A lényeg az, hogy az előszűrő beleolvas és ha nyelvileg megfelelőnek találja és jónak ígérkezik, akkor felkerül az új fejezet, de nem ő lektorálja. Az idei évben viszont újítás, hogy most, ha már átjutott a szűrőn azonnal megy az első lektorhoz, így hamarabb kapnak véleményt és nem kell áprilisig-májusig rágni a küszöböt. Én kb. ennyit tudok, 3 éve követem a pályázatot, szerintem korrektek és próbálnak segíteni ahol tudnak. Persze nem jó negatív lektorit kapni, de senkit nem a rosszindulat vezérel. 🙂

 21. Kedves Death_Knight!
  Csak az utolsóra válaszolnék:Valóban kb. 30 írás szokott kikerülni, de ez nem limit, hanem csak a visszatérő statisztika. Mint ahogy az is, hogy kb. 200 írást kapnak évente és abból 3-4 kerül kiadásra. Szerintem ők örülnének a legjobban, ha 60-an is átmennénk az előszűrőn és mondjuk 10 új, végül kiadott írót kapnának. Csak sajnos nem ez a realitás.
  Visszakanyarodva: minden írást egyénileg bírálnak el, a mezőnytől függetlenül. Ezért amiket előbb kézbe vettek, azokkal már végezhettek, míg még egy csomó a kosárban csücsül. Az Aranymosás nem verseny, hanem irodalmi válogató. Pont azért jó, mert nem egymáshoz akarnak mérni minket, hanem fix szakmai szempontrendszer van.

  A nagyobb témához:

  Mint épp “ítéletre” váró írópalánta: Persze örülnék, ha minél részletesebb lektori véleményt kapnék. Nekem minden szava kincs lesz. De ha a szerkesztők a kisujjukat nyújtják (azaz pár segítő szót), akkor nem fogom követelni az egész karjukat. Ha visszadobnak majd pl. teszem azt, dramaturgia miatt, akkor legalább annyit tudni fogok, hogy talán a jövőben érdemes lenne beiratkoznom a dramaturgia kurzusra – mert ugye, az is van. Ja, hogy az pénzbe kerül? Én se oktatnék ingyen senkit ahelyett, hogy a családommal tölteném az időt, akármennyire is szeretem az irodalmat.

  Sokszor érzem úgy, hogy az írójelöltek és az olvasók is elfelejtik, hogy a könyvkiadás üzlet és a könyvpiac – piac. Attól még, hogy a dolgozó írók, szerkesztők, lektorok stb. szenvedéllyel csinálják a munkájukat, még el kell tartaniuk magukat meg a kiadót valamiből. Mert ugye, a zsánerirodalom nem igazán mehet pl. közpénzből.

  Azoknak, akik kiestek és akik még ki fognak: tudom, hogy nagyon fáj. Tudom, hogy az kattog bennetek, hogy mit kellett volna másképp csinálni. Előre készítem magamat az érzésre lelkileg, hiszen tudom, hogy nagyon kevés kézirat kapja meg a pozitívat minden évben.
  Persze, hogy fáj a visszautasítás, hiszen sokat dolgoztunk a művünkön. Ugyanígy fájt, ha elmarasztaló bétázást olvastam anno. De ilyenkor mindig tudatosítom magamban, hogy nem azzal tartozom a történetemnek, hogy sajnálgassam, neadj ég eltemessem, hanem azzal, hogy jobb íróvá váljak érte. Ha most nem sikerül, fejlesztem magam, és olvasók elé viszem akkor, ha már olyan formában van, amit megérdemel.

  (U.I.: Azért változatlanul rettegek a péntekektől 😉 És ha véletlen kétszer küldtem ezt a kisregény hosszú hozzászólást – bocsi, rendetlenkedik a böngészőm )

 22. Na, nyugalom.

  Szubjektív vélemény: Vannak olyan irományok, amelyek nem biztos, hogy rendelkeznek pozitívummal. Ez van. Lehet akármelyik sztori megnyerő első látásra az előszűrés alapján, viszont ha a kivitelezés nem megfelelő (sőt, rossz), akkor nincs értelme simogatni a szerző lelkét.
  Én is kaptam anno negatív lektorit. Na bumm. Nem dőlt össze a világ. Sőt, azóta ha ránézek arra az alkotásra, csak fogom a fejem, hogy én azt ilyen állapotban beneveztem.
  Nem szükséges mindig mindenhova pozitívat írni.

  Nade.
  Az eddig megosztott cikkek alapján én úgy értelmeztem, hogy ebben az évben folytonosan kerülnek ki az előszűrés eredményei, és olykor-olykor a lektori hírek. Namármost, az előszűrést – gondolom – könnyebb elvégezni, az izgalom fenntartása végett nem azonnal teszik ki egyszerre az összes nevet. Teret hagynak annak, hogy egy szerényebb létszámú olvasói közönség is véleményezhesse az alkotásokat, és ne harminc első fejezetet kelljen feldolgozni.

  Kedves Death_Knight! Én nem acsarkodnék ennyire. Az, hogy ez a pályázat létezik, egy csoda. Más kiadóknál nemhogy egy kétsoros véleményt, de egy rossz szót sem kapnál a kiadásra szánt műre. Van elég visszacsatolás így is. Átmentél az előszűrésen? Van valami fantázia az alkotásodban. Aztán, ott vannak a hozzászólások, melyek nem mindig felelhetnek meg az alkotónak, de legalább valami véleményt formálnak. Az előszűrőn se mentél át? Nyilván gyakorolni kell még. S a többi.

  Szóval, lehet hogy keszekuszák a gondolatok (éjfél után írom ezen sorokat), de mindenki örüljön, hogy ez a pályázat létezik.
  Ha pedig valaki nem tudja elfogadni a döntést, és kevésnek érzi ezt a véleményt… tegyétek el a regényeteket két hónapra pihenni. Aztán, vegyétek elő, és olvassátok el újra. Olyan hibákra fogtok lelni, amikre addig még soha.

  DR

 23. Ez a történet így is, úgy is sántít. Kerüljön fel mondjuk 80 regény a végére, szerintetek annak amit 172.-nek olvasnak majd el mennyi esélye lesz kikerülni? De, mindegy is, döntse el mindenki magának, hogy mit gondol, és hát persze nem is kötelező indulni, nem igaz 🙂 ?

 24. Jó reggelt! 🙂

  Többé kevésbé minden elhangzott, amit még mondanék, csak két dolog:

  Két évvel ezelőttig a lektori hírek úgy néztek ki, hogy “negatív lektorit kapott X, Y és Z), pozitív lektorit A” — teljesen érthetően megfogalmazódott az az igény, hogy ennél több információt kapjon X, Y és Z. Erre válaszul született a fenti, pár soros megoldás.
  Ennél részletesebb visszajelzést nem tudunk a pályázat keretében adni. (Erre az igényre válaszul pedig a Kéziratszerviz született, de az egy más dolog, hiszen fizetős szolgáltatás.)

  Köszönjük azt az (érthető) visszajelzést, hogy jobb lenne, ha az erősségek is kiderülnének.
  Aranymosó reagált is erre, hogy vette az adást, odafigyel.

  Ami azt előszűrés menetét illeti, szerintem ugyanúgy felmerülhet, hogy vajon nem jár-e rosszabbul az a szerző, akinek a műve utolsó egy fárasztó munkanap végén (nyilván nem egy napa alatt nézték szegények végig az összes írást), vagy akit a kávé- vagy ebédszünet előtt olvas el az ember. Azaz aggódhatunk az emberi tényezőért. Vajon nem hibázik-e, aki előszűr?
  Lehet. Viszont nem csak egyetlen ember nézi meg a szövegeket. Hátha mondjuk ketten együtt már két különböző módon hibáznak, nem pont ugyanúgy. 🙂
  Ettől persze ez a folyamat lassú, még nem mentek ki levelek, hanem csak az oldalról lehet tájékozódni. Ennek minden előnyével (például tapasztalataink szerint sokkal-sokkal több visszajelzést kapnak az elsőként kikerülő szerzők) és hátrányával.

  Köszönjük, hogy írtatok pro és kontra, és szép hétvégét nektek! 🙂

 25. Kedves Magazin! Köszönöm a választ, de nem az általam felvetett problémára reagáltál, vagy én nem fogalmaztam egyértelműen. Tehát próbálom pótolni:

  1. Fentebb azt a választ kaptam, hogy azokat akik negatív elbírálást kapnak az előszűrésen azért nem értesítik ki egyből, mert még tart az előszűrés értékelése. (Ezt csak úgy tudom értelmezni, hogy még nincs végleges döntés.)

  2. Közben már kerülnek ki pozitív elbírálásban részesült regény részletek.

  Ez ellentmondás aminek semmi köze az emberi tényezőhöz, hiszen, ha nincs végleges döntés, tehát még nem került minden pályázat elbírálásra, akkor hogyan kaphatnak egyes regények pozitív elbírálást annak fényében, hogy a még el nem bíráltak között lehet azoknál jobb?

  Vagy úgy megy, hogy már átolvasták mindet, a legjobbakat kitették, a maradékot pedig még “méregetik”egymással? Nos ha ez így van, akkor a pályázat tulajdonképpen le is zárult, hiszen az első három negatív lektorit kapott.

  Bocsánat, hogy találgatózok, de mivel még nem olvastam részletes tájékoztatót az előszűrés menetéről erre kényszerülök. Természetesen szívesen veszem, ha lámpát gyújtasz a sötétségben, és elmagyarázod a pontos menetet, annál is inkább mert azzal további találgatózásoknak vennéd az elejét. Előre is köszi!

 26. Kedves Death_Knight!
  Ha nem olvastál részletes tájékoztatást a verseny menetéről (nem az előszűrésről) kizárólag magadat okold! Aki a pályázaton részt vesz, nyilván azért teszi, mert olvasta a kiírást, ahol a verseny menete olvasható. Nekem három kattintásba került, de megkíméllek a fárasztó kattogtatástól, adok linket, így pusztán egyetlen kattintással odatalálhatsz, ahol mindez világosan olvasható:
  http://aranymosas.konyvmolykepzo.hu/vi-aranymosas-irodalmi-valogato-8663.html
  Azt hiszem, azok az érintettek, akik látták a kiírást, és részt vesznek a pályázaton, amely nagyjából és lényegében megegyezik a több év alatt beválttá lett módszerrel, mind tudják, mire számítsanak. Aki ismeretek nélkül áll rajthoz, vagy drukkolóként áll a pálya szélén megtehetné, hogy kattint hármat – vagy legalább most egyet!
  Ismétlem: nem vagyok a Kiadó alkalmazottja sem pártfogoltja, pusztán egykori pályázóként, és néha mások bizalmát élvező tesztolvasóként követem a versenyt. Ettől függetlenül zavar az obejktívitást nélkülöző vita.

 27. Death_Knight, nyugi! Csak félreértetted az Aranymosás menetét. A lényeg az, hogy nem versenyzünk a többiekkel, a kiadó által meghatározott színvonalat kell elérni. Egyszerű peldával: ha egy évben 17 regény éri el a megfelelő szitet, akkor 17-et kiadnak. Ha egy sem éri el, akkor egyet se adnak ki. Ennek logikus magyarázata van. Ha az Aranymosás verseny lenne és lenne első helyezett, aki a kiadást nyeri, akkor a kiadónak le kell mondania a többi remek regényről, ami szintén bevételt hozhatna. Ha pedig minden regény pocsék, ami érkezett,, akkor is kénytelenek lennének első helyezettet hirdetni a sok szar között, azt kiadni és több százezret bukni egy eladhatatlan könyvvel. Nyilván sarkítottam, de az én értelmezésemben ez így működik.
  Üdv
  R. J. Hendon

 28. Death_Knight, te nagyon nem érted ezt a pályázatot. Talán a vagdalkozás előtt utána kéne olvasni? Mert amúgy világosan le van írva az oldalon? De ha valaki ennyire nem képes, milyen alanyi jogon várja el, hogy mások az idejüket ingyen rááldozzák?

  Az előszűrés folyamatos. Ha menet közben találnak az előszűrők olyan írást, ami megüti a kiadó által támasztott nyelvi szintet, akkor az kimegy az oldalra. Ha 100 jót találnak, akkor 100 megy ki, de nyilván nem ez a helyzet. Nem egymással méregetik, hanem a kiadó által felállított lécet kell megütniük (amit nyilván mi pontosan nem tudunk, hogy mi).

  Azt meg nem értem, miért várjátok el, hogy 170 kéziratot egyesével véleményezgessen az a néhány ember, aki ezen a pályázaton dolgozik? Teljesen irreális elvárás. Ha meg nem tetszenek a szabályok, nem kell jelentkezni, nem ők járnak rosszul.

 29. Kedves Aranymosó és Magazin!
  Én is szeretnék feltenni egy kérdést. Korcsok című regényem lektori elbírálása jelenleg folyamatban van. Ha a lektor meghozza döntését, akkor azonnal kikerül az oldalra, vagy legközelebb csak jövő hét pénteken lesz lektori hír? Csak azért kérdem, mert ez a rész viszont számomra nem volt világos, és ha pénteknél előbb sehogy sem lesz hír, akkor nem rágom addig tövig a körmöm, valahányszor az oldalra kattintok 🙂
  Köszönöm!
  R. J. Hendon

 30. Ez már kezd kicsit komédiába illő lenni 🙂 Van egy egyszerű kérdésem, amit senki sem tud megválaszolni, de mindenki okoskodik, mintha lenne rá válasz.

  Kedves Attila! Köszi a link-et, és képzeld el olvastam én is. Valóban sok minden kiderül belőle, csak az nem, hogy konkrétan hogyan zajlik az előszűrés…

  Oké, értem, hogy nem verseny, értem, hogy annyi kerül ki amennyi megüti a szintet. De akkor marad a kérdés, hogy ha egy mű nem üti meg a szintet, akkor miért nem lehet kiértesíteni a szerzőt egyből és miért kell várni márciusig arra, hogy értesítsék, hogy bocsi, majd jövőre? Csak nem azért, hogy fenntartsák az izgalmat, és forgalmat generáljanak az oldalnak???

  Ha pedig valamilyen más SENKI ÁLTAL NEM ISMERT, ÉS AZ ATTILA ÁLTAL BELINKELT OLDALON SEM TISZTÁZOTT MÓDON ZAJLIK az előszűrés, akkor meg, ha másért nem azért sántít a dolog, mert be lett harangozva, hogy márciusba vége lesz az előszűrésnek, tehát csak addig kerülhetnek ki írások. Magyarul legyen mondjuk nyolcvan a maximum, ami ki fog kerülni. Eddig világos???

  Nézzük csak tovább mi történik, még nem zárult le az előszűrés, de már vannak kint elbírált művek (úgy, hogy közben elbírálatlanok is vannak) Mindig világos?

  Zajlik tovább az előszűrés, az idő pedig közben telik (mert van egy ilyen rossz tulajdonsága), a válogató a végéhez közeledik.

  Az utolsó tíz regény zseniális, de már csak öt hely van hátra az idő szorítása, meg a helyhiány miatt.

  Kiteszik hát a tízből a legjobb ötöt, és bár a maradék öt is jobb, mint az addig kikerültek bármelyike, de hát sajnos a körülmények….

  Remélem most már érthetőek a fenntartásaim ezzel az egésszel kapcsolatban. Többet nem írok, amit akartam elmondtam. Döntse el mindenki, hogy mi az igazság!

 31. Kedves Death_Knight! Én teljesen megértem, amit mondasz, viszont az utolsó felvetésedet nem értem. Mármint azt igen, hogy mit akarsz vele mondani, viszont a válasz szerintem egyértelmű. Kitűztek kábéra egy időpontot, amit gondolom szeretnének betartani, viszont ha még vár kirakásra 10 jó mű, de egy hét alatt csak ötöt tesznek ki, akkor nem fogják azt megtenni, hogy nem rakják ki a maradékot. Azt látom, te is tudod, hogy nincs meghatározva, hány kézirat kerülhet ki. Nem hiszem, hogy ne hosszabbíthatnák meg a kitűzött (cél) időpontot egy-két héttel, vagy akár egy hónappal. Nyugodjunk meg, minden alkalmas regény ki fog kerülni, hiszen az a kiadónak is veszteség lenne, ha elhalasztanának pár kiadásra alkalmas művet az időhiány miatt.

 32. Death_Knight, ezzel van a probléma: “Az utolsó tíz regény zseniális, de már csak öt hely van hátra az idő szorítása, meg a helyhiány miatt.”
  Erről beszéltünk eddig: NINCS, ismétlem NINCS olyan, hogy öt hely van hátra. Nincs idő és helyhiány. Azt mondták, SZERETNÉK befejezni a válogatót májusig. De ha nem lehet, mert a 176 beérkezett műből mind alázza Tolsztojt és Hugot, akkor elhúzzák decemberig is, hogy mindenkinek legyen helye. Milyen kiadó követne el olyan hülyeséget, hogy egy potenciális sikerkönyvet félredob, mert meghúzott egy limitet???

 33. Oké, rendben, hosszabbítanak, de ez még mindig nem magyarázat arra, hogy miért nem lehet egyből kiértesíteni azokat, akik kiesnek az előszűrésen.
  Az igazi gond az, hogy az előszűrés részletei (pontról-pontra)nem tisztázottak, ha visszaolvasol kicsit láthatod, hogy mindenki csak találgatózik, és felvetései vannak, a kiadó pedig nem tesz semmit azért, hogy tisztázza a dolgot.
  Lehet itt kígyót-békát rám kiabálni, mert kérdéseket teszek fel, de igazából rámcáfolni csak azzal lehetne ha a kiadó tisztázná az előszűrés mechanizmusát.

 34. Azért nem tisztázzák az előszürés mechanizmusát, mert ez nem exakt tudomány. Az irodalom, a művészet soha nem értékelhető rideg, pontok és százalékok alapján működő mechanizmussal. Pontozhatsz nyelvatni hibák, esetleg stilisztika alapján, de mi van, ha egy történet tele van ilyen hibákkal, de olyan zseniális a sztori és olyan hangulata van, hogy leszakad tőle a mennyezet? Hogyan értékeled és hogyan állítanád szembe egy profin megírt, “tisztességes iparosmunkával”? Lehetetlen. Enélfogva az előszűrés, a lektori vélemény is erősen szubjektív. Nyilván rendkívül tapasztalt, az irodalomhoz értő emberek véleménye, de akkor se tudod leírni mechanizmusokkal. Az más sport. Ez az irodalom, ez benne van a pakliban.

 35. Félreértesz. mechanizmus alatt azt értettem, hogy írják le pontról pontra, hogy hogyan zajlik maga az előszűrés, mi a menete.
  Amire különösen kíváncsi lennék az az, hogy mi akadályozza meg őket abban, hogy azonnali értesítést küldjenek a résztvevőknek az előszűrés eredményéről. “Sajnáljuk, a regényed kiesett az előszűrőn”, vagy “Gratulálunk a regényed sikerrel vette az előszűrés, az eleje hamarosan felkerül az oldalunkra.” Egy ilyen előre megírt üzenet elküldése kb 12s (email fiókba való belépéssel együtt).
  De itt a lehetőség, aki eddig lehurrogott, hogy ilyen-olyan tájékozattlan vagyok az magyarázza el ezt nekem, hiszen ti velem ellentétben mindent tudtok! Attila, DR és a többiek, tessék itt a lehetőség!!! De ne felvetéssel éljetek,ne találgatózatok idézzétek azt a részt a tájékoztatóból, amiből ez kiderül!

 36. Én úgy tudom, úgy zajlik az előszűrés, hogy elolvassák a szinopszist, meg a regény első öt oldalát, aztán ha ígéretesnek tűnik, már megy ki a részlet. (javítson ki valaki, ha tévedek)
  Én se írnék száznegyven e-mailt, hogy “köszönjük a próbálkozást, nem sikerült”. Tegyük fel hogy száznegyvenből hetven visszakérdez, hogy “miért? de hát a szomszédnéni/kiskutyám/anyukám/barátaim azt mondták, jó vagyok”. Ilyesfajta levelezéshez, pláne ennyi emberrel szerintem senkinek nem lenne kedve. Főleg mivel mindegyiknek – ismerve a legtöbb kezdő írót – sértődés lenne a vége.

  Death_Knight kedves: “szeretkezz, ne háborúzz”.
  Meg mielőtt rácsapsz a “Submit” gombra, csekkold le a helyesírást.

 37. Köszi a lehetőséget! A felajánlás nélkül is látom: van fal, van borsó, van lapát is de nekem már hólyagos a tenyerem, és ezért eleresztettem a szerszám nyelét. Lapátoljon más!

 38. DR! Elég lett volna, ha annyit írsz, hogy “nem tudom” 🙂 Amit pedig vélelmezett indoknak megpróbáltál felhozni azt te sem gondoltad komolyan. Mond neked valamit az, hogy: “előre megírt”? Visszakérdeznek? Belefoglalod az előre megírt levélbe, hogy: “kérjük ne válaszolj, mert nincs kapacitásunk plusz levelezéseket folytatni! Megértésedet előre is köszönjük. ” Ennek ellenére válaszol? Kuka (2s).

 39. Az nem. Mindenkinek szíve-joga, hogy azzal kommunikáljon akivel szeretne.De az hogy nem tudnak elfogadható magyarázatot adni arra a kérdésre, hogy az előszűrésen átesett regények szerzőit miért nem lehet egyből kiértesíteni az eredményről, na az igen, az fehér zászló!

 40. Death_Knight: Tavaly és azelőtt is egyszerre értesítettek ki mindenkit. Egyszerűbb, visszakövethetőbb, ha mindenkinek egy napon, egyszerre megy az e-mail. Nyilván jó lenne minél hamarabb tudni az eredményt, de itt így működik a process, ezt el kell fogadni. Ez nemcsak itt, sok más pályázaton is így van (nemcsak regénypályázatokon), szóval felesleges felfújni a dolgot és az élő fába is belekötni. Ez itt nem kívánságműsor, és nem is a pályázók lelkének pátyolgatásáról szól. Izgulni kell még pár hétig, aki komolyan író szeretne lenni, ennél sokkal durvább dolgokat is el kell viselnie. Ha valaki már ennyit sem bír lenyelni, akkor ne pályázzon – nemcsak itt, máshol sem, mert másutt is várni kell.

  Előszűrés menete: 176 írás érkezett. Ami az első pár oldal alapján nem üti meg a szintet, kiesik, és nem fog véleményt kapni. Ami igen, azokat rakosgatják fel az oldalra, majd mennek tovább a lektorhoz. Ha határeset, akkor az előszűrő megnézi a konfliktustérképet meg az összefoglalót, amit csatolni kellett a jelentkezéskor és az alapján dönt. Ha végeztek az előszűrők, minden pályázó kap értesítő e-mailt. Ennyi az előszűrés menete, az előszűrők által figyelembe vett szempontokról meg itt a tavalyi cikk: http://aranymosas.konyvmolykepzo.hu/gondolatok-az-idei-eloszuresrol-7950.html

  Remélem, segítettem és most már minden egyértelmű.

 41. Köszi szépen, de nekem eddig is egyértelmű volt. Én azonban máshogy látom. Az, hogy nem értesítenek ki egyből az azt a célt szolgálja, hogy fenntartsa az izgalmat, forgalmat generáljon, és nap, mint nap arra késztesse a pályázókat, hogy visszalátogassanak az oldalra. A lap szerkesztői olyan szolgáltatásokat kínálnak itt ezen az oldalon, amiknek éppen a pályázók a célközönsége (kezdő írók).

  Nincs is ebbe semmi ördögi, hiszen az önpromóció ismert fogalom a huszonegyedik században (pl a tv-ben a celeb hírek között reklámozzák a saját tehetség kutató énekes vetőlkedőket) és nincs is benne semmi kivetni való. Nekem inkább azzal van gondom, az visszás kicsit, hogy ahelyett, hogy ezt nyíltan felvállalnák “szerelem gyermekekről”, meg mit tudom én miről kezdenek el beszélni, hogy aztán sértődötten elszaladnak.

  Ez a pályázat mindkét félnek hasznos. Hasznos az oldalnak is, mert jelentkeznek csak tízen az íróiskolára a 177-ből, meg a pályázóknak is, hiszen adott esettben akár be is futhat ez ‘ltal valaki. De ne csináljunk már úgy, mintha a szervez[k valami kegyet gyakorolnánk az írók felé a pályázattal, és igen is becsüljük őket többre annál a két soros értékelésnél aminek az a lényege, hogy minden rossz.

  Becsüljük őket többre, mert hosszú évek kemény munkáját tették bele a regényükbe, és az álmaikat helyezik zsűri kezébe, az álmaikat, amikkel illik óvatosan bánni, ugyanis meglehetősen törékenyek.Én csak ennyit akartam, ha visszaolvasod is láthatod, hogy csak ezért emeltem fel a szavamat.

 42. Death Knight!

  Mindenkinek meg lehet a véleménye, és látom, te erősen ragaszkodsz a sajátodhoz. Nekem mindegy.

  De azt a tényt szeretném kiemelni, hogy tudtommal az íróiskolájukra minden évben túljelentkezés van – nem kell neki mindenféle trükkel külön reklám. Felesleges lenne erre játszaniuk, ha anélkül is van vevőjük.

  Ez a pályázat nem tudom, mennyibe kerülhet a kiadónak, de ha csak azt veszem, hogy pár hónapig a szerkesztőiket leterheli, hogy amatőr kéziratokat nézzenek át ahelyett,hogy a már jól bevált íróiktól szerkesztenének valamit a következő kiadáshoz, már az is némi piaci kockázatnak tűnik. Hosszú távon biztos vagyok benne, hogy megéri a kiadónak is, hiszen új tehetségeket talál, akik aztán állandó szerzőik lesznek. De ez hosszú távon térül meg – nem hiszem, hogy véletlen, hogy Magyarországon a többi kiadó nem kezdett ilyen válogatóba. Mostanság már igen, van egy-kettő – miután láthatták, hogy pl. a Könyvmolynak ez hosszú távon működött. Szóval igen, ez egy kegy. Olyasmi, amiben nagyon sok munkájuk van – szóval becsüljük meg az ő hosszas munkájukat is. Van olyan idegőrlő, mint megírni egy regényt.

 43. Igazad van, én is elmondtam az én véleményemet, te is a tiedet, és szerintem ez így helyes, döntsön ki-ki belátása szerint. Az igazságot nyilván egyikőnk sem tudhatja, arról csak maga a kiadó tudna nyilatkozni.

 44. Ez az első Aranymosás, amit figyelemmel kísérek. Még soha nem olvastam itt előtte regényrészleteket, sem más cikket.
  Picit lehangoló hatása van kedves Death_Knight a hozzászólásaidnak, de megértelek, bennem is megfogalmazódott pár kérdés, azonban a válaszok itt vannak az oldalon, az előszűrésről is olvastam nemrég.
  Képlékeny egy ilyen válogatás, mert nem lehet tudni hány írás a beküldöttek közül jó, és hány felel meg ebből a piaci keresletnek.
  Azt hiszem az Aranymosás jó lehetőség minden írónak, bánom, hogy nem figyeltem fel rá előbb. Képben lehet lenni a könyvkiadással kapcsolatban, meg lehet tudni mik az elvárások, mire van piac a leginkább, és tapasztalatokat lehet szerezni. És nem utolsósorban izgalmas játéknak is felfogható.

 45. A válaszok itt vannak az oldalon? Valóban?! Akkor légyszíves másold már be ide azt a részt, amelyik azt taglalja, hogy mi az oka annak, hogy a résztvevőket nem lehet egyből kiértesíteni az előszűrés eredményéről! Előre is köszi, lekötelezel!

 46. Ne haragudj, de a bennem felmerülő kérdésekre megtaláltam a választ, akik pedig már részt vettek a válogatáson, vagy nyomon követték, többen is válaszolták neked, hogy egyszerre értesítenek ki mindenkit.
  Hogy miért nem külön-külön, ahogy rendre kiesnek az írások, azt illetékes tudja csak megmondani.
  Talán fogunk rá választ kapni holnap.

 47. Oké! Begyógyult a tenyeremen a vízhólyag, dobálom még egy kicsit a borsót a falra. Csak a vicc kedvéért tegyünk úgy, mintha az oldal webmestere versenyt hirdetett volna írósüvölvényeknek: ki tud több ötletet összehozni Death_Knight kínzó gondjára: “…mi az oka annak, hogy a résztvevőket nem lehet egyből kiértesíteni az előszűrés eredményéről!” (Tekintsünk el attól, hogy most sem kettőből vagy háromból értesítik a pályázókat, hanem egyből, csak némileg szervezetten!) Az ötvenedik érdekes ötlet után lehetne díjat adni. Indítok: Csütörtök esténként a Főnök (mondjuk a főszerkesztő) körkérdést intéz a stábjához – Hölgyek, urak, mi a véleményetek a heti termésről? – A hölgyek, urak egymás után leadják a saját értékelésüket, azt a főnök gondosan végignézi, majd jó gazda módjára úgy dönt – Ma nem döntök, alszom rá egyet. – És lőn. Mivel csütörtök este és péntek reggel között csak egyféleképpen lehet aludni, vagyis a csütörtökről péntekre virradó éjszakán, a csütörtök este előtti értesítés kizárt. Miután a Főnök alukált, eldönti, hogy helyben hagyja-e famulusai ítéletét, vagy szükség szerint kiadja-e más előszűrőnek is elolvasásra valamelyik művet. Reggel ébresztő, gyerek suliba el, kávé, végre gép bekapcs, jelentés megír, és máris olvasható az előszűrés eredménye. Én így látom. Más életszerű javaslat? Nekem még van vagy húsz, de minek soroljam? Egyrészt azután sem kötelező azt mondani – Érthető! Másrészt a valóság lehet egészen más. Pl. nem a gyerek iskolába zavarása veszi el az időt reggel hét és fél nyolc között, hanem a kocsi bekurblizása, mert lemerült az akku. Elismerem, ezt is fontos tudni azzal kapcsolatban, hogy miért nem értesült az eredményről szegény szerző már hét óra tízkor, de mégis.

 48. Szia Attila! Jöhet a második ötlet, mert ezzel csak az az egy icurka-picurka probléma van, hogy nem ad magyarázatot a valóságra, arra, hogy mindenkit egyszerre, az előszűrés lezárása után értesítenek ki.

  Nem az a gond, hogy az egyes indulok, késéssel tudják meg az eredményt, hanem az, hogy csak azután kapnak róla értesítést, mikor már a teljes előszűrés lezárult.

  Köszönöm a példádat, de elég életszerűtlen az, hogy valakinek elkezdik a regényén az előszűrést mondjuk február elsején, és csak március végén készülnek el vele. Ahhoz azért elég sokszor vissza kellene dobni az írást. Ráadásul, ha ez ilyen időigényes, akkor hogy készülnek el azzal amit majd csak március közepén kezdenek el szűrni? Hogy lehet az, hogy mindkettővel PONT ugyanazon a napon végeznek? Ugye te is érzed az aránytalanságot?

  Az itt a gond, mi csak feltevésekkel tudunk élni. Te is, én is. Mit gondolsz miért nem áll ki a kiadó a válasszal saját maga? Hiszen nekik tudniuk kell az okot.

  Megjegyzem te is nagy mellénnyel voltál fentebb, hogy neked csak három kattintásodba került, hogy megtudj minden feketén fehéren, most azonban te is csak találgatózól… Akkor hogy is van ez kedves Attila? 🙂

 49. Rosszul számolsz, Kedves Death_Knight! Én kettő az egyben választ adtam. Ott két ötlet bujt ki a gépemből. Igaz, a kérdésed nem pontosan érthető, mert az “egyből” fogalom eléggé pontatlan. Ha bétaolvasóként bukkanok rá, ki is húzom, de Veled nem mernék viccelni. Akárhogy erőlteted, nem vagyok hajlandó annyit írni, amennyit elvárnál tőlem, mert magam szabom meg az erre szánt kapacitást. Meg aztán gyanítom, hogyha most felelnék, megint tekernél egyet a kérdésen – Ááááh nem ezt kérdeztem! – No, ehhez nincs kedvem. Az unalmas vasárnap délutáni hangulatot kicsit feldobni, azt igen, de a bolondját járni azt nem.

 50. Nem tehetek róla, hogy szándékosan nem akarod megérteni azt, amit kérdezek. Attila, de azokkal van baj akik átmennek az előszűrőn, hiszen ők (ha nézik az oldalt) kis csúszással értesülnek róla, hogy yeahhhh…sikerült!

  De mi van azzal, aki nem megy át? Megmondom, annak az előszűrés lezártáig várnia kell arra, hogy tudassák vele, hogy nem sikerült. MIÉRT? Ez itt a nagy kérdés, érted? Ezzel van a baj, ezért van az, hogy a kiesettek nap mint nap ide kattintanak (többször mint három 🙂 ), abban reménykedve, hogy kikerültek, pedig az ítélet már meg van hozva a művük felett. Érted? Ennél egyszerűbben már nem tudom leírni, bocs.

 51. A legnagyobb baja renitens kommentelőnknek az lehet, hogy nem a kiadótól kap választ.
  Különben, a vita újabb és újabb “fejleményeit” olvasva, nagyjából ugyanazt látom, mint mikor konteós/áltudományban hívő emberekkel vitatkoznak. Észérvek, logikusan felépített válaszok semmit sem hatnak, és az illetők makacsul ragaszkodnak “mert csak” alapon a kijelentésükhöz.

  Death_Knight, csak egy kérdés: volt olyan Aranymosás, ahol még az előszűrésen sem mentél át, és – szerinted – túl későn értesítettek ezzel kapcsolatban?
  Csak mert akkor nyilvánvaló, hogy mitől van ez a dac.

 52. DR, én itt egy egyszerű kérdést tettem, és nem, hogy logikusan felépített választ nem kaptam rá, de még csak egy elfogadható felvetést sem.

  A probléma pedig túlmutat a saját személyemen(, ha érdekel, hogy miért akkor olvasd el a fentebbi hsz-eimet, mert már én is unom, hogy ugyanazokat ismételgessem), éppen ezért nem válaszolok a személyeskedő kérdésedre. Ha vitatkozni akarsz, akkor próbálj érveket felsorakoztattni, viszont ha ismerkedni vágysz, akkor van egy rossz hírem: nem kívánok barátkozni veled.

 53. DR! Gratulálok, hogy cenzúrázni próbálsz. Azok akik az áltudományokban hisznek azok miért ne mondhatnák el a véleményüket. az egy dolog, hogy nem vagy rá kíváncsi, de a szabad véleménynyílváltás őket is megilleti.

 54. Death Knight

  Választ akarsz? Lépj vissza! Én úgy döntöttem, hogy inkább visszalépek, és kapásból kiderült, hogy tovább se jutottam volna az előszűrésen. Kész. Ennyi.

 55. Ja! És mielőtt elkezdenél kombinálni, az utolsók között küldtem be az irományomat, így nagy eséllyel az elsők között olvasták.

  (amennyiben egyébként már kihűlt ez a cucc, elnézést kérek)

 56. Hűha! Látom, buli volt az oldalon. Ahogy a kisfőnököm mondaná, „kollégák, megvan a sportértéke annak is, hogy megtippeljük a lehetséges válaszokat…” 😀

  Kedves Death Knight! Nézzük a kérdéseket!

  1. Miért nem válaszol Neked a kiadó?

  Miért ne tennénk? Minden pályázat elején pontosan ugyanezeket a kérdéseket teszik fel, és hat éve felelgetek. A régi pályázók már valószínűleg teljesen unják a témát, azért linkelgettek Neked.
  Pénteken 20.45-kor (jóval munkaidőn túl) is reagáltam, majd teljesen egyértelműen jeleztem, hogy hétfőn leszek megint. Ez egy felnőtt pályázat, kérlek, tiszteljük meg egymást azzal, hogy nem próbáljuk uralni a másik szabadidejét.

  De amúgy meg kérdezz nyugodtan, szívesen felelek.

  2. Miért nem értesíti ki a kiadó azonnal az előszűrésről az írókat?

  Mert csak amatőr pályázatoknál egyszintű a rendszer.
  Nálunk azért bonyolultabb az előszűrés, mert én is így gondolom: „becsüljük őket többre, mert hosszú évek kemény munkáját tették bele a regényükbe, és az álmaikat helyezik zsűri kezébe, az álmaikat, amikkel illik óvatosan bánni, ugyanis meglehetősen törékenyek.”
  Ez egy nagyon jó megfogalmazás volt.

  Az előszűrés három részből áll: egy hatalmas adatfeldolgozás, az előszűrők munkája, és az ellenőrzés.
  Ha az előszűrők igen/nem alapján döntenének, AKKOR lehetne azonnali értesítést küldeni. Csakhogy túl nagy lenne a szubjektivitás lehetősége, és a tévedésé is.
  Így azt kérem tőlük, hogy 4 kategóriába sorolják a műveket: rossz, talán, jó, kiváló. Ők sok írás mellé indoklást is írnak, például a bizonytalanságukat, ha nem tudták rendesen besorolni.

  Amikor kész vannak, utána jön az izgalmas rész. Megnézem a számadatokat. Pillanatok alatt kiderül, ha valamelyik előszűrő erősebben vagy gyengébben szűr, hiszen eltérés lesz a nagyságrendben. Az is látszik, ha egy bizonyos kategóriát szűr „alul” vagy „túl”. Nem csak egymáshoz viszonyítom őket, de azt is látom, hogy az eddigi pályázatok szűrési eloszlásához képest hogyan állnak a mostani adatok.
  Ezek alapján már tudom, hol és hogyan kell ellenőrizni. Ezeket az anyagokat újra elolvassuk. Most járunk ennél a szakasznál, a táblázatokat már megkaptam.

  Minden évben a január-február hónap szükséges a szűrési szakaszra, vagy ha sok az anyag, akkor a március eleje is. De tavaly kipróbáltuk, hogy mi van, ha korábban indul a lektori rész, hiszen az előszűrők és a lektorok más-más emberek, tudnak párhuzamosan is dolgozni. Reméltem, hogy így csökken a pályázók izgalma. Jól működött, így idén is már jó korán, febr. elején kikerültek a részletek.
  Ha jól látom, igazából az a gondod, hogy korábban indultunk.

  3. Hány mű kerül ki?
  Amennyi jó, nincsen korlát. Ugyanígy nincs korlát abban sem, hogy mennyi jelenjen meg. A könyvek nem egymással versengenek, hanem el kell érniük a megjelenési szintet. Az elmúlt évek tapasztalata, hogy ez az írások 2-5%-ra jellemző.

  4. Köszönöm a behozott gazdasági szemléletet!
  „Az, hogy nem értesítenek ki egyből az azt a célt szolgálja, hogy fenntartsa az izgalmat, forgalmat generáljon, és nap, mint nap arra késztesse a pályázókat, hogy visszalátogassanak az oldalra. A lap szerkesztői olyan szolgáltatásokat kínálnak itt ezen az oldalon, amiknek éppen a pályázók a célközönsége (kezdő írók).”
  Hm, a soraidat olvasva rájöttem, hogy mekkora gondolkozási hiba, hogy tehetséggondozásként, nem pedig üzleti projektként tekintek a programra…

  A könyvpiaci helyzet most elég bizonytalan. Dől be az Alexandra, ami sok kiadóra kihat a következő időszakban. Emlékszem a 2008-as világválságra, és arra, hogy utána évekig befagyasztották az elsőkönyvesek megjelenését. Már most elindult ez a folyamat, a kis kiadónál publikálók jelezték is, hogy baj van, csúsztatják az idei regényeiket. Hiszen ha szorítani kell a nadrágszíjon, mindig a kezdőknél teszik.
  Nálunk stabil a helyzet, erős a kiadó, és szerelemgyerek ez a projekt. De ki tudja, hogyan alakulnak a következő évek. Érdemes elsajátítanom azt a gondolkozásmódot, amit itt felvonultatsz.
  És ezt most nem viccből, hanem őszinte tisztelettel mondom. Rendkívül jó a gazdasági szemléleted, fel is írtam pár dolgot, amit a következő pályázat kapcsán megfogadunk.
  Ha akad még ötleted, várom szeretettel.

  Varga Bea

 57. Üdvözlet! Köszönöm a választ, de sajnos még ez is bukdácsol kissé, és helyenként csúnyán felköhög. Persze, aki görcsösen szeretne hinni neked annak elég ez is, ráadásul ne feledkezzünk el azokról sem akik esetlegesen imponálni szeretnének nektek és ezért persze majd buzgón bólogatnak.

  Van azonban egy csendes tömeg, vannak aki egyenlőre még csak némán a sötétbe húzódva vakargatják a fejüket, de szólni még nem mernek. Őket szerintem nem győzted meg.

  De nem csigázlak tovább nézzük a részeket, amely alkalmasak arra, hogy egyesekben esetleg kételyeket ébresszen(bocsánat a hosszú idézetért, de a teljesség kedvéért muszáj volt.):

  “Ha az előszűrők igen/nem alapján döntenének, AKKOR lehetne azonnali értesítést küldeni. Csakhogy túl nagy lenne a szubjektivitás lehetősége, és a tévedésé is.
  Így azt kérem tőlük, hogy 4 kategóriába sorolják a műveket: rossz, talán, jó, kiváló. Ők sok írás mellé indoklást is írnak, például a bizonytalanságukat, ha nem tudták rendesen besorolni.
  Amikor kész vannak, utána jön az izgalmas rész. Megnézem a számadatokat. Pillanatok alatt kiderül, ha valamelyik előszűrő erősebben vagy gyengébben szűr, hiszen eltérés lesz a nagyságrendben. Az is látszik, ha egy bizonyos kategóriát szűr „alul” vagy „túl”. Nem csak egymáshoz viszonyítom őket, de azt is látom, hogy az eddigi pályázatok szűrési eloszlásához képest hogyan állnak a mostani adatok.
  Ezek alapján már tudom, hol és hogyan kell ellenőrizni. Ezeket az anyagokat újra elolvassuk. Most járunk ennél a szakasznál, a táblázatokat már megkaptam.”

  ——> Állj! Azt kihagytad, hogy az időközben kikerült részletek, mi alapján lettek pozitívan elbírálva. Feltevés: Gondolom, mert azok a kiváló kategóriába lettek sorolva. Ha viszont így van, akkor nagy a baj, mert láthattuk az első három mű lektoriát (a kiválókét), milyen lesz a többié? De nem csak ez a baj ezzel, hanem az, hogy a monológod azt sejteti, hogy az értékelés egyszerre ér véget az összes műnél, de :

  1. Ha így van, akkor nem lennének olyanok, amiket már elbíráltak és kikerültek.

  2. Ha mégsem így van, és a különböző időpontban előszűrés alá vont regények értékelése különböző időpontokban kerül lezárásra, akkor miért egyszerre értesítettek ki mindenkit (ez utóbbi nyilván a negatív elbírálásban részesülteknél nagy kérdés.)

  És a végére, ha megengeded:

  “Rendkívül jó a gazdasági szemléleted, fel is írtam pár dolgot, amit a következő pályázat kapcsán megfogadunk.”

  Köszönöm, de túlzol, ezt szerintem csak az nem látja aki nem akarja. Persze létezhet olyan ember, aki azt hiszi, hogy pl az áruházakban az árucikkek elhelyezése pusztán a véletlen műve, de a legtöbben azért átlátjuk az emögött megbúvó gazdasági szándékot.

  Köszönöm még egyszer a válaszodat, és a lehetőséget. Többet nem írok, mert nincsenek illúzióim, tudom, hogy akiket eddig nem győztem meg, azokat ezután sem fogom. A legjobbakat mindenkinek, és elnézést azoktól akiket esetleg zavart a jelenlétem.

 58. Csak még egy valami (, mint Colombo): az is elég életszerűtlen, hogy van egy mű amit már vagy hatszor visszadobtak, de azért előveszik újra, meg újra, meg ÚJRA……,és újra csak azért mert még tart az előszűrés (bár teljesen egyértelműen nincs rá esély, hogy megüsse a szintet)….

 59. Death_Knight: Ne is haragudj, de nem vagy te Colombo, különben ilyesmit nem írtál volna, hiszen tudhatnád, az egyszer már elutasított művet nem lehet újra beadni, csak ha elvégeztél két írókurzust. 😀

 60. A Bea által említett többszintű előszűrésre gondoltam. Ha nem tiszta olvasd vissza! Bocs, de én már unom a magyarázkodást…

 61. “Állj! Azt kihagytad, hogy az időközben kikerült részletek, mi alapján lettek pozitívan elbírálva. Feltevés: Gondolom, mert azok a kiváló kategóriába lettek sorolva.”
  Az eddig kikerülő részletek a kiváló és a jó kategóriába voltak sorolva.
  Megfeledkezel egy egyszerű pszichológiai hatásról. Ha rengeteg kék között egy zöldeskék van, akkor azt zöldnek észleljük.
  Amikor ötven rossz írást elolvas valaki, akkor kiugrónak érzi, ha utána nyelvileg gördülékenyebbet talál.
  Ez az oka annak, hogy külön emberek az előszűrők, és külön emberek a lektorok. Az előszűrőket ez a hatás elhúzhatja, de a lektorok már a könyvpiachoz viszonyítanak.

  “az értékelés egyszerre ér véget az összes műnél, de :
  1. Ha így van, akkor nem lennének olyanok, amiket már elbíráltak és kikerültek.
  2. Ha mégsem így van, és a különböző időpontban előszűrés alá vont regények értékelése különböző időpontokban kerül lezárásra, akkor miért egyszerre értesítettek ki mindenkit (ez utóbbi nyilván a negatív elbírálásban részesülteknél nagy kérdés.)”

  Bevallom, ezt háromszor elolvastam, hogy megértsem. De aztán rájöttem, hogy Te nem értetted, amit fentebb az előszűrésről írtam. Kérlek, olvasd el újra.
  Egy időben lesznek kész az előszűrők, aztán pedig jön egy ellenőrzés, ami épp most folyamatban van.

  “az is elég életszerűtlen, hogy van egy mű amit már vagy hatszor visszadobtak, de azért előveszik újra, meg újra, meg ÚJRA”
  Szerintem is. 😛
  Mi a kétséges írásokat vesszük elő, és csak egy második körre.

 62. Megkérdezhetem amúgy, hogy miért érdekelnek ennyire intenzíven a munkafolyamataink? Amúgy hízelgő, csak nem értem. Általában az írók a regényeiken izgulnak, nem azon, hogy mi milyen módszertannal dolgozunk.

 63. “Mi a kétséges írásokat vesszük elő, és csak egy második körre.”

  Oké, haladunk 🙂 Akkor már csak azt mond meg, hogy az egyértelműen rossz, a szintet meg nem ütő regények szerzőit ennél a pontnál miért nem értesítitek ki (hiszen akkor ezek szerint az ő írásaikat már nem veszitek elő) ? Ha ezt meg tudod válaszolni logikusan, akkor ígérem, hogy soha, de soha, de SOHA nem írok többet ide, SOHA…

 64. Jahhh, én meg már azt hittem, hogy azért, hogy a pályázók minden nap visszanézzenek ide és forgalmat generáljanak egy olyan oldalon ahol (nekik) célzott szolgáltatásokat kínáltok. Köszi a felvilágosítást, csak ennyit akartam 😉

 65. Már mondtam, nagyon jó a gazdasági szemléleted. 🙂
  Pontosan így kellene gondolkoznom, csak sajna nincs gazdasági végzettségem. A beszélgetésünk nagyon hasznos hozadékkal szolgált, jövőre nem lesz az előszűrésről értesítés.

 66. Szóval, ha jól értem az (is) Death Knight baja, hogy egy… CÉG, egy Kiadó, X összegért cserébe megpróbálja kisegíteni azokat, akik ezt szeretnék. Teszik ezt úgy, hogy senki fejéhez se nyomnak pisztolyt, jegyezném meg… Esetleg, talán, TALÁN kihasználva az ARANYMOSÁS generálta forgalmat??? Ja! Hogy merészelik?!

 67. Talán már lecsillapodtak a kedélyek… Őszinte leszek, nehezen viseltem a negatív lektorit, de asszem túléltem. Vagyis még dobog valami szervem a mellkasomban, és csak remélni merem, hogy a megfelelő.
  Ez még kimaradt, szóval gratulálok Zsuzsannának a Rakéta projekthez. Az majdnem olyan klassz mint “gy˜őzni”. Sőt!
  Renata kitartást és további sok írást!
  Mindenkit üdvözöl az élete első előszűrését átvészelő Annika.
  Éljen az Aranymosás 🙂

 68. Örülök, hogy sikerül feldolgozni. Ne feledd, az írásod kiemelkedett a mezőnyből, hiszen kikerült az oldalra. Jó úton jársz már íróként… 🙂

 69. Kedves Írók, Olvasók!

  Szeretném saját tapasztalataimat megosztani. Tavaly indultam először a Pályázaton. Több szűrőn is átment a meseregényem, majd kaptam az értesítést, hogy nem jutottam tovább. Sok-sok szurkoló – hozzászóló biztatott, s sajnálkozott… én szomorkodtam… majd elolvastam a kritikákat, hozzászólásokat: újra és újra. Azt ajánlották, hogy változtassam meg a címet (megtettem), a Kiadó dicsérte a leírásaimat, majd jött a kritika: és én elővettem a sok-sok munkám által őrzött “kincsemet”, átolvastam újra: éééés újabb hosszadalmas munkával csuda sok változtatással: ÁTÍRTAM. Ezek után megmutattam egy másik Kiadónak, és a Könyvhétre megjelent (nem az első) a Könyv. Bükkös Gyuri bácsinak is sokat köszönhetek, az itteni szurkolótábor is sokat segített, bár hangsúlyozom: a szívemet néhányszor darabokra törték az itt olvasottak. Most nem is oly rég pedig megjelent egy cikk róla: “Talán jobb mint a Harry Potter?” Nem hiszem, s nem is szeretném, hogy hasonlítgatásoknak tegyék ki az én mesevilágom szereplőit, hiszen teljesen más a kulturális közeg, de az, hogy az írásom jobb lett, mint, amikor ide először leadtam, az biztos!
  Szellemi mazoizmusomnak köszönhetőn újra pályázatam az idén, de most egy másik korcsoportnak írtam a mesém 🙂

 70. Örülünk, hogy sikerült a korábbi írást javítani 🙂 Ez sosem könnyű dolog.
  Sok sikert a mostani pályázathoz!

 71. Kedves Aranymoso,

  Nem akarok tiszteletlen lenni, de szamomra keptelenseg kiigazodni kusza oldalatokon. Feltetelezem, hogy bennem van a hiba, de csak azt szeretnem megkerdezni, hogy ha az elovalogatas megtortent, akkor honnan tudhatom meg egyertelmuen, hogy elutasitottatok az irasomat? Vagy, ha nem en vagyok Mary Ann Draven, Almasi Zsofi, V.K. Bellone, R.J. Hendon vagy esetleg Annika Blue, akkor egyszeruen kiestem? Tudom, hogy bosszanto az ertetlensegem, de mentsegemre legyen irva, hogy azert meg mindig nem vagyok Halal_Lovag.

 72. Igen, látom, sajnos keveredést okoz, hogy a lektori szakasz előbb elindult. Majd jövőre figyelünk erre is. Az előszűrés kiértesítése márc. 1-ig megtörténik.

 73. Most jött meg az email. Azért a legjobb húszba nem rossz bekerülni. 🙂
  Megpróbálok némi elméleti tudást magamra szedni, hogy magasabb szintre léphessek, és akár egyszer újraírhassam ezt az ötletet…

 74. Ezt a bizonyos e-mailt én is megkaptam. Azóta nem bírok magamhoz térni, és szerintem a lektorok miattam csuklanak… 😀

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük