Lektori Hírek

Itt a tavasz, és épp e héten zajlik a Virtuális Könyvfesztivál, de természetesen a lektorok most is szorgosan dolgoznak, és kíváncsian olvassák a regényeket.

Hogyan alakult az elmúlt két hét? Lássuk, milyen vélemények születtek:

Lakatos Dóra: Álomjáró és a Névtelen Hajó

A lektorálás folyamatban.

Tegdes Péter: Ketrecben

Young adult írás, de nem a szórakoztató irodalom eszköztárával megírva (ami Ákost választotta volna E/1-es elbeszélőnek), hanem kortárs szépirodalomként feldolgozva a történetet. A főszereplő Ákos, aki több helyről bántalmazást él át nem kap nézőpontot (csak az epilógusban), helyette öt E/1-es nézőpontkarakter mesél őróla.  Ahhoz, hogy mindez mélységet kapjon, nagyon ügyesen kézben kellene tartani a karaktereket, több oldalát meg kellene mutatni a főhősnek, valamint kiváló nyelvi szintre lenne szükség. A szereplők hangja elkülönül a női-férfi viszonylatban, ám a nagymama hangján nem érződik az életkor (a bakfis stb. szavak nem elegendők, maga a gondolkozásmód hiányzik), illetve az anya hangján sem a bipoláris tünet, a kamasz szereplők időnként felnőtt hangra váltanak. A jelenetek eleinte erősek, de nincs köztük levezetés, így egy ponton túl direktnek látszanak. Dramaturgiailag az öt szál nem ír le ívet önmagában, hogy aztán összefonódjon a nagy egésszel is, inkább csak mozaik marad. A szereplők háttere ugyan átgondolt, de menet közben a tetteik nem hatnak rájuk vissza. Mivel minden szál, és szinte minden szereplő negatív (kivéve az útkereső Violát), a regény egy hatalmas, nihilista kirohanás érzetét kelti, ahol mindenki gyűlöletet érdemel a gonoszsága miatt. Ákos összeomlása érthető, ám nem lesz megrendítő, mert ehhez a komplex narratívához kevésnek bizonyul – az amúgy jó – írói eszköztár, ide ennél több mélység és erősebb nyelvi megformáltság kellene. A történet sajnos ebben a formában nem kapott kiadói ajánlatot.

Kramisha: Vérszomj (részlet)

Alakváltós romantikus new adult regény, ahol érdekes módon a lány az alakváltó. A történet kulcspontjai jók, a konfliktusok érdekesek, a lendületessége is elsöprő. Érdekes módon azonban az író „alulíró”, kevés a narráció, illetve nem bontja ki rendesen a konfliktusok érzelmi részét, hanem egy oldalban továbblép. Így nem épül a feszültség, nem erős az érzelmi ív a szerelmi kapcsolatnál, nem elég romantikus a regény, ami a történet fontos kulcseleme lenne. A medvék utáni nyomozás sem erőteljes. Előfordul, hogy a narráció kapcsán a fiú meg a lány hangja összemosódik, és utána mintha Ben hangját az író férfiasabbá akarná tenni, ám túllő a célon, így megesik, hogy Ben és Dirk ellenszenvessé válnak a párbeszédeik során. Az információadagolás tömbösítése időnként gond, mellette viszont ügyes infobeépítés az appfejlesztés, a vlog és a modern kor; érezni, ez nem díszlet, hanem természetesen belesimul a regénybe. A történet sajnos ebben a formában nem kapott kiadói ajánlatot.

Kali András: Hazatalál a hontalan

A regény erőssége a nyelvhasználat, a kifejezések, és az érzékletes, erőteljesen ábrázolt momentumok (pl. a nő, aki összébb húzza a derekán a kabátot, vagy a szökevényeket megebédeltető család). Történelmi regényként nem értelmezhető. Fiktív világként sem működik, mert nem ás elég mélyre: a négy szereplő dinamikája nem elég erős ehhez, a narráció nem engedi közel az olvasót, illetve a dramaturgia nem jó, a történeti ív aránytalan. A regény eleje nagyon lassan csordogál, eseménytelen és hangulatfestésben sem elég erős. A végén Laborc feleségének vélt halála és hirtelen felbukkanása, valamint az egész történetszál a vallási fanatikus Ortolanddal, Laborccal és Anikóval elkapkodott. A naplóbejegyzések nem erősítik a szöveget, mivel stílusban, témában nincs különbség, és időnként ismétel. A történet sajnos ebben a formában nem kapott kiadói ajánlatot.

Misz Anna: A hullák nem álmodoznak (részlet)

Az indítás erős, fekete humorban gazdag, a szereplők és helyzetek érdekesek. Az első pár jelenet után azonban megtörik a dramaturgiai ív, és színtelenebbé válik a történet, majd megjelenik egy új írói ígéret (krimié), és a történet új lendületet kap a gyilkossági szállal. Ez a szál nincs korábban előkészítve, és az információadagolás is átgondolatlan, mintha menet közben hirtelen ötletek kerültek volna a kéziratba. Az események hátterében apró, de zavaró ismeretbeli hiányok vannak, pl. orvosira nemcsak magyar és matek lehet a felvételi, vagy kutatásként kérelmezni lehet szerveket. A mellékszereplők erősek és élők, de az antagonistát erősebben ki kellene dolgozni, hogy súlya legyen a szereplőnek. A főhősök útja és szerelme nincs teljesen átgondolva, de a közös jeleneteik jók, és a zárás is ügyes. A történet sajnos ebben a formában nem kapott kiadói ajánlatot.

Köszönjük a beküldött kéziratokat!

 

***

Ha tetszett valamelyik részlet, lájkold az adott regényrészletet, hogy az író részt vehessen a Public Star Projektben 🙂

Épp zajlik a Virtuális Könyvfesztivál, szeretettel várunk mindenkit.

 

 

 

6 hozzászólás Szólj hozzá
  1. Az mit jelent, hogy a lektorálás folyamatban? Az elmúlt évek lektori híreinél is láttam ilyet. Azóta is ez áll ott. Ilyenkor emailben értesítik a szerzőt?

  2. Ez annyit jelent, hogy a lektor nem lett kész az olvasással, és a következő lektori hírekben lesz benne az értékelés.

  3. Bonanza, ilyenkor nem a régi lektorit frissítik, hanem az újba kerül majd bele (szerintem). Nagyon kíváncsi voltam pont az Álomjáró és a Névtlen Hajóra, nagyon drukkolok annak az írásnak.
    Tudom, hogy klisés, de nem tudok elmenni anélkül, hogy ne gratuláljak a szerzőknek azért, hogy átjutottak az előszűrőn, szóval: Gratulálok minden kikerült írónak! És zökkenőmentes munkát kívánok a kéziratuk fejlesztéséhez, vagy az új regényük írásához!

  4. De jó, hogy felnéztem… Álomjáró és Névtelen hajó 😀 Imádom. 🙂 Régebben mintha más lett volna a neve, de ebből egyből rájöttem, hogy ő az. Nagyon mély nyomot hagyott bennem, az első pár fejezetet bétáztam is, a többiről csak véleményt mondtam, de annak már több éve. 🙂 Imádnám, ha megjelenne, tuti első lennék a vevők közt. 😀

  5. Ó, emberek! Azt hittem, legrosszabb esetben negatívat kapok, és az is tulajdonképpen jó, mert akkor csiszolgathatom még, erre… még két hét izgulás? Bele fogok őrülni! 😀 Vagy megtanulok kínomban szteppelni. Nem panaszként, tényleg nem. Szuper, hogy kikerültem, és nagyon hálás vagyok a munkátokért, főleg, hogy ennyit vesződtök a regénykémmel. Köszönöm. Most leteszem a fenekem és folytatom a tűkön ülést.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük