Lektori Hírek

Itt a május vége, és a lektorok egy kis betegség után újra lelkesen dolgoztak. Vajon hogyan alakult a legutóbb felkerült kéziratok sorsa?

A 8. Aranymosás Irodalmi Válogató utolsó lektori híradása következik. A cikk végén pedig pár szó esik arról, mi történik a továbbiakban a pályázaton.

Alice Kaen: Észak csillaga

Érdekes posztapokaliptikus világra épülő, ügyesen steampunkos elemekkel tűzdelt történet. Sajnos hiányzik a fókusz, a fő konfliktus túl későn jelenik meg, a mindennapok apróságaiban elvész a történet, nem épül a dramaturgiai ív. Nem értelmezhető a célcsoport sem. Ha a regény fiatalokat szeretne megszólítani, akkor egy pergőbb történet kellene, erősebb konfliktusokkal, közelebbi narrációval, több érzelemmel és szerelmi szállal. Ha meg felnőtt fantasyt szeretne lenni, akkor felvezetés lassúsága nem gond, de kevés, hogy az első harmad csak a főhős környezetét és baráti kapcsolatait mutatja be, és a mélyebb világépítési elemek nincsenek belefűzve. Illetve a párbeszédek meg a problémák túlságosan kamaszosak, és nem azok a világépítési elemek kerülnek előtérben, melyek iránt felnőtt olvasók érdeklődnének. Sajnos az írás jelenlegi formájában nem megjelentethető.

Vasváry Csilla: Érintés

Lélektani regény, melynek központjában egy érintésfóbiás nő áll. A történet ennek feloldása, és egy romantikus kapcsolat kiépülése. Erős alaphelyzetből indul a nyitás, és később is számos jó jelenetet láthatunk. Ha egy történet lélektani (nem cselekményközpontú) és belső (nem külső) konfliktusra épít, akkor a legfontosabb a mély karakterábrázolás, és a hitelesen megrajzolt érzelmi ív. A kézirat sajnos a felszínen marad,  nem rajzolódik ki a belső konfliktus dramaturgiai íve, nincs végigvezetve a szereplő. Ha ez nincs, akkor érdemes erősebb külső konfliktusokat behozni, de itt nem sikerül, pl. a tárgyalást ábrázolni, vagy pl. túl könnyen kialakul az új élet, csak látszólag van külső hátráltató tényező. Vagy erős belső, vagy erős külső helyzet nélkül a dramaturgia nem működik jól. Sajnos az írás jelenlegi formájában nem megjelentethető.

Szabó Krisztina: Aurora

Kreatív ötlet Csipkerózsika történetét ilyen módon újramesélni. A kéziratban számos jó ötlet és szituáció felbukkan,  és a kalandregényes szerkezet akár működőképes is lehetne, de a mesetéma óhatatlanul kihatott az eszköztárra. A karakterábrázolás nem elég árnyalt, a szereplők nincsenek kibontva. A háttérvilág nincs igazán láttatva, ez kevés egy ilyen történethez. A konfliktusok felvillannak, de túl egyszerűek a megoldások, így nem épülnek fel az érzelmi ívek. Mindezek eszköztár szintjén sajnos közelebb állnak a middle grade könyvekhez, a YA és felnőtt olvasóknál már a cselekményt nem elég megmutatni, be is kell vonni az olvasót. A dramaturgiai ív a kötet első felében stagnál, és hiába nagyszerű csavar, hogy ki ébreszti fel a lányt, ez csak a  regény második felét menti meg. Sajnos az írás jelenlegi formájában nem megjelentethető.

Emerich Palmer: Aratás a halott földeken

Nagy fantáziával megírt, színes ötletekkel gazdagított disztópia, ahol a főhős számos megpróbáltatás után békére találhat szeretteivel. A sci-fi irodalomban a háttér lehet csak díszlet, de lehet olyan mű is, ahol szervesen része a cselekménynek. Itt ez utóbbi történik, épp ezért nemcsak a világépítést, de a dramaturgiát is szétveti, hogy rengeteg apró önellentmondás van. Nem hihető a felépített világ kialakulása, sem a jelenlegi helyzetek, nem is a nagyobb, globális képpel van gond, hanem a milliónyi aprósággal. Nem hihetők a szereplők apróbb-nagyobb reagálásai, sem a motivációi, az emberek adott helyzetekben nem így viselkednek. Az író annyira benne van a történetben, hogy egy fiktív teret hoz létre, amiből az olvasó kimarad. Sajnos az írás jelenlegi formájában nem megjelentethető.

Köszönjük a beküldött írásokat!

 

***

Kedves Írók!

Ne feledjétek, hatalmas dolog 232 pályázó közül a kiemeltek között lenni.

Idén is lesz Rakéta Projekt, ahol szerkesztői segítséget adunk az átíráshoz, illetve kedvezményt az íróiskolába. Az irodalmi válogató végén kiderül, kik kerülnek be.

Kedves Olvasók!

Ha szerettétek valamelyik írás, lájkoljátok, hiszen minden évben hirdetünk egy Public Star nyertest is, aki elnyerte a közönség szívét. Ezt egy véletlenszerű időpontban összesítjük a lektori szakasz lezárulta után. Kampányoljatok a kedvenceitek mellett 🙂

***

HÍREK:

Mi történik a továbbiakban az oldalon?

A 8. Aranymosás előszűrői és lektori szakasza lezárult. Mindazon művek, melyek nem jutottak át az előszűrésen és nem kerültek ki a weboldalra, szabadok.

Azoknak a művek, melyek felkerültek a weboldalra, de nemleges lektorit kaptak, még tart a pályázat, hiszen esélyesek a Rakéta Projekt, illetve a Public Star nagyszerű lehetőségeire. 

Hétfőn felkerül a pályázat statisztikai képe, és az előszűrésről szóló gondolatok. Pénteken pedig a vezető szerkesztő véleménye a két pozitív lektorit kapott műről, illetve a pályázat lektori szakaszának tapasztalatai. Két héten belül a kiadóvezető dönt a kiválasztott írásokról, a Rakéta Projektbe kerülő művekről és kihirdetjük a Public Start is, és ezzel lezárul a pályázat.

Figyelem!

Fontos új hír, hogy megváltozik mostantól a rendszer. Az Aranymosás Irodalmi Válogatókra innentől kezdve csak regényeket várunk, gyerekkönyveket nem. A meseíróknak egy izgalmas, új lehetőséget találtunk ki, és meghirdettük A legvagányabb gyerekkönyvem pályázatot.

A novellákról sem feledkeztünk el, a jövő évben két új antológiát szeretnénk. Hamarosan olvashatjátok ezek kiírását is.

Szeretettel várjuk a tehetségeket!

 

59 hozzászólás Szólj hozzá
 1. Mindenek előtt szeretnék köszönetet mondani a kiadónak. Igazán értékesnek mondható ez a pályázati rendszer, kiváló lehetőség a kezdő íróknak. Vitathatatlanul sok munkával járhat a lebonyolítás, talán a 232 pályázó nevében is mondhatom, köszönjük a munkátokat és a lehetőséget.
  Minden kedves kikerültnek újra gratulálok. Immár nem a puszta kikerüléshez, hanem ahhoz a plusz fűszerhez, amivel sikerült felkeltenetek az előszűrők és a kiadó érdeklődését. Tagadhatatlanul voltak olyan részletek, melyek kapcsán felmerültek bennem bizonyos kételyek a kikerülés érdemességét illetően, de ez persze alapvetően két dologból is adódhat. Egyrészt az egyéni ízlés mindenki sajátja, ráadásul a részletek csak a teljes mű csekély hányadát fedik fel az olvasók előtt. Hiszem, hogy a gyengébbnek talált részletek esetében is volt racionális ok a szűkített keretbe való bekerülésre.
  Több okból is nyertesnek gondolom magam. Számos tapasztalattal gazdagodtam az elmúlt hónapokban, amiket később valamilyen formában hasznosíthatok. A hétfő-szerda-pénteki részletek mindig gondolkodásra sarkalltak, illetve azt is érdekes volt olvasni, mások hogyan látták az írásokat. Sok esetben érdekes beszélgetéseknek lehettem részese, amit külön köszönök a kommentelőknek. A lektori vélemények ugyan többször is ködösre sikerültek, összességében azért a tendencia, az általánosabb felbukkanó hibák kiolvashatóak belőlük. Végül, de nem utolsó sorban a legfontosabb nyeremény az a néhány új, hasonló érdeklődésű ismerős, kikre a pályázat nélkül talán sosem leltem volna.
  Az idei pályázattól búcsúzva, az utolsó szó jogán – ami utólagos engedelmetekkel legyen most három szó 🙂 – Hajrá Fekete tőr!

 2. Kedves Aranymosó!

  Akik nem jutottak át az előszűrésen. Jövőre beküldhetik ugyanazt a művet??

 3. Vagyunk ezzel így páran, kedves Jason. Én úgy tudom, soha többé nem próbálkozhatsz ezzel a regényeddel.

  Pont ellenkezőleg éltem meg ezt az egészet, mint János. Szörnyű élmény volt hónapokon keresztül nézni, ahogy napról napra kerülnek ki a részletek és sehol sincs egy ismerős név. Egyfajta megkönnyebbülésként ért, hogy ma végre vége az önként vállalt kínzásnak. Az egyetlen mentsváram, hogy akadtak valóban jó írások is a kikerülők között. Mondjuk az is igaz, hogy a többit bétaként apró cafatokra tudtam volna szedni.

  Ja, és el ne maradjon: Gratulálok a kettő esélyesnek!

 4. Gratulálok minden kikerült mű szerzőjének, illetve a két pozitív lektorit kapott műveknek is! Köszönjük, hogy olvashattuk és tanulhattunk belőle. Szorítok a kedvencemnek a Public Star-on, a csillagok már mentek!

 5. Végtelenül csalódott vagyok, és nem a negatív lektori miatt, hanem azért, mert attól tartok, megint nem fogják megszavazni nekem a bizalmat, hogy ki tudom javítani. Pedig teljesen biztos vagyok benne, hogy a megfelelő iránymutatással képes vagyok rá, hiszek a történetben és a kitartásom is megvan hozzá, mindezt valamilyen szinten már bizonyítottam is. Vajon ez elég lesz-e? Számít-e egyáltalán?
  Bár ne a semmibe kiáltott szavak lennének ezek… 🙂

 6. @Krisztina, ha jelent valamit, én nagyon drukkoltam neked, és sajnálom, hogy nem kaptál pozitív lektorit. De ne add fel előre a rakéta projektet, még simán beválogathatnak oda. 🙂

 7. Egyetértek Tamással a „””kínzásnak”” vége. Eddig mindig nap féltem mi lesz a könyvemmel. Mostmár nem féle. Azt nem tudom mit érzek pontosan, de félelmet egy cseppet sem.

 8. Jason, én úgy tudom, két elvégzett kurzus után ismét beadhatóvá válik a mű. (Javítsatok ki, ha tévedek.) Más kérdés, hogy ha valaki tényleg a legjobb tudása szerint adta be, el tudja-e dönteni, hogy merre tovább, milyen kurzusok által fejlődhetne, mi volt a rossz a szövegében.

 9. Judit! Köszi, nem hinnéd, de tényleg sokat jelent. 🙂

  Illetve:
  A félreértések elkerülése végett: igazából az előző kommentemben valami olyasmit akartam megfogalmazni, hogy alapvetően értem, mi a probléma, eszemben sincs vitatkozni a lektorival, egyszerűen remélem, hogy esélyem nyílik majd a kézirat javítására.
  Meg felmerült bennem a kérdés, vajon milyen szempontok játszanak szerepet a rakétás döntésnél, mert az is teljesen érthető, ha a kiadó azt mondja, hogy most csak azt nézik, milyen könnyen javítható az adott kézirat, meg az is, ha azt mondja, hogy különböző egyéb dolgokat is számításba vesznek, például ha valaki egy nagyon jó ötlettel, nagyon megkapó stílussal, stb. érkezik, mert ilyen-olyan okból kifolyólag látják a potenciált a szerzőben és szeretnének majd együtt dolgozni vele a jövőben. Ez egyfajta merengés volt részemről.
  Remélem, nem voltam félreérthető, csalódottságon kívül nem volt a hozzászólásom mögött egyéb érzelem. 🙂

 10. Kedves János! Örülünk, hogy hasznos volt az irodalmi válogató. A többi író megtalálása, közösségteremtés és írós barátságok születése az egyik célja a pályázatnak. Másik, hogy az írók lássák, milyen gondolatokat ad a szöveg az olvasóknak, illetve hogyan vélekednek szakmabeliek 🙂

 11. Kedves Jason, örülök, hogy a tudás legjava volt benne, hiszen ez igényességet jelent.
  Mi is hiszünk a fejlődésben, a szövegek érlelődésében, így két íróiskolai kurzus után be lehet adni az átírt művet. (Kurzus nélkül sajnos nem, mert akkor öt mondat megváltoztatása után megkapnánk újra az előző évi anyagokat.)

 12. Kedves Tamás,
  sajnálom, hogy nehéz időszak volt. Ez sajnos később is ilyen lesz, profi íróként olyasmit kell bírni, hogy az embernek a beharangozott könyvbemutatóra netán nem jön ki könyve, mert elromlott a nyomdagép. Bizony akkor is ki kell ülni, és mosolyogni. Vagy elront valamit egy műszaki szerkesztő, és az ő könyvébe kerül bele egy másik kötet elején lévő személyes ajánló. A művészeti ágazatok mind ilyenek.

 13. Kedves Judit,
  a Public Star esetén a lájkokat nézzük, mert sajnos lelkes egycsillagozók is előfordulnak, így a lájk relevánsabb infót ad. Nyugodtan lehet a kedvenc részletet népszerűsíteni is.
  És írók is megtehetik a saját írásukról, nem baj a lájkvadászat sem, hiszen a XXI. században ez is egyfajta készség 🙂

 14. Krisztina, ezen már én is elmélkedtem. 🙂 Totál kívülállóként úgy gondolom, hogy több szempontot is figyelembe vesznek a rakétánál, és az, hogy mennyire könnyen javítható, csak az egyik. Azonkívül szerintem azokat válogatják be, ahol a témában, a történetben, az íróban fantáziát látnak, és a regény beilleszthető a kiadó profiljába.

  Van pár kedvenc regényrészletem az idei felhozatalból, amiknek nagyon szorítok, aztán majd két hét múlva meglátjuk. 🙂

 15. Sajnos csatlakozom a csalódottak táborához 🙁 Ha nem is voltam olyan aktív, végigkövettem a pályázatot (hiszen érdekelt is vagyok) minden műbe beleolvasgattam, és bizony sokszor én sem értem az előszűrök döntését. Nagyon sok olyan szöveg volt, amiben már elsőre is rengeteg a hiba, és egyáltalán nem fogott meg. Ilyenkor óhatatlan felmerül a kérdés, hogy akkor vajon az enyém miért nem kapta még csak azt a lehetőséget sem, hogy kikerüljön az oldalra? Nem bírálni akarok senkit, csak felmerült bennem a kétely. A nyerteseknek azért gratulálok! És azért valóban tanulságos volt, de én is örülök, hogy vége.

 16. Gratulálok minden kikerültnek, külön a két pozitív lektorit kapott mű szerzőjének! 🙂 Idén sajnos a pályázat második felére nagyon összesűrűsödött az élet, így nem tudtam mindenkiét elolvasni, véleményezni, de jó volt idén is veletek tartani.

  Aranymosó, azt szeretném kérdezni, hogy ez „A legvagányabb gyerekkönyvem” pályázat is rendszeres lesz majd? (Nagyon örülök a kezdeményezésnek, főleg, hogy mondókával is lehet rá pályázni, végre teret kap a költészet is :))

  Üdv,
  Judit

 17. Nagyon köszönöm az értékelést! Lehet, hogy eljött számomra az ideje egy dramaturgia kurzusnak? 😀
  Addig is lelkesen állok az újabb pályázatok elébe. 🙂

 18. Köszönöm szépen a lehetőséget. Mindennel együtt nagyon jó érzés, hogy átjutottam az előszűrésen, és nagyon tetszik, hogy mennyire komolyan veszik ezt a pályázatot. Persze, én is egy kicsit csalódott vagyok a negatív lektori után, de sokat segít egy profi véleménye, hogy átgondolhassam és átírhassam majd a kéziratot. Emellett én is érzek egy kis megkönnyebbülést így a vége felé. Nem számítottam rá, de engem teljesen leblokkolt az írásban a pályázatnak ez az értékelési szakasza. Mielőtt beadtam volna az írásomat megvolt egy elég jó kis rutinom, de azóta alig-alig írtam valamit. Persze, biztos benne van a kimerültség, meg közbe is jönnek az embernek a dolgok, de az izgulás is biztos belejátszott 🙂
  Összességében kíváncsian várom a végeredményt, és egyáltalán nem zárom ki a lehetőséget, hogy a jövőben újra megpróbálkozom ezzel a pályázattal.

 19. Kedves Krisztina,
  a Rakétánál nagyon sok dolgot nézünk. Olyasmiket, hogy az író eszköztára milyen, pontosan mi hiányzik belőle, mi az erőssége, és ez fejleszthető-e szerkesztés keretében, vagy hosszabb képzés kéne. Mennyire zárt a gondolkozásmód (akkor nem tud javítani), bármily furcsa, ez már a szöveg szerkezetén is látszik, és. De az is számít, milyen a dramaturgiai készség és az infoadagolás (mert lehetnek jó alapok, attól, hogy az adott kézirat netán szétcsúszott). Vannak-e jó, egyedi ötletek az írásban stb. Ez elég összetett kérdés, és sajnos nem tudunk sok embert beválasztani, csak amennyi kapacitás van.

 20. Bocsánat, összesítve válaszolnék a kérdésekre:

  „ha valaki tényleg a legjobb tudása szerint adta be, el tudja-e dönteni, hogy merre tovább, milyen kurzusok által fejlődhetne”
  Lehet úgy is jelentkezni íróiskolába, hogy az író kéri, az oktatók segítsenek, hogy a szöveg alapján milyen kurzusokat javasolnak. Ilyenkor kap javaslatokat, és eldönti.

  „Nem számítottam rá, de engem teljesen leblokkolt az írásban a pályázatnak ez az értékelési szakasza.”
  Igen, ez természetes dolog, mert ilyenkor az ember kifelé figyel, és nem befelé, noha az íráshoz az a jó 🙂

  „a public star idén is íróiskolai kedvezményt nyer?”
  Igen, a legtöbb lájkot kapó írás írója 20% íróiskolai kedvezményt kap 2020. december 31-ig minden íróiskolai kurzusra, és felvételi nélkül bekerül. Illetve leülünk vele, és beavatjuk a lektori véleménybe.

  „ez “A legvagányabb gyerekkönyvem” pályázat is rendszeres lesz majd? (Nagyon örülök a kezdeményezésnek, főleg, hogy mondókával is lehet rá pályázni, végre teret kap a költészet is :))”
  Sőt, a mondókáknak külön örülünk, mert kevés vagány, modern mondóka van.
  A pályázat rendszeres lesz, hiszen ez az új út ahhoz, hogy a gyerekkönyvesek bekerüljenek. A nyerteseknek a következő három évben zöld útja van a lektorokhoz 🙂

  „Sokszor én sem értem az előszűrök döntését”
  Ez nyolc éve, mióta a válogató tart, minden évben felmerülő téma. Annyi a különbség, hogy egy szerkesztő látja a kibontható csírát azokban a szövegekben, melyekben sima olvasó nem biztos, mert nem tudja elkülöníteni az írástechnikai eszköztárat, hanem csak az olvasási élményre figyel. Másik kulcspont, hogy jóval olvasottabb, és hiába hiszi a pályázó, hogy egyedit és érdekeset alkotott, sokszor sajnos nem.

 21. Kedves Aranymosó!

  Köszönöm a választ. 🙂 Szimpatikus, hogy ennyire soktényezős a döntés, még ha nem is fér be mindenki és valahol meg kell húzni a határt. Ez utóbbi szomorú, de nyilván szükségszerű. Bízom a legjobbakban!

 22. Gratulálok mindenkinek, aki túljutott az előszűrőn! Én sajnos nem, és azt hiszem, látom is, hogy hol voltak az írásomban a hibák. Mindenképp átírom majd, de ehhez jól jönne kis segítség, majd megtalálom a módját. Vagy leszek wattpados szerző XD

 23. nem tagadom, rendkívül csalódott vagyok – ha több évnyi munka után nem férek be a harminc-akárhány előszűrtbe, hát…(legalább tudtam volna, hogy mi hiányzott).
  Hát akkor ez ennyi volt.

 24. Kedves Aranymosó!

  Többekhez csatlakozva én is szeretném megköszönni a pályázatot, a lehetőséget! Amellett, hogy számomra abszolút iránymutató, fejlődést segítő volt követni a kikerüléseket, hozzászólásokat, lektorikat, azt is nagyra értékelem, hogy nemcsak a billentyűre vetett mondatokkal, de a lelkünkkel is törődtetek: szépen előkészítettétek a lezárást és azonnal felcsillantottátok a további lehetőségeket. Én a kiesettek közé tartozom, de egyáltalán nem bánom, mert egyelőre csak kísérletezem a meseírással. Az viszont feldob, hogy a meséknek, verseknek külön pályázat lesz, és remélem, előbb-utóbb megvalósul a meseíró kurzus is. Gratulálok nektek és mind a 232 pályázónak (magamat is beleértve :P)!

 25. Javaslom, keressétek meg egymást a Világ bétái egyesüljetek facebook csoportban, és akkor tudtok segíteni a másiknak, vajon miért eshetett ki előszűrésen.

 26. Sajnálom, hogy vége lett. Én csak csendes megfigyelő voltam, de sok írásnak drukkoltam. Még reménykedek, hogy páran kapnak Rakétában lehetőset.

 27. Sylvia Anthony!
  N. kiváncsi vagyok a pályázatodra. Ha jól értem, nem kerültél ki, de a kommentjeid alapján szívesen beleolvasnék. Sajnos nem találtam ilyen névvel fészbuk felhasználót – vagyis inkább túl sokat is, de egyikről sem tudom elképzelni, hogy magyarul írna – ezért nem tudom, hogy a világ bétái fészbuk csoportban találkozhatunk-e.
  Ha úgy gondolod, kérlek írj nekem a zsnovak80 kukac gmailes címre. (nem árulok semmit!:)

 28. Kedves Aranymosó!

  Lenne egy pár pályázathoz nem kapcsolódó kérdésem.
  Ha most az elkövetkező hetekben a pályázat vége lecseng, azután fognak kikerülni Vágyom rád-os novellák?
  Még annak idején küldtem egy írósulis novellát az oldalnak. Tavaly leírás kurzus végén ajánlották fel, hogy elküldhetem ide. Nem küldtem el rögtön, meglehet, hogy túlságosan is sokat vártam, és lehet épp a legrosszabb időben érkezett, túl közel az Aranymosáshoz.
  Szóval nem tudom, hogy tudok-e érdeklődni, hogy azzal mi lett? Elkallódott az Aranymosás kavalkádjában? Esetleg nem volt megfelelő? Esetleg már lecsúsztam az ajánlatról, mire elküldtem?
  Csak kíváncsi vagyok 🙂

 29. Kedves Mindenki, aki most csalódott, szomorú, dühös! Arra biztatlak titeket, ne keseredjetek el, és ne adjátok fel az írást! Az ember sokszor azért nincs adott helyen, mert valamiért MÉG nem kell ott lennie, vagy egyáltalán nem kell OTT lennie. Már többször próbálkoztam az Aranymosásnál, de soha még az előszűrőkön sem jutottam túl. Tavaly egy másik kiadó pályázatán is elindultam, ahol 286 pályázó közül bekerültem a legjobb tizenöt közé (egy olyan regényemmel, amit itt semmire sem tartottak). Sokat filóztam, hogy mindezek után érdemes-e a Könyvmolyképzőnél újra próbálkoznom, majd valami érthetetlen okból (talán a mazochista énem „kényszerített” bele) ismét nekiveselkedtem, azért, hogy most ismét átéljem, amit már annyiszor korábban. Az említett kiadó megkeresett, hogy kiadná azt a könyvemet, amivel bekerültem a tizenötbe, de kértek tőlem egy másik kéziratot is, mert több kötetes írókban gondolkodnak. Akkor nem tudtam nekik elküldeni, amit szerettem volna, mert azzal itt pályáztam éppen, és amíg ennek nem lett vége, nem mozdulhattam. Nem tudom, valóban kiadják-e azt a bizonyos regényemet, és hogy ez, amivel itt indultam, tetszik-e majd nekik, de az egészen biztos, hogy az Aranymosásnál többé nem próbálkozom. Azt hiszem, nem csak a magam nevében beszélek, ha azt mondom, az embernek azért is fáj az elutasítás, mert közben meg sokszor annyira semmilyen, vagy rosszul megírt alkotások is kikerültek, hogy arra gondoltunk, Jézusom, én még ennél is vacakabb vagyok?! Hát nem. Én tudom, hogy nem írok rosszul, csak nem vagyok a helyemen. Kedves kezdő írótársaim! Kívánok nektek további jó munkát, és kitartást! Olvassatok sokat, írjatok sokat, hogy hétről-hétre egyre jobbá tudjatok válni! 🙂

 30. Én pedig szívesen elolvasok minden krimi, romantikus krimi zsánerű regényt az előszűrésen kiesettek művei közül. Hátha tudok segíteni. Nagyon szeretem ezt a zsánert, és olyan jó lenne, ha jövőre még több krimi kerülne ki az oldalra. 🙂 Akit érdekel a dolog, a világ bétái facebook csoportban megtalál. 🙂

  Krisztina, gratulálok! 🙂

 31. A barátaimnak igaza volt. Ha nem küldöm be életem hátralévő részét azzal töltöttem volna, hogy azon gondolkodom, hogy sikerült volna-e. Mostmár tudom! Annyi dologtól félünk, talán a félelem, amitől igazán kéne félnünk.

 32. Amúgy tanulságos volt ismét pályázóként részt venni. Pár éve erősen túlírt regényrészlettel kerültem ki, a lektori ugyan negatív lett, mégis hasznos volt, hisz rávilágított a hibáimra. Levontam a következtetést, sok gyakorlással igyekeztem fejlődni. Idén új regénnyel pályáztam, és noha jobb lett a korábbi kéziratnál, nem jutott át az előszűrésen. Ellenben több olyan mű kikerült, mely többé-kevésbé túlírtnak tűnt a szememben. Lehetséges, hogy a kijutás kulcsa mégis a túlírás? Fontolgatom a kéziratszervizt, hátha az támpontot nyújt a továbbiakhoz, de bevallom, megzavart a tény, hogy a vélt fejlődés visszafelé sült el… Mindenesetre a kikerülteknek gratulálok, remélem mindenkinek sikerül a saját művét feljavítani olyan szintre, hogy legközelebb pozitívat kapjon 🙂 Lehet megkeresek majd fészen pár írót, mert nagyon kíváncsi vagyok a regényük folytatására. A két mostani nyertesnek pedig külön gratula!

 33. Kedves Laczkó Lilla,

  ezt a részt én intézem: nem veszett el a novellád, januárban küldted, ha jól látom, és elvileg visszaigazoló emailt is kaptál róla. A pályázat alatt tényleg nem foglalkoztunk velük, de fogsz kapni visszajelzést a szövegre, most az íróiskolások novellái is sorra kerülnek 🙂

 34. Gratulálok mindenkinek, aki beküldte a művét, szerintem hatalmas bátorság megmèrettetni magunkat egy-egy pályázaton.
  A kikerülteknek továbbra is kitartást kívánok, már nem kell sokat várnunk a végső döntésre. 🙂

  Nagyon szívesen bètázok bárkinek, aki igényli, a Világ bètái csoportban, illetve a Facebookon megtaláltok. 🙂

  További jó írást kívánok mindenkinek! 🙂

 35. Én is gratulálok mindenkinek, aki pályázat és aki kikerült. Julianak utólag is gratula a pozitív lektorihoz 🙂
  Elnézést kérek, amiért a pályázat második felében kevésbé voltam aktív sajnos ez az átka ha az embernek két állása van, de követtem a pályázatot és szerintem sok nagyon jó történetet olvashattunk, úgyhogy kitartás kívánok a továbbiakhoz és sose késő fejlődni és tanulni 🙂

 36. Kedves Magazin!

  Köszönöm szépen a választ! Tényleg féltem, hogy belekeveredhetett a pályázati anyagok közé. Nem akkor kellett volna küldenem 🙂

 37. Kedves János!
  Köszi, ez igazán jól esik, sőt, lendületet ad.
  Az érdekes az benne, hogy a pályázat legeleje óta, már a kikerülések előtti időktől nagy figyelemmel olvastam a hozzászólásaidat, és mindig az volt az érzésem, hogy hűha, én ilyen magas szempontoknak biztos nem felelek meg. Hát persze még nem olvastad az egészet, de úgy tűnik, mégis csak van rá esélyem. Az biztos, hogy visszakeresek majd még párat, és átgonodlom a szöveget azok alapján is.

 38. Ez tök olyan, mint azok a bizonyos szuperhősös filmek: Vége van, aztán jön még egy ráadás, aztán a ráadás vége után még egy ráadás. 🙂
  Csatlakozva több előttem szólóhoz, én is amondó vagyok, hogy nem szabad elkeseredni. Természetesen lehet az is megfelelő következtetés, hogy akkor most abbahagyod az írást egy időre, vagy örökre. De ezen se kell keseregni, akkor ez a pályázat mentett meg attól, hogy egy elérhetetlen álmot hajszolj éveken, vagy ne adj’ Isten egy életen át.
  De ha szeretsz írni, ha élvezed, akkor abba ne hagyd! Ha soha ki nem adja senki a művedet, akkor is lehet élvezni az írást, akkor írj magadnak! Én eleve ezért vágtam bele, és tényleg jó időtöltés volt, igazából a kiadásának is inkább azért örülnék, mert azt jelentené, hogy mással is meg tudom osztani, a magam szórakozását, a magam örömét. Ez persze kiadás nélkül is megoldható. Valahogy úgy, mint a zenészeknél. Valaki évekig tanul zongorázni, mégse lesz sztár, nem kerül be egy menő zenekarba sem, nem ad koncerteket menő helyeken. De mondjuk összejön néha a haverokkal egy kis örömzenélésre, vagy csak leül egyedül a zongorához, és játszik a maga örömére. Miért ne tehetné meg ezt egy író is?

 39. Köszönöm a lehetőséget a kiadónak…
  Ugyan nem került ki a történetem, de úgy érzem, sokat fejlődtem ebben a pár hónapban. Érdekesek voltak a kialakult párbeszédek, ez is segített új szemszögből nézni a dolgokat.
  Grarulálok a kikerülteknek, és azoknak is, akik befejezték és beadták a történetüket.
  Pár történetbe szívesen beleolvastam volna még…

 40. Gratulálok a továbbjutóknak! Sajnálom, hogy csak kettő kapott pozitív lektorit. A Rakétáért szorítok! 🙂 Remélem, eljut oda néhány írás, amit szívesen olvasnék!
  Kíváncsian várom az előszűrésről szóló gondolatokat is.
  Persze csalódott is vagyok a saját pályázatom miatt, remélem, hamar rájövök, hol csúszott el a banánhéjon.

  Aranymosó!
  Érdekelne majd egy határvonal, amit a mese- és a regényíró pályázat között húztok. Meseregény vajon melyik kategóriába fog tartozni? 🙂

 41. Számomra tanulságos volt az Aranymosás. Örültem a kikerülésnek, ahogy a lektori és olvasói véleményeknek is.
  A fejlődéshez szükségesek azok az információk, amikre önmagunknak teljesen más rálátása van.
  Vannak itt kedves ismerőseim, akiért szurkolok, és remélem akiknek tetszett a Csatornapatkányok, az nekem is szurkol még.
  Minden pályázónak további sok munkát és sikereket kívánok, az olvasóknak pedig remek szórakozást a megjelenő írásokhoz!

 42. Köszönöm a kiadó munkáját és a hozzászólók véleményeit is. Ezúton szeretnék gratulálni a pozitív lektorit kapott szerzőknek. Szurkolok nekik a megjelenéshez, a többieknek pedig további kitartást és erőt kívánok. Az aranyrög mindenkiben ott csillog, csak van olyan, hogy nehezen adja magát. Jó hétvégét, kellemes nyarat és sok kiváló írást kívánok mindenkinek! 🙂

 43. Kedves Krisztina,
  az izgalmas irodalmi szituáció, amikor egyik helyen valami nem jut át az előszűrésen, a másik helyen meg a legjobb tizenötbe kerül. Általában három esetben fordulhat elő: Ha a két kiadó profilja radikálisan más. Ha az egyik zsűricsapat kezdő, és csak egy-két éve bírál. Ha az egyik zsűri nem zsánerspecifikusan bírál, pl szépirodalmárok, magyar doktorisok próbálnak szórakoztató irodalmat értékelni.
  Engem is érdekel a dolog, mert hátha mi hibáztunk. Ha van kedved, írd meg a kéziratod címét az aranymosas@gmail.com címre, és utánanézek 🙂

 44. Kedves Vanadis,
  a kikerülés kulcsa biztosan nem a túlírás 🙂
  Az írói tudásod valószínűleg fejlődött az évek alatt, ám a pályázat is dinamikusan fejlődött. Az elején lejjebb tartottam az előszűrési szintet, mert kellett a lektorok visszacsatolása, hogy nem tévedünk-e a beengedési szinten, és nem esik-e ki egy jó mű. Így volt olyan év, hogy 42 mű jutott át. Nyolc éve tart a pályázat, most már a szint beállítása miatt is magasabb a bekerülési rész, illetve az íróiskolások hatása már látszik a bétás és egyéb csoportokban, nagy tömegeknek segítenek emelni a nyelvi szintet.
  Csak azt akarom írni, hogy ne törj le, és ne kezdj túlírni, mert a probléma gyökere nem ott van, ahol keresed. Inkább hallgass az ösztöneidre, és haladj tovább a fejlődési utadon 🙂

 45. Kedves GYHA,
  meseregényeket sajnos nem igazán olvasnak a mai fiatalok, így ezeket a mostani pályázatra sem vártunk. A Meseidő és az Olvasni jó könyvcsaládunkba való történetek mind gyerekkategória, és az olvasókönyves pályázattal lehet bekerülni.
  Az még kérdés, hogy a Kaméleon (Cool Selection) és a Bíbor pöttyös könyvcsaládokba való írások a 9. Aranymosásban szerepeljenek-e, vagy a gyerekkönyveseknél, ezt őszig, az új pályázati kiírásig eldöntjük. Jelenleg elbíráljuk a gyerekprojektben is.

 46. Gratulálok a két pozitív lektorihoz, és a többi kikerülőnek is szurkolok, már nem tart sokáig, hogy megtudják, mi lesz a kéziratuk sorsa.
  Bevallom tegnap én is rettentő csalódott voltam, pedig azért sejteni lehetett, hogy az új pályázat kiírásával véget ért az előszűrés.
  Nem gondolom, hogy a kéziratom hibátlan, de nem éreztem annyira rossznak, hogy ki se kerüljön. Évek óta csiszolgatom, a bétáim is rengeteget segítettek, és szurkoltak, de ezek szerint az előszűrők találtak benne valamit, amiért mégsem tartották érdemesnek a továbbjutásra, vagy nem láttak benne fantáziát. Az a legfájóbb, hogy nem tudom az okát, így csak találgatok.
  Ma azért már jobb kedvvel ébredtem, és ugyan még nem tudom, mi lesz a kéziratom sorsa, de az biztos, hogy nem hagyom veszni! 🙂

 47. Kedves Mindenki, aki nem került ki. Magam is átérzem a problémát, az előszűrők útjai titokzatosnak tűnnek. Nekem a tavaly látványszerkesztett részletem (köszi a szerkesztőnek! <3) nem ütötte meg a mércét. Persze mindnyájan a saját lovunkat dicsérjük, engem sem kell túl komolyan venni.
  A Mosás abban különbözik a többi lehetőségtől, hogy itt úgy érezzük, hogy több rálátásunk van a folyamatra (nincs!), és a felhajtás miatt nagyobb a stressz is, ami nem összehasonlítható a többi lehetőség elküldöm, aztán majd egyszercsak lesz válasz nyugisabb tempójával. Így aztán nagyobb a csalódás is. De ahogy Bea is mondta fentebb, nem kell letörni, nem a világ vége és szerencsére a most beküldött írások még megtalálhatják máshol a helyüket! Sok sikert kívánok mindenkinek!

 48. Kedves Aranymosó,
  elfogadom a döntést, és nem vitatkozom vele, már belenyugodtam, hogy nem jutottam át az előszűrőn. De szeretném megírni, ahogyan Krisztina, én is meglepődtem, hogy elbuktam már az elején.(bár kisregényt küldtem, azért mégis reménykedtem)
  Nyilván nem vagyok profi, de nem tartom magam teljesen kezdőnek sem, nagy irodalmi pályázatokon kerültem több száz induló közül a döntőbe, országos, nagy példányszámú magazin pályázatán is gratulált már személyesen a főszerkesztő az írásomhoz, több antológiában szerepelek és irodalmi folyóiratokban is publikálok. Ezt most azért írom meg, hogy aki most nem jutott ki, ne keseredjen el, és ne adja fel, írni kell és próbálkozni, talán tényleg csak a saját helyünket kell megtalálnunk. 🙂

 49. Gratulálok a két, pozitív lektorit kapott alkotónak!
  Ez volt az első év, mikor találkoztam az Aranymosás pályázattal. Így „új” szemmel én így látom:
  Végig kísérve a pályázatot, számomra egy dolog vált teljesen egyértelművé, hogy milyen írásokat keres ezen kiadó.
  Azt mondjuk egy kicsit nehezen emészthetőnek tartom, hogy négy kategóriába sorolják a műveket, amiből a „talán, jó, kiváló „ kategória kerül ki, a rossz nem. Ezek szerint közel kétszáz rossz mű volt…
  A másik gyenge pont számomra az volt, hogy a kiírás szerint, aki hibásan, vagy hiányosan adja le a kísérő iratokat, az egyenesen kiesik, el sem jut a pályázatig. De mivel nincs értesítés, így nem tudhatod, hogy egyáltalán magáig a versenyig eljutott – e a műved.
  Ezeken felül tény, hogy nagyon izgalmas pályázat volt, és a kommentezők is 100 százalékig kitettek magukért. Sokszor tényleg kikapcsolódás volt olvasni a különböző véleményeket.

 50. Én nem pályáztam, csak szimpla érdeklődő voltam.
  Most bajban vagyok, mert az elmúlt hónapokban a hétfő-szerda-péntek reggeli kávémhoz hozzátartozott a kikerülő részletek olvasása:)
  Mind a 232 pályázónak elismerésem, mert volt bátorságuk megmérettetni magukat.

 51. Kedves Aranymosó!
  Köszönöm a választ. Egy másik írásom miatt kérdeztem a meseregényt, ami ezek szerint nem az. A mostani pályázatomra nem meseregényként gondoltam, ami viszont talán mégis az. 😀 Gondolom nem pusztán ez volt a kiesés oka.
  Érdekes, hogy nem olvasnak a mai fiatalok meseregényeket. Bízom benne, hogy olvasni viszont szeretnek. 🙂

 52. „Eszembe jutottak a könyvek. S most először értettem meg, hogy minden könyv mögött egy ember rejlik. Egy ember, akinek gondolatai támadtak, aztán hosszú idejébe tellett, amíg papírra vetette őket.”

  Ray Bradbury

 53. Hát, itt a búcsú ideje. Tanulságos pár hónapot töltöttünk együtt, érdekes volt megismerni egy kiadó ízlését, gondolatait, hozzáállását pályázókhoz és pályázatokhoz. Bár ritkán szóltam, mindig, mindent elolvastam, ezért tiszteletem minden pályázónak és azoknak, akik leírták jó vagy rossz véleményüket. Üdv. Nelly

 54. Kedves Isa-Bella, jó olvasnivaló továbbra is lesz 🙂 Az év másik felében minőségi, megszűrt novellák futnak az oldalon. Ezzel is segítjük az írók bemutatkozását.

 55. Kedves @Krisztina!

  Tudom, hogy nagyon nem témába vág, és talán illetlenség is a magazinnal szemben, de megkérdezhetem, hogy mi volt a másik pályázat, ahová beküldted a tavalyi kéziratodat?

  Előre is köszönöm a választ!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük