Lektori Hírek

Múlt héten a szerkesztői beköszöntővel megkezdődött a 8. Aranymosás Irodalmi Válogató nyilvános szakasza.

Az előszűrés folyamatosan zajlik a háttérben, és az átengedett írások felkerülnek a weboldalra. Párhuzamosan a lektorok is szorgalmasan olvasnak. Izgalmas látni, hogy az első fejezet után hogyan alakítják az írók a történetet. A lektorok hatalmas kíváncsisággal olvasnak, keresik a megjelentethető műveket.

A korábbi pályázók kérésére nemcsak a döntést jelezzük, hanem pár szót írunk a lektori véleményről. (Ezek belső céges anyagok, sajnos kérésre sem tudjuk kiadni őket).  

Lássuk a mostani írásokat!

Anita Boza: Az éjszaka színei

Kiváló new adult témaötlet az auralátó lány és a nyomozó közös kalandja. Az E/1 és E/3-as szálak érdekes kísérletezőkedvről tanúskodnak. Ám a lendületes és erős kezdés után a történet leül. Míg a nyomozó halad a saját útján, addig a lány szálán letett írói ígéret nem valósul meg,a  dramaturgiai szál nem működik. A szereplő nem cselekvő karakter, hanem kávézik, visszaemlékezik,nem aktív. Maga az auralátás is mindössze kis színes marad. Párkapcsolati szinten a mai NA regényekben már nem elgendő az, ha a régi vágású romantika jellemző, és a nő passzív mindenhol, csak kívánatos, akit a végén az erős férfi megment, majd új életet ad neki. A karakterábrázolás nem elég mély. A sztriptízbárok világa túlidealizált, nem hihető még NA regények szintjén sem. A kézirat sajnos ebben a formájában nem megjelentethető. 

K. Simonyi: Az élet íze, a szerelem illata

Szórakoztató szatirikus alapötlet az egészséges étkezést preferáló világ megdöntése, és érdekes stílusgyakorlat mindezt afféle Sherlock-Watson felállásban elmesélni, ahol az igazi főhős valójában nem a mesélő, hanem akiről mesél. Szépirodalomhoz nyelvileg és a paródia mélységét tekintve nem elegendő a szöveg, de szórakoztató irodalmi alkotásnak beillene. Ám a dramaturgia nem jó, nemcsak azért, mert túl gyorsan megoldódnak a konfliktusok, hanem mert ez a narrációs mód csak addig működik, míg a szereplő (Főnök) él. Miután meghalt, új történetet kezd az író, immáron a szerelemről lesik szó, de ez durva dramaturgiai törés, nem alkot egységet az első történettel, sem az elején letett írói ígérettel. A szórakoztató irodalomban elvárt dolog a háttérvilág hihető felépítése is, sajnos ezt a részt sem sikerült megoldani. A kézirat sajnos ebben a formájában nem megjelentethető.  

Tóth Eszter: Pöttöm Pötty és a Hetedhét Íz Birodalma

Ötletes gondolat az egészséges táplálkozás meséje. A szereplő szerethető, és aktívan cselekvő karakter. A konfliktusok jól jelen vannak, a megoldások előreviszik a történetet, a dramaturgia jó. A kézirat kicsit hosszú a korcsoportnak (valószínűleg mert a táplálkozási piramis is hét szintű). Egyes apró szóhasználati dolgokat javítani kell, mert nem biztos, hogy az olvasó is ugyanazt érti alatta, mint az író. A stigmatizálás elkerülése végett érdemes átgondolni, hogy a túlsúlyos szereplő helyett inkább válogatós (pl. csak csokit és sült krumplit szerető) gyerek legyen a főhős, hiszen óvodás korban az elhízás betegség, vagy a szülői rossz családi minta következménye, nem a gyerek döntése, de ez már csak apró finomítási kérdés. A kézirat pozitív lektorit kapott.    

Johhny Silver: Csatornapatkányok

Az írás még lektorálás alatt áll.

 

Köszönjük a beküldött írásokat!

-vb-

 


Kedves Írók!

Ne feledjétek, hatalmas dolog 232 pályázó közül a kiemeltek között lenni. 

Idén is lesz Rakéta Projekt, ahol szerkesztői segítséget adunk az átíráshoz, illetve kedvezményt az íróiskolába. Az irodalmi válogató végén kiderül, kik kerülnek be.  

Kedves Olvasók!

Ha szerettétek valamelyik írás, lájkoljátok, hiszen minden évben hirdetünk egy Public Star nyertest is.

 

55 hozzászólás Szólj hozzá
 1. Igazán sajnálom hogy nem jutott be a kedvencem Az élet íze … Könnyed volt és pont az a stílusa volt, amilyet keresek. Sok csillagot adtam rá. Remélem bekerül a puplic szárba. Sziporkázó tehetség lehet csak még nem ért be. Ne keseredj el

 2. Gratulálok Eszternek és kitartást kívánok K. Simonyinak.
  Anitáért vérzik a szívem, de bízom a rakétában és Anita erejében. Hiszek benne, hogy jövőre már nyomtatott, dedikált Anita Boza regény lesz a kezemben. (vagy ez, vagy a következő:)
  A hosszabb lektori értékelés meg tök jó, sokat segít. Köszönöm.

 3. Gratulálok a válogatós Pöttöm Pöttynek:)
  A többiek se keseredjenek el, óriási dolog a kikerülés!
  Kitartást, elszántságot, és sok erőt kívánok az írásaitok átalakításához, átírásához!

 4. Gratulálok Eszternek!

  Külön öröm számomra, hogy a lektorokkal egyezik a véleményem, legalábbis az alapján, amit az eddig kitett részletből láttam. Szurkolok, hogy a végső döntés is pozitív legyen, és eljusson a kiadásig a kézirat.

  A többieknek kitartást kívánok, és ne keseredjenek el! Aki ide kikerül, az vitathatatlanul tehetséges.

 5. Köszönöm szépen mindenkinek a gratulációt, és a kiadónak amiért adtak egy lehetőséget Pöttynek. El se tudom mondani mennyire boldog vagyok, egy régi álmom vált valóra és ha eljut a kadásig remélem az olvasók is annyira fogják szeretni Pöttyöt és a többi szereplőt, mint én.

  A többieknek kitartást és sok sikert kívánok a továbbiakban, még van a Rakéta projekt és a Public Star úgyhogy még rengeteg lehetőség van 🙂

 6. Kedves Eszter!

  Szuper érzés lehet rögtön első héten pozitív lektorit kapni 🙂 Szurkoltam Pöttynek nagyon, mert érezhetően egy értékes mesét alkottál, amit a visszajelzések döntő többsége is igazolt 😀
  Silver, hajrá hajrá! A többieknek meg kitartást a továbbiakban, egyáltalán nincs veszve semmi. Ne felejtsétek el, hogy Ti már akkor győztesek voltatok, amikor kikerült a részletetek az oldalra 🙂

 7. Csatlakozva az előttem szólókhoz, szintén Gratulálok Eszternek. 🙂 Mesét írni valóban nem egyszerű dolog, ez csak tovább növeli a siker értékét.
  Anita regényén meglepődtem, eddigi személyes tapasztalataim inkább a kiváló nyitány megteremtésének nehézségét mutatták. Mivel ez esetben adott volt a jó kezdés, a nagyszerű dramaturgiát is megelőlegeztem. Most már bevallhatom, én úgy képzeltem, hogy a főhős auralátása majd végigkíséri a nyomozást, lévén személyes motivációja is volna rá, hogy segédkezzen a nyomozó munkájában. Egy ilyesfajta képesség kiválóan alkalmas lehetne kihallgatások során az őszintétlenség kiszűrésére. A nyomozati cselekmény során pedig a kettejük közti kémia is teret nyerhet. Fentiek alapján sejthető választ is kaptunk az első fejezetben elejtett megjegyzésére: ha tudná, mit csinálok éjszakánként. Ha nem tévedek sztriptíz táncosnő. Fel a fejjel, sok erőt kívánok az átíráshoz, bízom benne, hogy sikeres lesz.
  Az élet ízei kapcsán már a szerző kommentje sejtetni engedte a dramaturgiai törést. Sajnálom, hogy Főnök karaktere meghal, nekem ő volt a személyes kedvencem.
  A Csatornapatkányok szerzőjének pedig sok türelmet és kitartást kívánok a mára remélt vélemény miatt.

 8. Jajj, ne! 🙁 Pedig annyira drukkoltam az Éjszaka színeinek! 🙁 Nagyon tetszett az alapötlet, szívesen olvastam volna tovább a sztorit. Remélem azért, hogy sikerülhet a Rakéta Projektbe bekerülnie.

 9. Jó lenne, ha a Csatornapatkányok bejutna. Nagyon tetszett az első részlet belőle. Modern, futurisztikus írás.

 10. Kedves Lektorok!

  Köszönöm a részletes véleményt.
  Szeretném megkérdezni még, hogy az írásom két része önálló kisregényekként nézve elfogadható-e dramaturgiailag, illetve hogy a háttérvilágot érintő probléma csak az első részre volt-e jellemző, vagy a másodikra is.
  (Tudom, hogy a kiadó nem foglalkozik kisregényekkel, de számomra ez is hasznos információ lenne a fejlődéshez.)

 11. Gratulálok Eszternek és sok sikert a második pozitív lektorihoz is! Aranyos mesének ígérkezik a kitett részlet alapján! 🙂
  A többieknek is gratulálok, szerintem nagy dolog kikerülni erre az oldalra. Még nem zárult le a pályázat, bárkinek van esélye előrébb lépni a Rakéta Projektbe.

 12. Nagyon szépen köszönöm a lektori véleményt, és azt, hogy idén bővebbet kaptunk, hasznos segítség lesz az átíráshoz.
  Már most elkezdtem gondolkodni, mit tudok változtatni a regényben úgy, hogy működjön minden szál.

  Hatalmas dolog volt kikerülni, nagyon bízom a Rakétában, nem adom fel! 🙂

  Eszternek gratulálok!

 13. K. Simonyi, Anita: köszönöm szépen, szorítok nektek a továbbiakban 🙂

  A többieknek is köszönöm a kedves szavakat 🙂

 14. Gratulálok Eszternek! 🙂

  Anita regényét sajnálom, nekem nagyon tetszett! Azt megkérdezhetem, miért new adult? Olvastam a regényt, és igazából meg sem fordult a fejemben, hogy az lenne, mert a szereplők nem most jöttek ki az egyetemről, és nem is a fiatal felnőttek tipikus problémáival küzdenek (elszakadás a szülőktől, belépés az életbe, munkakeresés, kapunyiítási pánik). Párkeresési nehézségek vannak, de szerintem az a felnőtt romantikus regények többségében is van, csak emiatt nem lehet NA. Köszönöm előre is a választ! 🙂

 15. Anitáért nekem is vérzik a szívem. Nagyon szurkoltam a pozitív lektoriért. De biztos vagyok benne, hogy az említett hibákat ki fogja tudni majd javtani. Ezt az ötlelet és a lendületes kezdést kár lenne veszni hagyni. Remélem a Rakéta projektben helyet kap majd.
  Pöttöm Pöttynek viszont nagyon örülök!! Gratulálok Tóth Eszternek! 🙂

 16. Gratulálok a pozitív lektorihoz, a többieknek pedig üzenem, hogy ne keseredjenek el, így is sokaknak tetszenek az írásaik, és még ott van a Rakéta Projekt 🙂

 17. Innen szeretnék gratulálni Eszternek a továbbjutáshoz!

  Anita és K.Simonyi számára csak azt tudom mondani, amit a szerkesztőség is.
  Hatalmas dolog már a kiemeltek között is lenni!

  Akik pedig a Csatornapatkányokért szorítanak, köszönöm a bizalmat!

 18. Pont a mesét látom szörnyen gyengének a másik kettő mellett, de biztos vagyok benne, hogy a kiadó érti a dolgát. 🙂

 19. Remélem azért azon írók, akiket esetleg elutasítanak, legalább valami indoklást vagy véleményt fognak kapni, amiért nem feleltek meg. Ha már mi is fáradoztunk a különféle adatlapok kitöltésével.

 20. Kedves Megyeri Judit!
  “Azt megkérdezhetem, miért new adult?”
  Témáját tekintve nem NA, inkább a megírás módját tekintve az. Az Arany pöttyös sorozatunk szól felnőtteknek, ott a nyelvi szint és a karakterábrázolás erősebb. A lektor azért NA mércével mér, mert ennél a korcsoportnál van esélye a könyvnek, és ilyenkor ehhez viszonyít.

 21. Kedves Konstantin Daven!
  “És innentől, hogyan zajlik tovább? Aki műve még nem jelent meg az reménykedhet?”
  Hétfőn kikerül az újabb szövegrészlet, és két hét múlva jön a következő lektori híradás.

 22. Kedves K. Simonyi!
  “Szeretném megkérdezni még, hogy az írásom két része önálló kisregényekként nézve elfogadható-e dramaturgiailag, illetve hogy a háttérvilágot érintő probléma csak az első részre volt-e jellemző, vagy a másodikra is.”
  A háttérvilágot érintő probléma mind a két részben jelen van, hiszen az első részben lévő lyukakat viszi tovább a második rész is a közös háttérvilág miatt. A Világ bétái egyesüljetek Facebook csoportban vannak sci-fi olvasók is, érdemes lenne velük bétáztatni, mert eleve az alap gondolkozásmódból hiányzik a világépítési metódus. (Ez amúgy tanulható.)
  A dramaturgia nehezebb kérdés. Az első rész kisregényként megállja a helyét, lezárul az ív, csak kérdés, hogy a történet milyen nyomot hagy az olvasóban. És vajon ez a benyomás, életérzés ugyanaz-e, mint amit íróként az ember ki akart váltani.
  Viszont a második rész kapcsán nem értelmezhető a kérdés. Önállóan nyilván nem állja meg a helyét, mert hiányos lenne a karakterábrázolás. Ez egy fejlődési ív bemutatása, de az előzmény nélkül nem lenne érthető, másrészt önmagában a karakterábrázolásban is törés van. A lektor nem olvasta végig ezt a kisregényt, így a konkrét dramaturgiai ívről nem írt.

 23. Kedves Aranymosó!

  Én azt szeretném megkérdezni, hogy a lektori alapján érdemes-e elkezdenem már most javítani a regényemet, vagy mindenképp várjam meg a pályázat végét a Rakétába kerülés esetleges lehetősége miatt?

  Mert ötletem lenne a lektoriban sorolt hibák kiküszöbölésére, csak nem tudom, érdemes-e dolgoznom vele, vagy jobb, ha nem nyúlok hozzá és várok. 🙂

  Köszönöm szépen: Anita

 24. Kedves Aranymosó!

  Köszönöm a választ! Most már csak azt nem értem, hogy a lektoriban azt írtátok Anitának, hogy kiváló new adult témaötlet az auralátó lány és a nyomozó közös kalandja. Viszont te a válaszodban azt mondod, hogy a regény témáját tekintve nem NA.

  Illetve, ha jól értem a válaszodból, NA regénynél elegendő a kevésbé mély karakterábrázolás és a gyengébb nyelvi szint. Viszont a lektoriban, ahol NA-nak tartják a regényt, kifogásolták a nem elég mély karakterábrázolást – én itt ellentmondást érzek.

  Nem kötözködésből kérdezem ezeket, csak tényleg szeretném megérteni, okulásképp a jövőre nézve. 🙂

 25. Kedves Anita!
  Általában érdemes kivárni a Rakéta projektet, mert előfordul, hogy az író ront a kéziraton. Itt szerintem egyértelmű, melyik szállal kéne foglalkozni, vagyis elvileg nagy mellényúlás nem lehet. (Viszont azt is érdemes átgondolni, hogy egy-egy jelenet megváltoztatása kihat a teljes regény dinamikájára, és az már átfogóbb probléma.)

 26. Kedves Judit!
  A regény alapfelállása lehetne NA és felnőtt köteté is.
  A NA könyvekben elegendő a kevésbé mély karakterábrázolás (mert a kapcsolati dinamika viszi el a hátán a könyvet), de itt a lektor pontosan azt mondja, hogy Na regényként kezelve sem jó a karakterábrázolás. (Ezt amúgy jól lehet fejleszteni Párbeszéd kurzuson, ahol különböző hangokat kell írni.)

 27. Köszönöm szépen a választ!

  Akkor valószínűleg kipróbálom az aurás szállal, ami eszembe jutott. 🙂
  Igyekszem figyelni arra is, hogy mi mindent változtat meg ez a szál átìrása a regény egészében.
  Köszönöm szépen!

 28. Kedves Aranymosó!

  Köszönöm a választ! Tehát akkor az NA-A besorolásnál nem is elsősorban a téma a döntő, mert az bármelyikbe belepasszolhat (mint pl. itt Anitánál), hanem az eszköztár, amit alkalmazok. Pl. mélyebb karakterábrázolás vs. erőteljesebb kapcsolati dinamika. (Az NA nekem egy kicsit vegyesfelvágott a YA és az A között, nehezen érzem a különbséget. :))

 29. Kedves Eszter! Nagyon örülök a pozitív lektorinak! Tiszta szívből gratulálok, mint ahogy gratuláció jár mindazoknak is akik az első akadályon átjutottak. Tudom, hogy számukra nem vigasztaló, de már ez is komoly eredmény, ami azt mutatja, érdemes tovább írni, mindaddig küzdeni, amíg sikerül a publikáció. Szilver szurkolok neked is!!

 30. Kedves Aranymosó!

  Köszönöm szépen a vélemény kiegészítését. Ez eredetileg két kisregény volt, a második kisregény Lali életének folytatása, önálló dramaturgiai ívvel. Arról szól, hogyan talál magának hivatást és szerelmet.
  A két kisregényként való megjelentetést egyébként egy kötetben gondolnám én is, akkor megvan az előzmény.
  Arról azonban meggyőztek, hogy egy regénnyé összemosni nem érdemes.
  A világépítést megpróbálom átgondolni, javítani. Köszönöm még egyszer a ráfordított időt, energiát.

  Külön szeretném megköszönni azoknak a biztatását, akik olyan pozitív véleménnyel voltak róla, akiket megfogott az írás stílusa, hangulata. Ha valaki szeretné bétázóként elolvasni, szívesen odaadom.

 31. Kedves Judit!
  Ha adhatok egy tanácsot, az New Adulthoz én ezt találtam (megszívlelendő):

  1. A szereplők 18-25 közöttiek.
  2. Önmaguk felfedezése a tematika.
  3. Énközpontú.
  4. Nagy elvárasok és nagy csalódások jellemzik.
  5. Függetlenség a legfőbb kulcs.
  6. Általában a romantika vezérli (LEGFONTOSABB!).

  Keress rá, hogy lehet ilyeneket írni, és gyakorolj (akar pontonkent is).

  Szia és nagy reményeket jövőre! 🙂

  Lily

  Ui: Így tanultam én is meg a nagybetűs “Írást”!

  Ui2: A MICE (Környezet, Felépítés, Jellem/Szereplők, Esemény) és a TAMED (Gondolatok, Akció, Mód, Érzelmek, Dialógus) írástechnika segíthet még.

 32. NA, YA, YMCA, BBDL, BDSM… szerintem nem érdemes a műfajokon rugózni. (Kivéve ha a Wattpadon írunk, ahol a tagok alapján dobja a gép a sztorikat 😉 Szerintem Anita lektorijában nem az a lényeges, hogy a női főszereplő nem elég NA-os, hanem hogy a karaktere és a romantikus szál műfajtól függetlenül elavult és kidolgozatlan. (“A szereplő nem cselekvő karakter, hanem kávézik, visszaemlékezik,nem aktív. Maga az auralátás is mindössze kis színes marad. Párkapcsolati szinten a mai NA regényekben már nem elgendő az, ha a régi vágású romantika jellemző, és a nő passzív mindenhol, csak kívánatos, akit a végén az erős férfi megment, majd új életet ad neki.” Talán egyértelműbb lett volna azt írni, hogy “a mai NA regényekben SEM…”).
  Másfelől Anita műve védelmében az is igaz, hogy ennyi erővel akár azt is mondhatta volna a kiadó hogy huhh végre egy könyv amiben a nőnek nem muszáj férfinek lennie és üdítő hogy akad egy passzív nő-aktív férfi románc is, mert valljuk be, a szívünk mélyén mind arra vágyunk hogy a boldogság az ölünkbe hulljon. Ami viszont attól függ hogy a kézirat egésze mennyire jól van megírva, ezt viszont csak a lektorok tudják megítélni akik az egészet látták.
  Mindenesetre ha Anitának lennék, szem előtt tartanám hogy mindenekelőtt saját magunknak írunk, és nem azért hogy egy bizonyos szerkesztőnek vagy kiadónak megfeleljünk…

 33. Kedves Anita!

  Bocs ha elírtam az előzőben a neved, bocs érte, csak másra figyeltem. Most sikerült részletesen újraolvasni a részletet és szerintem érdekes és izgalmas. Végre nem sablonos. Tetszett. A tanácsokat jó szívvel küldöm, hátha segít.

  Gratula még egyszer és kitartást.

  Lily

  Ui: Ajánlom a Wattpadon a hasonló novellákat, bár angolul van, de megtanított a mélyebb karakterekre, pl. Designing your character& other hardy things (ha jól emlékszem ebben van az NA szereplőhöz segítség) címűt.

 34. Azt szeretném megkérdezni, hogy akik nem mentek át az előszűrésen, azok milyen formában kapnak majd értékelést, indoklást amiért nem kerülhettek a lektorok elé?

 35. Kedves Zsuzsanna!
  Akik nem mennek át az előszűrésen, azoknak sajnos nem tudunk értékelést küldeni, erre nincs kapacitásunk. Egy általános összefoglaló lesz majd az oldalon a típushibákkal, gyakori kiesési problémákkal.

 36. Tehát azon tömegek, akik nem mentek át a rostán, csak a leges legutolsó név kikerülése után fogják ezt megtudni, azt se közvetlenül hanem úgymond kizárásos alapú következtetéssel, és akkor is mindenfajta indoklás nélkül? Tudom hogy ez egy pályázat, és mi nem fizettünk ezért semmit, de ennél azért lehetne egy fokkal igazságosabban bánni azokkal, akik időt és energiát fektettek az adatlapok kitöltésébe, és a konfliktustérkép megalkotásába. Legalább kaphatnának egy emailt, miután elbírálásra kerültek és nem feleltek meg, hogy ne reménykedjenek hiába.

 37. Kedves Zsuzsanna!
  Az irodalmi válogató végén egyértelműen kitesszük a kiadói ajánlatot kapott írók nevét. A kiírásban benne volt, hogy innen lehet tájékozódni, és csak a nyertesekkel vesszük fel e-mailben a kapcsolatot. A pályázat beadásával az írók mindezt elfogadták. Természetesen aki e-mailes értesítések szeretne a frissítésekről, az oldalsávban fel tud iratkozni az automatára.
  Indoklást sajnos nem tudunk adni 232 embernek, bár az első pályázaton még megpróbáltuk. Az első ötven ember olyan e-mailforgalmat generált rákérdezésekkel, sértett levelekkel, amit nem tudtunk kezelni, egyszerűen fizikailag nem tudunk ekkora levelezést lebonyolítani. A pályázat nem kap állami támogatást, egy könyvkiadó szakemberei végzik, és sajnos nem tudunk egy kedves marketinges lányt felvenni a levelezésre.

 38. Hát nem azért a két fillérért, de egy “köszi nem mentél át a rostán” email igazán nem lenne nagy kapacitás 😀 Egy embernek 10 másodperc megírni, az írót viszont megkímélnék hónapok felesleges reménykedésétől és várakozásától. Persze, megértem, marketing szempontból ez hibás lépés lenne, mert az oldalra nem járna fel onnantól a kikosarazott fél.

 39. Miért törölték a korábbi hozzászólásomat?

  Újra felteszem a kérdést: Komolyan annyira nagy “kapacitás” lenne visszaírni egy rövidke “Köszönjük, nem felelt meg az írása.” mailt a veszteseknek? Nagyon maximum 30 másodperc. Ez emberségi kérdés, mert nem egy megerőltető feladat. Ha egy ember fél évig vár valamire, és én fél perc alatt segíthetnék rajta, hát miért ne tenném meg?

 40. Kedves Kovács Árpád Jenő,

  az első bejegyzést minden alkalommal egy adminnak kell engedélyezni, ezért nem jelent meg azonnal a kérdés.

  A pályázati kiírásban is szerepel, hogy a pályázat eredményéről csak az oldalon lehet tájékozódni, folyamatosan kerülnek ki az eredmények.
  Az első évek tapasztalata alapján a személyes értesítés általában hosszas további levelezést, visszakérdezést, személyes értékelés kérését vonja maga után. Erre azonban nincs kapacitás.

 41. Na oda viszont már nem írnék vissza. Örüljön az ember annak, hogy nem kell várnia. Áthidaló megoldás lehetne, ha hetente egyszer kikerülne egy rövidke bejegyzés a “nem futottak be” versenyzők neveivel.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük