Lektori Hírek

Beköszöntött az első tavaszi hónap, és a lektorok még nagyobb izgalommal figyelik, hol akadnak jó írásokra. Lássuk, az első márciusi lektorálási kör milyen eredménnyel zárult:

Darcy Graham: Pikkelyszirom

Az írónak van egy kellemes, dús érzéki hasonlatokban gazdag nyelvezete, és egyes ötletek jók a kapitány és a sellő szerelme kapcsán. Azonban ez egy konfliktusmentes történet, igazi nehézség nem áll a szereplők közé, nincsen dühödten üldöző sellősereg, a kapitány legénysége sem lázad, sehol sincs igazi kihívás, amit a szerelem legyőzhetne. A regény feléig még van némi esemény, onnan kezdve a minimális dramaturgiai ív is megszűnik. A karakterábrázolás nem igazán erős, a két szereplő között nem mélyül az érzelem, inkább csak a boldogság ismételgetése történik. A kapitány gyászfeldolgozása sem igazán mély. Bár romantikus regénynél kisebb probléma, de a felvillantott sellős háttér kapcsán sok a kihagyott lehetőség, és a történelmi környezet sem válik élővé. Az írói ígéretben benne van az erotika, ez sem jelenik meg a könyvben. A kézirat sajnos negatív lektorit kapott.

Cassy Blacksmith: Snitt és kész

Könnyed történetmesélés, kiváló alaphelyzet, és több elinduló drámai szál jellemzi a regényt. Azonban a felénél ellaposodik; a karakter céltalansága sem történeti, sem lélektani síkon nem viszi előre a művet. A párbeszédek élettelenek, a jelenetek vontatottá válnak. A történet túlírtnak érződik, mert nem arra fókuszál, ami a fő szál, hanem elaprózódik. Érdekes módon a regényben jelen van egyfajta burkolt áldozathibáztatás, amit még a pszichológus szülők sem cáfolnak meg. A márkák és utalások nagy részét is érdemes átgondolni. Van, ami semmit nem mond magyar olvasónak, és van, ami retro érzés kelt, mintha ez egy korábbi írás lenne (pl. Madonna, vagy az 1997-es Titanic film). A kézirat sajnos negatív lektorit kapott. 

Farkas Bíborka: Az Istenek akarata – A lektorálás folyamatban.

 

Az íróknak köszönjük a beküldött írásokat!


A hírek visszakereshetők a http://aranymosas.konyvmolykepzo.hu/tag/lektori-hirek linken.

Ne feledjétek, az irodalmi válogató végén kiválasztjuk azokat a műveket, melyek a Rakéta projektbekerülnek! 🙂

E hónapban is tart az IMÁDOK OLVASNI véleményezős játékunk. 

 

7 hozzászólás Szólj hozzá
  1. Kedves Aranymosó-csapat!

    Köszönöm a lehetőséget! 🙂 Úgy érzem, sokat segítettek a hozzászólások és a lektori vélemény! Nagy erőt adott már az, hogy kikerülhettem ide, és nem bánkódom a negatív lektori miatt, inkább remélem, hogy a hozzászólásokat és a lektorit mérlegelve le tudok majd tenni egy olyan írást az asztalra, ami továbbjuthat.
    A Rakéta-projekttel kapcsolatban kérdezném, hogy ez mint lehetőség még fennáll, vagy hogyan is megy ez ilyenkor?

  2. A Rakéta projekt az irodalmi válogató végén derül ki. Amikor már minden pályázó felkerül, és minden lektori megvan, akkor látni, hogy kik azok, akiknek tudunk segíteni a kézirat fejlesztésében.

  3. A lektori véleményekből is nagyon sokat tanulhat az író, sőt, a havi szerkesztésből is!
    Remek lehetőségek!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük