Lektori Hírek

A lektorok lelkesen dolgoznak, és keresik a kiadásra érett kéziratokat. E héten a következőképp alakult az elolvasott írások sorsa:

Pető Zoltán: Choronzon

Hatalmas történelmi tudással megírt szöveg, ahol a sok résznek mozaikszerűen kellene kiadni egy egészet. Maga a megrajzolt történelmi háttér kiváló, életszagú, és a puskaporos politikai helyzet is érdekes, vagyis a háttér erős. Azonban a szereplők motivációi már nem azok, és a helyzetből származó feszültség nem jön át. Elaprózódunk emberek és helyzetek között, és így nem jó a regény érzelmi íve, sem pedig a dramaturgiai ív. Az olvasó a szereplőkért és a történetért olvas, és ez itt nincs átgondolva, alaposan kidolgozva, fókuszálni kellene. Sajnos az írás negatív lektorit kapott.

Büksi Zsuzsanna: Összetört életek

Az alaphelyzet nagyon is kortárs probléma. Számos jó gondolat van az írásban, ami reflektál napjaink párkapcsolati problémáira. Ám maga a kidolgozás nem sikerült, gond van a szereplőkkel. Az, hogy Anna elhagyja a gyerekét egy bátor, provokatív téma, de csak nagyságrendekkel mélyebb karakterábrázolással együtt működne, itt viszont a felszínen marad, ugyanúgy, ahogy a többi szereplő érzelmi élete is pl. a gyerek tragédiája. Így a cselekménynek kellene izgalmasat nyújtania, de nincsenek horgok, nincsenek érzelmi feszültségek, a történet nagyon hamar kiszámíthatóvá válik, és ellaposodik. Az írás sajnos negatív lektorit kapott.

Early Moon: Mágianyelő

Gördülékeny nyelvezettel megírt paródia, ahol az író ügyesen egyedi stílust ad a szereplőknek. A világépítés átvett elemek kifigurázásából áll, ám végül a saját szabályait is megszegi. A történetnek van íve, de annyira sűrűn peregnek az események, hogy nincs igazi érzelmi élmény, nem vonja be az olvasót. A kikacsintások, átvett elemek az abszurd humor alapja, ám a poénok (pl. Star Wars utalások) tíz éve még frissek, viccesek voltak, azonban mára már elavultak. A regény csak egy nagyon szűk rétegnek szórakoztató pl. szerepjátékos fiatal fiúk, mindenki másnak öncélú. Az írás sajnos negatív lektorit kapott.

 

Az íróknak köszönjük a beküldött írást!


A hírek visszakereshetők a http://aranymosas.konyvmolykepzo.hu/tag/lektori-hirek linken.

Ne feledjétek, az irodalmi válogató végén kiválasztjuk azokat a műveket, melyek a Rakéta projektbe kerülnek! 🙂

E hónapban is tart az IMÁDOK OLVASNI véleményezős játékunk. Akár A siker tintája. Kalandos lépések az írói karrier útján című könyvet is meg lehet nyerni… 🙂

 

31 hozzászólás Szólj hozzá
 1. Kedves szerzők!

  Gratulálok mindenkinek a kikerüléshez, negatív lektori ide vagy oda! Pető Zoltán regénye érdekes történelmi világba vezetett, talán egyátírással lehet belőle valami. Büksi Zsuzsanna veszélyes témához nyúlt, és a lektori alapján ez egy igazán ígéretes történetnek tűnik. Szívesen olvasnám, ha mégis lesz belőle valami. Early Moon már többször megmutatta, hogy tud jól írni, ha a Mágianyelő nem működött, majd a következő fog.

  Sok sikert a jövőre nézve!

 2. Az Összetört életeket sajnálom, eddig azt találtam az egyik legjobbnak. Az biztos, hogy nehéz témát választott a szerző, sok lehetséges buktatóval. Remélem, ez most nem szegi kedvét, és találkozunk még az írásaival. 🙂

 3. Egyiket sem tartom rossznak, de megértem, miért kaptak negatív lektorit. Igazán mélyet vagy újat egyik sem nyújtott számomra.
  Sok sikert és kitartást kívánok az íróknak a javítgatásokhoz és újra próbálkozásokhoz!
  (Azt viszont még mindig nem értem, hogy a Hangyák királya miért nem kapott pozitívat!)

 4. Az Összetört életeket kimondhatatlanul sajnálom. Nem értek egyet a szakmai véleménnyel, de nem szeretnék kritizálni. Olvasói szemmel nézve az egyik legérdekesebb, legizgalmasabb és legelgondolkodtatóbb írás, amit valaha olvastam. Nem tudom, ezen felül mi mást várunk egy regénytől.Ízlés dolga persze, de jó volt látni itt egy ilyen jól megírt, napjainkban játszódó, valós életről szóló történetet. Ezt a könyvet megvettem volna, ha kiadják. Kár érte. A többeiknek is sok sikert kívánok, remélem nem adják fel! Egyedi hangvételű, jó írások estek ki. Ami azért elég szomorú.

 5. Sajnálom, hogy ezen a héten sem jutottunk még el az első pozitív lektoriig, de az eddigi értékelésekből nekem az is látszik, hogy az előszűrésen való megfeleléshez szükséges jó nyelvi szinten kívül minden írásnak van számos erőssége is a hibák mellett, szóval már nem lehet olyan messze, hogy kitartó munkával eljussatok a kiadható szintig! 🙂 Ehhez a munkához sok-sok kitartást kívánok, ne csüggedjetek!

 6. Sajnálom a kiesetteket, de azért mindegyiküknek gratulálok! Nagy dolog eljutni idáig. A következő alkalommal már biztos több sikerrel járnak, hisz kivétel nélkül megmutatták, hogy jól tudnak írni.
  Minden jót a továbbiakban, ne adjátok fel!

 7. Lektori értékeléstől függetlenül nekem még mindig az Összetört életek tűnik a legjobbnak. A többi hozzájuk képest pite.Remélem, a szerző felkeres vele pár másik kiadót. A téma valóságos, nem valami kutyult fantasy. Illetve a felvázolt téma nagyon is aktuális problémákat dolgoz fel.

 8. Ó, de sajnálom a kiesett írásokat! Én mindhármat szívesen olvastam volna tovább, mindegyikben láttam valami ígéreteset vagy szórakoztatót. Kedves szerzők, gratulálok az eddigi teljesítményetekhez. Ne csüggedjetek! Legközelebb talán sikerül.

 9. Ha már mindenki leírja az érzéseit, én is így teszek: A Choronzon eutasításával óriásit vesztett a kiadó!

 10. Mi is nagy lelkesedéssel megjelentetnénk ezeket az írásokat, és részemről nagyon szomorú vagyok, hogy nem született igenlő lektori.
  A pályázat izgalmában talán nem érzitek, de ezen a szinten – ahol egy nagy kiadó országos terjesztésbe viszi a könyvet – a dolog már nem az íróról szól.
  Hanem az olvasóról. Arról, hogy amikor becsukja a regényt, azt érezze, igen, egy igazán jó történetet kapott, és érdemes volt elolvasnia. És nem azt, hogy dühös, mert egy kihagyott lehetőség a könyv, amin még dolgozhatott volna az író.

  Minden író szíve-joga eldönteni, hogy megelégszik-e a jelenlegi kézirattal, és elmegy magánkiadásba, vagy pedig addig csiszolja az írást, amíg kihozza a műből a legtöbbet. Ha nem megy egyedül, van Rakéta projekt, van Kéziratszerviz, íróiskola, sokféle út. Az eddigi írások okkal kaptak nemet, egyszerűen dolgozni kell velük még.

  Természetesen mi sem vagyunk tévedhetetlenek. Pont ezért javasolom, hogy a megkedvelt részleteket lájkoljátok, mutassátok meg másnak, és az irodalmi válogató végén a Public Star írását újra elővesszük, és megnézi a kiadóvezető.

 11. Sajnálom, hogy a többség negatív lektorit kapott 🙁 De ha választanom kéne, akkor Büksi Zsuzsannának és Early Moonnak drukkolok a Rakéta projekthez! 🙂

 12. Kedves Aranymosó!

  Biztos, hogy jó ötlet ez a lájkvadászósdi? Az sosem arról szól, hogy melyik műre kíváncsiak a legtöbben, hanem arról, hogy kinek van több aktivizálható ismerőse. Még ha az illető nem is reklámozza aktívan és nem csal, egyszerűen csak megosztja a saját FB oldalán a linket, nyilván több lájkot fog kapni olyasvalaki, akinek van 500+, aktivizálható ismerőse, mint egy olyan, akinek van 150. És ezek a lájkok nem azoktól érkeznek, akiket érdekel a könyv és megvennék, hanem azoktól, akik ismerik és szeretik az illetőt, aki megírta a művet.

  Tök jó ötlet, hogy a nagy érdeklődésre számot tartó műveknek adtok még egy esélyt, de az érdeklődést a lájkokból nem lehet leszűrni. Akkor már több értelme van összevetni, hogy mennyi és milyen szavazatot kapott itt, az oldalon és milyen kommentek érkeztek hozzá. Tudom, az melósabb és szintén nem 100%-os mutató, viszont talán jobban tükrözné a valóságot, hiszen itt a legtöbben elfogulatlanul írunk, mert semmi közünk az adott részlet szerzőjéhez.

 13. Az Összetört életeket főképp a témája miatt sajnálom, de a nyitásból valóban nem láthatóak a később felszínre kerülő gyengék.
  Azt hiszem, hogy a szerzők egy része koncepció nélkül kezd írni, és ez valószínűleg többet ront a megjelenési esélyeken, mint néhány elhibázott karaktervázlat vagy a hibásan szerkesztett mondatok. Bár sikeresek lehetnek a mondanivaló nélküli történetek is – sajnos sok ilyen jelenik meg -, de ezek főleg a divathullámok hátán jutnak előre. A tévés szappanoperák világához hasonlítanak az ilyen munkák. Van két-három tetszetős szereplőnk, írjunk róluk valamit, ha lehet, divatosat. Ha nem a szerencsére akarjuk bízni a sikert, akkor érdemes gondolatok köré írni a regényt. Akkor is, ha a kiadók az üzletből élnek, és nem mindig a mondanivaló vezérli a szándékukat. A szerencsénél azért többre számíthatunk egy jól kidolgozott mondanivalóval.

 14. Nem vagyok szerepjátékos, fiatal se, fiu se. A Mágianyelőt nagyon akartam olvasni. Pedig ennyire ritkán vagyok kíváncsi az eleje alapján egy könyvre 🙁

 15. Kedves Aranymosó!
  Mi értelme a lájkoknak? Az számít, kinek a könyvét vennék meg a boltban, vagy ki az aktívabb a facebookon? Nem inkább egy másik részlet kéne, és alatta a két részlet alatt véleményeznének és pontoznának azok, akiket akár a baráti körből, de idekerítenek a szerzők. Abból jobban az derülne ki, kit olvasnának el a boltban. Mondjuk van valaki, aki be tud gyűjteni 5000 lájkot – nem nagy művészet, csak face működést kell ismerni. Egy másik művet biztosan megvennék 100-an az alapján, amit itt olvastak. Melyik a jobb a kiadónak? A két szám csak hasszám, a nagyságrend a fontos 🙂

 16. A Public Star nem lájkvadászósdi 🙂 Hajdan, az Aranymosás előtt úgy jelentek meg az első magyar regények, hogy a blogon közzétett részleteket annyira imádták az olvasók, hogy a kiadót a megjelentetés kérésével bombázták. Hatalmas sikere lett az írásoknak.
  Vannak olyan írók, akik képesek megszólítani az olvasókat, elérnek a szívükig, bevonják őket a történetbe. Ez is egy írói képesség, nem csak a jó világteremtés az. A Public Star egy lehetőség, hogy az olvasók megmozduljanak, és véleményt alkossanak.
  Nem túl bonyolult ellenőrizni, hogy vajon a fodrász anyuka lájkoltatja az ügyfélkörrel a bejegyzést, vagy valós olvasói érdeklődés áll mögötte.

  A kommentek ellenőrzését, számlálását nem szeretném, mert akkor nem kap reális véleményt az író. Ez egy tehetséggondozó oldal is egyben, ahol a véleményekből akkor tud fejlődni valaki, ha azokat nem az anyukája írja álnéven, és nem is az őt nem kedvelő kolléganő rosszindulatból, hátha le tudja húzni a művet. Hanem egyszerűen az olvasó, aki olvas, és benyomásokat közöl.

  Amúgy érdekes dolog az írók és az internet kapcsolata. Az elmúlt tíz évben úgy láttam, ha egy író nem meri felválni az írását, kommunikálni az örömét a neten, vagy épp kulturáltan beszélgetni az olvasókkal amatőr szerzőként – később is problémája lesz ezzel. Ez a XXI. század, és az interaktivitás világa. Ha az író „méltóságán alulinak érzi”, hogy kitegye a Fb-ra a hírt, hogy van Public Star lehetőség, és lájkolni lehet a művét…nos, ott később is komoly kommunikációs hiányosságok lesznek.

 17. Elképzelni nem tudom, hogyan szűrnétek ki, melyik valódi érdeklődésből és melyik személyes ismeretségből, az író támogatására irányuló lájk (ugye ebben az esetben nem a szuper művet támogatják, ami elvarázsolta őket!). Értem, hogy az önmarketing fontos egy író számára, de nem az ismerőseit kell bevonzania publikált szerzőként, hanem olyan embereket kell megszóltania, akik majd megveszik a könyvet és figyelemmel követik a további munkásságát. Nekem is vannak olyan ismerőseim, akiket rá tudnék venni a lájkolásra, de amúgy maguktól alig olvasnak és leginkább kölcsönkérik meg a könyvtárból kihozzák azt az évi max. 5 könyvet, amit elolvasnak. Csakhogy nem ők a megszólítandó célközönség — és ennek ellenére ezzel az egésszel őket aktivizálják majd a magukat hirdető szerzők. Azért különös számomra a Public Star, mert amit láttam és másoktól hallottam a tavalyi pályázatról, nem úgy működik ez az egész, ahogyan ideális esetben működnie kellene. Az ötlet jó, de a kivitelezés nem. És végignézve a mostani pályázaton, átnézve a lájkok számát meg a részletekhez tartozó kommenteket… Nagyon nem cseng össze az állás. Nekem ez bántja az igazságérzetemet, mert itt mégiscsak egy plusz lehetőségről van szó, és azt mondjuk, hogy az a szerző kapja meg, akinek a művét leginkább támogatják és szeretik az olvasók. Nincs baj a lájkolással, de akkor ne mondjuk azt, hogy ez arról szól, mennyire fogta meg a részlet az olvasókat — mert teljesen egyértelműen nem arról szól.

 18. Köszönöm a kiadónak a lehetőséget és a lektori véleményt! Remek, hogy kiemelték egyedi karaktereimet, a dramaturgiai ívet, és bár olvasóim között eddig nem szerepelt „szerepjátékos fiatal fiú”, ezentúl keresni fogom ismeretségüket.
  Kedves Pálfi Anikó, Asine, örülök az érdeklődésnek! Írói blogomon megjelentetem a Mágianyelőt, ott majd be lehet vonódni jobban a történetbe.
  http://early-moon.blogspot.hu/
  Minden olvasónak és kezdő írótársamnak köszönöm a véleményét, negatív lektoris sorstársaimnak üzenem: nem feladni! A gonnurokat is huszonháromszor kell fültövön vágni, hogy egyszer észrevegyék. (persze, hogy nem a kiadókra értem a hasonlatot)

 19. Köszönöm a lektori véleményt!
  Kétségtelenül van még mit tanulnom. 🙂
  Emellett mindenkinek köszönöm, aki támogatott és szurkolt a regényemért! Jólesett a biztatás! Köszönöm a kritikákat, és azt hogy megtiszteltetek azzal, hogy elolvastátok a részletet!
  Minden írótársnak kitartást kívánok, aki még a kikerülésre vár, és sok szerencsét a lektorikhoz!
  Biztosan sok izgalmas pillanatot hoz még az idei pályázat! 🙂
  Sok sikert minden pályázónak!

 20. A Mágianyelő egészen jól indult, azt olvastam volna még. 🙂
  Azért minden írónak gratulálok, hogy eddig eljutottak és sok sikert a továbbiakhoz!

 21. Kedves Aranymosó, hol lehet lájkolni? Mert a regényrészletek alatt nem látok ilyen lehetőséget. És a jövőre nézve mi a terv? Második részlet csak a pozitív lektorit kapott művekből kerül majd ki?

 22. Tisztelt Aranymosó!
  Szeretném megkérdezni, hogy a mélyebb karakterábrázolást melyik kurzusotokon lehet megtanulni, tökéletesíteni?

 23. Kedves Aranymosás!

  Köszönöm a választ! Semmi bajom az internettel, inkább évtizedek óta összenőttem vele. Nem felvállalásról van szó, a tesztolvasóimat is többnyire 1-1 részlet megosztása hozta a facebookon és google+-on. Blogot kb 5-öt nyitottam, de ott is maradt mindegyik, mert nem tenném a munkáimat blogon ki a nagyvilágnak, és annak blogolása, hogy mennyi bejglit sütöttem és reggel milyen volt az ég, nem az én világegyetemen, a naplót is rühellem 🙂 Tehát olvasókkal kommunikálni oké, sőt, ez az egyetlen amit kértem az olvasóimtól, a nyilvánossággal sincs bajom. A lájkokat pont azért kérdeztem, mert a falam nekem is teli van ész nélkül agyonlájkolt marhaságokkal. Aki – velem ellentétben – élete minden részletét megossza egy nagy csoport emberrel, akikből ténylegesen az ismerőse 5, és keresztbelájkolják egymást, bármi van fent, hát az egy lájkvadászatban tényleg előnyt szerezhet. Ha nem csak a darabszám számít, akkor az más.
  Egyébként… Egy mesét kitesz az ember. De nem véletlen, hogy nem valós néven volt feltéve amit utána megosztottam, az én műfajom nem igazán munkahely-kompatibilis… Mindegy, addig el kell jutni 😀

 24. mysteria
  Én is ezen agyaltam.

  Early Moon:
  Garantáltan el fogom olvasni, eddig ez érdekelt legjobban, és – ahogy már írtam is – azonnal hazavinném a boltból! Örülök, hogy neked én is számítok, nem csak a fiatal, szerepjátékos fiuk 😀 (Csak halkan, szerepjáték nem mai találmány, engem nem érdekelt, de ismertem olyanokat, akik évtizedekkel ezelőtt csinálták, sok lány volt köztük. Nekik most a gyerekük vagy unokájuk a fiatal…)

 25. Kedves Early Moon,
  a Tetszik gomb minden szövegrészlet alján két színnel látható. Második részletek nem kerülnek ki idén, mert nagyon elnyújtaná az irodalmi válogatót.
  A mű netes kikerülésével esetleg érdemes lenne megvárni a Rakéta projekt és a Public Star nyerteseinek kihirdetését. Az online olvasható kéziratok automatikusan kiesnek ezekből a lehetőségekből.

 26. Kedves Zsuzsanna,
  ha a mélyebb karakterábrázolást általánosságban nézzük, akkor különböző gondolkodású emberekkel leülve lehet elsajátítani. Nyitottnak lenni a világra, megfigyelni a tetteket és a mozgatórugókat…vagyis egyszerűen minél több élettapasztalattal és önismerettel rendelkezik az író, annál erősebbek lesznek a szereplői.
  Ha a konkrét művet nézzük, akkor nem az íróiskola, hanem a Kéziratszerviz adhat nagy segítséget.
  (A kurzusok közül nincs olyan, ami kifejezetten a karakterábrázolásra épülne. A Párbeszéd az, ami másodlagosan fejleszti a dramaturgiai érzéket, és a karakterek ábrázolását.)

 27. Kedves Anikó és Mysteria,
  Nem osztanám meg pontosan, mi alapján lehet eldönteni, mi valós olvasói igény, mi nem, hiszen akkor kijátszható is lenne. Hadd maradjanak titkaink 🙂

 28. A lájkok gyűjtése az, mikor valaki megkéri az ismerőseit, hogy lájkolják, amit küld üziben, és megossza sok csoportban. 😀 Azért ezzel durván lehet csalni. 🙂
  Nyilván az más, ha valaki csak megossza a falán a dolgot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük