Lektori Hírek

Lássuk, hogyan alakul a VI. Aranymosás Irodalmi Válogató, melyik írás milyen benyomást tett a lektorokra:

Fejes Szonja: Árnyék(l)én(y)

A koncepció ötletes, a kiindulóhelyzet érdekes, de a könyv végig a „mutasd, és ne mondd” problémával küzd. Szinte semmi nincs dramatizálva, jeleneteken keresztül átadva, hanem csak elmondva az olvasónak. A jelenben játszódó szálnál gond van az időkezeléssel, a fontos életpillanatokat nem látjuk, hanem elmesélik. A romantikus szál elsietett. Az írás sajnos negatív lektorit kapott. 

Dyta Kostova: Terra Incognita

Az írásban jó ötletek és fontos témák szerepelnek egy újszerű, érdekes szemléletmódban. Azonban a karakterábrázolás nem hiteles, a reakciók nem valószerűek, a szereplő közötti interakciókkal gond van. A dramaturgiai ív is problémás, a regény első része a háttér ismertetése, és a valódi történet fejezetekkel később kezdődik. Sajnos az írás negatív lektorit kapott.

Julia Moonlight: A Pók és az Őrző

Érdekes világ és érdekes alaphelyzet, de a beígért krimiszál elsikkad, így az írói ígéret nem valósul meg. A fantasy háttérvilág is lóg a levegőben, a lényekről alig tudunk meg valamit. A párbeszédekben szereplő modorosság időnként túlzott. A nyelvi rész csak szavakban teremti meg a kor hangulatát, pl a hasonlatok szépek, de a gondolkozásmód terén a szereplők nem illenek a korba. A szereplők nem elég kidolgozottak, a főhősnő gyakran a józan ész ellenére cselekszik, így kissé butának tűnik. A mű sajnos negatív lektorit kapott.

Láng Emi: Szemetek tükrében

A regény kedves történet lehetne, maga az ötlet szerethető. Csakhogy a korrajz hiányzik, a leírások hiányoznak, és így nem hihető környezetben játszódik. Az írásnak nincs lendülete, a karakterek kidolgozatlanok, így nincs erős érzelmi töltet. Sajnos a mű negatív lektorit kapott. 

Rhewa: A rajzoló könyve

Kiváló ötletek, gazdag fantáziavilág, de az írás nem koherens egész. Csúszkál korcsoport szempontjából, a mesésebb részek gyerekeknek szólnak, a bölcselkedős részek jóval idősebbeknek (és ezek öncélúak is). A dramaturgiai ív nem jó, a hirtelen bejövő elemek és lezáratlan szálak miatt ad hoc ötletek halmaza a könyv, hiányzik a fókusz, hogy miről is szól a történet. Az írás sajnos negatív lektorit kapott.

Rozenbach Titanilla: FanTaZma

A regény kellemesen abszurd stílusa sajnos a mű előre haladtával eltűnik. A kitalált világ, és az alaphelyzet érdekes lenne, de nem sikerült megtartani az írói ígéretet. A párbeszédek nem jók, az információ adagolása sem jó, így üresjáratok vannak az írásban. A szereplők ábrázolása felszínes, nem sikerül erős karakterekké válniuk. Az írás sajnos negatív lektorit kapott.

*

A következő lektori március 24-én várható. Hat írást még olvasnak a lektorok, ezek elemzése is elkészül addigra.

Az idei Aranymosás lektori szakaszába 20 írás került be. A művek elejét már olvashattátok, és a jövő héttől felkerülnek a második részletek is. Minden írás szerepelni fog, hiszen a Public Star most dől el. (Nem a korábbi felkerülési sorrendben tesszük ki, hadd legyen egyenlő esély a szavazáskor.)

Kíváncsiak vagyunk az olvasók véleményére, így szeretettel várjuk, hogy melyik művet látnák szívesen a könyvespolcokon. Ez az írás szerkesztést nyer, és ha a közös munka után a kézirat eléri a megjelenthetőség szintjét, akkor kiadjuk, és az író a továbbiakban a kiadó szerzői csapatához tartozik. Az első és második fejezetre kapott lájkokat számláljuk össze, érdemes szavaznotok a kedvenceitekre, az íróknak pedig mozgósítani az esetleg meglévő olvasórétegüket.

 Ha minden második fejezet kikerült, utána kiderül, hogy a pozitívat kapott kéziratok hogyan szerepelnek a második lektori körben, mit ajánlunk országos megjelenésre. Illetve összeszámláljuk a lájkokat, hogy kihirdethessük az idei Public Start.

Közben a háttérben a szerkesztők is összeülnek, és megvitatják, melyik nemet kapott írás volt emlékezetes, és mit érdemes a Rakéta Projektbe ajánlani a kiadóvezetőnek. Áprilisban minden anyag Katona Ildikó kiadóvezető elé kerül, aki meghozza a döntést. 

 

Jó olvasást! 

Lájkoljátok kedvenceiteket!

VN:F [1.9.21_1169]
Rating: 8.0/10 (7 votes cast)
12 hozzászólás Szólj hozzá
 1. Ó, pedig de sok kedvencem volt ezek közül 🙁 nagyon sajnálom,de kitartást kívánok!!!! Remélem találkozni fogok egy-két művel még innen 🙂

  A második fejezetet azt hittem megúszom, ember nem vétett még annyi elgépelést és helyesírási hibát második fejezetben, mint én XD már előre szégyellem magam.

 2. Fel a fejjel, jó gyakorlást, és még jobb bétákat kívánok mindenkinek! 😀

  Szerintem az előszűrők is lehetnének olyan szigorúak, mint amilyenek a lektorok. Vagy legyen rövidebb a pályázat, vagy a később bizonyosan negatív lektorit kapó írásokról már a kikerüléskor lehessen tudni ezt. Hogy „töltelékről” van szó csupán. De nevezhetjük ezeket az irományokat „ugyan láttunk bennük valami potenciál félét, de még rájuk férne néhány környi bétázás”-nak is! Így akkor kapna egy egyértelmű „bétázós látványpékség”-jelleget az egész, és talán kevesebb lenne a sértődés is, VISZONT mivel ezen írások csak töltelékek volnának, szerintem úgy lenne igazságos, ha a következő pályázaton is indulhatnának. 😀

  Amúgy pedig melyik az a hat írás, amit véleményeznek a lektorok?

 3. Vártam már nagyon a lektori híreket, és szomorúan láttam, hogy senki sem kapott pozitívat, és Rakéta Projekt-es sincs (egyelőre, de hátha a végére lesz néhány 🙂 ). Szonja, a Tiédet különösen sajnálom!

  Aranymosó, Julia Moonlight-nál rossz a link 🙂

 4. Robi, az utolsó hatos fogat:

  Szöges Emese
  Tóth Eszter
  Early Moon
  Boglya Aletta
  Jassó Judit
  Baranyai Dóri
  ————–

 5. Róbert, töltelék nincs. A kikerült húsz írás mindegyikénél van annyi potenciál az íróban, hogy ha jó a dramaturgiai ív, a többit már segítséggel és erős szerkesztői háttérrel meg lehet oldani. De ahhoz, hogy ezt megtudjuk, nem elég az első oldalak ismerete. 🙂

 6. Sziasztok!

  Én is sajnálom, hogy a héten nem született pozitív lektori, de még nincs minden veszve, a Rakéta Projekt és a közönségdíj révén még lehet sikeres pályázat, csak rögösebb úton 😉 Annak nagyon örülök, hogy minden előszűrt második részletét is olvashatjuk – mivel tavaly, ha jól emlékszem, csak a második részlet kikerülése után jöttek a lektorik, attól tartottam, hogy idén, aki kiesik, annak már nem is folytatódik a története, jó, hogy nem így lett. Kíváncsian várom a folytatásokat, a még értékelésre váró „hatoknak” kitartást és türelmet!

 7. Tekintetbe véve, hogy másfél hónap alatt írtam a történetet, szerintem már az is nagy dolog, hogy idáig eljutottam, hiszen ennyi idő alatt nem lehet rendesen kidolgozni egy regényt. De üzenem a kiadónak, hogy nem szabadulnak meg tőlem egykönnyen 🙂 A Fantazmát most pihentetem, írom újra az ajándékosat, amivel tavaly kiestem és vagy a következő Aranymosásra, vagy a kéziratszervizre be fogom küldeni. 🙂

 8. Hörr, meglepődtem, hogy ennyi kihullott.
  Remélem a következö adag szolgál, majd pozitívval is. Igaz volt a mostanira és az előzőre is a lenti mondás.

  „A tenger hulláma, majd eldönti, miből lesz gyöngy és mi csak salak.” (Calico Jack kalózkapitány mondta.)

 9. Köszönöm a szurkolást, Leona. 🙂
  Köszönjük, hogy a lektori véleményt is megismerhettük pár sorban, ez is közelebb visz egy sikeres átdolgozáshoz, és sokat tanulhatunk belőle. Örülök, hogy sikerült úgy átdolgoznom a regényemet, hogy a két éve felhozott hibák egy részét javítottam. Most egy újabb fő hiányosságot emelt ki a lektor, amit még át kell gondolnom. A regény sok része lett jelenetként megírva (ahogy azt az ide kikerülő részletek is bizonyítják), de valóban sok mesélős rész van benne, különösen a múltbeli dolgok ismertetésénél. Érdekes szellemi kihívás lesz eltöprengeni rajta, hogyan lehet ezt javítani. A lektori vélemény azt mutatja, hogy a regény rendhagyó szerkezete és koncepciója meghaladta az írástechnikai tudásomat. Most egy egészen más történeten dolgozok, de egyszer biztosan vissza fogok térni ehhez a regényhez is, remélem ügyesebben és bölcsebben. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük