Lektori döntések

Már majdnem az irodalmi válogató végén járunk, az Aranymosás oldalra felkerült írásokat mind megnézték a a lektorok. A mai az utolsó ilyen kör.

Wren Nachtigall: Perzselt acél

Az írás erősségei: meglepő és érdekes világ, jó leírások, élő stílus

Az írás gyengeségei: nagyon túlírt a cselekmény, túlírtak a párbeszédek, elveszik a lendülete a történetnek. A szétcsúszó szálak miatt ellaposodik a regény, nem tudja fenntartani a figyelmet.

Döntés: negatív lektori

Bakti Viktor: Integrálva

Az írás erősségei: Jó alapötlet, érdekes világ, jó cselekmény, erős karakterek

Az írás gyengeségei: Az öt nézőpont elaprózza a történetet, zavaró a mai szleng, és a világépítés kapcsán hiányzik a fókusz

Döntés: pozitív lektori átírással

W.J.Lilah: Gyógyítók

Az írás erősségei: ígéretes indítás, jók az arányok a világépítés, leírás, párbeszéd kapcsán.

Az írás gyengeségei: szétesik a dramaturgia, a behozott kérdések ellaposodnak, a túl sok nézőpont miatt elveszik a történet lendülete, és a szereplők sem kapnak elég „játékidőt”, így a sorsuk nem lesz érdekes.

Döntés: negatív lektori

Kiss Magdi: Helló, Belgium!

Az írás erősségei: friss, fiatalos stílus, érdekes alapkonfliktus, sportélmények

Az írás gyengeségei: Az utazás túl hosszú, elcsúszik a dramaturgia. Az ügynök karakterére nem épül elég erős konfliktus, csak a végén. A korosztály kérdéses, a szereplők 15-16 éves módjára viselkednek, pl kamaszos udvarlási szokások, de a cselekmény miatt nem lehet átírni a korukat.

Döntés: negatív lektori

Riley E. Raines: Trizanton pilótái

Az írás erősségei: jó karakterek, érdekes indítás

Az írás gyengeségei: korcsoport nem világos, a leírás és környezet ábrázolása kevés, a történet íve elcsúszik

Döntés: negatív lektori

Istók Anna: Éhes felhő a napot

Az írás erősségei: kiváló nyelvi szint, érdekes gondolatok, jó képek, elgondolkoztató élethelyzet

Az írás gyengeségei: A regény egy lassabban csordogáló, elgondolkoztató szépirodalmi műnek indul, de egy pont után eltűnnek a filozofikus gondolatok, és szépirodalmi írásnak nem lesz elég mély. Viszont romantikus történetnek is problémás, mert nem elég mélyek a konfliktusok, nem intenzív az érzelmi rész.

Döntés: negatív lektori

Köszönjük a beküldött kéziratokat!

*

Az első lektori szakasz lezárult, de ez nem jelenti azt, hogy minden kapu zárt azok előtt, akiknél erős potenciált látunk. Két módon lehet még bekerülni a kiadóba. Az egyik a közönség döntése alapján történik, hiszen mi sem hisszük magunkat tévedhetetlennek. A Public Star lehetőség lényege, hogy a legtöbb lájkot kapott első fejezet szerzője kap maga mellé egy szerkesztőt, és utána újra megnézzük az írást.

A másik lehetőség, hogy az irodalmi válogató végén, a kiadóvezető döntésekor egyes íróknak átírási tanácsokat adunk, és újra várjuk a javított kéziratot, amit utána a háttérben bírálunk el.

Mi történik most az oldalon?

Elindul a második lektori szakasz, és a pozitív értékelést kapott kéziratok a második lektorhoz kerülnek.

Gyertek, szóljatok hozzá minél többen az írásokhoz, drukkoljatok kedvenceiteknek! 🙂

 

20 hozzászólás Szólj hozzá
 1. kedves Bea!
  nagyon örültem a tavaly kapott lehetőségnek, amikor röviden összefoglaltátok a regényem hibáit és lehetőséget adtatok arra, hogy megint beadhassam az írást. valóban tele volt hibákkal és talán semmiből nem tanultam még annyit, mint a regényem átírásából, a dramaturgia felépítéséből, a felesleges részek kihúzkodásából. Érzésem szerint egy sokkal jobb írást küldhettem be hozzátok most, ami végül is negatív lektorit kapott. A tavalyi kritikák kivétel nélkül jogosak voltak, a mostani indoklással viszont nem nagyon tudok mit kezdeni. Kérlek, segítsetek: szépirodalmi műnek nem túl mély, romantikus lektűrnek nem túl intenzív. Ez utal dramaturgiai hiányosságra? Vagy egyszerűen arról van szó, hogy az az írói koncepcióm, amit a regény megírása során igyekeztem megvalósítani: miszerint próbáljunk meg írni igényes, elgondolkodtató lektűrt – ez elhibázott? Nincs igény ma olyan regényekre, melyek igyekeznek egyszerre szórakoztatni és elgondolkodtatni? Nem túl mély, de azért olvasható? Nem lehet ilyen kategóriát felállítani? Vagy nem sikerült jól átültetnem a gyakorlatba a koncepciót? Vagy, vagy, vagy… Mindenesetre köszönöm még egyszer a lehetőséget, tényleg nagyon sokat tanultam nálatok és jó hogy van egy ilyen kiadó, aki ennyit foglalkozik a kezdő írókkal.

  Attila, neked külön köszönöm a szavaidat és ha szeretnéd, szívesen átküldöm elolvasásra a regényt, csak hogy ne legyél olyan ideges 🙂

  Sade Lia, köszönöm a drukkolást…

 2. Kedves Anna!
  Ide is leírom, sajnálom. Azt pedig megköszönöm, ha elküldöd a regényedet. Tényleg szívesen olvasnám, a hibáival együtt is.
  Sok sikert kívánok a továbbiakhoz, és fel a fejjel! Ne add fel, az utad előre vezessen, és ne visszafelé!

 3. Sajnálom a kiesőket, Annát és a regényét különösen. Számomra érzelmes, mély írás benyomását keltette (ha mondhatok ilyet én, aki a túl intenzív érzelmeken csúsztam el :).
  A lektori véleményeből nagyon sokat lehet tanulni, és köszönet érte a kiadónak, hogy ilyen részletesen foglalkozik az írásokkal.
  Viktor, neked pedig gratulálok!

 4. Kedves Anna, nekem is elküldheted, ha gondolod. Értem, miért nem áll össze ez a kurta jellemzés, de van elképzelésem arról, mi lehet a baj. Semmit nem kedveltem be eddig, az ítészekre vártam, végül neked adtam a támogatásomat. Ha igényt tartasz rám is, megadom, hogy érhetsz el.

 5. Köszönöm a megmérettetés lehetőségét és a tanácsokat!

  Hiszek a történetemben, úgyhogy a megadott szempontok alapján máris nekilátok a javításnak, hogy még jobb legyen. Ebben az olvasók észrevételei is sokat segítenek, köszönöm! 🙂 Az pedig, hogy a lektor pozitívumként emlegeti a karaktereket, külön öröm volt számomra 😀

  Hálás vagyok az Aranymosásért, mert így legalább kiderült, hogy nem olyan reménytelen számomra az íróvá válás. Az, hogy még dolgoznom kell érte, egyáltalán nem újdonság, hiszen már régóta hajlamos vagyok ragaszkodni ehhez az őrült tervemhez 😀

  Gratulálok minden továbbjutott írásnak, és drukkolok, hogy hamarosan megjelenhessenek az itt felfedezett regények és mesék! 😀

 6. Köszönöm a lehetőséget a pályázatra, a továbbjutóknak pedig sok sikert kívánok! És köszönöm a visszajelzést is, komoly segítséget jelent a továbbfejlődésben. Egyetlen dolog nem tiszta csak, pozitívum a stílus, negatívum a túlírtság, kicsit ellentmondásosnak tűnik… csak amiatt, hogy a jövőben kiköszörülhessem a csorbát. Még egyszer köszönet a pályázatért!

 7. Ez a palyazat kezd nevetsegesse valni. vegig kovettem az esemenyeket, szurkoltam, likeoltam, csillagoztam, mert rengeteg igazan jo es ertekes irast lattam. az eredmeny: a Konyvmolykepzo regenypalyazatanak elso lektori koren ket mesekonyv jut tovabb, es ket olyan regeny, amit irokurzus alatt atirtak. ez kicsit sem kinos a kiadonak? bevallom, nekem az lenne. nem azt mondom, hogy mindenki jusson tovabb, de ez nem realis eredmeny az elozo palyazatokhoz kepest. az atlatszo indokok (rossz dramaturgiai iv, ellentmondasok, es meg sorolhatnam, mindenkinel mas), eleg szanalomra meltoak. ez a palyazat eddig igazi szinfoltja volt a magyar konyvkiadasnak, de sikerult elrontani, ugy erzem.

 8. Kedves Anna!
  Nem én olvastam a könyvet, így csak a lektorira tudok támaszkodni. A lényege az, hogy az elején lévő erő és gondolatiság úgy tűnik, elveszett a végére, így egyszerű romantikus történet maradt.

 9. Kedves Wren!
  Ha megfigyeled az első részletnél kapott hozzászólásokat, már ott is látszik, hogy elkalandozik az olvasó figyelme. Mind nyelvi szinten, mind a történet vezetése kapcsán nagyon túlírt a könyv. Ettől még lehet egy kellemes stílus, ha rövidebb részletet kiemelünk belőle, és csak ezt nézzük. 🙂

 10. Kedves Benjamin!
  Igen, kínos, igazad van 🙂 Mi az összes írókurzusosnál szeretnénk, ha bent maradnának, de egy kivételével mind kiestek. Az első lektorok teljesen függetlenek, fogalmuk sincs, ki járt írósuliba, és ki nem.
  Ami a pályázatot illeti, az az érdekünk, hogy minden egyes tehetséget megtaláljunk, és minden egyes jó kéziratot kiadjunk. Számunkra is megdöbbenés, hogy ekkora gond van a dramaturgiával. Pedig sokszor ez egyszerű: legyen a könyvnek eleje, közepe és vége, illetve arról szóljon, amit az író felvet az első két fejezetben.
  Azon gondolkozom, hogy meg kéne nyitni a dramaturgiai képzést azoknak, akiknél erős a nyelvi szint és ilyen gond akad.

 11. Kedves Anna!

  Meglepődtem a negatív lektoridon. Ha egy szövegre lehetett volna fogadni nagyobb összegben, az a tied volt. Igazából ezt gondoltam a legérettebbnek, legjobb „minőségűnek” (ha lehet ilyen csúnyán fogalmazni).
  A közölt részletek alapján nem tudom megítélni, de el tudom képzelni, hogy a lektor alapján jelzett problémák jelentkeznek, viszont szerintem a felrakott pályázatok között a tiednél jóval halványabb anyagok kaptak zöld utat. AZért nyomtam rá 10 csillagot, biztos, ami biztos…

 12. MilaW, köszönöm szépen a gratulációt! 🙂

  „elso lektori koren ket mesekonyv jut tovabb, es ket olyan regeny, amit irokurzus alatt atirtak”

  Úgy érzem érintett vagyok az idézett megszólalásban, ezért gyorsan tisztáznék egy nagy félreértést.
  Az írókurzus során semmiféle átírása nem történik a regénynek. Erre ott sem idő, sem kapacitás nincs. Az íróiskola tanuló kurzus, nem pedig írói workshop.

  Az íróiskola alatt írástechnikai gyakorlatokat csinálunk. A regényírás/átírás során egyetlen szerkesztő vagy írótárs sem fogja az ember kezét. Azt egyedül kell megtenni. A bétázásra meg pontosan ugyanazok a lehetőségek állnak rendelkezésre, mint bárki másnak.

 13. Én is sajnálom, hogy nem lett több pozitív lektori, Annának és Magdinak külön szurkoltam.

  Én korábban nem követtem végig a pályázatot, de visszanézve az előző éveket, az értékelés bővebb, tehát e téren nincs ok panaszra. Nyilvánvaló, hogy amikor pár szóban kell és lehet megjelölnie a lektornak a fő csapásvonalakat, amerre a szerzőnek el kell indulnia, az nem lehet annyira világos és egyértelmű, mint egy részletes, szövegből vett példákkal is alátámasztott kiértékelés, de ebből még nem következik, hogy aki kiesett, az csak hasra ütéssel előhívott, „lerázós kamu” indokolást kapott volna.

 14. Én is valamennyire érintett vagyok az összeesküvésben, ezért szeretném leszögezni, hogy még nem volt alkalmam részt venni a kiadó írókurzusán. Sőt, még a lektort vagy az előszűrőt sem tudtam lefizetni, mert mindketten túl gyorsan futottak. 🙁

 15. Imádom az összeesküvés-elméleteket, a legjobb írók általában nem csak a lapokon, de élőben is profin tudnak kombinálni. 🙂

  Amúgy ha megszerettetek egy írást, még tudtok segíteni a szerzőnek, az első fejezet lájkoltatása, népszerűsítése pont arra való, hogy az olvasók is beleszólhassanak a döntésbe, szóval hajrá! 🙂

 16. Kedves Aranymosó! Remélem nincs harag abból, hogy összeesküvés történetek ügyében ellenkezem, és hadd mondjam ki, utálom a kreált lázálmokat, amelyek arról szólnak, hogy milyen gonoszak mások. Szóval utálom az összeesküvés elméleteket. Ez persze nálam nem zárja ki azt, hogy megengedjem némi szubjektivitás megjelenését a szakmai munka mögött, csakhogy ez természetes. Ha nulla saját vélemény nélkül, pusztán a száraz szakmaiság vezetne minden kiadót és minden lektort, szerkesztőt, akkor minden kiadó ugyanolyan könyveket adna ki. Akkor nem kellett volna több kört futni a Harry Potterrel – vagy, hogy itthon maradjunk – a Sorstalansággal. Nyilván a szakmaisághoz való ragaszkodás mellett, mindenkinek van saját ízlésvilága, és minden szerkesztőhöz, lektorhoz közelebb áll egyik vagy másik stílus, előadásmód. Zenei szerkesztőként én is állandóan őrlődtem a szakmaiság és a saját ízlésvilágom között, tehát ezt megértve mint az egyik kiesett szerző mondom, óriási zöldségnek tartom a feltételezést (híjj de píszí tudok lenni mostanában!), miszerint egy komoly kiadó, amelyik az ország vezető könyvműhelye kidob néhány milliót az ablakon azért, hogy a saját favoritjait egy műbalhéval megrendezett pályázaton mutassa be. Aki ezt feltételezi – hmm… megint PC leszek – nem ismeri a világ valódi felépítését. Nem hoz ám olyan sok vásárlót a szinte kizárólag szakmai berkekben futó negnérettetés, mint amennyibe kerül. Szóval kedves kiesett sorstársak, ne beszéljetek összevissza! A pályázat nem lett nevetséges, és nem lett célját vesztett. Most így alakult. Akiben meg tombol a rosszindulat találhat a Facebooke-on bőséggel olyan helyet, ahol lelkes, komoly munkát végző pályázók és pályáztatók inzultálása nélkül trollkodhat.
  És még valamit elárulok. Ezért a hozzászólásért nem fizet a Könyvmoly, és nem ígért sutyiban megjelenést sem. Mindössze ez a véleményem. 🙂

 17. A Trizanton pilótái úgy látom, megtalálta a kiadóját, és most fog megjelenni a Főnixnél. Nem is tudtam, hogy innen indult, ez most meglepett 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük