Légy a Leírás kurzus hallgatója

2018 őszén ismét elindul az Írástudó Íróiskola Leírás kurzusa, aminek oktatója Kozma Réka szerkesztő, az Így neveld a regényedet írástechnikai blog tulajdonosa.

A Leírás az Írástudó Íróiskola egyik haladó kurzusa, amit azoknak ajánlunk, akik az alapokkal már tisztában vannak, és szeretnék kialakítani saját, egyedi hangjukat. A kurzuson nem oldalakon keresztül tartó, részletes leírásokat kell gyártani, hanem azt sajátíthatja el a szerző, hogy milyen kifejezésekkel, képekkel tud a legérzékletesebben és a saját stílusához leginkább illőn leírni valamit.

*

Érdemes eljönnöd Leírás kurzusra, ha
– erős, egyedi képi világot szeretnél teremteni elcsépelt fordulatok ismétlése helyett
– élőbb, érzékletesebb hangon akarsz írni
– sokszor kapsz olyan visszajelzést, hogy inkább elmondasz, nem megmutatsz dolgokat
– fontos neked, hogy a választott zsáner(ek)hez illeszkedjen a hangod
– szeretnéd még erősebben átadni a karakterek érzelmeit
– gyakorolni akarod az információk ügyes adagolását

 

A kurzus kiscsoportos az távoktatással történik, a tananyag átadása, megbeszélése Facebook csoporton keresztül történik. A résztvevők folyamatosan kapnak az egyes házi feladatokra személyes visszajelzést az oktatótól, illetve meg is tudják beszélni a témákat, feladatokat. Az oktató hétköznapokon válaszol a tananyaggal és írástechnikával, írásokkal kapcsolatban felmerülő kérdésekre.

A rendszeres írói gyakorlatok mellett olyan témákba leshetsz bele, mint
– stilisztikai eszközök használata
– karakterek kidolgozása és ábrázolása leírás révén
– érzékszervek bevonása a leírásokba
– információ adagolása
– zsánerek és stílus kapcsolata

*

Kedvet kaptál? Jelentkezz még ma!

Jelentkezési határidő: 2018. szeptember 1.
Kurzus időtartama: október 15. – december 9.
Kurzus díja:  60.000 Ft + 27% áfa

Hogyan jelentkezz?
Küldj egy e-mailt a
konyvmolykepzopalyazat@gmail.com címre
– tárgy mezőbe kerüljön az, hogy leírás kurzus
– csatold egy friss, nem bétázott írásod elejét (maximum 10 ezer karakter terjedelemben)
– írd meg, hogy végeztél-e korábban kurzust (az Írástudó Íróiskolában vagy máshol), benne voltál/vagy-e a Rakéta Projektben, milyen zsánerekben írsz, mennyi idős vagy, mik az írós terveid

A felvételkor előny:
Ha részt vettél más kurzusunkon
Ha Rakéta projektes vagy (ekkor 20% kedvezményt is kapsz)
Ha Aranymosás nyertes vagy (ekkor 25% kedvezmény,és automatikus felvétel)

A jelentkezési határidő után egy héttel visszajelzünk, hogy sikerült-e bekerülni.

*

Miért érdemes az Írástudó Íróiskola hallgatójának lenni?
– a kurzusok révén nyolc hétig rendszeresen foglalkozol írással
– személyes visszajelzést kapsz egy szerkesztőtől
– beküldhetsz novellát az Aranymosás Magazinba
– részt vehetsz a kiadó zárt novellapályázatain
– a kurzuson más írókkal ismerkedhetsz meg, akikkel akár később is együtt tudsz működni, egymást támogatva

Légy a csapat tagja, jelentkezz a kurzusra még ma 😉

*

VN:F [1.9.21_1169]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
12 hozzászólás Szólj hozzá
 1. Lenne egy kérdésem. Eredetileg más-más időpontban lett volna a párbeszéd és a leírás. Nekem egy év, amikor nem fejlődhetek visszajelzések híján, kidobott időnek tűnik, mivel egy komoly átírás előtt állok, és nem nyúlok hozzá előtte, mivel szívem csücskét bombáznám át. Mindkét kurzus érdekel. Nem tudom, jövőre lesz-e tavasszal valamelyik, de remélem mindkettő. Azt lehet, hogy mindkettőre jelentkezem, jelezve, melyik érdekelne inkább (kifejezetten az átírás miatt)? Vagy van, akár csak halvány esélye, hogy bár az időpontot megkeverte az új YA sajnos, mindkettőre felvesznek? Tudom, hogy a kurzust nem érdekli, mennyire lesz jó a könyvem átdolgozása, de engem igen, és remélem azokat is akik az eddigi olvasóimon túl olvasni fogják (és remélem, a régiek nem ölnek meg) 🙂 Újat se akarok írni ameddig nem jutok el egyre, és teli vagyok tervezett könyvekkel.

 2. Kedves Anikó,

  a kérdés az, hogy jelentkezhetsz-e mindkettőbe, vagy hogy vajon lehet-e bírni a két kurzust egyszerre?
  Szerintem, ha te magad tudod, melyik lenne most fontosabb, jelentkezz arra. Ha nem tudsz választani, jelentkezz mindkettőre, és az oktatók eldöntik a beküldött részlet alapján, melyikre érdemes most elmenned.

  A jövő évi oktatási tervet még nem dolgoztuk ki, természetesen szeretnénk Leírás és Párbeszéd kurzust is, de hogy pontosan mikor indulnak, ezt még nem tudom megmondani 🙂

 3. Kedves Aranymosó!

  Szívesen kipróbálnák egy ilyen kurzust, de esélytelen, hogy elmozduljak itthonról. Olyan programot nem szerveznek, ami távkapcs-ban is működik?

  Üdv.: Ildikó

 4. Igen, köszönöm, mind a kettőt akartam kérdezni 🙂 Mindkettőre jelentkezni fogok, mert eszerint lehetséges. Legjobb lenne mindkettő, amúgy is pörgök ha írok, több feladat is beleférne szerintem 🙂 Ha meg egy, hát akkor marad a jövő év 🙂 Sajnálom, hogy nem egymás után vannak 🙁

 5. Kedves Ildikó,
  ez a kurzus távoktatással történik — mint minden kurzusunk. Facebookon keresztül kommunikálunk a hallgatókkal.
  Többen is külföldről végzik el 🙂

 6. Kedves Anikó!
  A Szövegboncnokon nem gondolkodtál esetleg? Én azt csináltam meg tavasszal, mindenből van benne egy pici, nekem nagyon sokat segített, hogy rálássak a nagy egészre, pl. hogy a nézőpontok letisztuljanak bennem. Minden témában vannak feladatok (jelenetek, párbeszédek, leírások, stb.), és a végén az oktató javaslatot tesz, miben kéne még fejlődnöd.
  Csak egy tipp, gondoltam, megosztom veled a tapasztalatomat, hátha megkönnyíti a döntést. 🙂

 7. Csilla az a problémám, hogy most nekem nagyon konkrét dolog miatt kéne a kurzus, és a mindenből egy kicsi ahhoz szerintem nem jó, sok mindenből tudok egy kicsit, de most sok kell 🙂 Egy könyv teljes elejét le akarom vágni, párbeszéddé (itt a kehe, éreztetnem kell a beszélők különbözőségét, de nem írhatom le, mert borul a koncepció), illetve álomjelenetté (ide meg a mostaninál is kompaktabb de többet mondó leírások kellenek). Ha meglenne a párbeszéd és a leírás, akkor nem rontanám el a szívem csücskét. Arról nem beszélve, hogy mennyit segítene a fejemben lassan összerakott könyvvázlatoknak 🙂 Ráadásul mivel már majd megőrülök, hogy hozzányúljak, de félek, hogy elrontom, tegnapelőttre kellene tanfolyam 🙂 Még másodállást is vállaltam, hogy kiköhögjem akármennyi tanfolyam árát. Oké, az is írás, csak nem könyv 😀

  Ildikó: Szerencsére nem, nekem is nagyon fontos az online 🙂

 8. Tisztelt Szerkesztő!
  Szeretném megkérdezni, hogy leírás kurzust lehet-e/tanácsos-e szövegboncnok kurzus nélkül elvégezni 🙂

 9. Kedves Eliza,
  jelentkezni lehet, mert elképzelhető, hogy ha valaki máshol tanult, vagy nagyon sok év, sok szövegnyi írói tapasztalat áll mögötte, akkor el tudja végezni a kurzust.
  Viszont ez a ritkább eset, néha szükség van valamilyen alapra, amire építeni tudunk. Ez a kurzus nehezebb, mint a Szövegboncoló vagy akár a Párbeszéd.
  a jelentkezéskor elküldött dokumentum alapján egyébként akkor is tud az oktató másik kurzust ajánlani, ha még nem javasolja a Leírást. Ezért is fontos, hogy a szöveg friss és nem bétázott anyag legyen — hiszen a saját tudás segít eldönteni, ki hol tart 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük