Kreatív írás – Alapozó kurzus

Szeretnéd megtudni, hogy milyen írástechnikai csiszolásra van szükséged? Kíváncsi vagy, milyen kulcselemeket figyel egy szerkesztő, amikor értékel? Akarod tudni, milyen az írói pálya?

Ha a válasz igen, akkor itt a helyed! Tanulj a Könyvmolyképző Kiadó szerkesztőitől!

A kurzus időtartama:

2016. május 9. – július 3.

Forma: távoktatás, a csoport létszáma 15 fő. Közös internetes levelező listán, illetve Facebook csoportban dolgozunk, vagyis határon túli jelentkezőket is szeretettel várunk.

Az oktatást Varga Bea író, szerkesztő végzi. (Wikipédia)

Minden tag személyes véleményt és értékelést kap, illetve segítséget, hogy milyen területen szükséges fejlődnie. Aktív csoportmunka is van, ennek lényege, hogy az írásokat elemezve kialakuljon a kritikai közeg, az írók megtanulják kiszűrni a kritikákból a fontos elemeket, illetve megtanulják a helyén kezelni a véleményeket.

A kurzus a hallgatónak legalább heti tíz óra munkát jelent. Aki tud több időt szánni az írásra, annak lesz lehetősége mélyebbre ásni az adott feladatban, illetve más, kiegészítő feladatokat kap.

A kurzus ára 50 ezer Ft + 27% Áfa

Jelentkezési határidő: 2016. április 1.

Cím: konyvmolykepzopalyazat@gmail.com (tárgy mezőbe írd be: Alapozó jelentkezés)

Kérjük, a jelentkezéskor csatold valamelyik írásod első 10 ezer karakterét, plusz az életkort.

Április végéig értesítünk mindenkit, hogy bekerült-e a kurzusra. Befizetési határidő május 5.

(A kiadónk hisz a fejlődésben. Akinek a pályázat során a műve felkerült a weboldalra, de negatív lektori véleményt kapott, az két íróiskolai kurzus után beadhatja újra ugyanazt a kéziratot.)

*

Tematika:

Az első hónap az elemzésről szól.

Mindenki egyedi szerkesztést kap műve első 10 ezer karakteréről. A szerkesztő visszajelzi a személyes erősségeket és gyengeségeket, valamint útmutatást ad, hogy milyen részképességet kell fejleszteni.

A résztvevőknek egymás műveit is értékelni kell, ez segít kialakítani az írástechnikai tudatosságot.  A kapott vélemények, bírálatok rávezetik a szerzőt, hogyan kezelje a különböző nézőpontokból eredő véleménykülönbségeket.

Az első hónapban kapott cikkekben körüljárjuk a publikálás lehetőségeit. Szó esik az írások formai és tartalmi követelményeiről. Mitől tűnik amatőrnek vagy pofi munkának egy kézirat a kiadó szemében? Mitől lesz morcos egy szerkesztő? Milyen kulcskérdések alapján dől el egy mű kiadása?  Sok mű azért kallódik el, mert nem tudja besorolni a kiadó. Mit kell tudnunk a korosztályokról? Hogyan írjunk nőknek, és hogyan férfiaknak? A mese, a sci-fi, a fantasy, és a krimi olvasói elvárásai. Milyen szerkezeti hibák jelennek meg kicsiben és nagyban?

A második hónap az írásról szól.

Az eddig megtanult szemléletet gyakorlatban alkalmazzuk. A szerzők megadott szempontok alapján jeleneteket írnak, majd teljes novellát. A legjobb írások kikerülnek az Aranymosás Irodalmi Magazin oldalára.

A kapcsolódó cikkekben szó esik a szerző észlelése és a mű nyelvezetének kapcsolatáról. Milyen írástechnikai hibák lehetnek életkor, nem, foglalkozás alapján? Hogyan hasznosítsd a szakmádat az írásban? Mikor szabad élő személyt vagy helyzetet megírni és hogyan? Milyen csapdákat rejt? Milyen regényírós módszerek vannak? Mikor fontos a történeti váz, és mikor nem? Szó esik az írói válságokról, életvezetésről, és arról, hogy lehet a kudarc motiváló tényező.

Szeretnél jelentkezni?

Kerülj közelebb a megjelenéshez! Kerülj be a Könyvmolyképző kiadó Írástudó Íróiskolájába!

 

14 hozzászólás Szólj hozzá
 1. Kedves Aranymosó!
  Azt szeretném megtudni, hogyha egy olyan novellából készítettem egész regényt, ami már szerepelt egy pályázaton, akkor azt a regényt beküldhetem-e majd a következő aranymosásra?

  Egyébként sok sikert kívánok a kiadónak!

 2. Kedves Aranymosó!
  Ezek szerint azzal írással, amivel már pályáztam máshol, nem jelentkezhettem volna hozzátok? Nem emlékszem, hogy olvastam volna erről a pályázati kiírásban, és igazából meg sem fordult a fejemben, hogy ez szabálytalan.

 3. Fentebb azt magyaráztam, hogy a novella és a regény mindig külön alkotásnak számít. Ami az Aranymosást illeti, igen, a más kiadóknál járt írásokat be lehet adni nekünk is.

  Ez a cikk amúgy az íróiskola meghirdetése, ide az írósulis kérdéseket várom. 🙂

 4. Kedves Bea!

  A 10 ezer karakter szóközökkel együtt, vagy azok nélkül értendő?

  Előre is köszönöm a tájékoztatást!

  Viki

 5. Hm megint én vagyok és megint értetlenkedek. XD pontosan 10ezer karakter vagy lehet kicsivel kevesebb/több? Amit beküldenék 30ezer karakteres, de nem tudom úgy elvágni hogy 10ezer meglegyen és a szöveg is értelmes maradjon.

 6. Sade Lia, általában évi egy Alapozó van, max 15 fővel. Az Alapozó csak egy beugró, utána aki akar, mehet párbeszéd, leírás, dramaturgia kurzusokra, illetve tartok szerkesztőképzést is. Még függőben, hogy november körül lesz-e második Alapozó. Pillanatnyilag erre nem tudok felelni. Ha igen, akkor egy külsős, gyakorlott szerkesztő tartja majd.

 7. Nolien, nem a dramaturgiai ív a lényeges itt. De ha nem tudod elvágni, küldd be amennyit gondolsz, nem olyan szigorú a karakterszám. Meg legföljebb elvágom én. 🙂

 8. Kedves Aranymosó!
  Nekem az lenne a kérdésem, hogy alapozó kurzus lesz-e még a közel jövőben? Egyetemistaként ez az időpont nem igazán felel meg nekem (gyakorlatilag lefedi a teljes vizsgaidőszakot), az ok, amiért nem jelentkeztem, de mindenképpen szeretném az írástechnikámat fejleszteni.
  Köszönöm előre is a választ!

  Zita

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük