Kezdődik az izgalom, indul a 9. Aranymosás!

Itt az idő, amit sokan vártatok, hétfőn elindul a 9. Aranymosás Irodalmi Válogató nyilvános szakasza. Nagy szeretettel köszöntünk minden írót és olvasót. 

Az új pályázók számára pár információ:

A Könyvmolyképző Kiadó 2000-ben alakult, előzménye a híres iskolai levelezős feladatlap, a Jonatán játék. Jelenleg is zajlik a Tudásbajnokság (Bendegúz) játék, melyen évente több tízezer diák vesz részt.

A kiadó célkitűzése az olvasás megszerettetése. Eleinte gyerekkönyvek jelentek meg, de a profil folyamatosan bővült, mára már minden korosztály megtalálja az őt érdeklő írást, hiszen évi 150-200 könyv kerül ki a kezünk közül. Huszonhárom könyvcsaládunk van, pár szó a legnagyobbakról a linken.

2011-ben elindult az első Aranymosás Irodalmi Válogató. Hatalmas öröm, hogy kilenc éve segíthetünk a hazai tehetségeknek a publikálásban. A bekerülő írók későbbi műveit is szeretettel gondozzuk, eddig 120 regény és mesekönyv jelent meg. (Egy tavalyi youtube interjú Katona Ildikóval az Aranymosás indulásáról.) A szerzői csapatunk folyamatosan bővül, és lelkesen várjuk az új tehetségeket, a számtalan új könyvet és a jobbnál jobb ötleteket.

Mit kell tudni a 9. Aranymosásról?

Izgalmas napokat élünk, az idei Aranymosásra 156 mű érkezett. Ez kevesebb, mint az előző években, mert kettéválasztottuk a profilt, és az Aranymosásra az idei évtől csak regényeket lehetett beadni. (A gyerekkönyveseket az Olvasó Szuperhős pályázatra várjuk.)

Az előszűrők hatalmas lelkesedéssel megkezdték a feldolgozást, megnézik minden regény első 5-10 oldalát, de beleolvasnak később is, ha úgy látják, lehet, hogy rossz a nyitás. Ha prológussal indul a történet, olyankor minden esetben belenéznek az első fejezetbe is.

Mit figyelnek az előszűrők?

 • Nyelvi szint – Országos terjesztésbe kerülő könyveknél sajnos a színtelen fogalmazás nem elég, az is szükséges, hogy az olvasó beleélje magát a történetbe, lássa maga előtt a jeleneteket. Igényes műveket várunk, melyek szerkesztéssel kiadhatók. 
 • Megfelelő indítás és információadagolás – Rengeteg ember beleolvasás alapján vesz könyveket. Nem baj az, ha az indítás gyors, az sem baj, ha lassú, de legyen a szövegben valami, ami fel tudja kelteni az olvasó kíváncsiságát. Ha lapos a szöveg, vagy pedig nincs meg a fókusz, csapong a narráció, azt sajnos nem engedik át az előszűrők.  
 • Formai problémák – Az irodalmi válogatóra regényeket vártunk, vagyis az esszék, drámák, verseskötetek, novelláskötetek, mesekönyvek, kisregények sajnos nem felelnek meg a pályázati kiírásnak. Szintén probléma, ha valaki nem küldte el a kért csatolmányokat.
 • Tartalmi problémák – Az előszűrésen alapvetően nem játszik szerepet az írás tartalma, hiszen 5-10 oldal nem elég egy ilyen jellegű döntéshez. Magas nyelvi szint esetén akkor esik ki regény, ha zavaros, követhetetlen gondolatmenetekkel van tele, vagy tíz oldal öncélú életérzés, vagy az írás feltűnően más ismert könyvet másol, vagy ha rasszista, homofób, netán aktuálpolitikai tartalmú.

Az előszűrés szintjét kívülről hullámzónak fogjátok érezni. Ez természetes dolog, hiszen gyakorlatlanabb szem nem mindig tudja jól súlyozni a szövegeket. Előfordul, hogy egy-egy írás nyers szövegként zavaró lehet olvasáskor, ám szerkesztői szemmel könnyen kivehető hibáról van szó. (Az előszűrőket ellenőrizzük, így a kikerülés nem a “rossz napja/jó napja van” véletlenszerűsége alapján történik, hanem minden esetben oka van az igennek, és a nemnek is.) 

Mire szolgáltak a csatolmányok?

A korábbi irodalmi válogatók tapasztalata, hogy nagyon sok írónál szétcsúszik a dramaturgia, nem gondolják át a jeleneteket, sem azok szükségességét. A konfliktustérképet azért kértük, hogy az író már beküldés előtt felismerje, ha valami probléma van, és ezzel is növeljük a sikeres pályázat esélyét. (Ezt az előszűrők nem nyitják meg. Viszont ha a mű átjut az előszűrésen, és a lektor elé kerül, akkor széteső dramaturgiai ív esetén a lektor megnézi, és ez alapján eldönti, hogy folytassa-e az olvasást.)  

Kértünk adatlapot is, számos olyan ponttal, ami elsőre talán meglepő lehetett. Ezek is a sikeres publikálásban segítenek. A személyes adatokon túl a műnek is szerepelt benne adatlapja, ami reméljük, segített fókuszálni az írónak és tudatosítani a célközönséget.

Rengeteg író “fiókíró”, nem mutatja meg másnak a kéziratot, noha a külső támpont elengedhetetlen a fejlődéshez, ezért olvasói ajánlókat kértünk. Reméljük, ez csökkentette a “melegen”, pihentetés és átolvasás nélkül beküldött írások számát, és kapott külső tanácsot az író.  

Sok írónak nincsen jövőképe, nem tudja, mit szeretne írni, milyen témákat és kiknek. Az adatlap utolsó kérdései a jövőtervre vonatkoztak. Az életet és az írói utat nem ajándékba kapja az ember, hanem megformálja, méghozzá olyanra, amilyenre vágyik. A kiadónk hosszú távra keres írókat.

(Az adatlapból előszűrés során csak a név, e-mail cím, és a mű címe kerül táblázatba. Minden további információ akkor lesz releváns, ha a kézirat sikeresen átjutott az első lektoron.)

Hogyan zajlik az irodalmi válogató?

Akinek első éve, és első próbálkozása, azt különösen nagy szeretettel köszöntjük körünkben. Pár válasz a gyakran ismételt kérdésekre:

 • A pályázaton nincs előnyben senki kor, nem, vagy zsáner kapcsán. Ez azt jelenti, hogy a kiskorú pályázóknak is a könyvpiaci szintet kell elérnie, és a nyugdíjas írókat is szeretettel várjuk, hiszen a szellem szabad és kortól független. A magyar projektben a férfi és női íróink 50-50%-ban vannak jelen minden könyvcsaládban a gyerekkönyv, felnőtt könyvek, sci-fi, fantasy stb. zsánerben. Kivéve a young adult misztikus-romantika ágát, a Vörös pöttyös sorozatunk kétharmada női írókból áll.  (Bátorítjuk a férfiakat, küldjenek ilyen írásokat is.) Egyik zsáner sem kiemelt, pl. nemcsak romantikus regény nyerhet, hanem minden típusú mű, ha jó. Volt olyan év, hogy csak sci-fi írások kerültek kiadásra.
 • Bármennyi írást meg tudunk jelentetni, nem az első három mű nyer. Ahogy a körtét és az almát nem lehet összehasonlítani, úgy egy történelmi regényt és egy thrillert sincs értelme. Minden írásnak a saját terepén kell teljesítenie, és megütni a kiadó által elvárt mércét. A Könyvmolyképző Kiadó évi 150-200 művet jelentet meg, így ha minden harmadik írás zseniális, az sem jelent gondot. Miénk a megtiszteltetés, ha sok tehetséget elindíthatunk az úton. 
 • Az előszűrésről nem küldünk értesítést, a teljes irodalmi válogató nyilvános, az előszűrésen átjutott írásokról az oldalról lehet elsőként tájékozódni. Hétfő, szerda, és péntek a részletek kikerülési ideje, és minden második pénteken lektori hírek következnek. A lektori vélemények belső anyagok, kérés esetén sem tudjuk kiadni őket, de a hírekben mindig kikerül a rövid visszajelzés az értékelésről. 
 • A felkerült művekhez áttekintő oldalt a fejléc Pályázók menüpontjában találtok.
 • A lektori hírek visszakereshetők a jobb oldali menüsávban, Lektori hírek néven, vagy ezen a linken: http://aranymosas.konyvmolykepzo.hu/tag/lektori-hirek. Az író nevére rákeresve szintén megkapjátok a kéziratot és a lektori hírt hozzá.
 • Ha egy írás átjut az előszűrésen, és pozitív lektorit kap, az irodalmi válogató végén a vezető szerkesztőhöz kerül, aki szintén értékel. Két pozitív lektorival lehet a kiadóvezető elé kerülni.
 • A lektorok szemszögéről, a gyakran előforduló dramaturgiai hibákról, és az írók lélektani gondjairól A siker tintája című könyvből tudtok tájékozódni. 
 • A pályázat időtartama az előszűrésen átjutott művek mennyiségétől függ. Előre nem tudjuk megmondani, mikor zárul.  

Mi történik az irodalmi válogató végén?

 • A jó művekre kiadói ajánlatot teszünk, az írásokért szerzői díjat fizetünk. Nyáron lesz a szerkesztés. Szeretnénk az írásokat karácsonyra országos terjesztésben megjelentetni.
 • Ha az írás nemet kap a lektornál, de látunk benne potenciált, akkor a kézirat bekerülhet a Rakéta Projektbe, ahol szerkesztői segítséget kap az író a javításhoz, átdolgozáshoz, majd újból értékeljük a kéziratot, és ha jó, kiadási ajánlatot kap. A szerző az Írástudó Íróiskola bármelyik kurzusára felvételi nélkül bekerülhet, és 20% kedvezményben részesül 2021. december  31-ig.
 • Idén is lesz Public Star. A legtöbb lájkot kapó írás írója 20% íróiskolai kedvezményt kaphat 2021. december 31-ig az íróiskolai kurzusokra. Illetve leülünk vele, és beavatjuk a lektori véleménybe, hogy segítsük a fejlődését.

Nagy örömmel vesszük, ha a szövegrészletek alatt beszélgetések indulnak, és visszajelzést adtok az írónak, elindul egy kulturált csevegés az adott írásról. Akár elemzést írtok, akár lelkes olvasói élményt, mindenféle véleményt szívesen várunk, hiszen ebből is látjuk, hogy szívesen részt vesztek a válogatón, és érdemes jövőre is megrendezni.

A közösség minden író életében csodálatos élmény, de persze nagy bánatok forrása is. Kérjük, kulturált hangnemben adjatok véleményt, hiszen ti is így szeretnétek kapni. Mindig a szöveget érdemes fókuszba helyezni, nem a szerző személyét. A lektorok nem olvassák a kommenteket, a véleményetek nem befolyásolja őket. Az oldalon moderálás lesz, a megalapozott negatív véleményekkel nincs gond, viszont az írók személyének távkiértékelését nem támogatjuk.

Nagyon örülünk, ha az írók reagálnak a véleményekre, főleg, ha átgondolják a felvetett szempontokat. A regényrészleteket több ezren olvassák, és alapvető udvariasság válaszolni a hozzászólóknak. A bejegyzést nyugodtan osszátok meg saját felületen, legyetek bátran büszkék arra, hogy egy nagy kiadó első kiválasztási körén átjutottatok.

A pályázat kezdetekor hagyomány, hogy rituálisan kikerül két cikk. Ezek még kilenc éve, 2011-ben íródtak, a pályázat előtti írói csoportokról és irodalmi életről szóltak. Jó szórakozást az olvasáshoz:

Hogyan fogadjuk a kritikát? és Hogyan írjunk kritikát?

Az adatvédelemről bővebben itt olvashattok.

Hétfőn felkerül az első részlet, és kezdődik az irodalmi válogató lektori szakasza.

 

Sok sikert minden pályázónak! Jó olvasmányélményeket és beszélgetéseket az oldalt követő íróknak, olvasóknak! 🙂

 

Varga Bea (a magyar projekt vezetője)

 

VN:R_U [1.9.21_1169]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
4 hozzászólás Szólj hozzá
 1. Üdvözlet!

  Nagyon érdekelne, hogy idén lesz-e statisztika? Nemek, életkorok, típusok felosztása szerint lennék kíváncsi 🙂

 2. Sziasztok!

  Egy kis tisztázást kérhetek a kisregények kapcsán? 🙂
  Itt az szerepel, hogy nem felelnek meg a pályázati kiírásnak, míg októberben a kiírás alatt a felmerülő kérdésekre azt kommunikáltátok, hogy van esélye rövidebb műveknek is. „A kiadó kisregényeket csak nagyon ritkán jelentet meg, de előszűrésen a kollégák a szöveget nézik.” Nekem ez ellentmond azzal, hogy ebben a bejegyzésben már az előszűrő is nézi, vagyis ha jól értem, ki is szórja, mint érvénytelen pályázat.
  Szóval van esélye kisregénynek az előszűrésen átjutni?
  Előre is köszönöm a választ!

 3. Kedves Franciska!
  A Bíbor pöttyös és Cool selection sorozatunkban általában nem éri el a 320 ezer karaktert a szöveg, hiszen ezek fiatalabbaknak szólnak. Az ilyen kisregényeket ifjúsági regényként értelmezzük.
  Az előszűrés a szövegek minősége alapján történt, nem néztek hosszúságot. Majd utána az előszűrés ellenőrzésekor kizártuk mindazt, ami felnőtt korcsoportnak íródott, de túl rövid szöveg volt. Sajnos felnőttek számára nem tudunk megjelentetni elsőkönyvesektől kisregényeket, mert nincs rá olvasói érdeklődés, és a kiadvány összege is túl magas lenne.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük