Jelentkezz Dramaturgia kurzusra

2018 májusában végre újra elindul az Írástudó Íróiskola Dramaturgia kurzusa. Gyere te is, ha úgy érzed, magabiztosan írsz már történeteket, de szeretnéd jobban kézben tartani a dramaturgiát 🙂

Ez az egyik legnehezebb  kurzus az íróiskola kínálatában (a szerkesztőknek szóló Szövegkertészet kurzus összetettebb és nehezebb), ugyanis a Dramaturgia kurzuson már úgy tekintjük, hogy a hallgató rendelkezik a megfelelő eszköztárral, képes különböző nemű, korú, társadalmi helyzetű szereplőket beszéltetni, tud ábrázolni más társadalmakat, múltat és jövőt, vagy épp el tud rejteni információt a szövegben.

A kurzus célja már nem az író „írni” tanítása, hanem egyfajta szerkezeti tudatosság kialakítása, az egész regény egységes átlátása. Az általánosságokon túl a saját, személyes írói út megértése is fontos szerepet kap itt. A jelentkező a saját félkész vagy elkészült regényén dolgozik, a gyakorlatokat azon végzi el. A tananyag nagyon izgalmas, de egyben komplex is, így azoknak javasoljuk, akik vagy elvégezték a korábbi kurzusokat, vagy pedig íróként már gyakorlottabbak, egy-két megírt kézirat áll a hátuk mögött.

Ezen a kurzuson nem írunk novellát, hanem a hallgatók a saját regényeiket fejlesztik. A tehetséges, de még nem publikáló írók mellett a gyakorlottabb írókat is szeretettel várjuk.

Az oktatás maximum 8 fős csoportban zajlik, online távoktatással, illetve van egy személyes találkozó is.
Az oktató Róbert Katalin szerkesztő, író, a személyes találkozón Varga Bea vezető szerkesztő is részt vesz.

Jelentkezési határidő: 2018. április 10.
A kurzus ideje: 2018. május 7. – június 29.
A kurzus díja: 60 ezer Ft + 27% Áfa

Ha szeretnél jelentkezni, írj egy e-mailt a konyvmolykepzopalyazat’kukac’gmail’pont’com címre, és küldj egy szakmai önéletrajzot, amiben leírod, milyen íróiskolai kurzusokon vettél részt, hol publikáltál, milyen pályázati eredményeid vannak.
A jelentkezőknek a határidő letelte után egy héttel jelzünk vissza.

Kérdésed van? Írd meg bátran kommentben!

Szeretettel várunk a kurzuson, jelentkezz még ma 🙂

*

VN:F [1.9.21_1169]
Rating: 9.3/10 (3 votes cast)
16 hozzászólás Szólj hozzá
 1. Menni vagy nem menni, ez itt a kérdés… Van-e értelme azt turbózni, ami már sokadszorra került a levesbe? Vagy elengedni az egészet, úgy, ahogy van, függetlenül attól, hogy beletoltam a fél életemet? Nem tudom… Viszont kíváncsi lennék azoknak a tapasztalataira, akik a kurzust már elvégezték.

 2. Bíborka, szerintem érdemes, sőt, két kurzus elvégzése után még egyszer beküldheted a regényedet. Most megmondták a rövid értékelésben, min kell javítani, ezt megteszed a kurzusok ideje alatt, és aztán megint beküldöd 🙂
  Én megyek, már vártam a kiírást, szerintem hasznos lesz, és ez lesz a második kurzusom, így a tavaly kiesett regényemen is dolgozhatom akár.

 3. Anikó, a “publikáció” alatt fel lehet sorolni az újságírói munkát, a novellapályázatokat, az Aranymosás oldalra való kikerülést stb, nem csak a regénymegjelenést.

 4. Sziasztok!

  Tehát, ha jól értem, azoknak, akiknek nincs kész regényük, nem érdemes jelentkezni, illetve, ha nem tudok publikációkat felmutatni, nem is tudok? 🙂 (Még félkész regényt sem tudok felmutatni, inkább csak vázlatokat.) Korábbi íróiskolás vagyok, anno azt a tanácsot kaptam, hogy bár igazából nincs szükségem a dramaturgiaképzésre, mert jól boldogulok, hasznos lehet mindenkinek – most pedig szembejött a hír, így gondoltam, megkérdezem. 🙂 Előre is köszönöm!

 5. Senki mögött nem áll tíz megjelent regény 🙂 Ha az íróiskolás kurzusokat felsorolod, az is előny, meg ha kint van novella az Aranymosáson, vagy ha írtál novellapályázatokra, más regénypályázatokra (nem baj, ha nem nyertél). Azt nézzük, hogy a szerző mennyire aktív, mert azt érdemes oktatnunk, aki a későbbiekben használja is a megszerzett tudást.
  Ami a kurzust illeti, ha abszolút az első regényt írnád, és az is csak cselekményvázlat szintjén van a fejedben, akkor korai ez a tananyag, csak leblokkolnál tőle. Ha viszont korábban már befejeztél egy regényt (vagy legalább két-három félkészet összehoztál), és most az új regény cselekményvázlatán agyalsz, akkor már talán hasznosítani tudod az anyagot, ha jó a dramaturgiai érzéked.
  Mi úgy “pozicionáltuk” a kurzust, hogy aki írósulisunk volt, és kész a regénye, de nemet kapott, átírási gondjai vannak, annak szóljon. Vagy aki mögött két-három megírt regény áll, de fejlődni akar dramaturgiailag. Esetleg már megjelent regénye, de gyenge volt a fogadtatás. Vagy meseíró, és műfajt vált. Vagy szépíró, és szórakoztató irodalmat szeretne írni.
  (Amúgy nem vagy benne a nagy írósulis Fb csoportban? 🙂 Ott is tudtok kérdezni, meg élőben az Aranymosás klubtalin :))

 6. Azt szeretném kérdezni, hogy ha van egy kész regényem, amit most javítok, valamint van kb.5 megkezdett, verseim jelentek meg régebben egy antológiában, novellát egyszer írtam életemben a gimiben valami pályázatra, még sose voltam ilyen kurzuson és nem is pályáztam, érdemes-e jelentkeznem?

  És az online oktatás mit jelent pontosabban, mert van két kisgyermekem, nem mindig akkor van szabadidőm mellettük, amikor akarom… 🙂

  Köszönöm.

 7. Bambali, igen, érdemes. Gyerek (és munka) mellett is el lehet végezni a kurzusokat, mert heti feladatok vannak és mindenki úgy osztja be az időt, ahogy szeretné. A szerkesztő minden hétköznap elérhető, és felel a Fb csoportban feltett kérdésekre.

 8. Szeretnék érdeklődni, hogy ezen a héten várhatunk visszajelzést a jelentkezéssel kapcsolatban? Köszönöm 🙂

 9. Már megszületett a döntés, és kiküldtük az e-maileket. Kérlek, írj egy mélt, és arra felelve újra el tudjuk küldeni, így biztosan megérkezik.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük