Ismerd meg a Vágyom rád antológia szerzőit – 1. rész

Szerelem és érzékiség. Tavaly év végén megjelent, Vágyom rád című antológiánkba nyolc pályázatnyertes novella került, továbbá a Könyvmolyképző Kiadó négy ismert szerzője írt egy-egy novellát. Ismerd meg ezt a különleges kötetet! Interjú-sorozatunkban a szerzőket kérdeztük a novellákról. Legyen a február a szerelem és a vágy hónapja!

A szerzőket Aux Eliza kérdezte

*

V. K. Bellone

Honnan ered a Simogató neszek című novella ötlete?

Egy ideje már ki akartam próbálni milyen erotikát írni, de a kötetbe Rubin pöttyös, azaz valós világban játszódó történeteket vártak, ami kívül esik a komfortzónámon – általában fantasyt írok. A világépítéssel szoktam kezdeni. Amíg nincs meg egy helyszín, kultúra, bármi, ami az alaphangulatot adja, addig képtelen vagyok történetet alkotni, nem látom a szereplőket sem. Itt is szükségem volt magként valamire a “saját belső világomból”, amihez kötődöm, és elég különleges lehet minél több embernek.  Napokig nyűglődtem, nem tudtam hogyan nekikezdeni. Aztán egy este feladtam a görcsös agyalást, és inkább aludni mentem. Ha ideges vagyok, elalvás előtt mindig ASMR videókkal nyugtatom magamat.  És hirtelen rájöttem, hogy végig előttem volt, amit kerestem. 🙂 Így lett Rebeka ASMR-készítő, Csavargó pedig reménybeli séf, mivel a főzés hangjai az egyik kedvenc ASMR-triggerem.

A Facebook oldaladon írtad, hogy te is szereted az ASMR-t. Elképzelhető, hogy fogsz még erről a témáról írni?

Egyelőre nincs a fejemben hozzá másik történet. Viszont nagyon élveztem az írásba belevinni azt a felerősödött érzékelésmódot, ami az ASMR-élményre jellemző, ezt többször alkalmazni fogom a leírásaimban.

Szívesen olvasnék történetet mások tollából is az ASMR-ról. Egyre népszerűbbek ezek a videók, mégis alig lehet olvasni róluk a szórakoztatóirodalomban.

Szerinted másképp alakult volna a történet, ha a főszereplő ASMR videók helyett sminkvideókat vagy könyvajánlós tartalmakat gyártott volna?

Hű, ez egy érdekes kérdés. Hiszem, hogy előbb-utóbb összejöttek volna, a szerelmet nem lehet csak úgy visszafogni, de azért az ASMR sokat segített a hangulatkeltéshez.

Nagyon bensőséges élmény, és bár manapság főként hangalapú ingerekre fókuszálnak a videók, sok a kötődés az érintéshez, simogatáshoz is. Még keveset tudunk, de néhány tudományos cikk felveti, hogy az érzésnek köze lehet a kurkászáshoz – ez a fajta figyelem, kényeztetés a szeretetkifejezésnek egyik legősibb módja. Azt hiszem, kevés dolog vehetné fel vele a versenyt, ha az a cél, hogy közelebb hozza a szereplőket.

Kétlem, hogy Csavargó olyan lelkesedéssel ki akarná próbálni a sminkelést, mint az ASMR-t. 🙂 Egy erotikus-romantikus könyveket egymásnak felolvasó szeánszot viszont nagyon is el tudok képzelni, de azt hiszem, az már egy másik történet, másféle szereplőkkel.

Kérlek, mondj pár érdekességet magadról!

Nemrég Koppenhágába költöztem, ahol kutató biológusként dolgozom. Azt tanulmányozom, a sejt miképp “vigyáz” a DNS-ére: pl. ahogyan kijavítja a hibákat, vagy sejtosztódáskor ellenőrzi, hogy teljes-e a másolás, az új sejtbe is megfelelő örökítőanyag kerül. Igazi multikulturális környezetbe csöppentem, a kollégáim tizenkilenc különböző országból valók. Így a dán életmód mellett sok más kultúrával is nap mint nap ismerkedhetek.

Fotó: Barikatúra, Instagram

L. K. Patrícia

Honnan ered az Imágó című novella ötlete?

Fogalmam sincs. Általában egy-egy jelenet ragadja meg a fantáziám, amit aztán felírok. Már jó sok ilyen fantáziatöredékem van. Ez is egy ilyen volt. Tisztán láttam magam előtt a tetoválószalon előtt álló lányt, és hogy valami miatt szomorú. A többi pedig úgy… jött magától. De az, hogy ez a töredék mikor vagy hogy ragadt meg bennem… Arról fogalmam sincs.

A főszereplő helyében te milyen tetoválást csináltattál volna? Számodra mit jelent az „átalakulás”?

Sokfajta tetoválást szeretnék, de a legtöbbhöz tudom, hogy nem lesz merszem. Pillangóm mindenesetre már van. 🙂 A novellában szerepel egy madártoll is, azt talán egyszer magamra varratom. Számomra az lesz az “átalakulás”.

A cím – Imágó – utal a novella fő szimbólumára és a lány lelkében folyó változásra. Kezdetektől tudtad, hogy ide fog kifutni a történet, vagy csak írás közben tudatosult, esetleg utána?

Hólabdás íróként általában a történet háromnegyede eltelik, mire rájövök, mit akarok. Ez a novella kivételes volt abban, hogy már az elején tudtam, hova akarok eljutni. Itt inkább a megtett út volt az érdekes. Ahogy az életben is. Mert nem az számít, hova mész, egy helyre több út is vezethet. A lényeg, hogy közben mi történik.

Kérlek, mondj pár érdekességet magadról!

Na az ilyen kérdésektől jövök mindig zavartba. 🙂 Tudom, ez sem nem érdekes információ, sem nem válasz a kérdésre, úúúgyhogy: jobban szeretem a kávét a teánál, a kutyákat a macskáknál, és imádom horror játékokkal a frászt hozni saját magamra.

*

Epstein Ágnes

Honnan ered a Beköltözött a szerelem című novella ötlete?

Igazából egy olyan történet megírására vágytam, ami bárkivel megtörténhet.

Úgy éreztem, kell egy történet arról, hogyan mélyülhet el a szenvedély szerelemmé, és állíthatja a feje tetejére a világunkat, akkor is, ha küzdünk ellene. . Annyira hozzászoktunk ahhoz, hogy az életben mindent mérlegelnünk kell, hogy hajlamosak vagyunk elnyomni az érzelmeinket, úgyhogy a háttérből továbbra is irányítanak bennünket. A boldogságért érdemes kockáztatni, és mindenképp a legjobb őszintének lenni magunkhoz és másokhoz is. Remélem, sikerült közvetítenem ezt az üzenetet.

Van kedvenc szereplőd a történetből?

Többektől hallottam, hogy nem szeretnek novellát olvasni, mert egy rövid történetben nem tudnak kötődni a szereplőkhöz. Íráskor ez semmiképp nincs így, mert mielőtt bármit írni kezdenék, több napot eltöltök azzal, hogy intimen megismerkedjek a karakterekkel. Tehát, amikor hozzáfogok a történethez, már jól ismerem a hőseimet, és mélyen együtt érzek velük, így a lehető legtöbbet tudom visszaadni abból, amit érezhetnek.

Balázsban azt szeretem, hogy felvállalja magát, és van benne elég bátorság ahhoz, hogy szembenézzen azzal is, ha tévedett. Lalában még mindig maradt némi ártatlanság, annak ellenére, hogy megsebezték, és különösen szerettem írni a viszonyát a húgával, talán mert nekem egy öcsém és egy nővérem van, és érdekes volt ebbe a szereposztásba beleélni magam. A kedvencem a végére mégis Balázs nagyszájú barátja lett, olyannyira, hogy Dominik egy külön történetet kívánt.

Milyen volt a szerkesztés folyamata?

Ez volt életem első profi szerkesztése, így kicsit izgultam előtte, de végül nagyon élveztem az egészet. Remek volt megtapasztalni, milyen az, amikor egy igazán hozzáértő emberrel közösen dolgozunk azon, hogy a szövegem a lehető legjobb formába kerüljön, és Rékával könnyű volt együttműködni. Némelyik meglátását olvasva a homlokomra csaptam, hogy ezt eddig miért nem vettem észre, és ha akadt valami, amiben eltért a véleményünk, megbeszéltük, és simán meg tudtunk egyezni. Például rámutatott arra, hogy a történetem vége talán nem a legromantikusabb, így írtam még hozzá. Újraolvasva, sokkal jobb lett így.

Kérlek, mondj pár érdekességet magadról!

Hű, mikor ezt a kérdést elolvastam, kicsit megszeppentem, mert mi is lehet mások számára érdekes velem kapcsolatban.

Talán kezdjük azzal, hogy Topolyán élek, egy vajdasági kisvárosban. A balkáni háborúk után kijutottam Amerikába, és nyolc évet éltem Los Angelesben.

Fiatalabb koromban főleg verseket írtam, és ezeket bárki megtalálhatja az interneten, csak írja be a nevem a keresőbe. Azon se kell meglepődni, ha így ásványokkal foglalkozó blogbejegyzéseket is talál, mert az ásványékszerek a másik nagy szenvedélyem.

Öt éve döntöttem úgy, hogy tudnék regényt írni, és azóta nem álltam le vele. Mindenféle tanulás nélkül vágtam bele. Ami megváltoztatott, és amiért hálás vagyok az Aranymosásnak, hogy a pályázatnak köszönhetően találkoztam azokkal az emberekkel, akikkel manapság szoros közösségben alkotok.

Két éve küldtem be először kéziratot a megmérettetésre, és ennek köszönhetően ismerkedtem meg az írástechnikával. Egy év komoly fejlődés után, tavaly kikerült az oldalra a regényrészletem, közvetlenül az után, hogy megtudtam, bekerültem az antológiába. Sajnos végül a fantasym nem bizonyult elég érettnek a kiadásra, és mindenek tetejébe visszautasítottam egy másik megjelenési lehetőséget. Érzelmileg megerőltető időszak volt. Mégis ennek hatására ébredtem rá, hogy számomra az írás szenvedély, és a lehető legjobbat szeretném nyújtani.

Nagy örömömre, egy másik erotikus történetem szerepelni fog a Könyvmolyképző következő NA antológiájában, és remélhetőleg tudok olyan regényt írni, amit a kiadó hamarosan megjelenésre alkalmasnak talál.

Illusztráció: László Maya, Fotó: Eszes Rita, Instagram

Eszes Rita

Honnan ered a novella ötlete?

Az Egy alkalom, egy találkozás egy kiegészítő történet, ami a Rókatündérhez készült, közkívánatra. A regény abszolút kedvence lett két mellékszereplő, Tristan és Rei, a főhős Midori két legjobb barátja, akik kezdetben (látszólag) nem bírják egymást, majd mégis kapcsolatot kezdenek, amiből aztán igazi szerelem lesz. Ez a novella az egymásra találásuk első lépéseit mutatja, Tristan szemszögéből.

A novellád a Rókatündérhez készült kiegészítő történet. Milyen volt újra visszatalálni Midoriékhoz a regény megjelenése után?

Egy kicsit trükkös volt, a regény ugyanis fantasy, a Vágyom rád pedig egy reál történeteket felvonultató antológia. Azért is Tristan lett a nézőpont karakter, mert ő, Reijel ellentétben még nem tud Midori alakváltó képességéről akkor, amikor a novella játszódik. Így az ő szemszögéből nem is kellett szót ejteni semmi természetfelettiről. Miután ezt így kisütöttem, már nagyon jó érzés volt visszatérni a karakterekhez, egyrészt, mert már ígérgettem egy ideje az olvasóknak, másrészt mert nekem is a szívem csücske Tristan. Jó volt kicsit a bőrébe bújni.

Sok írásodban központi szerepet kap a keleti kultúra, és említetted a Facebook oldaladon, hogy éltél korábban Japánban. Mi az, amit a leginkább szeretsz benne?

A szenzációs embereket, akiket ott ismertem meg és azt, aki én lehettem mellettük, amikor ott voltam. Szeretem továbbá az ország természeti kincseit, az építészetét, a nyelvet, és azt, hogy milyen gördülékenyen és flottul mennek a mindennapok. De az igazsághoz hozzátartozik, hogy nem vagyok elfogult Japánnal és sok hibáját is látom, akár a környezet- és állatvédelmét, akár a külpolitikáját, akár az emberek leterheltségét nézem. Igyekszem mindig úgy írni, hogy őszintén bemutassam a jó és a rossz dolgokat is.

Kérlek, mondj pár érdekességet magadról!

Hmm…

– Van egy nyuszim, aki szobatiszta és szabadon mászkál a házban, mint egy kutya vagy egy macska, amikor pedig írok, odagömbölyödik az ölembe.

– A tavalyi év végén két külföldi könyvet is szerkesztettem a Könyvmolyképző Kiadónak, amik várhatóan idén jelennek majd meg. Nagyon élveztem a munkát, így most úgy tűnik, az írás mellett a szerkesztést is felveszem a rendszeres tevékenységeim közé.

– Most megint egy japán történeten dolgozom, aztán szeretném befejezni az Illangók trilógiát, de a sok Vörös Pöttyös után majd szívesen megpróbálkoznék egy Rubin vagy Zafír Pöttyös regénnyel is.

*

Ismerd meg te is a Vágyom rád antológiát. Kattints ide, és olvass bele, rendeld meg kedvezményesen!

*

VN:F [1.9.21_1169]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük