Párbeszéd kurzus

Szólaltasd meg hitelesen a szereplőket, rejts el információkat a mondataik között, alkoss lendületesebb szövegeket, pörgős párbeszédeket. Azaz gyere Párbeszéd kurzusra!

Az oktatás kiscsoportos, a hallgatók személyes visszajelzést kapnak a házi feladatokra, feltehetik a tananyaggal, megoldásokkal, írással kapcsolatos kérdéseiket. A kurzust online tudod elvégezni, így akkor is szívesen látunk, ha nem Budapesten élsz.

„2017 nyarán végeztem el a párbeszéd kurzust a Könyvmolyképző Kiadónál. Nagyon sokat csiszolt a stílusomon ez a nyolc hét, el is fáradtam, csalódtam is, újraírtam, izzadtam a gép előtt, amikor mások inkább a strandot választották, de azt hiszem, megérte részese lenni ennek a kurzusnak. A társaság jó, az oktató kedves, érthetően magyaráz, segít, ha kell, és szinte rögtön válaszolt a kérdéseinkre. Szánj rá időt, légy türelmes magaddal, és az írással is, menni fog, ebben biztos vagyok.” (Sereg Gitta)

A Párbeszéd kurzus célja, hogy ne csak a saját hangodon szólaltasd meg a karaktereidet, hanem a különböző szereplők egyéni hangot kapjanak, érzékeltetve az egyes karakterek eltérő státuszát, helyzetét, gondolkodásmódját.

Neked való ez a kurzus, ha
– a különböző hangokat hitelesen szeretnéd megszólaltatni
– foglalkoztat, hogy mennyi minden befolyásolja egy figura stílusát (pl. nem, státusz, életkor, az adott társadalmi berendezkedés vagy kor, amiben járunk)
– kíváncsi vagy, hogyan lehet párbeszéddel ügyesen átadni információkat
– erős stílusod van, de főként leírásra építesz, mert lendületesebbé válhatsz a kurzus révén

A kurzus különlegessége, hogy ez alatt a nyolc hét alatt tiltott a narráció, azaz a hallgatóknak a heti írásgyakorlat során úgy kell párbeszédet írni, hogy csupán a szereplők szavai fejezzék ki a hangulatot és ezen keresztül ismerjük meg a környezetet is. Jó gyakorlat így akár több embert is különböző hangon beszéltetni.

Eleinte rendkívül nehéznek éreztem mindenféle narráció nélkül párbeszédeket írni, úgy, hogy csupán a beszédből érezhető legyen a karakterek különbözősége. Rengeteg apróságra oda kellett figyelni a párbeszédekben. Leterhelt, sok koncentrációt igényelt és minden egyes feladatnál alapos karakter kidolgozást. Nagyjából kurzus felénél kezdtem élvezni a játékot. Roppant érdekes volt játszani a szavakkal, próbálkozni és feszegetni a korlátaimat. (Büksi Zsuzsanna)

A tananyagot a kurzus résztvevői egy Facebook csoporton keresztül kapják meg, a házi feladatokat és a tananyaggal kapcsolatos kérdéseket az oktatóval közösen megbeszélik, mindenki személyes visszajelzést kap minden héten a munkájára, és a kurzus végén is.

Néhány téma, amit az írói gyakorlatok mellett megvizsgálunk:
– miben tér el a férfiak és nők, fiatalok és idősek, különböző foglalkozású emberek stílusa?
– miben különbözik egy magyar, egy angolszász vagy egy távol-keleti karakter? hogyan jelenik meg a kulturális különbségekből fakadó gondolkodásmód is a beszédben?
– ki a főnök és ki a beosztott? hogyan lehet ezt egy párbeszéddel megmutatni?
– hogyan adagolj információt, rejtsd el a lényeget a párbeszédben?

„Az együtt tanulás, viccelődés, agyalás és véleményezés olyan hangulatot ad a kurzusnak, ami pótolhatatlan. Már most hiányzik a napjaimból.” (Sárközi Erika Nilla)

Miért érdemes az Írástudó Íróiskola hallgatójának lenni?
– a kurzusok révén nyolc hétig rendszeresen foglalkozol írással
– személyes visszajelzést kapsz egy szerkesztőtől
– beküldhetsz novellát az Aranymosás Magazinba
– részt vehetsz a kiadó zárt novellapályázatain
– a kurzuson más írókkal ismerkedhetsz meg, akikkel akár később is együtt tudsz működni, egymást támogatva

 

Írj még ügyesebben, szólaltasd meg különböző hangon a szereplőket, gyere el Párbeszéd kurzusra 🙂

Érdekel? Így tudsz jelentkezni:
[email protected], a tárgy mezőbe írd a kurzus nevét, írd meg, mióta írsz, jártál-e korábban kurzusra, foglalkoztál-e írástechnikával és csatold egy friss, nem bétázott írásod első 10 ezer leütését

Kattints ide és nézd meg, mikor indul legközelebb 😉

*

VN:F [1.9.21_1169]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)