Interjú: Rácz-Stefán Tibor

Rácz-Stefán Tibor harmadik regénye jelent meg szeptemberben. A Mikrofonpróba öt főszereplője egy kollégiumban lakik, és azét kell összefogniuk, hogy megmentsék szeretett kolijukat. A barátságról és szerelemről, összetartásról, no és zenéről szóló regény a Szállj a dallal sorozat első kötete, amiben a szerző első regényéből a Fogadj el!-ből is felbukkannak szereplők.

A szerzővel Kozma Réka beszélgetett

 

A Mikrofonpróba első regényed, a Fogadj el! spin-off kötete. Mesélnél egy kicsit arról, honnan jött az ötlet, hogy folytasd azt a történetet, és hogy miben kapcsolódik a két regény?

Vajon mi történt Áronnal és Dáviddal? Tibi, kérlek, írd már meg!” – kábé ilyen kérdéseket kaptam e-mailen, üzenetben, és sokszor a dedikálásokon is. Egy idő után magam is elkezdtem gondolkodni rajta, hogy vajon mi van a srácokkal…

Eredetileg a Mikrofonpróba főszereplője Hanna lett volna, de miközben dolgoztam egy jelenetén, éreztem, hogy ide most be kéne sétálnia Áronnak és Dávidnak. Megtették, és aztán nem sokkal később főszereplők lettek ők is. 🙂

A kapcsolat igazából Dávidék személye, de igyekeztem, hogy az is megértse a történetüket, aki még nem olvasta a Fogadj el!-t. Persze, ha valaki kíváncsi a kezdetekre, arra, miként jöttek össze, és hogyan élték túl az iskolai lövöldözést, azoknak ajánlom a Fogadj el! elolvasását is.

 

Áron és Dávid rajongói mire számíthatnak ebben a regényben?

Érzelmi hullámvasútra. Szerintem vannak nagyon gyönyörű, megható pillanataik a történetben, de akad jó pár mélypont is. Az eddigi visszajelzések alapján az olvasók elégedettek, bízom benne, hogy az is így érez majd, aki ezután olvassa el a regényt.

 

Ez volt az első alkalom, hogy folytatást írtál egy történetedhez. Ez megnehezítette a munkádat, vagy könnyebbség volt, hogy a karakterek egy részét már jól ismerted?

Egyszerre volt áldás és átok. Egyrészt jó volt, hogy tudtam a hátterüket, a hangjuk magabiztosabban szólt a fejemben, és régi jó ismerősként köszöntöttem őket.

Másfelől meg is nehezítették a dolgom, leginkább Áron. Nála a Fogadj el!-ben kiderült, hogy fotografikus memóriája van, és cukorbeteg is. Ezt a két szálat kellett valahogy átemelnem a Mikrofonpróbába, és kezdeni vele valamit, hogy ne csak lebegjen ott. Ez bizony sok agyalást jelentett, de azt hiszem, sikerült megoldani.

 

Eddigi regényeidben leginkább két főszereplővel és két szemszöggel dolgoztál, de most öt karakter nézőpontjából követhetjük az eseményeket. Tudom, egy írótól nem szabad ilyet kérdezni, de van kedvenc szereplőd? 🙂

Igen, van. Bár nagyon csípem a srácokat és Hannát is, az én kedvencem itt Xiara, a kínai származású magyar lány. Nagyon jól tudtam azonosulni a karakterrel, mert sok esetben én is azt éltem át, amit ő.

Rengeteg olyan őszinte pillanat volt írás során, amikor egy-egy gondolatában magamra ismertem, és emellett úgy érzem, hogy ő egy olyan lány, akivel nagyon szívesen barátkoznék.

 

A regényben nagy szerepet kap a zene, hisz Hannáék még egy zenés tehetségkutatóba is beneveznek, hogy megmentsék a kollégiumot, ahol laknak. Neked milyen kapcsolatod van a zenével?

Egyszerűen imádom a zenét, nincs is olyan pillanat, hogy ne szólna a háttérben. Legyen az főzés, bevásárlás, munka, vagy éppen könyvírás, zenének szólnia kell! (Most éppen a Boyce Avenue feldolgozásában hallgatom a The Climbe-ot 🙂 ).

Az első komolyabb írós próbálkozásaim is a zenéhez köthetőek. 19 éves voltam, amikor láttam egy zenés filmet, a High School Musicalt. Iszonyúan rápörögtem, imádtam, és akkor határoztam el, hogy én is írni akarok olyan sztorit, ahol a dalra fakadnak a szereplők. Jó párba bele is kezdtem, de a Mikrofonpróba volt az egyetlen, amit be is fejeztem.

Hatalmas boldogság volt megírni a zenés jeleneteket, kitalálni, hogy mely dalokat énekeljék a versenyeken, és egyáltalán, végig hatalmas vigyor volt az arcomon akárhányszor ezeken a jeleneteken dolgoztam.

 

A történet Balassagyarmaton játszódik, és a szereplők sok érdekes helyen megfordulnak a városon belül. Neked van olyan kedvenc helyed, ami belekerült a történetbe?

Sokáig agyaltam azon, hogy mi legyen a helyszín, de úgy döntöttem, hogy a szülővárosom szuper terep lenne.

Két kedvenc helyem is bekerült. Az egyik természetesen a könyvtár! Szerencsés helyzetben vagyok, hiszen a házunkkal szemben ott a könyvtár, így kábé a fél gyerek- és az egész tinikorom ott töltöttem. Oda jártam meséket nézni a széles kínálatból, ott írtam meg az első oldalaimat is, mivel nekünk nagyon sokáig nem volt számítógépünk, és internetünk, mert túl drága volt. Ott szerettem bele az olvasásba is. Imádtam bóklászni a sorok között és új kedvencekre lelni.

A másik favorit helyem, ami bekerült a könyvbe, az Ipoly part. Ritkán járok arrafelé, de amikor igen, mindig lenyűgöz az Ipoly sodrásának a szépsége. És igen, én is csináltam már azt a gusztustalanul izgalmasan király játékot, amivel Dávid és Áron szórakozott a híd tetejéről. 🙂

 

Mindig is nagyon színes szereplőgárdával dolgoztál, és a Mikrofonpróba is követi ezt a hagyományt, a fontosabb szereplők között találunk különböző szexuális irányultságú és származású fiatalokat is. Számodra miért fontos ez a kérdés, és mit tartasz szem előtt, amikor erről írsz?

Röviden talán annyit tudnék mondani, hogy saját magam, és a sorstársaim miatt fontos mindez. Roma vagyok, túlsúlyos és meleg, ez bizony sokak szemében halmozottan hátrányossá tesz, és néha én is így érzem magam. Viszont látom azt, hogy őszinteséggel és szókimondással lehet formálni az emberek szemléletén, és ha csak pár embernél is, de jobbá lehet tenni a világot. Ennél nemesebb cél pedig szerintem nincs.

Szerintem kellenek olyan könyvek, mint a Túl szép, ami bemutatja, hogy a szerelem nem csak külső kérdése. Kell a Fogadj el! is, amiből kiderül, mekkora tragédiához vezethet, ha valaki gátlástalanul kínoznak. A Mikrofonpróbában igyekeztem azt kiemelni, hogy milyen lelki töréseket okozhatnak az emberben a szavak, és mennyi jót tehet a zene és a barátság.

Engem pedig ezek a témák érdekelnek íróként. Ezért igyekeztem ezeket szórakoztató regényekbe beemelni, és élvezhetően feldolgozni.

Olvasóként is szívesen olvasnék sok ilyet, de sajnos az LMBT téma, vagy a színes bőrű karakterek helyzete nagyon alul van reprezentálva. És már elnézést, de az, hogy a hősnő legjobb barátja meleg, és kap három mondatot, számomra nem elég. Persze azért vannak jó példák, mint az Aristotle és Dante a világmindenség titkainak nyomában, vagy A gyűlölet, amit adtál.

 

Szerkesztés közben felmerült, hogy volt egy olyan karakter is, akinek a fogadtatásán kicsit aggódtál…

Rajmundról van szó. Ő egy roma származású srác, aki keményen homofób, és gyakran be is szól emiatt Áronéknak, sőt, ez a tettlegességig is fajul.

Tartok tőle, hogy mit szólnak az olvasók a karakterhez. Igyekeztem a jobb oldalát is bemutatni, van például egy kedves jelenete, de javarészt akkor is bunkó.

Úgy érzem, meg kell mutatni ezt is: attól, hogy valaki kisebbségi, még lehetnek hibái, és ezt csak azért ne titkoljuk el, mert roma. Én is az vagyok, és ismerek Rajmundhoz hasonló embereket, és mivel a valóságból merítek, ezt sem szerettem volna kihagyni.

Persze, igyekeztem nem egyoldalúan bemutatni ezt a kérdést: feltűnik például a történetben a szintén roma származású Patrik, aki slammer és rajong a szépirodalomért.

Bízom benne, hogy megértik majd az olvasóim, hogy miért került Rajmund a történetbe. És ígérem, a folytatásban lesz még szerepe.

 

Hanna hozzád hasonlóan nagy könyvmoly és rajong az ifjúsági regényekért, de vannak, akik ezért piszkálják. Számodra mit jelent az olvasás szeretete? Szerinted miben adhatnak többet nekünk a könyvek, mint mondjuk más szórakozási formák?

Az olvasás számomra a tökéletes kikapcsolódás. Ha sorozatokat nézek vagy filmet, a gondolataim akkor is képesek ide-oda cikázni, mert nem köti le teljesen. De ha olvasok, akkor eltűnik a külvilág és csak a történet marad, ami isteni érzés, ilyenkor megpihen az ember, ezt pedig nagyon élvezem.

És miben ad többet? Én saját magamon érzem, hogy a rendszeres olvasás hatására szebben és jobban fogalmazok, és folyamatosan bővül a szókincsem. (Persze, simán benne van a pakliban, hogy csak én látom így. 🙂 )

 

Hannáék története ezzel nem ér véget, hisz tervben van egy második rész is. Mit árulhatsz el a következő résszel kapcsolatban?

Bizony, lassan el is kezdek dolgozni a második részen. Rengeteg az ötletem, mindegyik karakternél tudom, hogy mi lesz a fő szála, már csak azt kell kitalálni, hogy ezek miként keresztezik egymást.

Illetve, jó buli volt az első részben szerelmi háromszöget írni, de mivel én se tudom, hogy Hanna kit választ majd, így a lánnyal együtt találom majd ki írás során, hogy mi legyen. Mindenesetre imádom, hogy egyre több helyen látom a #TeamMáté és a #TeamPatrik hashtageket. Már kezdem sejteni, mit érezhetett anno Stephenie Meyer.

*

Mikrofonpróba (Szállj a dallal 1.)

Hanna, a magányos könyvmoly tragédiaként éli meg, amikor a tanár bátyjával egy vidéki kollégiumba költöznek. Ám ott két fiú is megdobogtatja a szívét.
Lehet-e választani álmaid pasija és életed legnagyobb meglepetése között?
Mátét a zene éltette, de egy szörnyű eset miatt vége mindennek. A fiú keserűségében másokat sebez meg, de amikor megismeri Hannát, a szócsatáik közben elfeledett érzések ragadják magukkal.
Bunkó srácból is lehet álompasi?

Dávid és Áron túléltek egy iskolai lövöldözést, és már két éve együtt vannak. A problémáik viszont egyre égetőbben törnek a felszínre, miközben elkeseredetten próbálják a kapcsolatukat egyben tartani.
Az első szerelem tényleg az utolsó marad?

A kínai származású Xiara egyetlen menedéke a tánc, ahol mindig békére lel a szülei vagy éppen a társai meggondolatlan szavai elől.
De vajon képes lesz valaha elfogadni önmagát?

Az öt barát egymást támogatva küzd a démonaival, és összefognak, amikor szeretett kollégiumukat a bezárás fenyegeti.
Van egy pont, amikor a zene lehet az egyetlen megoldás…

 

Rácz-Stefán Tibor

1988-ban született, foglalkozása szerint marketing asszisztens.

Első regénye „Fogadj el!” címmel 2014-ben látott napvilágot a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában. A könyv többek között az iskolai terror és a közösségi média veszélyeire kívánja felhívni a figyelmet. 2015-ben gazdagítja a Rubin Pöttyös könyveket második műve, a Túl szép, amiben két fiú szerelmének a történetét meséli el.

A szerző szabadidejében rengeteget olvas és szereti a sorozatokat is, amikről szívesen értekezik a blogján.

Szerzői weboldal: http://racz-stefan-tibor.hu
Facebook: https://www.facebook.com/racz.stefan.tibor
Instagram: https://instagram.com/racz.stefan.tibor/

*

VN:F [1.9.21_1169]
Rating: 7.6/10 (7 votes cast)
1 hozzászólás Szólj hozzá
  1. Eddig nem láttam a kész borítót (nem tudom, hol voltam), de gyönyörű szép lett! Várom már, hogy elolvassam a könyvet 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük