Interjú: Kemese Fanni

A napszemű Pippa Kenn regényedet jelölték az Ibby-díjra, a Zsoldos-díjon harmadik helyezést ért el, a Libri Aranykönyv szavazáson a TOP10-be jutott, a moly.hu oldalon több száz értékelés született róla, és 91%-os népszerűségi indexe van a regénynek. Mit érzel te ebből? Megváltoztak a mindennapjaid, mióta megjelent a könyv?

Talán csak abban van különbség, hogy immár nem csak a szűk családi kör várja, hogy befejezzem a következő történetet. 🙂 A mindennapi írás híve vagyok, ha jobban belegondolok ez így van évek óta, így volt már a Pippa regény megjelenése előtt is, vagyis ebben nem történt változás. A regény megjelenése azonban nagyon ösztönöz, hogy tanuljak és fejlődjek. Igyekszem nem messzire tekinteni: most elég ha a következő könyv jobb, mint az előző volt. Akkor az olvasó és én is elégedett leszek. 🙂

Az olvasók megkeresnek magánban is? 

Igen, Facebookon és e-mailben is szoktam kapni üzeneteket, de egy picit elmaradásban vagyok a válaszolással. Az egyik legkülönlegesebb meglepetés egy fanfiction karácsonyi történet volt, amely az erődházban játszódott nagyon is ismerős szereplőkkel. 🙂 Különös érzés, hogy a saját karaktereim egy olyan történetben szerepelnek, amelyet nem én írtam, de örülök, hogy megtapasztalhattam.

Az első rész Pippa és Ruben találkozásáról és szerelméről szólt, a fiatalok egy kihalt, fenyegető világban elindultak a Kolónia felé. Miről szól a második rész?

A második részben megismerjük a kolónia berendezkedését, amely a felszín alatt nem éppen egy habos-babos hely. Ráadásul a falak közé zárt várost teljesen elvágja a külvilágtól az érkező sápadthorda. A városlakók többsége csak át akarja vészelni ezeket a hónapokat, hogy aztán ugyanabban a mederben folyjon tovább az életük ahogy addig. Azonban néhányaknak egészen más elképzelése van erről a jövőről.

Persze Pippát sem hagyjuk hátra, az élete a történet elején egyszerre rossz (sápadtkarmokkal ébred) és jó (megismerkedik az új családjával) fordulatot vesz, és nem könnyű ezeket a helyére tennie egy új, idegen környezetben.

Ki A viharszívű Mya Mavisben a központi szereplő? 

Igazából Pippa köré épül az egész sorozat, vagyis a második részben is központi szerepe lesz. Mya Mavis azonban szintén kiemelt jelentőséget kap, így nem véletlen hogy ő lett a címszereplő, és persze ő az egyik szemszögkarakter a négyből. Mya szemén át megismerjük a kolónia berendezkedését, a városiak értékeit, a mindennapi életüket. A karaktere izgalmas kihívást és rengeteg lehetőséget jelentett, remélem sokmindent sikerült kiaknáznom ebből.

 

Miért pont ez lett a cím?

A cím mindig fogós kérdés. Már Pippa megjelenésekor tudtam, hogy a folytatások címeibe más szereplő kerül, és valamilyen rájuk jellemző tulajdonságot kapnak majd. Myának több olyan tulajdonsága is van, amelyet próbáltunk beilleszteni (példul a különleges haja), de aztán végül a Mavis-átkot fogtuk meg. A befutó viharszívű melléknév végül egy hosszantartó ötletelés eredménye lett, és nem is én voltam az ötletgazda, így annál jobban örültem neki.

Könnyebb vagy nehezebb volt ezt a kötetet megírni?

Abszolút nehezebb. 🙂

Nem sokkal azután, hogy a Pippa regény megjelent, kihajítottam egy korai, majdnem regényhosszúságú Mya verziót, és elkezdtem elölről felépíteni a történetet.
A megjelenés, így két év távlatából már tudom, stresszel jár, meg kellett tanulnom kezelni az olvasói véleményeket, és persze ott volt a saját magammal szemben támasztott elvárás: hogy jobb legyen a következő rész. Emellett persze az életem is változott, rá kellett jönnöm, a mindennapokból hogyan csippentsek le időt az írásra, hogyan használjam ki hatékonyan a szabadidőmet. Ezen körülményeket együttesen neveztem el a második kézirat átoknak, amelyet még ha több, mint egy év alatt, de végül sikerült megtörnöm. Hab a tortán, hogy alig két hét múlva a kezemben is tarthatom a friss nyomdaillatú végeredményt. 🙂

 

Van kedvenc részed a könyvből? Vagy ami valamiért emlékezetes számodra?

Van néhány kedvenc részem. 🙂

Az egyikben Pippa és egy srác, akit most nem nevezünk nevén, bemennek a városi kocsmába. Pippára a regény azon pontján már kezdenek nem egyszerűen “barbárként” tekinteni, és elismerik őt. Pippa azonban még tart a tömegtől, és a srácot sem igazán tudja hová tenni, de a végére egy keserű beszélgetést követően eljön egy furcsa pillanat. Remélhetőleg a jelenet hangulata az olvasókat is megragadja majd. 🙂

 Lehet már tudni, hogyan alakul a folytatás?

Bizonyos szempontból elég határozott elképzelésem van a befejező részről, más szempontból rengeteg felfedezni való vár rám, ami igencsak írásra motivál.

Azt talán már most megoszthatom, hogy jelenleg két címszereplő jelölt is verseng, hogy a borítóra kerülhessen. Egyikük az eredeti terv, másikuk azonban a Mya regényben lett igencsak fontos számomra, és nagyon remélem az olvasók is így lesznek vele. 🙂

Srácokról van szó, de szeretném hangsúlyozni, az sem kizárt, hogy egy harmadik szereplő legyen a befutó. Útközben dől el minden, Mya írása közben rájöttem, hogy hajlandó vagyok megfontolni olyan ötleteket is, amelyek a korábbi elképzeléseimmel ellenkezőek.

Azt megígérhetem, hogy a befejező kötetben a világ tovább tágul majd, és érzelmekben sem lesz hiány.

 

Milyen távlati terveid vannak még az írás terén?

Jó pár ötletem van a Pippa Kenn-trilógián kívül, ezek egy része Pippánál fiatalabb, másik része idősebb főszereplők történetei. Egyszerre mindig csak egy történetre összpontosítok, így a további regényötletek ilyenkor parkolópályára kerülnek. Csak képválogatás közben engedek nekik egy kis teret, hogy tudat alatt azért gyarapodjanak az ötletmorzsák, megsejtsem a hangulatot.
Persze vannak olyan ötletek is, amelyek még képgyűjteményig sem jutottak, és olyanok, amelyekből több tíz oldalt megírtam már, de nincs képgyűjteményük. 🙂

A Pinterest oldalamon megtekinthetőek ezek a képgyűjtemények, elcsíphető belőlük az adott sztori hangulata, egy kicsit a koncepciója is. Kattintsatok ide egy fantasy történet, ide egy futurisztikus jövőben játszódó történet, ide meg egy varázslatos mese képeiért. Utóbbi többek között fogságról meg egy különös szerelemről szól, és persze rengeteg varjútoll van benne.

Mit tanácsolnál más huszonéves íróknak? Mit tartasz a legfontosabbnak egy alkotó életében?

Már kezdek rájönni, hogy minden írónak más útja van, és más írói módszerek, szokások válnak be. Ami számomra jelen pillanatban legfontosabb, az a fejlődni akarás és a türelem. Inspirál, ha nem tudok mindent előre a történetben, ha kipróbálok olyan hangot vagy fogást, amivel addig nem volt dolgom.

Ha elakadok, adok a problémának egy kis időt, mert mindig helyükre kerülnek az összefüggések. Már azt is megtanultam, hogy nem csak egyszer, véletlenül fejeztem be egy regényt. Egy regényt megírni nem valamiféle baleset, de be kellett fejeznem a második részt, hogy el is higgyem.

Köszönjük az interjút!

-vb-

***

A Viharszívű Mya Mavis könyvbemutatója november 22-én, szombaton 15 órakor lesz a Trafóban. Szeretettel várunk mindenkit!

Kemese Fanni könyveit megvásárolhatod kedvezményesen a kiadónál is!

 

VN:F [1.9.21_1169]
Rating: 8.9/10 (12 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük