Interjú: Kántor Kata

Nózi, a szuper szimatú yorkshire terrier és hű krónikása, Kántor Kata visszatér. Nózi kalandjai a IV. Aranymosáson kezdődtek, majd tavaly karácsonykor került először az olvasók elé egy hamisítatlan nyomozás Nózi vezényletével. Most pedig a kutyacsapat kinyomozza, merre jár és mit művel az utolsó ékszerrabló – közben új kutyákkal találkozunk, megérkezik egy cirkusz, és azt is végiggondoljuk, hányféle módon tud egy kutya az ember társaként helytállni.

A szerzővel Róbert Katalin szerkesztő beszélgetett

 

Nózi karácsonyra visszatér, és nem csupán Elzával fog nyomozni, hanem még további kutyákkal is bővül a csapata. De más ismerős is feltűnik: az egyik ékszer tolvaj az előző kötet végén kereket oldott, de Nózi újra szagot fog. Fontosnak tartottad, hogy lezárj egy olyan szálat, ami nyitva maradt az előző kötetben?

A szálak elvarrása a valós nyomozásokban is nagyon fontos, de Nózi történetével kapcsolatban dramaturgiai célokat is szolgált az, hogy lebegni hagytam egy karakter sorsát. Az első rész végén egy kis hiányérzettel teheti le az olvasó a könyvet, hiszen az egyik ékszerrablót nem sikerült nyakon csípni. Ez akár egyfajta horogként is működhet, remélhetőleg a gyerekek kíváncsian várják majd, hogy milyen formában tér vissza Melák, és hogyan sikerült a nyomára bukkanni. Másrészt  Meláknak is van elszámolnivalója a kutyákkal, hisz az első részben jócskán helybenhagyták. Ennek az izgalmas szálnak a kidolgozása szinte kínálta magát a második részben.

 

Nózi az első részben bizonyított: különlegesen érzékeny szaglásának köszönhetően elcsípte az ékszer tolvajokat, pedig nem hatalmas német juhász, hanem „csak” egy apró, édes yorkhire terrier – de még mindig nem kapja meg a neki kijáró megbecsülést. Az új, sorozatos betörésnél ki sem hívják helyszínelni. Szeretted volna kiemelni, hogy néha egy siker nem elég?

Általánosságban véve igaz lehet az, hogy néha egy siker nem siker. Vannak olyanok, akiknek duplán kell megdolgozniuk a megbecsülésért a velük szemben élő erős sztereotípiák miatt. Talán sokan ismernek ilyen embert a környezetükben. Nózival szemben is erős sztereotípia él. Ő kisebb, mint egy „igazi” rendőrkutya, mint egy német juhászkutya. Sokan gondolhatják azt, hogy elsőre csak szerencséje volt.

Nózi mellőzésének okát azonban a második részben tulajdonképpen nyitva hagyom. Talán nem is szándékos, hogy nem hívták ki a helyszínre, hisz nem minden lakásbetöréshez hívnak nyomkövető kutyát. Talán épp azért nem hívják ki, mert a nyomozást vezető rendőr magának szeretné a dicsőséget, és szeretné kizárni Huszárt, aki korábban már bizonyított Nózival. Ebben a részben ugyanis nagy hangsúlyt kap a karakterek közötti rivalizálás, hatalmi harc.

 

Ebben a kötetben felbukkan egy vándorcirkusz, ahol állatos műsorszámokat is bemutatnak. Neked mi a véleményed a cirkuszokról és az olyan számokról, ahol állatokkal dolgoznak?

Különbséget tennék az egzotikus állatokkal fellépő cirkuszok, és a lovakkal, vagy kutyákkal dolgozó cirkuszok között. Ha jó a tartásmód, és megfelelőek a kiképzési módszerek, akkor szerintem a kutyák és a lovak kiegyensúlyozottak tudnak maradni egy ilyen közegben is. Az elefántokkal, tigrisekkel, krokodilokkal, vagy más vadállatokkal pózoló műsorszámokat nem tudom elfogadni, és bízom benne, hogy változik az emberi gondolkodásmód, és egy nap már nem lesz vonzó az, hogy láthassunk egy mellső lábon egyensúlyozó elefántot. A mesémben megjelenő cirkusz csak kutyákkal és lovakkal dolgozik.

 

A Nózi kötetekben, de Nózi Facebook oldalán is előkerülnek olyan témák, amik fontos problémákra, felelős állattartásra, de akár általánosan, felelős viselkedésre (pl. autógumi csere a tél közeledtével) hívják fel a figyelmet. Tudatos döntés volt, hogy Nózi figuráján keresztül ilyen kérdésekről beszélj gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt?

Nózi figurájához szorosan kapcsolódik a rend fenntartása, a törvények tisztelete. Tudatosan húztam ezért Nózira ezt az archetípust, amit igyekszem megjeleníteni a könyvekben is, és a mindennapokban is, az igazi Nózi figuráján keresztül. A Facebook jó környezetet teremt nekem arra, hogy Nózin keresztül foglalkozzam olyan aktuális témákkal, mint az állatvédelem, közbiztonsági kérdések, törvények tisztelete. A politika azonban kizárt.

 

Előkerül egy nagyon fontos téma a mesében: szabad-e láncon tartani egy kutyát? Szerintem, ha valaki elolvassa a Tolvajtempót, egyértelműen megtudja a véleményedet, úgyhogy inkább azt kérdezném meg, vannak-e olyan feltételek, amiknek szerinted eleget kellene tenni leendő gazdiknak, amiket mindenképpen ellenőrizni kell, mielőtt valaki kutyát fogad(hat) be?

Ahogy ezt a könyvben is kiemelem, a kutya sokféleképpen szolgálhatja az embert. Lehet társa az embernek, szórakoztathatja az embert (pl a cirkuszban), megvédheti a birtokot, vagy éppen a bűnözők nyomába eredhet. Mielőtt az ember kutyát vesz magához, szerintem mindenek előtt világosan fogalmazza meg a célt, vagyis azt, hogy miért szeretne egy kedvencet tartani.  Egy kertben láncra vert kutya ugyanis még csak a küldetését sem tudja beteljesíteni, vagyis azt, hogy megvédje a területét.  Azt is fontos átgondolni, hogy megvannak-e a tartási feltételek. Vannak olyan minimumok, amelyektől nem lehet eltekinteni. A felelős állattartás idő-és költségigényes dolog, nem merül ki az élelmezésben. Ezt kell átgondolni, mielőtt döntenénk.

 

Nózi Facebook oldalán felbukkannak a jelenlegi csapatának tagjai – például Archi őrmester és Rémszem tartalékos –, számíthatunk arra, hogy egyikük-másikuk a Nózi kötetekben is kap némi szerepet?

Archival már a második részben találkozhatunk, egy epizód erejéig felbukkan a cirkuszi kutyák között. A macskák bevetését még fontolóra veszem 🙂

Egy évvel ezelőtt jelent meg a sorozat első kötete – mennyire változott meg az életetek Nózival? Úgy tudom, jó sok közönségtalálkozón mancsolt, kellett bizonygatnia, hogy joga van bemenni a Millenárisra, és felbukkant könyvesboltokban is. Mennyire élvezi a kitüntető figyelmet?

Mivel már nem kell mindennap szolgálatba mennie, nagyon élvezi ezeket a különleges alkalmakat. Gyakran vendégeskedünk általános iskolákban, könyvtárakban, ahol egy rendhagyó helyszínelés keretében a gyerekek megismerkedhetnek a nyomkeresés fortélyaival, közben pedig mesélek a négylábú rendőrök munkájáról, kutyás érdekességekről, és a mesekönyvemről.

 

Miközben készülnek Nózi nyomozós kalandjai, egy blogra felkerülnek az „eredeti” Nózi, az az ő alakját ihlető József kiképzésének és bevetéseinek történetei is. Mire kell figyelned, amikor egy nyugdíjas kutya valódi kalandjait írod meg?

Nózi igaz történeteinél szigorúan figyeltem a hitelességre. Minden történet mögött komoly „felderítő” munka van, összegyűjtött dokumentációk, igazi jegyzőkönyvek, fotók és a helyszínre hívott kutyavezető elbeszélése segítettek a történetek rekonstruálásában.

 

Korábbi interjúdban elmesélted, hogy eredetileg krimiket írtál, majd szerkesztői tanácsra megpróbálkoztál azzal, hogy gyerekeknek írj – és tulajdonképpen ezek gyerek krimik lettek. Ezzel kiéled krimi írói vágyadat, vagy vannak más tervek is a fejedben?

Sokkal több, írással eltöltött időre lenne igényem, és szívesen próbálkoznék akár más zsánerrel is, ez azonban a meglévő munkahelyem mellett egyelőre vágyálom marad.

Mostanában újra foglalkoztat a gondolat, hogy a már meglévő, felnőtteknek szóló írásaimat átdolgozzam, de ezeken kívül vannak jó regényötleteim is, amik csak éppen hogy megszülettek bennem.

 

Hogyan tovább Nózival? Számíthatunk még nyomozásokra, ugye?

A Nózi nyomoz sorozat harmadik része már a kiadónál van, a negyedik rész finomítását pedig éppen a napokban végzem. Remélem, hogy az olvasók megkedvelik az új kalandokat, ahol az izgalmak egyre fokozódnak majd. A következő részben például egy szenilis tudós zseniális találmánya okoz majd kalamajkát, Nózinak pedig sok munkát.

*

Tolvajtempó – Nózi nyomoz 2.

Az év legizgalmasabb nyomozókutyás könyve.
Fejtsd meg a rejtélyt!

Nózi bebizonyította, hogy apró kutyaként is nagyra termett, amikor elfogta az ékszerrablókat. Ám neki és Huszár őrmesternek továbbra sincs könnyű dolga. A környéken betörő garázdálkodik, de őket nem hívják a kollégák a helyszínre.
Nózi az egyik bizonyítéknál mégis kiszagol valamit.
Lehet, hogy sikerül elcsípni az utolsó zsiványt, aki meglógott az ékszerrablók közül? Vajon van-e az egésznek köze a városba érkező cirkuszhoz?
Lehet segíteni Elza szomszédján, Collyn, akit szégyenszemre láncra kötöttek a gazdái?
Elza, Nózi lelkes jobbmancsa most is örömmel csatlakozik, sőt, még tovább bővül kutyacsapat, hogy nyakon csípjék a tolvajt.

Kedves Olvasó, vidd haza, és feledhetetlen élmény vár!
Beleszeretsz Nóziba, és talán az olvasásba is.

A könyvet Dudás Győző illusztrálta.

Kántor Kata

1977-ben született. Rendőrtiszt, a főiskola után a PPKE jogi karán végzett. Jelenleg az Európai Unió Rendőrakadémiáján dolgozik mint nemzeti szakértő. Az írással komolyabban 2010-ben kezdett el foglalkozni, amikor papírra vetette első meséit egy kis nyomozó kutya kalandjairól. Az ihletet egy valós karakter, a családban élő rendőrkutya adta, akinek igaz “kalandjairól” később krimik is születtek. A Kutyakalandok Nózival c. mesesorozata a IV. Aranymosás pályázaton nyert publikálási lehetőséget.

https://www.facebook.com/nozinaploja/

 

 

 

*

VN:F [1.9.21_1169]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük