Interjú: Benina

Benina frissen megjelenő regényében egy krimiszerűen izgalmas történetet mutat az olvasónak, amiben nagyon erős érzelmek is megjelennek. Faith élete sosem volt egyszerű, de a bátyja igyekezett nyugodt gyerekkort biztosítani neki – csakhogy egy nap mindketten belekeverednek a helyi maffia ügyeibe, és hirtelen a pokolban találják magukat… Faith hónapokkal később próbál felépülni a vele történtekből. Ekkor találkozik Braydennel, aki látszólag a kisváros egyik aranyifjúja, valójában azonban súlyosan beteg öccséért aggódik. Faith és Bray azonnali vonzalma a legrosszabb időpontban érkezik, de nem tudnak ellenállni neki.

A szerzővel Róbert Katalin szerkesztő beszélgetett

*

Fantasy és történelmi regények után egy új terepre léptél: a Mindig és Soha a mai Amerikában játszódik. Miben volt más és miben volt hasonló valós környezetben játszódó történetet írni?

Bizonyos értelemben könnyebb valós helyszínben és időben megalkotott történetet írni, hiszen ebben az esetben már megalapozott szabályok vannak. Mintha nem üres lapon kezdeném a rajzolást, hanem valakinek a vázlatát folytatnám. Ebben teljesen eltért az eddigi történeteimtől, hiszen azoknál – még az ősmagyar történelminél is – nekem kellett lefektetnem az alapokat.

Hasonló volt az érzelmi szál – a szerelem mindent legyőz.  Igyekeztem végig a realitás talaján mozogni, de akárcsak a többi könyvemnél, végül itt is ennél az alapelvnél kötöttem ki.

Ha megnézem az eddigi könyveid listáját, a többféle műfaj és a több sorozatnyitás alapján úgy képzelem, hogy rengeteg regényötlet áll sorban a fejedben, megírásra várva. Általában hogyan indul egy történet, mi az első ötlet, amiből kibontakozik a teljes regény? Mi volt az első lépés a Mindig és Soha esetében?

Minden könyvnél más adja a szikrát az induláshoz. A Bíborhajúnál szerettem volna olyan családról írni, amelyet nem feltétlenül a vérségi kötelék tart össze. A Farkasok nemzetsége esetében éppen az ellenkezője volt a cél. Ott a családi kötelék fontossága indított el bennem valamit, amit végül körbeszőttem a magyar nemzet szeretetével. Ha már család, legyen hatalmas.  A Tükör első megalkotott karaktere számomra nem a két főszereplő volt, hanem Holló. Tökéletesen kilóg a sorból, mindegy, melyik oldalról nézzük, mégis köré írtam a teljes történetet.

A Mindig és Soha olyan történet, amivel rámutatok arra, hogy a múltból mindig van út a jövőbe. Mindegy, milyen szégyenteljes dolgot követtél el, mindegy, mennyire fájdalmas sebeket viselsz akár a testeden vagy a lelkeden, mindig van út egy jobb jövőbe.

A Mindig és Soha két főhőse egy lány, aki felfoghatatlan borzalmak után áll talpra, és egy fiú, aki bármit megtenne az öccséért, mégis eltávolodik tőle. Melyikük hangját, érzéseit, gondolatait tudtad könnyebben megragadni?

Többnyire éppen azzal azonosulok leginkább, akinek a szemszögéből írom a fejezetet. Szerencsére velem semmi hasonló nem történt sosem, mégis rá tudtam érezni minden szereplő hangulatára, vagy arra, hogy mi motiválhatja őket. Bray karaktere kicsit pozitívabb, Faith az elején abszolút negatív, én meg valahol a kettő között érzem magam.

Ez a kötet önállóan olvasható, kerek egész mű – amiben azért ott van a folytatás ígérete. Azonban, ha jól tudom, most nem „hagyományos” sorozatban gondolkozol, hanem a kötet mellékszereplői lennének a következő rész főhősei. Mikor, hogyan jöttél rá, hogy róluk is szeretnél írni?

A Bíborhajú sorozatnál tanultam meg, hogy minden részlet számít. Szinte nincs is olyan, hogy mellékszereplő, minden karakter egyformán fontos, mert minden cselekedetükkel, megmozdulásukkal mozgatják a történet szálait. Olyan ez, mint egy nagy kukucskáló-rés. Minden szereplőnek íródik a története a fő karakterekkel együtt, csak épp nem mindig egy irányba mutat a fókusz.

Szerkesztés közben egy-egy résznél szóba került, hogy ha készül majd folytatás, fontos szerepet fog kapni. Mindig ilyen tudatosan dolgozol, odafigyelve az apró részletekre? Hogyan tudsz ennyi sorozatot kézben tartani? Hatalmas jegyzethalmok rejtőznek a gépeden?

Kezdetben nem jegyzeteltem. Az első könyveim szerkesztői biztosan a hajukat tépték, amikor a kezdetben zöld szemből a felére zafírkék, a végére pedig obszidián lett. Sokat tanultam minden szerkesztőmtől, minden könyvemnél okosodtam, így mára megtanultam, hogy igenis szükségem van jegyzetekre.

Minden történethez nyitok egy füzetet. Szép nagy alakút, a drágább spirálokból, mert azokba olyan jólesik írogatni, és abba jegyzetelek minden fontos dolgot. Kinézet, főbb jellemzők, illatok, családi előzmények, várható fejlemények, ilyesmiket.  🙂

A megjelenő könyveid egyik különleges eleme, hogy belekerülnek a szereplőkről készült rajzaid is. Írás közben látod magad előtt a figurákat? Vagy amikor leülsz kitalálni szereplőket, rögtön skiccelsz is hozzájuk?

Filmeket nézek. Visszatekerek, rögzítek, előretekerek… Így látom a történeteimet. De előbb muszáj írni, és csak utána rajzolni, különben elúszok a rajzokkal, és kapok a fejemre mindenkitől, aki olvasni szeretett volna inkább.

Három kisgyerek, munka, hétköznapi teendők mellett írsz és rajzolsz. Mi a titkod, nagyon szigorúan beosztod az idődet? Vagy egyszerre többfelé is figyelsz?

Eddig könnyű volt. Írtam éjjel, dolgoztam napközben, családdal voltam délután. Úgy tűnik, öregszem, mert már nehezen bírom az éjszakázást, ezért az írás átcsúszott a délutánokba. Több mosatlant hagytam magam után, és kevesebb időt tudtam a családommal tölteni, ami nagyon hiányzott. Most ügyesebb logisztikával remélem, könnyebben haladok a folytatásokkal.

Az olvasók várják a korábbi sorozatok folytatását, de biztos vagyok benne, hogy hamarosan a Mindig és Soha folytatása miatt is érdeklődő leveleket kapsz majd. Elárulod, hogy milyen regényen dolgozol most?

A jó hír az, hogy fejben minden készen van! 😀

Az olvasók nagyon várják a folytatásokat, úgyhogy első helyre helyeztem két regényemet: jelenleg aktívan írom a Bíborhajú 5. részét, Gideon végzete címmel.  Nagyon nehéz ötödik, befejező részt írni, sok energiát felemészt minden kis részletet lezárni, ennek ellenére nagyon élvezem.

Február végéig kel leadnom, utána következik a Farkasok nemzetsége második része, Megkínzott szabadság címmel. Ezt már nagyon várom.

Az olvasók diktálják utána az ütemet, én pedig igyekszem tartani a tempót. 🙂

*

A túlélés szabályai: Mindig és Soha

Te talpra tudnál állni a legnagyobb szörnyűségek után?
Faith Morgan mindent elveszített.
Két hét pokol után a tanúvédelmi programba kerül. Nem térhet vissza az otthonába, többé nem láthatja a legjobb barátnőjét, elvették az álmait, hitét megváltozott a kinézete, és elvesztette még a nevét is.
Faith többé nem létezik, Honey lépett a helyére.
Vajon rábízhatja magát az ügynökre? Biztonságban lesz az új otthonában? Okos dolog-e közel engedni magához a kisváros egyik legnagyobb szívtipróját?
Bray den Holmes mindent maga mögött hagyott.
Kétszer segített nagybeteg öccsén, de végül mindkettejük talpa alól kicsúszott a talaj. Zach depresszióba süllyedt, Bray pedig bulit bulira halmozott, hogy azt érezze, él. Elmenekült a családja közeléből, és egyetlen ember van, akinek a kedvéért hajlandó hazatérni: az öccse.
Ki az a titokzatos lány, aki nemcsak a kisfiút, hanem Brayt is vonzza, mint a mágnes? Miért olyan ellenséges? Miért olyan óvatos? Honnan származnak a sebhelyei?
Faith szeretné meghúzni magát, Bray viszont szeretné megérteni őt.
Egyikük sem tud szabadulni a másik hatása alól – és talán nem is akarnak.
Csakhogy Faith vészterhes múltjával nem könnyű szembenézni.
Vajon mit bír ki a szerelmük? És mit tehetnek, ha a kisvárosban felbukkan a legnagyobb ellenség?
Egy erős lány és egy különleges fiú története. Merülj el benne!

Benina

Visszavonultan élek a családommal vidéken. Túl sok ember él a világban ahhoz, hogy mindenkinek meg tudjak felelni… Szeretem meglátni a lelakott házban a fénysugarat, a régiségekben az értéket, vagy egy pillanatban egy egész történetet. Nem írtam világéletemben, és soha nem dicsértek a fantáziám miatt. Írni azonban mindig is imádtam. Írni akkor nagyon jó, ha érzem, hogy egyszer a soraim olvasása valakinek örömet okoznak.
Mindenki szeretne különleges lenni, kitűnni a tömegből, de hiszem, hogy ehhez nincs szükség szupererőre, különleges képességekre. Az OLVASÁS az, ami kiemel és megkülönböztet, mert manapság egyre kevesebben érzik a könyvek illatának imádatát, és nem értik a szavak mögöttes üzenetét.
Facebook: https://www.facebook.com/BeninaWorld/
Instagram: https://www.instagram.com/benina.world/

 *

VN:R_U [1.9.21_1169]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük