Interjú: Bálint Erika

Bálint Erika új regénye egy zátonyra futott házasság története. Egy sikert és tökéletességet hajszoló férfié, aki mindent és mindenkit irányítani akar, és egy nőé, aki eldönti, hogy kilép a számára mérgező kapcsolatból. Realista, szívhez szóló, mély és emlékezetes regény, amely a kiadó Arany pöttyös sorozatában jelent meg.

A szerzővel Póczek Csilla szerkesztő beszélgetett

 

Az És ott lesz majd a szeretet középpontjában egy bántalmazó kapcsolat áll. Ezt igyekszik fenntartani mindenáron Andor, és ebből próbál menekülni, talpra állni Zita. Miért erre a témára esett a választásod? 

Ez a történet egyszerre egy személyes tapasztalás és a fantázia műve. Valóságmagja az, hogy egyszer találkoztam egy Andorhoz hasonló férfival, és akkor két kérdés merült fel bennem: milyen lehet egy ilyen emberrel együtt élni, és vajon mi teszi őt ilyenné. Ezekre a felvetésekre próbálok választ adni ebben a regényben, amelynek története azonban minden elemében írói fikció.

A könyvben tehát nemcsak Zita szemszögét ismerjük meg, hanem bepillantást nyerhetünk Andor lelkivilágába is.

Igen, Zita szemszöge arról szól, milyen lehet egy ilyen férfival együtt élni, Andor szemszöge pedig arra keresi a választ, mi tette őt ilyenné.

Más-más módon, de mindkét szereplő szemszögébe belehelyezkedni megterhelő lehetett lelkileg. Mely részek megírása jelentett íróként nagyobb kihívást? 

Azt gondolom, érzelmi megterhelést az okozna, ha a saját életem tragikus eseményeit kellene megírnom, de mivel egyikük sorsa sem a sajátom, írás közben nem kellett a feltörő emlékek okozta fájdalommal megküzdeni. És igaz, mindegyik hősömet én táplálom és keltem életre a tapasztalataimmal és fantáziámmal, mégis van egyfajta távolságtartás. Talán az álomhoz tudnám hasonlítani a folyamatot, benne vagyok, ott vagyok, de tudom, hogy ez nem valóság.

Számos történet mentségeket, akár felmentést keres a bántalmazó fél viselkedésére – és az ember hajlamos így tenni a saját életében is. Néha vékony a határ egy karakter jellemének, tetteinek magyarázata és mentegetése között; hogyan lehet elkerülni, hogy ez a kettő összemosódjon? 

Egyrészről ahhoz, hogy megértsük Zitát, azt, hogy miért hoz meg végül egy nehéz döntést, és miért tart ez olyan sokáig, ahhoz Andornak is hihető, életteli karakternek kell lennie. Nem elég annyi, hogy ő a fő gonosz. Másrészről én az ő tetteit, gondolatait nem minősítem, egyszerűen csak tolmácsolom őket.

A regényben egy-egy momentum erejéig bepillantást nyerhetünk abba, milyen volt Andor és Zita kapcsolatának kezdete. Zita visszatekintve világosan látja, mik voltak a figyelmeztető jelek már a kezdet kezdetén – amiket észlelt is, csak félresöpört. Ha lehetősége volna, mit tanácsolna a régi, még illúziókba kapaszkodó önmagának?

Azt hiszem, nem tudna tanácsot adni, hiszen épp az ő sorsa példázza azt, hogy egy Andor típusú férfi mellett egy nő milyen sokáig képes az empátia és az önhibáztatás hálójában vergődni. De talán arra felhívhatná a figyelmet, hogy az egészséges önvédelem érdekében egyszer csak fel kell hagyni azzal, hogy a másikban egy olyan embert lássunk, akit meg kell mentenünk (akár a szeretet erejével is), mert vannak akik menthetetlenek, vagy nem minket rendelt a sors arra, hogy kisegítsük őket saját poklukból.

Bálint Erika könyvei

Andor párkapcsolataiban újra és újra ugyanaz a minta ismétlődik. Szerinted létezhetne számára kilépés ebből a spirálból? 

Erre nem tudok válaszolni, csak idevonatkozó tanulmányokra tudnék hivatkozni, de ezt sem teszem, mert ezek is sokszor egymásnak ellentmondóan nyilatkoznak erről a kérdésről.

A regényben a párkapcsolatokon kívül a szülő-gyerek viszony is nagy hangsúlyt kap. A főszereplőket egyaránt látjuk szülő és gyerek szerepben, és látjuk azt is, milyen hibákat követnek el, és milyeneket követtek el velük szemben a saját szüleik. Azok, akik közülük esélyt kapnak javítani az addigi kapcsolatukon, képesek lehetnek felülemelkedni a régi beidegződéseken, kilépni a régi mintából?

Hinni kell abban, hogy igen. Hiszen mindenki cipel a hátán egy zsákot, amiben többek között ott vannak a gyerekkor sérülései is. És persze ledobni nem lehet ezt a zsákot, de nem kell minduntalan kinyitni és turkálni a régi fájdalmak között.

Andor az életében fontos szerepet betöltő nőket híres festményalakokkal azonosítja, azok tökéletességét keresi bennük. Van olyan festmény, amiben önmagát látja? Vagy a minden nő közül legmeghatározóbbat, az édesanyját?

Mivel számára a női portrék a tökéletességet szimbolizálják, így az anyját egyikkel sem azonosítja. Önmagát pedig csak a tükörben látja. És ez torz tükör.

A könyv kulcsszava a szeretet. Mit jelent ez a szó Zita, és mit Andor számára?

Zita számára összetartozást, gondoskodást, a másik elfogadását. Andor pedig a gyermekkor legérzékenyebb éveiben nem tanulta meg a szó valódi jelentését. Ezért számára torz módon hatalmat, a másik ember függőségben tartását és érzelmi kizsákmányolását. Nem mer, vagy nem tud szeretni.

 

Bálint Erika: És ott lesz majd a szeretet

Meddig tart a szerelem? Van kiút egy bántalmazó kapcsolatból?
„Te vagy az életem értelme, mindig téged kerestelek, örökre akarlak.” Szép szavak. De mi történik, ha Zita ráébred, hogy mindez hazugság volt?
Andor ügyvédből lett politikus; a hatalom és a karrier világában él, ugyanakkor egy megálmodott tökéletességet kerget. Átgázol mindenen és mindenkin, de hiába, nem találja meg, amit keres. Az emésztő hiányt futó kalandokkal próbálja enyhíteni, miközben felesége, Zita lassan elveszíti önmagát, rabszolga lesz egy kiüresedett kapcsolatban.
Meddig lehet ezt folytatni? Meddig adhat felmentést a férjnek a szeretet nélküli gyerekkor? Mikor robban az érzelmi bomba? Képes lesz-e Zita hosszú évek után, porig rombolt önképpel új életet kezdeni?
Egy bántalmazó kapcsolat története, ahogy még soha nem láttad. Lehetséges az újrakezdés?

 

Kíváncsi lettél? Kattints ide, és olvass bele a regénybe!

Szeretnél többet megtudni? Nézd meg ezt a videót!

VN:F [1.9.21_1169]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük