Interjú: Bakti Viktor

Bakti Viktor thrillerszerűen izgalmas, csavaros regénye az V. Aranymosás Irodalmi Válogató egyik nyertese. A kötet 2066-ban játszódik, amikor egy szuperszámítógép képes arra, hogy megjósolja a jövőt és kiszámítsa, hogyan tud a legjobban boldogulni az emberiség. Öt karakter útját követjük nyomon ebben a világban, az ő történetükön keresztül bontakozik ki a teljes, rejtélyekkel és titkokkal teli történet.

Az interjút az Aranymosás csapata készítette

*

Az Integrálva az V. Aranymosás egyik nyertes kötete, de aki rendszeresen jár az oldalunkon, korábban többször is találkozhatott a neveddel. Mesélsz kicsit az írós múltadról?
Az úgy kezdődött, hogy eleinte, mesélőként szerepjátékos kalandokat írtam játékostársaknak. Imádtam kidolgozni a karaktereket, a helyszíneket, a történetek fordulatait és izgatottan vártam, hogy mennyire fogják örömüket lelni mindebben. Ebből egyenesen jött az írás. Persze ez már tizenpár éve volt. Azóta folyamatosan írtam, leginkább a fióknak, egészen hét évvel ezelőttig, amikor valamiért úgy döntöttem, hogy komolyan fogok foglalkozni az írással. Akkor elkezdtem novellázni, pályázni, írósuliba járni és publikálni online, így az Aranymosás oldalon is.

Hogyan merült fel benned az Integrálva témája? Sok éven át dolgoztál ezzel a kézirattal – mennyit alakult a regény az első ötlettől idáig, a megjelenő kötetig?
Három fő ötletcsírából alakult ki egy egésszé: az egyik főszereplő egy dalból, a világ egyik fele egy korábbi jövő elképzelésemből, másik része pedig egy fórumos beszélgetésből származó ötletből. Nyilván már az írás folyamata alatt is visszamenőleges átírások történtek, de a teljes kézirat akkor került az első nagyobb átalakítás alá, miután a meglehetősen szőrszálhasogató előolvasóim (és ezt a szőrszálhasogatást ezúton is köszönöm nekik 😉 ) górcső alá vették. A második jelentős átírás a IV. Aranymosáson történt visszautasítás után esett meg. Végül pedig a szerkesztés során is elég komoly módosításokat eszközöltem rajta.
Szóval nem mondom, hogy nem lehet ráismerni az eredetire, de születésének hosszú folyamata alatt sokat változott. Azért hadd jegyezzem meg, hogy mindez a javára történt.

Öt nézőpontkarakterrel dolgoztál, ami egy összetett háttérvilág esetében jó eszköz arra, hogy az olvasó teljesebb képet lásson. Kik ők, melyikük milyen szeletét látja, ismeri ennek a világnak?

Delphoi az árva kislány a hibátlannak beállított világ sötét oldalát látja, a szegénységet, a boldogtalanságot, az emberi kapzsiságot és hatalomvágyat.
Jarred a volt katona talán kitüntetett helyzetben van, mégis belát a hatalom színfala mögé, és folyamatosan tulajdon lelkiismeretével küszködik. Látott ő már elég borzalmat a háborúban, mégis ez a küzdelme az eddigi legnagyobb.

Yolanda a sikeres riporternő, a celeb a csillogást látja. Az ő problémái talán semmiségnek tűnhetnek kevésbé szerencsések számára, mégis kiderül, hogy a sors nagyon hirtelen fordulatokra képes, és a legmagasabban lévők is nagy mélység peremére sodródhatnak.

Hector a hacker már nem a valódi világban létezik, fájdalma és bosszúvágya miatt a kibertérbe börtönözte magát. Az ő története talán a legszürreálisabb mind közül.

És végül Victor, a Themiszt üzemeltető cég vezérigazgatójaként belelát a hatalmasok játékába, a felső tízezer életébe és üzelmeibe. Egyébként ő, talán meglepő módon, idealista, és jobb világot szeretne teremteni. Hogy az élet ilyen egyszerű-e… hát azt majd meglátjuk 🙂

Melyik karakter állt hozzád a legközelebb? Lehet kedvencet választani, vagy mindegyik a te „gyermeked”?

Azt mondják minden szülőnek van kedvence, igaz? 😀 Remélem nem így van, de én elmondhatom, hogy Delphoi volt az első, aki abból a bizonyos dalból már régen megformálódott, és köré épült a történet. Szerintem egyértelműen ő a legfontosabb ebben a történetben.

A Facebook oldaladon osztottál meg olyan cikkeket, amik különböző technikai fejlődésről szóltak. Úgy érzed, hogy a jövőben tényleg létezhet a jövőt kiszámító MI vagy lesznek olyan bionikus szervek, amikre lecserélhetjük saját testrészeinket?

Ezek már ma is léteznek valamilyen mértékben vagy formában.
A reality mining és a prediktív analízis olyan módszerek, amikkel emberek viselkedésmintáit, jövőbeli vagy ismeretlen eseményeket lehet megjósolni.
A mesterséges intelligencia kutatás sok áttörést ért el az elmúlt években, de még nagyon hosszú út áll előtte, hogy elérje, amit az emberek elvárnak.
A bionikus szervek is egyre fejlettebbek, érdemes utána nézni, mert nagyon érdekes történetek vannak. 2015-ben Robert Downey Jr. egy vasember stílusú műkart adott át egy sérült kisfiúnak Atlantában. 2012-ben megtörtént az első, kiborg elleni támadás egy párizsi McDonaldsban, ahol egy szembeültetéssel rendelkező professzort zaklattak. Szerencsére ő a szemével lefényképezte a támadókat.
Illetve a BrainGate project keretében több intézmény azon dolgozik, hogy mozgásban sérült emberek számára számítógépes programok irányíthatóvá váljanak, kizárólag a tudatuk segítségével.
Őszintén szólva, lehet, hogy alá is becsültem 2066 technológiai fejlettségét 😉

Téged érdekelne személyes, a saját jövődről szóló jóslat? És ha igen, inkább olyat szeretnél hallani, ami tudományos alapon kiszámítja a jövődet, vagy olyat, amiben van valami misztikus?
Nagyon szeretem a misztikumot, de igazából sosem hittem ilyesmiben. Szóval, ha érdekelne is a jövő, akkor egy kiszámított legyen, hiszen azon biztosan tudok változtatni 🙂

Nagyon izgalmas lett a borítód – milyen élmény volt figyelni a beérkező terveket a borítótervező pályázaton? A végleges borító az lett, amit te is nyertesnek választottál. Egyeztettetek a tervezővel munka közben?
Rettentő érdekes volt látni, hogy az egyes pályázók milyen érdekes módokon interpretálják vizuálisan azt a rövidke leírást, amit összedobtam a regényről. És rettentő meglepő volt, hogy mindegyik mennyire hatásosan megragadta a lényeget valamilyen aspektusból. Sok megoldásnál arra gondoltam, hogy: tényleg, ez eszembe se jutott volna! Mindegyik pályázó nagyon kitett magáért!
A nyertes pályaművet a párom készítette. Nem egyeztettünk, úgy voltam vele, hogy induljon ugyanazokkal a feltételekkel, mint a többiek. Annyi előnye azért talán mégis volt, hogy jobban ismert engem és a történetet, ezért végül az egyik alkotása hajszálnyival bár, de jobban célba talált.

Mik a további terveid, dolgozol már valamilyen új regényen?
Dolgozok bizony! Ez most egy éles váltás lesz a sci-firől fantasyra, de azért maradunk Amerikában 😉 A következő projekt egy eléggé sötét hangvételű fantasy-western regény, amiről már megtalálhatóak szemelvények a blogomon. Annyit még elárulok, hogy egy újabb, Integrálva világában játszódó regény is motoszkál a fejemben, mégpedig egyre erőteljesebben.

*

Integrálva

Lépj a jövő útjára!
2066 – Philadelphia.
Themisz, a titokzatos szuperszámítógép mindent lát, még a jövőt is. Kiszámítja, hogyan boldogulhat legjobban az emberiség.
Digitális jósok súgják meg a jövőt, ám az egyikük meghal, miközben Jarrednek, a zsoldosnak egy döbbenetes üzenetet mutat.
Vajon rendszerhiba, vagy valóban a jövőt fedi fel?
Az események láncreakcióként követik egymást.
Rejtélyes szervezet lendül mozgásba, hogy a virtuális térbe börtönözött, testetlen hacker segítségével megfejtse a Themisz titkait. A meghasonlott zsoldos döntésre kényszerül véres állandóság és küzdelmes változás között. Yolanda, a reflektorokhoz szokott riporternő szembesül a kíméletlen valósággal. Vajon él a csábító ajánlattal? Engedi hogy maga a jövő költözzön be saját húsába és csontjába? Victor, a cég vezérigazgatója is nyomozásba kezd, hogy olyan sötét titkot fedjen fel, amitől még őt is óvják.
Mi valójában a rejtélyes Themisz?
Harc kezdődik a valóságban és a kibertérben egyaránt.
Már nem csak a Themisz a tét, hanem a szabadság.
Vajon test vagy az elme szabadsága fontosabb?

Bakti Viktor

1985-ben született, Budapesten él és dolgozik. A fantasztikum és az alkotás szeretetét már gyerekkora óta magáénak mondhatja, de komolyan csak 2010 környékén kezdett foglalkozni a történetírással. Eleinte novellapályázatokon vett részt és online publikált. Az első regénymegjelenési lehetőségét az V. Aranymosás Irodalmi Válogatónak köszönheti.

*

Blog: https://baktiviktor.wordpress.com/
Facebook: https://www.facebook.com/baktiviktorwriter

*

*

VN:F [1.9.21_1169]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük