Interjú: Aux Eliza

Aux Eliza most megjelenő regénye, az Ózonőrök a Regényes Természet pályázat győztese. Főhősei ötösikrek, akik közül négyen varázserővel rendelkeznek, és képességeiket a természet védelmének szolgálatába állítják. Melánia viszont egyetlen „átlagos” testvérként a többiek árnyékában élt – idáig. Most azonban, amikor veszélybe kerül a Föld, talán ő maga is bizonyíthat. De ehhez nemcsak a testvérek részéről van szükség a megértésre, nyitott fülre, nyitott szívre, hanem Melániának is félre kell tennie az előítéleteit velük kapcsolatban.

A szerzővel Kiscsatári Zsófia beszélgetett

 

Az Ózonőrök a Regényes Természet pályázat győztese. Mi volt, az, ami miatt úgy döntöttél, nevezel? Honnan jött a regény ötlete és tudsz mesélni a megírásának körülményeiről?

Az Irodalmi pályázatok Facebook csoportban láttam meg a pályázatot, és már évek óta próbálgattam írni történetet a környezetvédelemről. Azelőtt mesével próbálkoztam, de ezen a pályázaton egy idősebb korosztálynak vártak pályaműveket, ezért abban kellett gondolkodnom. A regény ötlete még gimnazista koromból jön. Mindig szerettem az évszakváltásokat, a szezonális ételeket, dekorációkat, sétákat, és szerettem volna az évszakok iránt érzett szeretetemet egy irodalmi alkotásban is megjeleníteni. Azt akartam, hogy mások is felfigyeljenek arra, hogy ami körülöttünk nap mint nap történik a természetben, az igazi varázslat, és hálásnak kell lennünk érte. A regény megírásának körülményei, nos az nem olyan izgalmas. Vége lett a vizsgáimnak, és még volt pár hét a következő egyetemi félévem kezdetéig, szóval leültem, és minden nap reggeltől késő délutánig írtam, mondhatni kihasználtam a rövid szabadságot.

Az Ózonőrökben ötösikrek szerepelnek, közülük ketten nézőpontkarakterek. Mi alapján választottad Melániát és Líviuszt?

Szerintem mindegyik testvér között erős kapocs van, de Melánia és Líviusz között talán a legerősebb (nem spoilerezek, de ez egy utalás volt). Egyrészt sokban hasonlítanak, másrészt bizonyos szempontból ellentétpároknak is megfeleltethetők és szembeállíthatók.

Ki a kedvenc karaktered az ikrek közül? Hogyan választottál nekik neveket?

Mindenki, akivel eddig beszéltem a regényről, és elolvasta, erre a kérdésre egyből rámondta, hogy ZORÁN. Nekem mégis Melánia, bár Zoránt is nagyon szeretem. Melániával nagyon sok közös van bennünk, kicsit már-már terápiás jellegű volt megalkotni az ő személyiségét, de ezt az egyik előolvasó, egy nagyon közeli barátnőm is észrevette. Egyből, hogy befejezte az olvasást, ezt mondta: Melánia nagyon hasonlít rád. Nem tagadom, mert tényleg. A névválasztás mögött az Ózonőr Társaság felfogása áll. Az ózonőrök egy egész világon átívelő közösség, és lényegében a világ működéséért felelősek. Azt akartam, hogy az ikrek neve különleges és eredetüket tekintve változatos legyen, mint mondjuk a Szvetlána vagy Rufina.

Mi volt a legfontosabb, amit mindenképpen át szerettél volna adni a történeteddel?

Szerintem az Ózonőrök legfontosabb üzenete, hogy addig nem segíthetsz a világon, amíg te magad nem vagy rendben. Mert amikor saját magadból adsz a világnak, és tele vagy keserűséggel, akkor azt te is, és a környezeted is meg fogja sínyleni. Ha viszont van benned szeretet, és tudod szeretni a világot, akkor csak úgy árad belőled a jó.

Mi volt a legkönnyebb és a legnehezebb az írás folyamán? És a szerkesztés során? 

A legkönnyebb dolog – és most a többi író haragudni fog – a regény megírása volt. Leültem írni, volt kész vázlatom, hogy mit akarok és hogyan, és csak leültem, és megírtam pár hét alatt. Természetesen ezt hosszú évek fiókban maradt változatai előzték meg. A legnehezebb a címadás volt. Anyukámmal mentünk le sétálni, és ott panaszkodtam, hogy már írnám a regényt, de nem tudom elkezdeni egy rendes cím nélkül. Igen, nekem kell egy munkacím legalább, hogy írni tudjak. Vele együtt ötleteltük ki az Ózonőrök címet. A szerkesztés szerintem nagyon gördülékenyen ment, de ebben valószínűleg nagy szerepet játszik, hogy remek szerkesztőm volt. A legnehezebb része talán az volt, amikor Melánia egy ponton annyit változott a szerkesztés közben, hogy vissza kellett írnom néhány személyiségvonását, hogy olyan legyen, amilyennek eredetileg elterveztem.

Felkészített az Írástudó Íróiskola valamilyen szinten a szerkesztésre?

Több kurzust is megcsináltam a Könyvmolyképző Kiadó íróiskolájában, és rendszeresen olvasom a kiadó könyveit, ezért mondhatni tudtam, mire vállalkozok. Ismertem már a kiadó elvárásait, illetve, hogy milyen típusú könyveket adnak ki. Mindenképp úgy érzem, hogy sokat segített mindez abban, hogy otthonosabban érezzem magam a szerkesztés alatt.

Vannak további terveid, történetek, amiket már a fejedben forgatsz? Mesélsz róluk egy pár szót?

Van egy pár (na jó, egy csomó). Jelenleg A REGÉNYEN dolgozom. Szokták mondani, hogy minden írónak van legalább egy szerelemgyereke, egy olyan történet, ami a többinél is közelebb áll a szívéhez. Nekem ez a történet az, amin most dolgozom. Egy ifjúsági fantasy, aminek már az első része nagyjából meg is van írva, és nagyban építkezik az öt évnyi tudásra, amit a magyartanári és könyvtárostanári szakokon összeszedtem. Nagyon sok kutatómunkát igényelt, és a történet is izgalmas szerintem, nagyon szeretném eljuttatni az olvasókhoz.

 

Aux Eliza: Ózonőrök

Veszélyben a világ… és csak együtt menthetik meg!

Líviusz az ózonőrök mindennapi életét éli, már amennyire hétköznapi dolognak számít varázserővel felügyelni a természetet. Ám az ózonőrök egy nem várt akadályba ütköznek: a környezetszennyezés miatt a Föld irányíthatatlanná vált, és teljes a káosz. Líviusz nyomozásba lendül, hogy rájöjjön a megoldásra.

Melánia egész életében a testvérei árnyékában élt. Mindig mindenben jobbak voltak nála, és ami talán a legfontosabb: nekik volt szupererejük. De amikor kiderül, hogy közeledik a világvége, a lánynak esélye nyílik bizonyítani a rátermettségét. Ha meg tudná menteni a bolygót, végre őt is elismernék.

Lehet, hogy több minden van a háttérben, mint pár eldobott műanyag palack? Vajon sikerül megmenteni a bolygót, mielőtt túl késő lesz?

A Regényes Természet pályázat különdíjasa.
Fedezd fel a titkait!

Kíváncsi lettél? Kattints ide, és olvass bele a könyvbe!
Szeretnél többet tudni a regény hátteréről és a szerkesztésről? Hallgasd meg a szerző podcastjét!

VN:F [1.9.21_1169]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük