Interjú: Amira Stone

Amira Stone a 7. Aranymosás Irodalmi Válogatón tűnt fel Kitaszítottak című kéziratával. A regény egy izgalmas ifjúsági fantasy, aminek történetét négy nézőpontkarakter révén ismerhetjük meg. Egy kettészakadt birodalom, két hercegnő és két fiú, akiknek nem kellene találkozni, mégis egymáshoz vezet az útjuk. Titkok, elvárások, árulások…

Az írót faggattuk a pályázatról, arról, hogyan született meg – és tisztult le az első verzió után – ez a regény és a szerkesztés folyamatáról is.

A szerzővel Róbert Katalin szerkesztő beszélgetett

*

Hamarosan megjelenik Kitaszítottak című regényed. Mesélj kicsit a történet alaphelyzetéről, világáról!

A Kitaszítottak egy középkori fantasy, mágiával átszőve. Az alaphelyzetet egy korábbi felkelés határozza meg, aminek következtében a birodalom két részre szakadt. A vesztes oldalon, Szabad Földön élőket fegyveresekkel felügyelt városokba tömörítik, és varázslattal is gondoskodnak róla, hogy élve sose léphessék át a határokat. A két fiú főszereplőm itt született. Ebben a világban csak egyetlen személy rendelkezhet természetfeletti erővel, a volur, aki az egyensúly miatt ezen képességért cserébe minden érzelmét elveszti, és életét összeköti azzal az emberrel, akin először gyakorol mágiát. A következő volur az uralkodó idősebbik lánya, Mena, így a trón a húgára száll. Ők a másik két nézőpontkarakterem. Az alapkonfliktust a négyük találkozása indítja be, amikor is Mena egyszerre menti meg a két fiút.

Hogyan született meg a kézirat? Mi inspirált, milyen ötletből bontakozott ki a világ és a történet?

A kézirat alapját még valamikor a középiskola alatt körmöltem le. Egy álomból indultam ki, amely a karakterek találkozását takarta, így ez úgy ahogy volt, szerepel a könyvben. Ezt a cselekményt szőttem tovább, a köré építettem egy világot, sok-sok szereplővel és nézőponttal. Külső bíztatásra pár éve újra elővettem a jegyzeteket és a milliós karakterű írást, amit az első kötetnek szántam.  Akkor formálódott meg bennem az elhatározás, hogy az ifjúsági fantasy vonalat szeretném erősíteni, és már más szemmel láttam a korábbi sztorijaimat. A Kitaszítottakban túl sok volt a szereplő, a fordulat és a bonyodalom, így kinyestem a kézirat kétharmadát, a fiatalabb karakterekre helyeztem a hangsúlyt, csak az ő szemszögüket tartottam meg, így kapta meg a mostani formáját.

Korábban elárultad, hogy a regény nagyja éjszaka készült. Te bagoly-típus vagy? Mennyire nehéz megtalálni az írós idődet?

Nem mondanám magam bagoly-típusnak, de a kötelezettségeim mellett csak ilyenkor tudok időt szakítani az írásra. Jelenleg nehéz megtalálni a megfelelő időt, amikor még se az agyam, se a testem nem kiált alvás után, de egyre több támogatást kapok, ezért egyre jobban alakul az írós rendszerem.

Borítótervek Amira Stone regényéhez

A regényt négy nézőpontkarakterrel írtad meg. Kivel volt a legkönnyebb együtt dolgozni és melyik karakterrel gyűlt meg írás közben a bajod?

Keinnel volt a legkönnyebb dolgozni. Ő az a tipikus „hétköznapi” figura, aki akaratán kívül csöppen bele az eseményekbe, így vele tudtam a legjobban azonosulni. Menával viszont többször is meggyűlt a bajom, mert a karakterfejlődést figyelembe véve őt egy olyan helyzetből indítottam, ami számomra egy kevésbé kedvelt női típus: túlságosan rajong a cicomáért, ruhákért és nagy társaságért.

Mesélj kicsit magadról! Mivel foglalkozol, amikor nem írsz?

Közgazdászként pénzügyi területeken mozgok otthonosan. Jelenleg viszont nem dolgozom, hanem kiskorúak koordinációs vezetőjeként tevékenykedem.  Továbbá imádok olvasni és sütni-főzni, a konyhában érzem magam a legjobban, még a laptopomnak is ott van a helye.

A regényed a 7. Aranymosás Irodalmi Válogatón tűnt fel. Milyen élmény volt számodra a válogató?

Ijesztő és izgalmas. Első alkalommal pályáztam, és nem álltam készen a pozitív fogadtatásra. Azt hittem, az elutasítást nehezebb elfogadni, pedig arra mindig ott vannak a póttervek, a következő lépés. De erre nem volt. Amikor megláttam, hogy átjutott az írásom az előszűrőn, teljesen lefagytam és arra gondolatom, hogy „Úr Isten, most mi lesz?”. A pozitív lektori egyenesen megrémisztett, idő kellett, mire feldolgoztam, hogy ez megtörtént és innentől ez nem játék, oda kell tennem magam, hogy kihasználhassam a felkínált lehetőséget.

Rakéta Projektbe került be a kéziratod. Milyen volt a javítási időszak? Sokat változott a regény? És milyen élmény volt a szerkesztés?

A szerkesztés nagyon pozitív élmény volt, elmondhatom, hogy ezt a szakaszt élveztem a legjobban. Együtt dolgozni egy szerkesztővel, aki folyamatosan lelkesített és közben tanultam is tőle igen inspiráló volt. Olyan változtatások, amik a sztori gyökerére hatottak, nem történtek. Természetesen voltak módosítások, de hogy ezek soknak számítanak, vagy sem, azt egy szerkesztés után még nem tudom megállapítani.

A Kitaszítottak egy sorozat első része. Most a folytatáson dolgozol, vagy más világokba kalandozol?

Is-is. Szeretném még az idén befejezni a folytatást, de időnként szünetet kell tartanom. Miközben pihentetem, egy másikon dolgozom, és egy harmadikon agyalok.

*

Amira Stone

1984-ben születtem Sátoraljaújhelyen. Jelenleg is vidéken élek a családommal.

A könyvek szeretete terelt az írás felé. Ha nem akadt a polcomon olvasatlan könyv, a meglévő meséket továbbképzeltem, újakat alkottam, és ez által az írás titkos szenvedélyemmé vált. Mára megrögzött könyvvásárló lettem. A táskámban mindig lapul egy regény, és akármilyen hosszú volt egy nap, az olvasásra mindig szakítok időt.

Hobbiíróként többféle zsánert kipróbáltam a saját szórakozásomra, de a mesék iránti rajongásom sosem szűnt, nem nőttem ki a hercegnők, lovagok és boszorkányok világát. Így tudatosult bennem, hogy a fantasy az én világom, ahol a klasszikus meseelemeket rejtő történeteket a felnőttek számára is izgalmassá és élvezhetővé lehet tenni.

Az írásaimmal szórakoztatni szeretnék, olyan könyveket alkotni, amik kalandosak, fordulatosak, és egy esős délután képesek elfeledtetni az olvasóval a hétköznapokat.

Facebook: https://www.facebook.com/amirastone.writer/

 

VN:F [1.9.21_1169]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük