Hírek: Befejeződött az előszűrés

Az V. Aranymosás Irodalmi Válogató előszűrése befejeződött, és kikerültek azok az írások, melyek eljutnak a lektorokhoz.

A 212 beküldött e-mailben 204 kézirat érkezett, a pályázók háromnegyede nő, negyede férfi volt (152/52). Érdekességképpen nézzük meg pár statisztikai adatot.

Az életkorok eloszlása (zárójelben ebből az előszűrésen átmentek száma):

 13-14 éves korig: 8 fő (0)

15-19 éves korig: 30 fő (2)

20-25 éves korig: 59 fő (6)

26-30 éves korig: 35 fő (9)

31- 35 éves korig: 18 fő (6)

36-40 éves korig: 23 fő (5)

41-45 éves korig: 6 fő (1)

46-50 éves korig: 8 fő (1)

50 felett: 10 fő (2)

A beküldött műveket tematika alapján is csoportosítottuk. Nem volt könnyű dolgunk, mert több csoportba is tartozhatott egy-egy írás, de próbáltuk a fő iránya alapján kategorizálni.

fantasy: 58 írás / ifjúsági: 25 / mese: 21 / romantikus: 21 / misztikus: 18 / sci-fi: 18 / realista fikció: 11 / kalandregény: 10 /történelmi: 9 / krimi: 4 / thriller: 4 / egyéb: 5

A 25 év alattiak jellemzően fantasy vagy ifjúsági írásokat küldtek, míg a meseírók általában 35 felettiek voltak. Érdekesség, hogy a sci-fi minden korosztályban megjelent.

Az előszűrésről ma mindenki e-mailben értesítést kap.

Voltak olyan írások, melyek a határon álltak, de végül mégsem kerültek ki. Néhol a nyelvi rész volt bizonytalan, máshol gördülékenyek voltak a mondatok, de a korcsoport és a téma ütötte egymást, vagy épp a háttérvilág feltűnő átgondolatlansága okozott gondot. Szeretnénk ezeknek az íróknak is pozitív visszajelzést adni. Jó úton járnak, csak át kellene gondolni a koncepciót. Ezekről az írásokról van szó:

A megajándékozottak, Mary és Jasmine, Murunga és a felhőelefántok, A szénfiú, Télapó, aki nem hitt a kislányban, Dobbanás, Kegyelem, A kilencedik ideje, Mauri legenda,  Úriember pénzért nősül, A Wetson tesók, Acélvirág

Az előszűrés szakaszában kiesett íróknak köszönjük a részvételt. A kézirat immár szabad, elküldhetik máshová, de érdemes lenne átgondolni, hogyan lehet javítani a nyelvi szintet, hiszen ha az első oldalak alapján kiesett, akkor mindenképp gondok vannak vele.

Ha valaki részletesebb elemzést szeretne a művéről, ajánlom figyelmébe a Kéziratszervizt, ahol a szerkesztőktől stilisztikai és dramaturgiai véleményt kaphat.

Illetve április elsejéig még lehet jelentkezni az íróiskolánk Alapozó kurzusára, ahol Varga Bea, a pályázat vezetője oktat.

*

Mi történik mostantól az Aranymosás oldalon? Folytatódik az izgalmas irodalmi válogatás. Érdemes azoknak is velünk maradnia, véleményeznie, akik később újra megpróbálják az irodalmi válogatót.

Szombaton elolvashatjátok az előszűrők benyomásait.

Keddtől elindul a lektori szakasz, és megismerjük a 34 továbbjutott írás második fejezetét, meséit. A lektorok már dolgoznak a háttérben, így az adott héten felkerülő művek szerzői pénteken mindig megkapják az eredményt. Tavaly már bevált, hogy visszajelzést adunk az írásokról, így idén is folytatjuk. Az elemzés belső, céges anyag, ezt ne kérjétek, nem hozzuk nyilvánosságra, de támpontként írunk majd pár szót a kiesések okáról.

A pozitív lektorit kapott mű a pályázat vezetőjéhez kerül, ő a második lektor. A két pozitív értékeléssel rendelkező írás az irodalmi válogató végén Katona Ildikó kiadóvezetőhöz jut, és ő hozza meg a végső döntést. 

További jó írást, és lendületes fejlődést kívánunk mindenkinek!

VN:F [1.9.21_1169]
Rating: 8.8/10 (21 votes cast)
79 hozzászólás Szólj hozzá
 1. Sajnálom, hogy nem jutottam tovább, de örülök, hogy a Mary és Jasmine már a határon egyensúlyozott. Számomra ez is előrelépés a múltkorihoz képest. Kicsit szomorú vagyok, de nem adom fel!
  Gratulálok a továbbjutottaknak!

 2. Köszönöm a lehetőséget, hogy a nyilvánosság és a lektorok elé kerülhettem! A kiesetteknek további gyarapodást kívánok, versenytársaimnak, akik nem velem szemben,hanem velem együtt a léccel versenyeznek, további jó megmérettetést!
  A lektoroknak kevés bosszankodást, és sok izgalmas, jó regényt! 🙂

 3. Kedves Aranymosó!

  Valószínűleg siránkozásnak fog tűnni amit írok, de ennyit vállalok. Azt írtad 212 emailben 204 kézirat érkezett. Utána tudnál nézni esetleg, hogy az én kéziratom beérkezett-e? Nagyon rosszul érezném magam, ha úgy esnék ki, hogy esetleg nem is olvastátok az írásom. Előre is köszönettel…

 4. Tony, igen, megjött. Jó, hogy írtál, épp most keresgélem, hogy ki az a két ember, akinél visszapattant a levelem. Sajnos, nemet kapott az írásod.
  (A másik keresett ember mélcíme: kealiz98)

 5. Igazán örülök ennek a versenynek. Személy szerint, nem szomorkodom, hogy nem jutottam tovabb mert ez azt jelenti, hogy még nem elég jó a történetem.
  Azonban szívből gratulálok minden tovabbjutónak. Sok sikert és kitartó idegszálakat kívánok! 🙂 😀

 6. Mostantól izgulok csak igazán 😛 Minden pályázó, szervező és szerkesztő kitett magáért az első szakaszban, úgyhogy azt hiszem, bőven megérdemeljük a húsvéti pihenést 🙂 Köszönöm a kikerülési lehetőséget, a kritikai észrevételeket és bíztatást, és minden művet, amin én is gyakorolhattam, milyen egy írást kívülről, a kritikus szemével nézni.

  Utolsó észrevétel az előszűrésben: 152/52 – az 3/4, 1/4 😛

  Mindenkinek sok-sok tojást, locsolót (ha szeretné), csokoládét!

  Szép napot!

  Judit

 7. Köszönöm a gyors választ! Sajnálom 🙁 Ha esetleg írnátok két mondatot az elutasítás miértjéről, megköszönném!

 8. Sajnos, az előszűrésen kiesetteknek nem tudok visszajelzést adni. Nagyon sokan vagytok, nincs rá kapacitás 🙁

 9. Nagyon szépen köszönöm a pozitív visszajelzést, jól esik, hogy megemlítettétek A Megajándékozottakat még akkor is, ha ezúttal a „majdnem” kategóriába kerültem. Ezt most félreteszem javítgatni és elkezdek dolgozni az új művön, amivel indulhatok a következő pályázaton.

 10. Hàt vège. De jön a folytatàs. 🙂

  Azért én úgy vélem, a kiesetteknek egy pàr szavas indoklàst mégis hasznos lenne. Mert ez a nem érte el a nyelvi szintet, nekem kicsit érthetetlen. Mit takar? Volt itt olyan felkerült törtènet, ami nyilvànvalóan a minimumot sem ütötte meg. Csak a hozzàszólàsokat elég megnézni… Legalàbbis szerintem. Akik meg kiestek, joggal érezhetik, ilyen az enyèm is volt. Az miért, én miért nem kerültem ki?
  Persze, lehet rosszul gondolom.
  A tovàbbjutóknak mindenesetre tovàbbi sok sikert!

 11. az irodalmi vágatón kicsit elgondolkoztam, végül úgy döntöttem, mindegy, hogy válogató vagy vágtató, de nagyon köszönöm a lehetőséget, hogy itt lehetek. rengeteget tanultam tőletek, a kurzusokat mindenkinek csak ajánlani tudom, és egymás kritikai tanácsait is érdemes megszívlelni.

 12. Hú, utoljára azt hiszem akkor örültem ennyire, mikor záróvizsgán mégse a napelemeket kérdezte a vizsgáztató, hanem beérte a vízerőművekkel. 😀
  De kicsit komolyabbra fordítva a szót, én is szeretnék gratulálni mindenkinek, aki sikeresen kijutott, akinek pedig idén nem sikerült, az se csüggedjen, egy év rengeteg idő, ennyi alatt szinte akármeddig lehet fejlődni. 🙂

 13. Vágató az utolsó sor közepén szerepel, Katona Ildikó neve előtt. 🙂 Semmi baj, azért érthető a szöveg.

 14. Az jutott eszembe, hogy azokból a művekből, amik a határon mozogtak nem lehetne-e kitenni részleteket természetesen versenyen kívül, csak tanulás céljából? (addig is telne az idő, amíg az első lektor eredményeire várnak a továbbjutók 🙂 )

 15. Eszter, a kiesett művekből már nem teszek ki részleteket, mert a lektorálásra váró írások 2. része kerül ki.

 16. (Újra szeretném jelezni, hogy nem tudok tucatnyi mélre válaszolni, amiben azt kérdezik, adott mű miért esett ki az előszűrésen. Köszönöm a megértést.)

 17. A héten már elkezdtem magamat lelkileg felkészíteni arra, hogy nem kerülök ki, de ez a „majdnem” kategória kellemes csalódással töltött el. Úgy érzem, első próbálkozásként ennyiért is van okom büszkének lenni. A hibáimból tanulva pedig igyekszem az idei évet is a fejlődésnek szentelni, és a következő pályázatra egy új, jobb és kiforrottabb történettel nevezni, ami már remélhetőleg meg fogja ütni az elvárt szintet 🙂

  A továbbjutóknak szívből gratulálok, és további sok sikert kívánok! A hozzám hasonlóan kieesetteknek pedig kitartást a folytatáshoz, hiszen az ember valójában csak akkor veszít, ha leteszi a tollat, és elfeledi az alkotás örömét.

 18. Nekem közben eszembe jutott valami…

  Szerintem ez a kiesési ok, mint a nem megfelelő nyelvi szint nem mindenütt állja meg a helyét. Talán voltak művek, amik azért estek ki mert nem vág a kiadó profiljába. Ami félreértés ne essék, nem gond.
  De ez esetben a következő pályázaton érdemes lenne meghatározni, hogy milyen témában lehet írni, és mi az, ami eleve esélytelen. Mert azt szerintem a kikerülések tükrében nem lehet vitatni, hogy kizárt a maradék 160-170 írás egyike sem érte el azt a szintet, hogy kikerülhessen.

  Én a magam részéről várom a holnapi előszűrési megjegyzéseket, de félek, ebből az összesített véleményből nehéz lehet kiszűrni azt, az adott kiesett mű éppen miért esett ki.

 19. Két írás esett ki azért, mert nem vág a profilba. Egy verseskötet, és egy roppant érdekes, szarkasztikus hangvételű korrajz. Minden más beleillett a profilba.
  Igen, a kikerült írások között vannak olyanok, melyek gyengék nyelvileg. De más az, amikor suta a fogalmazás (ez javítható), és az is, amikor a narráció módja csúszik el (ez teljes átírást kíván).

 20. Kedves Varga Bea!
  Mégis mit képzel maga magáról, hogy azokat az írásokat amiket ön és nagyra becsült csapata nem választott be, olyan tiszteletlen jelzővel illeti, hogy suták?! Tudja maga micsoda? Egy nagy képű arrogáns nőszemély, aki sajnos a sors ronda külsővel áldott meg, akit nem neveznék nőnek, csodálom valaki lefekszik magával és ezeket a rossz géneket tovább is adja. Az ön rút külseje ugyan olyan férges belsőt rejt. Én évről-évre ide járok nevetni az írásokra, amik ide kikerülnek, mert az egyik rosszabb mint a másik!! És legyünk őszinték az önök szerzői nem tartoznak Magyarország legjobbjai közé! A legnépszerűbb kelendő regények között egy szerzőjük sincs! A múltkor kifejtette mit gondol a magánkiadásról, én úgy vélem, hogy irigy, ott van például Borsa Brown, aki mert megteheti, hogy zsebe nyúljon és kiadja történeteit benne van a legkelendőbbek között. (még mielőtt még azt hinnék pályáztam, én ebből a bohózatból kimaradtam) Innen egy mű sem lesz népszerű! Borzalmas, hogy a tehetségtelen embereknek önbizalmat adnak, ez egyszerűen szánalmas és felháborító!

 21. Csak egy olvasó: köszönöm, hogy indultál a drámakirálynő rovatban. Sajnos nem ugrottad meg az előszűrés szintjét. Nyelvileg ugyan elég erősen jöttél át, de a narráció kevésbé volt troll, mint inkább sután személyeskedő. Amikor az éveken átívelő történetet felhoztad, a dramaturgia alapvetően ketté tört, és már alig kapcsolódott valamilyen szállal az előzményhez. Biztos, hogy ez egyetlen történet?

 22. Csak egy olvasó! Nem hinném, hogy valóban meg kell védenünk Varga Beát egy otromba támadástól, de ettől függetlenül felháborító a mocskolódás, amelyet eleresztettél. Szégyellhetnéd magadat a mosdatlan szád miatt. Megkímélhetnéd ezt a társaságot minősíthetetlen stílusodtól. Mi itt valahányan – nyertesek és vesztesek egyaránt – keményen küzdünk azért, hogy eredményt érjünk el, néha elkeseredünk, ilyenkor indulatosabbak vagyunk, de megengedhetetlen a kültelki kocsmák stílusát behozni egy írói munkában fáradozó társaságba!

 23. Csak egy olvasó: Szövegértésből nem vagy jó, az már kiderült :/ Nem baj, idővel, sok gyakorlással fejlődni fogsz!
  Na most itt sok dolgra lehet reagálni, én mégis egy dologra szeretnék:
  Mégis mi a faszom (elnézést a stílusért) ez a de csúnya vagy szöveg? Ha valami nem tetszik, amit egy nő csinál, ez az első számú ellenérv, hogy de te csúnya vagy.
  Nem az egy nő kizárólagos erénye, hogy szép, házias, sok gyereket szül, vagy hűséges. Ugyanúgy letehet dolgokat az asztalra akkor is ha szép, akkor is ha nem. És ha esetleg nem sikerül neki, akkor se lesz még kevesebb, ha mondjuk teszem azt nem szép, ami mellesleg egy rohadtul szubjektív dolog!
  Amúgy Bea, szerintem meg szép vagy. 🙂

 24. Csak egy olvasó, zárójelben jegyzem meg: a sutára írta Aranymosó, hogy javítható, ergo a bekerült, de nyelvileg talán kicsit gyengébb írásokra, nem a kiesettekre használta ezt a roppant tiszteletlen jelzőt…

 25. Kedves Csak egy olvasó! Köszönöm ezt a hozzászólást, nagyon sokat segített. A mai nap pontosan 12 óra 41 percet ültem a gép előtt, és dolgoztam. Az előbb azon gondolkoztam, a hétvégén – az ünnepek ellenére – mikor tudok ránézni az oldalra, az e-mailekre, megcsinálni a játékot a rokonjárás ellenére. Belátom, tényleg kevesebbet kéne foglalkoznom a hazai irodalmi élettel, és többet a külsőmmel. Mivel a hétvége nekem is szabadnap, így keddig nem leszek elérhető.
  Kellemes ünnepeket mindenkinek! (A hétvégi cikkeket beidőzítettem.)

 26. Csak egy olvasó drága, a tehetségtelen emberek nevében hadd köszönjem meg ezt a gyönyörű írást! Zenél tőle a szívem! Személyeskedésből csillagos ötös!!!! Gratulálok.

 27. „Amikor az éveken átívelő történetet felhoztad, a dramaturgia alapvetően ketté tört” 🙂 Ez jó volt, Hollódombi. Ha évről-évre idejárt volna nevetgélni, ráragadt volna legalább egy kis helyesírás.
  „Csak egy olvasó” a hozzászólásával éppen önmagát minősítette, gondolom, ezért maradt egy névtelen. Vagyis… egy senki?
  (Mit nem adtam volna most azért a dramaturgiai fordulatért, hogy az oldal adminja – aki minden bizonnyal látja az email címét is – megszólítással válaszol.)

 28. Jaj, Istenem, miért kellett ezt?! Nagy az Isten állatkertje, ez egyértelmű, de hogy ekkora? A nyelvi szint, a logika, a helyesírás és a szövegértelmezés önmagáért beszél. Az arrogancia, a nagyképűség és az irigység felemlegetése a „bagoly mondja verébnek” tipikus példája. A külső megjelenéssel kapcsolatban nem tudok véleményt mondani, mert akinél kizárólag Hófehérke tud szebb lenni, azzal úgysem lehet versenyre kelni. És a „kedves” csak egy olvasó bizonyára ebbe a kategóriába tartozik. Én csak Varga Beát láttam személyesen, de a külsejében nem találtam semmi kivetnivalót. Nincs okom szépíteni semmit és senkit, mert már kiestem.
  Ezúton szeretném megköszönni Beának, és az Aranymosás csapatának a lehetőséget, hogy részt vehettem ezen a megmérettetésen. Tudomásom szerint ez egyedülálló lehetőség a kezdő, vagy amatőr hazai írók számára, hiszen hasonló pályázatról nem tudok. Látszik, hogy Bea szívvel-lélekkel dolgozik; ezt másképp nem is lehetne csinálni. Mindig, szinte azonnal reagál a hozzászólásokra, ami már önmagában jelzi, hogy minden figyelme erre irányul. És mindezt három gyerek mellett. Tudom, mit jelent, nekem is épp ennyi van.
  Nagyon sajnálom, Bea. Erre az otromba, primitív mocskolódásra nagyon nem volt itt szükség.

 29. Csak egy olvasó: Legyen kedves több időt a tükör előtt tölteni, mert szépsége még nem elég kifinomult, hogy emberek közé merészkedjen! Túl vastag a bőr a képén, ami egy kezelhető elváltozás némi olvasással. Nagy kár, hogy látását máris tönkre tette. Egy kis alapozó még segíthet, csak mondjon le az antialergén púderekről.

  Mindenkinek Kellemes Húsvétot Kívánok!
  Kedves Bea! Jó pihenést!

 30. A trollunk (Takamaru, ha jól emlékszem) azért rosszalkodik, hogy valamiféle sikerélménye legyen. Legjobb nem foglalkozni vele, mert úgy tűnik a lecsillagozás már nem elég, és majd jól idejár bosszantani is, hogy megkapja a napi betevő figyelmet.
  Kedves Bea!
  Ne hagyd magad felidegesíteni, itt sokan nagyon örülnek a munkádnak. Sajnos, ha emberekkel foglalkozunk, előfordulnak „problémás ügyfelek”. Én több különböző munkakörben kaptam már őseim és személyem szidalmazásától kezdve a kírúgatással fenyegetésig mindent. Fájdalmas, de ez van.
  A lelkierő legyen veled!

 31. Kedves mindenki!
  Utolsó hozzá szólásomat élvezhetik! Azért mert a véleményemet keményebben közölni mertem nem vagyok troll, csupán öszinte! Nem egyetértést kértem csupán leírtam amit gondolok! Az, hogy a kedves magas beosztásban lévő hölgy(vagy nem is tudom minek nevezem) jó sok embert lesutáz az elvan nézve, mert úgy néznek rá, mint az istenre! Nem igazán olvastam vissza ki mit reagált, mert nem nagyon érdekel, de amit szemet szúrt az a kedves pocalinda , aki zárójelben takamarut írt, mondja csak kedves ön ennek a neves oldalnak a csapatához tartozik, hogy az email címemen szólít meg? Most mi lesz? Személyes nyomozásba kezdenek, hogy nyilvánosan megalázzanak? Tudják amit csinálnak az nem különb az én véleményemtől! Csak éppen megfeledkeznek arról, hogy törvénytelen dolog amit pocalinda csinált, mert majdhogynem az email-emet teszi közzé ami ugye tilos! Személyek után nyomozni információkat közzé tenni az tilos! Oh és még valami: egy percig sem mondtam, hogy én vagyok a világszépe, de a tény, az tény, a hölgy nem bájos, nem vonzó, és magas lóról ossza az észt! Köszöntem egy életre, viszlát, de azért azt szemmel tartom, hogy a személyes adatokkal visszaélés itt érjen véget, vagy különben jelenteni fogom!

 32. Miért baj az ha valakinek más a véleménye? Én csak azért nem pontoztam az írásokat, mert feleslegesnek éreztem, de bőven a 80 százaléka értékelhetetlen volt SZÁMOMRA nem győzöm hangsúlyozni, mert sajnos azt veszem észre ezen az oldalon, ha valaki véleményt(ne adj isten nagyon durvát) mer mondani az troll vagy sikertelen.

 33. Ui: Kedves facebook hozzászóló! Fenyeget? Nevetséges 😀 Miért is? Mert nem egyezik a véleményünk, na most állítsa le magát, mert én fogom jelenteni szólás szabadság korlátozásáért! Javaslom költözzön Észak-Koreába, mert ott az emberek birkák, mindenki ugyan azt gondolja, nem lehet saját mondani valód! Mert a másik szerencsétlennek nevezi az írásokat az elvan nézve, szálljanak magukba, de gyorsan! Mert a suta egyáltalán nem szép jelző, tessék ezt felfogni tanár létére! Itt fiatalok tizenévesek vesznek részt, ez önbizalom romboló. Hát ez nekem fájt ő helyettük! Na de mindegy….

 34. Suta szinonimái, ha esetleg valaki ezt nem tudná: szerencsétlen, balfácán, pancser, ügyetlen, ügyefogyott, mamlasz, kétbalkezes, béna, bamba, lúzer, esetlen, balek, balfék, bumfordi, palimadár, mafla, nyomi, bárgyú, fogyatékos, retardált, tehetségtelen, vesztes, idétlen, málészájú, teszetosza, ügyifogyi, tápos

 35. Varga Bea ezen megnyilvánulását elfogadják gond nélkül, gratulálok! Nem kell aggódni itt befejeztem, de a fenyegetőzést, a személyes adatok utáni kutakodásra oda figyelek, mert még egy ilyen és lépések lesznek téve! Fiatalok, akiknek nem sikerült: ne adjátok fel, biztos vagyok benne, hogy több van bennetek mint a suta!

 36. Engem? Nyugodtan! Nem tartozom az oldalhoz és nem ismerem a pontos email címét,vagy bármilyen más adatát, így kiadni sem tudom. Kedves „Jóska, Sára, Tercsi, Fercsi, Kata, Klára, S valahány név a naptárba” tőlem nem kell félnie.

 37. 1. Utolsó macskás videó youtube-ról és tényleg megyek aludni.
  2. Utolsó-utolsó cigi és tényleg leszokom.
  3. Utolsó-utolsó-utolsó hozzászólásban égetem magam, és tényleg elhúzok.

 38. Itt nem a véleménnyel van a baj, hanem annak a megfogalmazásával. Le lehetett volna értelmesen is írni, hogy sértőnek találja a suta szót és nincs megelégedve a kikerültekkel, de nem, e helyett nekiállt másokat bántani (külseje alapján! dedó?) és leminősíteni.

 39. Csak egy olvasó!

  Amit már Ön (nem is tudom illeti-e egyáltalán ez a megszólítás, és direkt nem is fogom tegezni) művel az minősíthetetlen.
  1. Nem is pályázik, ahogy írja, csak olvas, amivel semmi gond, csak mondjon értelmes és hasznos véleményt. Nem azt mondom, hogy csak jót, mielőtt félreértené! Önnek azonban egyszer sem sikerült.
  2. Ez egy írásokkal foglalkozó oldal, a kinézet senkit nem érdekel. Erre még nem jött rá? Akkor most közlöm.
  3. Amúgy a szépség meg szubjektív. Kinek mi tetszik. Ön is biztos tetszik valakinek…
  4. Én is azok között vagyok, akik kiestek. Tegnap még nagyon csalódott voltam, értetlen is talán, de ma már új nap van. Menni kell előre! Nem kell feladni! És nincs szükségem sem nekem, sem másnak – szerintem – , hogy mint sajnálkozó együttérző pocskondiázzon a nevünkben! Köszönöm, én semmiképpen nem kérdek belőle!
  5. Javaslom, hogy keressen magának valami értelmes elfoglaltságot, mert úgy vélem igencsak ingerszegény környezetben él, ha az ilyen dolgok teszik boldoggá. Lehet, még sajnálom is. Jah, nem…
  6. Jön itt a fenyegetéssel a személyes adatokról stb. Nem vagyok ugyan jogász, bár tanultam jogot, de úgy vélem Ön meg a becsületsértés fogalmát súrolja, szóval én bölcsen hallagtnék az Ön helyében.
  7. Végül Beának szeretném mondani, hogy nagyon tisztellek azért, mert nem moderáltad ki. Én nem biztos, hogy meg tudtam volna állni. De ezzel is azt hirdeted nekem, hogy az írói szabadságnál nincs fontosabb. Rescpect. És ne foglalkozz ezzel a jómadárral (elegem van az Önből), nagy az Isten állatkertje…
  8. Végül minden kiesettnek. Senki ne adja fel. Lesz még esély. Csak pár hónap és itt az új pályázat (gondolom lesz)! És addig másfelé is lehet nézelődni. Meg tanulni. Nyilván van mit. és írni. Sokat, jobbat. 🙂

  Bocsánat a hosszú hozzászólásért, de ez kikívánkozott belőlem!
  Kellemes húsvétot kívánok (majdnem) mindenkinek! 🙂

 40. Javasolnám a következő Aranymosáson (ha ezek után lesz még) a hozzászólások moderálásának lehetőségét, mert így csak a kiadót járatják le az ilyen és ehhez hasonló emberkék.

 41. Csak egy olvasó! (vagy Takamaru, vagy ki a sátán – te magad mondtad, hogy tényleg ez a nicked…) Milyen szertől téptél be ennyire? Mások húsvét hétfőn lesznek részegek, te láthatóan már nagypénteken elkezdted az önhülyítést. (Nem vagy eléggé zizi pia vagy drog nélkül?) Józanodj ki, és kérj bocsánatot elsősorban az érintettektől, másodsorban az oldal minden tisztességesen beszélő követőjétől!

 42. Csak egy olvasó: A teljes e-mail cím nem került ki, csak rgy nick név, így én itt kellemes szórakozást kívánok a jogi lépésekhez. Írnám, hogy sok sikert, de egy halott ügyhöz minek?
  A suta szót pedig továbbra sem a kiesettekre használták. Csak fejleszteném a szövegértést a helyedben.

 43. Ha tehetném, kiszürkíteném, elhalványítanám a betűket. Vagy csak lábjegyzetben jegyezném meg: Ne törődjetek az ilyen „emberekkel”, ne reagáljatok a kommentjeire. Úgy hamarabb szabadulunk tőle/tőlük. Minden egyes hozzászólással csak újabb-és-újabb indokot/lehetőséget adunk nekik. Meggyőzni úgysem lehet őket, pláne bocsánatkérésre kötelezni.

 44. Csatlakozom Enn hozzászólásához: Gratulálok a továbbjutottaknak, én pedig szomorúan és teljesen értetlenül továbbállok. Annyira, hogy többé itt nem is próbálkozom. Ez és az előző év kudarca csupán arra voltak jók, hogy földbe döngöljék az önbizalmamat. Személyre szóló visszajelzés nélkül az ember még csak tanulni sem tud ebből az egészből. Majd ha néhány nap múlva összeszedem magam, újra képes leszek elhinni, hogy nem vagyok rosszabb, mint az ide kikerültek, pusztán annak az egy embernek, akinek a kezébe kerültem, nem jöttem be. Csak egy olvasó förtelmes stílusára nincs mit reagálnom, előttem már mindenki elmondta, amit lehetett, de sajnos egy-két dologban egyetértek vele. Kerültek itt ki olyan igénytelen művek, amiket szájtátva olvastam, és akadt már a kezembe olyan regény is, amit az Aranymosó adott ki, mégis tele volt hibával, pedig rendre megkapjuk, mire kell odafigyelnünk. Úgy tűnik, a fordítóik munkáit nem ellenőrzik olyan szigorúan, mint a kezdőket. További sok sikert Mindenkinek! Én ezentúl inkább máshol próbálkozom.

 45. Először is szeretnék gratulálni azoknak, akik kikerültek!:) Nekem sajnos nem sikerült, elég csalódott is vagyok, mert úgy gondoltam, a nyelvi szint miatt nem eshetek ki,ugyanis erre nagyon igényes vagyok. (Azt pedig csak zárójelben jegyzem meg, hogy magyar tanári tanulmányokat folytatok, így már régen eláshattam volna magam, ha nem lennék igényes a kiadott munkáimra.) Éppen ezért gondolom úgy,hogy itt bizony nem csupán a nyelvi szint alapján történt a szűrés. Ezzel természetesen semmi problémám nem lenne, csak akkor mondják meg,mit figyelnek valójában, és mi volt a gond. Tudom, hogy nem hibátlan a regényem, a beküldés óta is találtam javítani valót benne, de a nyelvi megformáltság legalább a „talán” kategória szintjét megüti – legalábbis eddig azt hittem. Minden rossz szándék nélkül mondhatom, hogy voltak olyan kikerült írások, amelyek olvasása után azt gondoltam, hogy ha ez tovább jutott, akkor az enyém is… Újfent tévedtem.
  Nem siránkozni szeretnék, vagy bűnbakot kreálni, csak úgy érzem, valami sántít az előszűrés háza táján, és ezen az sem segít, hogy nem kapunk válaszokat azokra a bizonyos miértekre. És ahogy elnézem, mások is írtak hasonló észrevételeket. Tudom, sok a pályázó, nem lehet mindenkinek értékelést írni… Elfogadom, csak ez így lezáratlan maradt a számomra.
  Azért köszönöm a lehetőséget, nem mondom, hogy újra fogok próbálkozni jövőre, de olvasni még visszatérek.

 46. Reflektálás a hisztire: Az van, hogy a könyvipar kőkemény. És nem is mindenkinek való, mint ahogy tanár sem lehet bárki, mert pedagógiai érzéke egyenlő a nullával. Valaki képtelen veszíteni, esetenként elgurul a gyógyszere, sértődékeny, éretlen, dühkezelési problémái vannak, vagy mint a fenti példából látjuk, egyenesen megőrül 😀 És kivetkezik magából. Ez szomorú, de megint másoknak előrevetíti azt, mennyire nehéz az elutasítás, mert van olyan, ki pszichikailag képtelen elviselni a kritikát. Még a legnagyobb tehetségeket is tönkre teheti a szociális nyomás. Az igazán nagyon tudnak uralkodni magukon, meg kell azt is tanulni, nem vicc, ez is egy tudomány. Intő példaként álljon itt, és talán maradjon is: hisz a szeretet nem jutalom, a szeretet legyen gyógyszer, a megértés és higgadt jóakarat pedig mindig mindenkinek jól jön. Tehát kedves srácok, akiknek most nem sikerült, a lélek érzi, ha valami fontos neki. Ha az írás az, előbb-utóbb siker fogja koronázni. Ha viszont csak indulatokat vált ki, akkor talán tényleg el kell engedni. Ölelek mindenkit, és kellemet ünnepeket kívánok. <<3

 47. Érdemes elolvasni a többi cikket is. Pl. az előszűrők beszámolói sok választ megadnak. Szerintem én a gyakori nézőpont váltásnál buktam. Azt hiszem ez a nyelvi szint egy igen tág, néhol már kissé erőltetett fogalom, ami több dolgot takar.
  De ettől függetlenül nem árultak zsákbamacskát, hisz az előző évben is írtak pár sort az előszűrők.
  Az elutasítás nem feltétlenül azt jelenti, hogy olyan kezdő szinten van a regény, hogy kár róla beszélni. Azt is jelentheti, hogy az alapvető struktúrája a szövegnek nem olvasóbarát, így teljesen át kéne gondolni az egész narráció pl adott esetben. Na ezt a feladatot már nem vállalja a kiadó.
  Én erre jutottam, és ez alapján is kezdek el majd újra dolgozni a szövegen, ezt javaslom másoknak is. Meg persze a sajáthoz hasonló felépítésű regények olvasását.

 48. Kedves Aranymosó!
  Nagyon hálás vagyok ezért a pályázatért, mert – ahogyan mások is megjegyezték már – egyedülálló lehetőség azoknak, akik nem csak írni szeretnének, hanem megjelenni is. Az első év óta követem, és mindig örülök, amikor ígéretes részletet találok.

  A kiesetteknek annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy igen, én is tudom, mennyire rossz, ha nem sikerül. Én is jártam ebben a cipőben, idén volt a harmadik alkalom, amikor neveztem, és az első két évben az én részletem sem ment át az előszűrésen. Lehet, hogy a nyelvi szint miatt, lehet, hogy a hibás koncepciók miatt. Elbizonytalanodtam, hisztiztem (magamban…), újragondoltam a dolgokat, és aztán újult erővel kezdtem írni. Persze, hogy az ember csalódik, de ezt nem kell nyilvánosan is hangoztatni, mert maximum némi sajnálatot vált ki, amire olyasvalakinek nincs szüksége, aki tényleg írni akar. A legjobb, ha az ember nem dagonyázik az önsajnálat mocsarában, hanem partra evickél, és megpróbál fejlődni.

  Csak egy olvasónak annyit üzennék, hogy ilyenekre nincs szükség nem hogy egy irodalmi portálon, de úgy alapvetően sehol, úgyhogy igyekezhetne emberré válni. Talán még nem késő.

  Minden kezdő és haladó írónak ihletben gazdag tavaszt kívánok, és kellemes, pihenős, nevetős húsvéti ünnepeket! 🙂

 49. Gratula minden továbbjutónak, a kiadó munkatársainak köszönet a fáradozásaikért.
  Ne etessétek a trollt, szerintem. Mindenki látja úgyis, hogy kommentről kommentre egyre nagyobb hülyét csinál magából, a személyeskedést pedig el kell ereszteni, mert szánalmas és nem méltó még a védekezésre sem. Nyilvános megalázást emlegetett, de pont azt csinálja, magával. Ennyi.
  Innentől nem őrlángon ég az izgalom, beindulnak az események. Minden versenytársnak sok szerencsét kívánok.

 50. Kedves Aranymosó!

  Nem kötözködésképpen, de ha szabad, kérnék egy kis módosítást 🙂 A Pályázók fül alatt elírásra került a történet címe. Helyesen: Minka és a kalitkába zárt eső

  Köszönöm – és a lehetőséget is!

  Sok sikert mindenkinek!

  Norah

 51. Üdv!
  Gratulálok mindenkinek, akik kijutott! Aki meg nem annak is, mert próbálkozni kell, anélkül nincs siker!(Ez akkora közhely volt, hogy már rosszul érzem magam:D)
  Valszeg a nézőponton rontottam el a dolgot, de sebaj ha megélem a decembert újra megyek.
  A”roppant érdekes, szarkasztikus hangvételű korrajz” mit takar? Mi volt a címe?

 52. Kedves Aranymosó!
  Hogyan lehetne jelezni, ha szeretnék támpontot kapni kiesettként a kiesés okáról?
  A választ előre is köszönöm
  🙂

 53. Bocsánat nem olvastam végig ezt a rengeteg bejegyzést, és nem tudtam, hogy kérésem tárgytalan. Bocsánat és további jó munkát 🙂
  🙂

 54. B.P és a többiek: igen, valami gond valóban volt sok írásnál, amik nem a nyelvi szint miatt estek ki. Persze, jó kis regények, mind beleillenek a kiadó profiljába, blablabla. A nyelvi szint egy jó kis kifogás, ugyanis a kikerültek között is volt megkérdőjelezhető. Az egész a pénzre megy ki. Ami nem eladható, azt már eleve elutasítják. Akkora macera azért nem lenne írni pár sort, az előszűrok csak meg tudják indokolni egy mondatban (sőt, két szóban), hogy mi a gond. Azért nem teszik, mert azt még se írhatják, hogy bocs, minden oké, de nem eladható, mert mi nem látjuk a potenciális olvasókat. Ezt tavaly a dramaturgiára fogták, az idei kulcsszó ezek szerint a nyelvi szint. Nevetséges az egész, mert semmi másról nem szól, mint az eladhatóságról. Soha nem neveznék rá, és akik most nem értik, miért nem jutottak be, annak mondanám, hogy pontosan emiatt. Ennel teljesen egyet értek abban, hogy nem vág a kiadó profiljába egy-két mű. Nem azért, mert nem regény, hanem szimplán nem egy olyan bárgyú kis történet, amire rögtön ráharapnak ^^

 55. Habár idén sem jutottam tovább, mégis nagyon örülök, hogy a művem (Kegyelem) legalább a határon volt! Nekem már ez is nagyon-nagy haladás és nagyon örülök neki! :DD Elismerem, hogy még nem tökéletes, de örülök, hogy megláttak benne valamit!
  Nagyon köszönöm ezt is! :DD
  Először, amikor megláttam az elutasító e-mail-t, már majdnem elkeseredtem, de amikor megláttam, hogy a határon volt… Wow, nagyon izgatott lettem! :DD
  Nekem ez komoly előrejutás és tényleg boldog vagyok! És igyekszem tovább fejleszteni magam, hogy jövőre, esetleg még egy lépést tegyek előre! 😀
  Jaj, köszönöm, az előszűrőknek még egyszer!!! :)))

 56. L, a dramaturgia a lektori szakasz alatt volt a vezető kiesési ok… Előszűrésen tavaly is a nyelvi szint miatt esett ki a legtöbb írás. Olvasd vissza az előző évi összegzéseket. Mellesleg 5-10 oldal alatt nem sok derülhet ki a dramaturgiáról.

 57. Mindenesetre én azért gratulálnék, nem csak a továbbjutóknak, hanem mindenkinek, aki ebbe a pályázatba energiát, munkát és időt fektetett. 🙂 :*

 58. Igazából nem is az a lényeg, hogy mit magyaráznak bele, hanem szimplán az, hogy mennyi regényt lett elutasítva azért, mert nem eladható. 🙂 Nyelvi szint, dramatúrgia… egyre megy, mert a felénél szó sincs ilyesmiről.
  Persze, gratula minden továbbjutónak, de szörnyűnek tartom, hogy az egyik legnépszerűbb magyar írói pályázaton csak azoknak van esélyük, akik eladhatót írnak. A jó és az eladható pedig sajnos nem mindig ugyanaz a kategória.

 59. Mégis mit jelent az, hogy a regény nem annyira eladható? Unalmas? Érdektelen téma? Nem öncélú egy kicsit olyan könnyűirodalmat írni, ami a kutyát nem érdekel? Mert ha egy erős szépirodalmi regényről lenne szó, érteném, de erősen kétlem, hogy így van.
  Ha maga az író úgy érzi, hogy hát ez egy ilyen dögunalmas regény, amit senki nem olvasna el, akkor miről beszélünk?
  Nem hiszem, hogy ezért esett ki bármi, az enyém pl szerintem elég eladható, mégis kiesett. Úgy gondolom, nehezetekre esik belátni, hogy bizony egy kiadható szintű szöveg megalkotása nem egyszerű. De ha arról írtatok regényt, hogyan szárad fel a betonról a víz, akkor amúgy mi volt a cél? Mit vártatok?

 60. Remélem, kellemesen telt a húsvét, és mindenki kipihente magát. 🙂
  A kérdésekre csoportosan válaszolnék:

  „kedves pocalinda , aki zárójelben takamarut írt, mondja csak kedves ön ennek a neves oldalnak a csapatához tartozik, hogy az email címemen szólít meg? Most mi lesz? Személyes nyomozásba kezdenek, hogy nyilvánosan megalázzanak?”
  Összesen ketten látják a begépelt e-mail címeket, a számteches és én. A takamaru név kb egy hónapja került ki, amikor kitettem egy cikket, és épp elírás miatt javítottam, mire azonnal megkapta az egy csillagot, noha annyi idő sem volt, hogy elolvassa bárki.
  Kommenteltem az oldalon, és te feleltél, kikérted magadnak. A válaszoláskor az adminfelületen voltam, és mivel a nickek és az e-mailcímek általában azonosak, figyelmetlenségből Takamarunak szólítottak. Pocalinda valószínűleg erre emlékezett.
  (Lábjegyzetbe: a bankoknál valóban személyi jogot sért, ha kikerül egy adat, de a sima weboldalaknál csak annyi a szabály, hogy nem lehet ezeket reklámcélra használni. Egy e-mailcím nem számít személyes adatnak.)

  „Miért baj az ha valakinek más a véleménye? Én csak azért nem pontoztam az írásokat, mert feleslegesnek éreztem, de bőven a 80 százaléka értékelhetetlen volt+
  Nem baj, sőt, én nagyon támogatom az őszinte véleményt. A 34 írásból mindössze három esetében tartom jónak az első fejezetet. De ettől még az előszűrők dolga az, hogy mindent átengedjenek, amiben egy kis potenciál van, nehogy tévedjünk.

  „Javasolnám a következő Aranymosáson (ha ezek után lesz még) a hozzászólások moderálásának lehetőségét, mert így csak a kiadót járatják le az ilyen és ehhez hasonló emberkék.”
  Nálam 100 hozzászólás felett kezdődik a vita. Szerintem ez simán csak egy ember
  problémázása volt. A kiadót nem járatja le, mivel nem szakmai kompetenciát kérdőjelezett meg. A moderálás viszont több kárt okozhat, mert véleménydiktatúrához vezethet.

  „akadt már a kezembe olyan regény is, amit az Aranymosó adott ki, mégis tele volt hibával, pedig rendre megkapjuk, mire kell odafigyelnünk. Úgy tűnik, a fordítóik munkáit nem ellenőrzik olyan szigorúan, mint a kezdőket.”
  A kiadó neve Könyvmolyképző. Aranymosó az én személyem (az oldal Aranymosás). A külföldi regényekkel nem én foglalkozom. Évi 180-200 írás jelenik meg, lehetséges, hogy a kollégák elszúrtak valamit, elnézést érte.

  „úgy gondoltam, a nyelvi szint miatt nem eshetek ki,ugyanis erre nagyon igényes vagyok. (Azt pedig csak zárójelben jegyzem meg, hogy magyar tanári tanulmányokat folytatok…”
  A magyar szak hatalmas műveltséget ad, de nem jelenti sajnos azt, hogy egy írás jó. Sokszor vannak magyarosok a próbálkozó írók, vagy a szerkesztési munkát kérők között, és visszatérő gond, hogy a kettő nem függ össze ennyire.

  Norah, javítottam a Minkát, köszönöm.

  „A”roppant érdekes, szarkasztikus hangvételű korrajz” mit takar? Mi volt a címe?”
  Már írtam az írónak. Ő visszatérő pályázónk, és imádom a hangját. Társadalomkritikákat ír, de a szereplők szimbólumok, így a szórakoztató irodalomban ezek a regények nem annyira életképesek. Most a nyitás is átment esszébe, azért nem került fel.

  „Az egész a pénzre megy ki. Ami nem eladható, azt már eleve elutasítják.”
  Az az írás eladható, ahol jó a nyelvi szint és jó a dramaturgia. Ha a mű az előszűrésen kiesett, akkor az írás elejével akkora gond van, hogy csak hatalmas szerkesztői munkával lehetne javítani, vagy azzal sem.
  Téma alapján egyedül a kiadóvezető ejthet ki bármit, mivel az nem irodalmi, hanem gazdasági döntés, és csak olyan teheti meg, aki rálát a könyvpiacra.

  „Akkora macera azért nem lenne írni pár sort, az előszűrők csak meg tudják indokolni egy mondatban (sőt, két szóban), hogy mi a gond.”
  Az Aranymosás így indult, az első pályázaton az első 50 embernek visszajeleztem két sorban, miért esett ki az írás. Olyan balhék voltak belőle, annyi e-mail, vita, hogy abbahagytam. A mostani pályázaton 170 ember esett ki. Ez akkora kommunikációs forgalom lenne, ami képtelenség.

 61. „Az egész a pénzre megy ki.”

  Egyébként a papír, a tinta, a szerkesztők munkája nem kerül pénzbe és nem kell megtérülnie… 😀

  „Ami nem eladható, azt már eleve elutasítják.”

  Nem értem, hogy a gyros-osnál miért nem lehet Herendi porcelánt enni. Csak azért mert nem ehető, rögtön elutasítják! Pedig mennyivel szebb, mint egy gyros.

  Wtf? 😀 Emberek! 😀

  De még ha így is van, akkor is, egy írónak egy szórakoztató kiadónál pályázva nem az lenne a dolga, hogy megtalálja az igényes, a szórakoztató és az eladható megfelelő keresztmetszetét? 🙂 Ez a művészetünk lényege.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük