Hírek: lektorik és mash-up irodalom

Tart a kéziratok értékelése, lássuk, hogyan állnak a művek:

 

Korábbi pozitív vélemények:

Tavi Kata: Sulijegyzetek (két lektor)

Bökös Borbála: Szmirkó (1. lektor)

Patik László: Egy tücsök (1. lektor)

Marcus Lord: T, mint Testvériség (1. lektor)

Meiszner Krisztina: Más valaki problémája (1. lektor)

Róbert Katalin: Szívből, színből, igazán (1. lektor)

 

Az e heti bírálatok eredménye:

Függőség – negatív lektori vélemény

A fehér kórház titka – negatív lektori vélemény

 

Bekérve:

Ezeréves őrszolgálat – Riadó – bírálat alatt

Visszatérő végzet

 

***

A JAK szeretettel vár mindenkit a mash-up irodalomról szóló beszélgetésre:

1. Végy egy klasszikus irodalmi szöveget.
2. Adj hozzá zombikat, vámpírt, robotot, meg ami tetszik.
3.Rázd össze!
4. Siker.

Lincoln a vámpírok ellen, Rómeó, az élőhalott, Kerouac és Cthulhu, Android Karenina – a kortárs amerikai szórakoztató irodalom egyik legburjánzóbb trendje a mash-upnak nevezett irányzat. A Büszkeség és balítélet meg a zombik 2009-es sikere után több tucat szerző kezdett irodalmi remixeket gyártani, melyek közül számos (Abraham Lincoln, a vámpírvadász, Eleven testek, Beastly) magyar nyelven is megjelent. Ezen trend esztétikájáról, létrejöttének és sikerének okairól beszélgetünk 2013. május 8-án este 19-kor a Roham bárban. (1088, Vas utca 18.)

A beszélgetés résztvevői:
Angyalosy Eszter (Libri kiadó, az Eleven testek magyar kiadásának szerkesztője)
Bartók Imre (kritikus, író, a Fém és A patkány éve c. regények szerzője)
Szabó István Zoltán (kritikus, a Próza Nostra online folyóirat főszerkesztője)
Varga Bea (Könyvmolyképző kiadó, író, szerkesztő)

A beszélgetést vezeti: Sepsi László

A belépés ingyenes!

Facebook event

 

24 hozzászólás Szólj hozzá
 1. Gratulálok Róbert Katalinnak! Én meg tovább küzdök a zabszem effekttel. Remélem, tényleg arról van szó, hogy a lektor szabadságra ment, és nem azért késik a jelentés a munkámról, mert belebetegedett az Ezeréves őrszolgálat olvasásába 🙂 Az csupán másodlagos vágyakozás, hogy föld körüli hajótúra helyett valami egyszerű két hetes nyaralásról legyen szó.
  Jó pihenést kívánok a lektornak! A megérdemelt kikapcsolódás után talán kellemes hangulatban vág neki az olvasásnak. 🙂 (és még kicsit lankadt figyelemmel 🙂 🙂 ).

 2. Sajnálom a negatív lektorikat, de legjobban szegény Attilát, de ez az egy hét már remélhetőleg gyorsabban eltelik majd. Hajrá!

  Az irodalmi játék/beszélgetés nagyon jól hangzik, remélem erről is lesz majd valahol beszámoló.

 3. Az E-Bookos lájgyűjtéssel kapcsolatban kérdeznék meg. Legutóbbi információm szerint ahány fejezet kerül ki, a lájkok számát annyival osztjátok el. Ennél nekem az jutott eszembe, hogy így egyértelműen hátrányba kerül az, akinek több részlete kerül ki, mint az, akinek csak egy. Mert értelemszerűen egy részletet könnyebben mutat meg az ember az ismerőseinek, mint kettőt vagy rosszabb esetben hármat, arról nem is beszélve, hogy ha gyengébb a második részlet, akkor nem kap lájkot, de attól még később beindulhat a sztori, és akkor már örömmel fejezi be az olvasó.

  Szóval, én erre akartam felhívni a figyelmet, mert úgy érzem, ez kicsit talán nem fair azokkal szemben, akiknek több részlete is kikerül az oldalra. Nem lehetne úgy módosítani a kiírást, hogy csak az a részlet számít, ahová a legtöbb lájk érkezett, avagy a második és idővel a harmadik részletről eltűnik a lájkolási lehetőség? Én úgy gondolom ez így igazságosabb lenne, és minden pályázóval szemben fairplay játékot biztosítana.

 4. Tovább gyarapodott a + lektorik száma, gratulálok! 🙂 A – értékeléseket sajnálom, Masonnek pedig drukkolok!

  Attila, gondoljuk inkább azt, hogy annyira lenyűgözted a lektort, hogy még mindig nem tért magához megírni a beszámolóját, vagy elment ő is megkeresni Doweent. 😀

  Ez a mash up izgalmasan hangzik, én is szívesen olvasnék majd egy zanzásított verziót az ott elhangzottakból.

 5. Attila, a könyvfeszt nekünk hatalmas munka, és ilyenkor 2-3 nap szabit kivesznek azok, akik a sűrűben voltak.

 6. Kriszti, a mash-up előadást egy szépirodalmi kör szervezi, én csak beszélgetőpartner leszek. Lehet, hogy az írós blogomra majd kiteszek egy szubjektív gondolatsort, de ide, az Aranymosás oldalra csak akkor kerül beszámoló, ha valamelyikőtök bevállal egy tudósítást. 🙂

 7. Kedves Bea! Nem gúnyolódni akartam, remélem nem is érezted annak. Pihenni mindenkinek joga van, én aztán soha sem vontam kétségbe ezt a jogot. Remélem, nem vetted gúnynak a mondataimat. Ha azt terveztem volna, nem lenne félreérthető 🙂
  Tehát ismétlem: Jó pihenést a lektornak, hátha kipihenten jobb kedvvel olvassa tovább a munkám! 🙂 Ennyi szmájli talán bizonyítja, hogy tényleg nem csúfolódom. Különben sem célszerű heccelni azt, aki éppen az én dolgozatomat bírálja.

 8. Kedves Aranymosó!
  Már az első kör végén rákérdeztem egyszer erre a lájkolós dologra, mert azonnal láttam, hogy Zsombornak egyszer és mindenkorra maradnak a lájkjai, és bárki csak ennél kevesebbet kaphat a továbbiakban, hiszen fogynak az olvasók, és a szurkolók. Bármiféle matematikai alapú korrekció hibához vezet. Mivel Zsombor az egyik kedvencem, igyekeztem nem felhívni erre a figyelmet. Tibor is felplankolta, így nincs értelme tovább rejtegetni szerény matematikai zsenimet, inkább hozzászólok a témához. Ha az eredeti álláspont mellett maradsz, és az első kör adatai alapján számolsz, akkor korrekt vagy. Ha azt mondod, hogy a lájkok alapján nem lehet eldönteni, kinek a könyvéből csináltok bónuszképpen E-könyvet, szerintem azt is mindenki el fogja fogadni, elvégre a Kiadó viszi a bőrét és a pénzét a vásárra. Mint ahogy őrültség azon vitázni, hogy egyik vagy másik könyv a mi véleményünk alapján jobb vagy gyengébb, hiszen míg a Könyvmolyképző a hírnevét és a pénzét kockáztatja a kiadott könyvek mellett, mi legfeljebb ingyenes kibicek vagyunk a partvonal mellett. Számomra a demokrácia szakmai és üzleti kockázati kérdésekben nem létezik, és remélem, hogy ezt más is megérti.

 9. Attila, sose veszek semmit kötekedésnek, így sokkal kényelmesebb az életem. 😛

  Ami a lájkokat illeti… minden koncepció igazságtalan valamilyen módon. Amikor Tibor mondta, szépen elővettem egy papírt, és felírtam a lehetséges variációkat, de egyik sem biztosít egyforma lehetőséget. Úgyhogy még tűnődök egy kört, aztán a jövő héten mondom, mire jutottam.
  (Amúgy az eredeti álláspont az volt, hogy lájkok összege osztva bejegyzések számával.)

  Ami a Zsomboros meséket illeti, nem azért sok a lájk, mert az volt az első mű, ami kikerült. Hanem mert a srác évek óta novellapályázatokat nyer, megjelent a Zenit sorozatban egy regénye, és pár hónapja megnyerte az első fantasy díjat novella kategóriában. Egyszerűen van annyi írótárs, szerkesztő, olvasó, aki ismeri, és nyom egy lájkot a műre, anélkül, hogy kampányolnia kéne érte. (Mondtam már, hogy írjatok novellapályázatokra? 🙂 Ha nem, akkor most mondom.)

 10. Úgy emlékszem, az volt a legeslegelső koncepció, hogy a legtöbb lájkot kapó írásból E-könyv lesz. Ezért hallgattam nagyot a matekról. Gondoltam, Zsombor az, hát nem bolygatom a számtant, elvégre aranyos mese. Az itteni hozzászólásban azt szerettem volna árnyalni, hogy a szakmai köreitekhez fűzhető – akár szubjektív – hozzáértő vélemény is sokkal biztonságosabb, mint valami pontrendszer. Igaz, akkor ott a kérdés, hol a bónusz nyereség. No, erre aztán tényleg nincs mit mondanom.
  Egy regényben muszáj kimagyaráznia magát az írónak minden gubancból, mert az olvasó félredobja az írást. Egy hozzászólást így is, úgy is félredobnak végül. Tovább nem magyarázkodom. 🙂 🙂 🙂

 11. Bea, értem. A blogodon elolvasom majd, abban meg csak reménykedem, hogy innen lesz valaki annyira vállalkozó kedvű, hogy elmegy és megörökíti!

 12. Attila, kicsit elvesztettem a fonalat, de a lényeg, lájkos dolgokban jövő szombatra lesz döntés, akkor majd meglátjuk, hogyan tovább.

  Kriszta: 🙂

 13. „Attila, kicsit elvesztettem a fonalat”

  Nem szeretnék Attila nevében beszélni, de azt hiszem arra gondolhatott, ha olyan mű „győz” az e-book versenyben, amit nem találtok egész jónak a kiadáshoz, akkor teljesen érthető az, ha inkább Ti döntitek el, hogy ki legyen az e-book győztes. De persze lehet, hogy tévedek.

  Mindenesetre örülök, hogy megfontoljátok a javaslatomat, és örülök, ha nem haragszotok rám azért, mert felvetettem a témát.

 14. Gratulálok a pozitív bírálatot elérteknek.

  A bejegyzést olvasva eszembe jutott egy tévévetélkedő. Angol vetélkedő, Angliából, angol riporterrel, angol játékosokkal. Az egyik faladat az alábbi volt:
  – Folytassa a következő részletet: „Oh, Rómeó, mért vagy te…..”
  Az angol férfijátékos nem tudta folytatni.
  Szerintem, ő Shakespeare nevével csak mash-up irodalomban találkozott.

 15. Igen Tibor, tényleg ezt akartam mondani. Meg azt, ha Zsombor a rengeteg lájkjával megkapja az E-könyv lehetőséget, akkor sem fakadok sírva, hiszen az egyik kedvencem.
  Kis matek támogatás. 278+0=278 Ez a legtöbb. Ha osztod eggyel, akkor is. A második helyezett Mason, 197 lájkkal. 31 kedvelője van most. 197+31=228. Még így is kevesebb Zsombor lájkjainál, ha pedig elosztod kettővel: 114 lesz, vagyis kevesebb az első részre kapott 197-nél. És ez így megy mindaddig, amíg nem kap többet a pillanatnyi átlagnál, vagyis jelen pillanatban 197-nél. Ez, a fogyatkozó olvasó csapattal számolva sosem várható. Persze ha Mason könyve kapja az E-book lehetőséget, vagy éppen a Gyilkos áldozat, én akkor is jól érzem majd magam, bár jobban érezném magam attól, ha nyomtatott könyvet készítene belőlük a Kiadó. 🙂

 16. Attila: Igazából azért is volt ez az egész felvetésem, mert jelenleg nem Mason a második, hanem A gyilkos áldozat. Az első fejezet 259 lájkkal bír, a második részlet pedig 45 lájkolóval. Ez összesen 302, ha pedig elosztom kettővel, az 156, ami máris százzal kevesebb, mint amit az első részlet produkált, és így már nem sok esélyt látok arra, hogy sikerüljön megközelíteni a 278-at, különösen akkor, ha kikerül egy harmadik részletem is, mert akkor még lejjebb lesz A gyilkos áldozat a matematikai eredményeknek köszönhetően.

  Sajnos irodalmi körökben a nevem abszolút ismeretlen, csak itt pályáztam tavaly. A 259 lájk is úgy jött össze, hogy sok embernek megmutattam, és voltak olyanok is, akik maguktól ajánlották fel a segítségüket. Viszont a második részlet kikerülésével úgy érzem máris vesztettem, különösen azért, mert én is tapasztaltam a lájkok megfogyatkozását a többiek második részleténél is.

  Bevallom azt is, hogy szerintem én vagyok az egyedüli, aki jobban örülne az e-bookos megjelenésnek, mint egy papír alapú könyvnek. Tisztában vagyok a képességeimmel, a határaimmal, és tudom nem tartok a „rendes könyv” szintjén, viszont az e-book, és a szerkesztővel való közös munka és a folyamatos gyakorlásom mellett úgy érzem az e-bookra büszke lehetnék.

  Hm, most, hogy kiterítettem a virtuális lapjaim egy kicsit szégyellem magam, de bízom benne, senki nem fog emiatt rosszakat gondolni rólam. Az őszinteség elvileg jó tulajdonság, de tudnom kellene hallgatni is… 🙂

 17. Bocsánat, Tibor! Valóban a te munkád a második, benéztem. Egy régebbi adat járt a fejemben. A dolog matematikai részében egyetértünk. Ezt nem lehet számtani elvek mentén megvalósítani, hiszen Zsombor adatai felülmúlhatatlanok, mivel az ő osztója mindig 1. Természetesen elméletben oszthatnánk az ő pontjait is 2-vel, 3-mal, de az sem lenne igazságos. Az akkor működne, ha annak a regénynek is került volna ki második, harmadik része.
  Azért azt mondom: Te és Mason jelenjetek meg nyomtatásban, aztán az E-könyv legyen Zsomboré. Itt Szmirkót, a másik kedvencemet sem emlegetem E-book vonatkozásban, mert őt is szeretném papíron látni. Ez nekem tetszene. Neked?

 18. Ó, pedig az Ezeréves őrszolgálat miatt izgultam végig a héten, olyan kíváncsi voltam! Na mindegy, egy hetet ki lehet még bírni. 🙂
  Mason, neked is nagyon-nagyon szurkolok!
  Furcsa egyébként, most először van olyan, hogy minden bekért mű kedves nekem. Az biztos, hogy nagyon várom már a következő szombatot. 🙂

  Az e-book megjelenéssel kapcsolatban nekem már az elején eszembe jutott az, amit Tibor írt: szerintem is sokkal korrektebb lenne csak az első kör lájkjait számolgatni. Már csak azért is, mert azt figyeltem meg, hogy míg nem derült ki az előszűrés eredménye, addig sokkal többen írtak egy-egy részlethez, ennélfogva lehet, hogy lájk is több ment, míg az elutasítások miatt sokan szerintem már(érdektelenségből? dacból?) nem követik az aranymosást – tehát nincs se olvasás, se kritika, se lájk.
  Mindegy végül is, ez csak az én véleményem, de Attilának is igaza van, egyszerűen elkerülhetetlen tendencia, hogy a részletek mennyiségének növekedésével kisebb legyen a lájk arány, hiszen egyre többel kell osztani, de annyival meg nem fog nőni a kedvelések száma.
  (egyszerre tuti nem írtam még le ennyiszer a „lájk” szót… : D )

 19. Köszönöm a kedves szavakat Katának, Krisztinának és Attilának!
  A lájkszámítási metódushoz a „verseny” jelenlegi 3. helyezettjeként csak annyit fűznék hozzá, hogy teljes mértékben igazságos, minden szempontot figyelemebe vevő számítás szerintem nem létezik. A lájkolások száma sok összetevőtől függ, a második körös megjelenéseket már lényegesen kisebb érdeklődés övezte, amelynek okait mindannyian jól tudjuk, ezért aztán valóban csak egyetlen igazság létezik, ez pedig a Kiadóé. Ha a vezetőség a legkevesebb lájkot begyűjtő pályaművet ítélné e-kiadásra alkalmasnak, akkor azt is megértéssel kellene fogadnunk. Ezért aztán én teljes lelki nyugalommal rábízom a döntést az illetékesekre. Egyébként is könnyen beszélek, mert ezen a pályázaton nem elsősorban az e-könyvben való megjelenés lehetősége motivál. 🙂

 20. Még eszembe jutott valami a mash-up irodalommal kapcsolatban. Tényleg ekkora siker lenne?
  Mert őszintén megmondom, könyvben csak a „Büszkeség és balítélet, meg a zombik”-ról hallottam, de azt rengetegen szidják, nekem nem tűnt sikernek. Sőt, ami azt illeti, még sosem olvastam róla pozitív kritikát. : D
  De így vagyok az „Abraham Lincoln, a vámpírvadász” filmmel is, olyan netes kritikusok, akiknek adok a véleményére, semmi jót nem mondanak róla. Még nem láttam, de nem is tudom, mit gondoljak… ezek után már egy „Mátyás király, a démonvadász” filmen sem lepődnék meg. : D

 21. A mai napra tervezett Rómeó és Zombika című Mash-Up kerekasztal sajnos elmarad, mivel a helyszínt bezárták. Majd később máshol és máskor lesz a beszélgetés.

 22. A Mátyás király, a démonvadász után következhetne pl. A vérszívó ember fiai. 🙂 Vagy A Pál utcai fiúk és a véresingesek – kéne egy történet, amiben nem gittet rágnak, hanem fokhagymát. 🙂

 23. Gergely :DDDDDDD De kár, hogy idefent nem lehet lájkolni! Made my day, köszi! 😀 (Amott is reagálok ám majd. :))

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük