Hírek – a pályázat menete

Indul a II. Aranymosás regénypályázat nyilvános része.

Az előszűrők január elseje óta dolgoznak, és eddig százhúsz írást néztek át, ennek nagyjából a harmadát engedték tovább. Pénteken felkerül az első mű, és utána apránként a többi. Érdemes feliratkozni a Facebook oldalunkra, mert oda kikerülnek a napi frissítések. (Figyelem, változás tavaly óta: az Aranymosó profil helyett az Aranymosás Irodalmi Magazin profil az élő.)

Idén nem lesz a műveknek adatlapjuk, hanem egy gyűjtőoldalról lehet elérni az írásokat (ez a jövő héten készül el).

Kérem a pályázókat, amennyiben van saját (!) írós (!) bloguk, vagy kifejezetten írós Fb oldaluk, nyugodtan linkeljék be a mű alá a hozzászólások közé, hiszen a nyilvánosság arra is van, hogy népszerűsítsük a szerzőket. (A mű részlete alatt csak a szerző saját linkjei lehetnek, mindenki másét moderálom, és minden oldal reklámját is.)

Az előszűrés március elsején véget ér,  márc. 4-én minden szerző értesítést kap.

A művek kikerülése egész márciusban tart majd.

Március elsejétől a lektorok olvasni kezdenek és bekérik azokat az írásokat, melyek felkeltették a figyelmet. Nem fognak minden írást bekérni. Míg az előszűrők nyelv alapján döntöttek, addig ők tartalom, cselekményvezetés, karakterábrázolás alapján ítélnek.

Ha lezárult az első kör, azaz minden mese vagy regény első részlete felkerült, megkezdődik a következő kör. Illetve utána a harmadik kör. Negyedik valószínűleg nem lesz, de ez attól függ, milyen gyorsan dolgoznak a lektorok, és van-e még kérdéses írás.

Nem jelent minőségi különbséget, ha egy mű az első vagy a harmadik körből kerül a lektor elé. A lektorok nem a művek felkerülési sorrendjében olvasnak, vagyis később is bekérnek egy-egy korábban felkerült művet.

Márciustól hetente jelzem, melyik írást olvassák, és hogy pozitív vagy negatív értékelést kapott.

Ha egy mű pozitív értékelést kap, akkor kerülhet a második lektorhoz, és ha az is elfogadja, utána jut el Katona Ildikóhoz, aki döntést hoz. (Tavaly hat írásnak ajánlott fel papírkiadást és egynek e-book lehetőséget. ) Idén árnyaltabb a rendszer:

1. Aranymosás – Winner
A művet a sorozatainkban a szokott feltételekkel megjelentetjük (papírkiadás, profi szerkesztés, könyvbemutató, választható a honor vagy royalty) országos terjesztésben.
2. Aranymosás – Shortlisted
A művet a sorozatainkban a szokott feltételekkel megjelentetjük (ld. fentebb) és kiadónknál megvásárolható a Könyvmolyképző márkaboltban illetve a könyvvásárokon, ahol dedikálást is szervezünk.
3. Aranymosás Public Stars
A pályázat végén a legtöbb lájkot kapott mű, illetve azok, melyeket a szerkesztők ajánlanak, felkerülhetnek a Könyvmolyképző márkabolt e-book szekciójába. A szerzőknek royalty-t fizetünk, és amennyiben az olvasói érdeklődés indokolja, később papírkiadásban megjelenhet a mű.

A csillagokkal és lájkokkal a lektorok figyelmét is fel lehet hívni egy-egy műre.

A lektorokat nem fogják befolyásolni a hozzászólások. Nyugodtan segítsétek egymás fejlődését az építő kritikával. Ezzel ti magatok is fejlődtök, hiszen nem olyan könnyű megfogalmazni a benyomásokat. Az sem baj, ha a vélemény nem “profi”, olvasásban mindannyian azok vagytok.

A pályázat alatt is lesz írástechnikai játék és Irodalmi Kávéház.

 

-vb-

 

9 hozzászólás Szólj hozzá
  1. Csak rákérdeznék egy dologra. “választható a honor vagy royalty”. Ez a kettő két külön dolog (vagy-vagy)? Mi a különbség? 🙂
    Én is várom már a pénteket, nagyon! 😀

  2. A honor azt jelenti, hogy x összeget kínál a kiadó és ezért valahány évre megveszi a mű forgalmazási jogát. Ez egyszeri, egy összegben fizetett pénz. A royalty évente fizetett pénz a fogyás után. Lehet az egyiket vagy a másikat választani. (Ha sikeres a könyv, a royalty jobban megéri.)

  3. Ez számomra sem volt teljesen világos… Ezek szerint többfajta szóhasználat is van az író tiszteletdíjára. Én úgy tudtam, a “flat fee” az előre kifizetett összeg, és a “royalty” a pénz a fogyás után, ahogy Aranymosó írja. Valamint van még az “advance”, amit előre fizetnek, de jár egy kisebb összeg az eladott példányok után is, vagyis ez egy hibrid megoldás. Úgy tudtam, a “honor” a honorárium szó rövidítése, ami mindhárom formában kifizetésre kerülhet.

  4. Gergely, a külföldi könyvpiac kapcsán igazad van. Idehaza azonban főleg ezt a kettőt alkalmazzák, és ilyen értelemben, ahogy leírtam.

  5. Így már értem, köszönöm! Elsőre bennem is az okozta a zavart, hogy ugye a royalty is honorárium. Én pl. nem választhattam, royalty-t kapok a könyvemért, de bízom benne, hogy fogyni fog, így megéri majd. Persze egyáltalán nem a pénzért írtam: szerintem ez egy hobbi, és ha emellett még hoz is valamit a konyhára, akkor csak annál több motivációval írok. 🙂

  6. Szeretnék – úgy is, mint friss hús 🙂 – sok szerencsét kívánni a pályázat minden résztevőjének. Izgalmas napoknak nézünk elébe. 🙂

    /Próbálok arra gondolni, mint a főiskolai, tíztantárgyas összevont szigorlatok előtt: csukott szem; bal kéz; tétel; start! 🙂 És az esélytelenek teljes nyugalma persze. 🙂 /

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük