Fekete Rita: A Volnai fiúk – 2. részlet

Előző részlet

2

Utólag sokat gondolkodtam azon, ami történt, és mindig arra jutottam, hogy a dolgok egész másképpen alakultak volna, ha anya nem akkora sznob. Az egész a nappali függönyeivel kezdődött sok évvel korábban. Anya már egy ideje rosszallóan nézett rájuk, és minden adandó alkalommal megjegyezte, hogy milyen ósdi és divatjamúlt darabok már. Apa meg én akárhogy néztük, nem találtunk semmi kivetnivalót bennük, de anya ragaszkodott hozzá, hogy csak azért, mert nekünk amúgy is minden mindegy.
A függönyöknek tehát menniük kellett. Anya szerzett ízlésének megfelelő anyagokat, és, mivel eredeti szakmája varrónő, lelkesen belevetette magát a munkába. Nem kell segítség, hangoztatta fennen, majd én megoldom egyedül, amit igazából úgy értett, hogy bele ne merjetek köpni a levesembe. Így aztán egy nap nekiállt lecserélni a függönyöket, és azzal a lendülettel rögtön le is esett a létráról.
Nem lett komoly baja, de az egyik bokája megzúzódott. Gondoltuk, hogy most majd egy ideig nyugton marad, de nem: mankóval föl-alá bicegett, átment a szomszédba pletykálni, és önkényesen eljárt a boltba, mint ha a világ megszűnne forogni nélküle. Mutogatta magát mindenkinek, mi meg apával kaptuk a szemrehányó tekinteteket, hogy mennyire nem segítünk neki.
A viszontagságok azonban itt még nem értek véget. Egy kora szeptemberi délután, amikor hazamentem az iskolából, egészen elhűltem: egy idegen lányt találtam a konyhában, amint a hűtőben kotorászott. Besurranó tolvajnak vélhettem volna, ha történetesen nem befelé pakol a hűtőbe, és ahogy jobban megnéztem, megláttam a teli bevásárlókosarat a lábánál. Nem akartam megijeszteni, így megvártam, amíg észrevesz, csak akkor kérdeztem.
–    Hát te meg mit csinálsz itt?
Elmosolyodott. Nem tetszett a mosolya. Mint ha azt kérdezte volna: hát te mit csinálsz itt, kisapám?
Elmondta, hogy ő anya új szárnysegédje. Az ő anyja meg az én anyám régen kollégák voltak a varrodában, és nemrégiben összefutottak, amikor is az ő anyja, látva az enyém állapotát, beajánlotta hozzá a lányát, hogy egy kis zsebpénzért cserébe segít neki. Meglepő módon, úgy tűnt, anya kilépett a világ mozgatójának szerepéből, és elfogadta az ajánlatot, bár nekem kétségtelenül elfelejtett szólni róla, nehogy meglepődjek, és utólag is csak annyit fűzött hozzá, hogy én úgyis lusta vagyok, engem hiába próbált volna meg munkára fogni.
–    És, gondolom, te vagy Miklós – mosolygott újfent, és ez a mosolya még kevésbé tetszett, mint az előző. – Anyukád már sokat mesélt rólad.
A lányt Pék Alexandrának hívták, három kistestvére volt, meg egy neurotikus anyja, aki a tizenkét órázás mellett pluszmunkákkal próbálta eltartani egyedül a négy gyermekét. Szandi ott segített, ahol tudott, és ez láthatólag imponált anyának. Hamar megkedvelte a lányt, akinek mindenről megvolt a véleménye, és amit nagy hangon elő is adott. Anya rákontrázott, aztán együtt kacarásztak rajta. Édes istenem, zsák meg a foltja, gondoltam. Én nagyon nem bírtam. Amit velem művelt, az kimerítette a fizikai erőszak fogalmát. Nem tudott úgy elmenni mellettem, hogy csípőből oldalba ne lökjön, vagy ne pöckölje meg a fejemet hátulról. Egyszer guggolva válogattam szét az újságokat a földön, amikor fenékbe rúgott. Anya csak nevetett, amikor bosszankodva előadtam neki. Csak játszik, mondta. Hát, elég keményen játszott. Arról nem is beszélve, hogy elkezdett „kis hülyé”-nek szólítani, mint ha legalábbis az öcsikéje lennék, és ezzel mindig sikerült felbosszantania.
Még csak nem is volt egy szépség. Fakó arcán csak villogó, fekete szeme volt említésre méltó, a haja pedig mindig egy kissé csapzottan lógott, folyton kibontva hordta, mint ha nem tudott volna mihez kezdeni vele. Simán elmentem volna mellette az utcán, bár egyszer, amikor egy széken állva egy szekrény tetejére pakolt föl dolgokat, amiket én adogattam neki, abból a szögből véletlenül megláttam, hogy igazából nagyon jó alakja van. A pólója fel-felhúzódott a hasáról, ahogy nyújtózkodott, én pedig utáltam az érzést, amit keltett bennem, ha mégoly kellemes is volt, mert utáltam magát a csajt is, és szentül megfogadtam, hogy csak megvetően vagyok hajlandó hozzá viszonyulni.
Szandi úgy vélte, hogy az életet ki kell használni. Amennyire csak tudott, a mának élt, és azon kívül, hogy segített az anyukájának a testvéreit ellátni, semmivel sem törődött. Az iskolát időpocséklásnak tekintette, ha csak tehette, délutánonként tanulás helyett a haverjaival lógott, és olyankor fene tudja, miket csináltak, de mindig vihogott, amikor erre célzott. Azt is tudtam, hogy titokban cigizik, párszor kiszagoltam, amikor hozzánk jött.
Én se voltam épp eminens, de ez a hozzáállás akkoriban még erősen megbotránkoztatott. Én úgy gondoltam, hogy egy nap jó nevű ügyvéd leszek, vagy irodalmár, láttam magamat, ahogy feltűrt ingujjal, fel-alá sétálva az előadóteremben elbűvölöm a hallgatóságot. Ilyesmi álmaim voltak, nem az, hogy húsz éves koromra kiégjek, és elmenjen a kedvem az egész élettől.
Viszonylag hamar meg is szabadulhattam volna Szanditól, mert anya pár hét alatt felgyógyult, csakhogy közbejött valami – mit ne mondjak, események egész garmadája. Annak örömére, hogy újra tud rendesen járni, anya rögtön el is fogadott egy szalonnasütésre szóló meghívást a barátaiktól, Baloghéktól. Aznap jött volna Szandi utoljára. Anya egész délután várta, mert akkor akarta odaadni neki az utolsó fizetését, ám Szandi nem került elő, így anya kénytelen volt indulás előtt nekem meghagyni, hogy ha esetleg mégis felbukkanna, adjam neki oda. Nem fűztem komoly reményeket hozzá, hogy még aznap előkerül, de azért bólogattam.
Baloghéknál töltöttem gyerekkorom néhány legunalmasabb estéjét. Mivel se gyerekük, se kutyájuk nem volt, a könyvespolcukon pedig nem turkálhattam, az egyetlen dolog, amit tehettem, hogy ültem a kanapéjukon linzert majszolva, és hallgattam a felnőttek beszélgetését számomra ismeretlen emberekről, amíg ki nem dőltem, és át nem vittek a kisszobába aludni. Amióta kinőttem abból a korból, amikor még nem lehetett egyedül hagyni otthon, nem láttam rá okot, hogy velük menjek. Ilyenkor inkább olvastam, vagy csináltam egy vagon pattogatott kukoricát, és videót néztem.
Aznap este úgy döntöttem, hogy itt az alkalom, hogy meghallgassam a Jozsó barátomtól kölcsönkapott dzsesszkazettákat. Végtére is, enyém az egész ház, és a saját kis magnóm helyett használhatom a nappali hi-fijét. Beraktam a zenét, behúztam az új függönyt – amit végül mégis csak apa tett fel -, felkapcsoltam a rejtett díszvilágítást, és elnyúltam a kanapén.
Még az első oldal sem járt le, amikor csöngettek. Ránéztem az órára – fél kilencet mutatott. Ez nem lehet igaz, gondoltam, és az ablakhoz ugrottam. Egész nap ide se tolja a képét, muszáj pont most zavarnia…
Már messziről vigyorgott rám, amikor kimentem a kapuhoz.
–    Szia, bocs, hogy nem jelentkeztem, a kisöcsémmel kellett egész délután az orvosnál ülnöm, aztán meg balhé volt, szóval, remélem, még nincs nagyon késő – hadarta egy szuszra. Majd hozzátette: – A pénzemért jöttem.
Szívem szerint kiadtam volna neki a kerítésen, hogy menjen innen minél hamarabb, de már csak muszáj voltam beengedni. Jött is, külön kérés nélkül. Anya a konyhaszekrényen hagyta az összeget, de mire visszaértem vele az előszobába, Szandi már bent is járt a nappaliban.
–    Váó. Ez rohadt menő…
Alighanem a hangulatvilágításra gondolt. Megkocogtattam a vállát, és amikor felém fordult, a kezébe nyomtam a pénzt.
–    Kösz – mondta, és eltette, de láthatólag eszében sem volt gyorsan távozni. – Na, és, a szüleid?
–    Nemrég mentek el a barátaikhoz.
–    Á. Szóval, tiéd az egész lakás. – Elégedetten körbenézett. – Nem is tudtam, hogy ilyen komoly zenéket hallgatsz. Mi ez? – kérdezte, de addigra már a hi-finél termett, és az üres kazettatokot tanulmányozta.
–    Egy barátom nagyon szereti a dzsesszt, és azt mondta, nekem is jót tenne, ha nem csak azokat a vackokat hallgatnám.
A tok olvasgatásába merülve leült a szőnyegre. Aztán egyszer csak felpillantott rám.
–    Bocs, ne haragudj, nem zavarok?
–    Nem – válaszoltam, és állva maradtam, hogy lássa, nem mondok igazat.
–    Ez a hapsi a borítón ismerősnek tűnik – mondta, és elkezdett csacsogni a nagybátyjáról, aki még mindig bakelitlemezeket hallgat, meg az apukájáról, akinek szintén volt egy lejátszója, de miután ő meghalt, azt is el kellett adniuk.
Ülj már le, mondta, én meg döbbenten engedelmeskedtem. Nekem egy kicsit kellemetlen volt ez a helyzet, de ő nem zavartatta magát. Elmondta, hogy az apukája rákban halt meg két évvel azelőtt, és ezért vannak most gondban, mert a kezelése sok pénzt emésztett föl, és eladósodtak, az anyukája pedig egy fizetésből nehezen tudja törleszteni a kölcsönöket. Kérdezte, hogy én mi szeretnék lenni, és mondta, hogy ő híres színésznő lesz, az apukája is mindig biztatta, hogy az embernek azt kell tennie, amit a szíve diktál.
–    Mi a jó a színészetben? – kérdeztem.
–    Mi a jó abban, hogy dumálsz az irodalomról? – vágott vissza megjátszott éllel.
–    Az irodalmárok legalább nem dilisek.
–    Dilis, aki mondja! – kiáltott föl, és a karomra vágott.
Bizisten, nem verek lányokat. Akkor is csak meg akartam csiklandozni, de azt jó alaposan. Elegem volt a verekedéseiből. Elégtételt akartam. Nekiugrottam, és letepertem a földre – sikoltozott és hadakozott, de nem törődtem vele, teljes testsúlyommal fogtam, és a kezemmel megkerestem a hasát. Megvonaglott, sikolyaiba kacagás vegyült.
Aztán váratlan dolgot tett. Egyik kezével elkapta a pólómat, magához rántott, és megcsókolt. A döbbenettől elernyedve lazítottam a szorításán. Mikor ő is elengedett engem, csak néztünk egymásra, lihegve, mozdulatlanul egymáson.
Egy kis ideig fürkészte az arcomat, majd megszólalt.
–    Gyerünk.
A mai napig meglepődöm rajta, de rögtön tudtam, mire céloz. Jesszusom!, futott át rajtam a gondolat, és teljesen ledermedtem. Elmosolyodott.
–    Na, mi van, kis hülye, beijedtél?
Még mindig ugyanúgy fel tudott húzni a modorával. Meg akartam mutatni neki, hogy nem ijedtem be. Nem volt nehéz dolgom: az alattam fekvő Szandi volt közel s távol a legerotikusabb dolog, amit egész addigi életem során láttam.
Akkoriban még hírből sem ismertük az internetet. Mindent, amit a szexről tudtam, titokban átlapozott magazinokból, elkapott pár kockányi korhatáros filmekből, és egy olyan osztálytársamtól tanultam, aki azzal dicsekedett, hogy ő már csinálta – hogy abból, amit elmondott, mi volt igaz és mi nem, azt nem tudom, de az biztos, hogy mi, többi fiúk szájtátva hallgattuk.
Lehet, hogy nem tudtam sokat, de ami történt, arra egyáltalán nem számítottam. Szandi utána szinte rögtön a bugyijáért nyúlt, és öltözni kezdett. Nem gondoltam volna, hogy ez így megy – azt hittem, a lányok ennél érzelmesebbek. Ő viszont felpattant, és magyarázkodni kezdett, hogy az anyja megnyúzza, ha nem ér haza időben. Majd elmondta, miközben a nadrágját húzta – szinte kibukott belőle, mint ha eredetileg nem is akarta volna mondani -, hogy már régóta tetszem neki, és hogy annyira hülye voltam, hogy nem vettem észre, és nem csináltam semmit. Versenyt öltöztem vele, amikor láttam, hogy kifelé indul, és utána mentem, de akárhogy kértem, nem mondott többet arról, hogy most akkor mi van. Csak jó éjszakát kívánt, és elment.
Aznap este összegömbölyödve folyattam magamra a meleg vizet a zuhanyból, és arra gondoltam, hogy most nagyon menőnek kéne éreznem magam, de nem megy. A csalódottság utólag elhomályosított minden kellemes emléket. Ennyire hirtelen, ennyire gyorsan… ennyire mellékesen? És épp ezzel a csajjal? Mi ütött belém? Ott, a nappali szőnyegén, a félhomályban iszonyúan vonzódtam hozzá, de aztán nagyon hamar visszaváltozott a szememben azzá az idegesítő csitrivé, akinek ismertem. Úgy éreztem, ellopott tőlem valamit.
Nem voltam belé szerelmes, egyáltalán nem, és azt sem akartam, hogy ő az legyen belém. A vallomása megdöbbentett, bár nem tűnt különösebben érzelmesnek, talán az ő vonzódása is éppen annyira felszínes volt, mint az enyém, de én akkor már végképp nem tudtam, mit higgyek. Lassan kezdtem felfogni, hogy az undok viselkedést is csak figyelemfelkeltésnek szánta. Ennek ellenére nem akartam járni vele, de nem tudtam, hogy most mi lesz, vajon meg kell mondanom a szemébe, vagy már soha többé nem is találkozom vele? Mit vár tőlem? Ezernyi kétség gyötört.
És vajon nem azért hagyott itt ennyire sietve, nyilallt belém, mert szánalmasan béna voltam? Erre a gondolatra elöntött a szégyen, és nem lett volna annyi víz a világon, amennyi lemoshatta volna rólam.
Ezek után Szandi eltűnt. Vártam, hogy majd jelentkezik – minden nap szorongva mentem haza, hátha ott találom, de sosem így történt. Egyszer összeszedtem a bátorságomat, és megkérdeztem anyát, hogy nem hallott-e felőle. Ki kellett térnem a kérdései elől, hogy miért érdekel, de legalább megtudtam, hogy ő sem tud róla semmit.
Benne jártunk már a szeptemberben, az idő hűvösebbre fordult, amikor egy délután az iskolából kilépve valaki elkapta a karomat.
–    Gyere velem.
Szandi fogta a dzsekimet, és magával húzott, de nem volt hajlandó elárulni, hogy hová. Furcsa érzések kavarogtak bennem, hogy viszontláttam, pláne, hogy ilyen körülmények között. Nem tűnt jókedvűnek. Odafelé menet nem csak egy szál cigit szívott el, éreztem rajta.
Bevonszolt egy közeli csöndes mellékutcába, és hozzám vágta a kérdést:
–    Te komolyan tizennégy éves vagy?
Nem értettem, hogy mit akar ezzel, és nem tudtam, miért, de egyszeriben elkezdtem szégyellni magam miatta.
–    Igen.
–    És miért nem szóltál?
Úgy tett, mint ha jogosan lenne felháborodva, amiért elmulasztottam.
–    Nem tudtam, hogy érdekel.
–    A pofám leszakad! Ez egy kibaszott általános iskola! Egy áltsulissal dugtam!
Egy kissé sértett, ahogy beszélt velem, de megembereltem magam, és nem szóltam rá, hogy fejezze be a csúnya beszédet.
–    Nyolcadikos vagyok – mondtam hűvösen. – Lehetnék gimis, de csúsztam egy évet.
–    Amikor anyukád elmondta, hogy hova jársz, azt hittem, elsüllyedek. Azt gondoltam, te is tizenhat körül vagy, mint én, most meg azt se tudom, hogy bűncselekményt követtem-e el. Én nem megyek dutyiba, hallod? Ki vele, kinek mondtad el?
–    Senkinek. – Ez így is volt. A legjobb barátaim se tudtak róla. Jozsó úgyis csak húzgálta volna a vállát, és megjegyzéseket tett volna, Ervinnek meg… nos, neki csak úgy simán nem mertem elmondani. Úgy gondoltam, amíg ez a titok idebent marad, addig nem tud nekem ártani.
–    Esküszöl az életedre?
–    Esküszöm!
–    Ajánlom is. Erről soha, senkinek nem beszélünk, világos?
Éreztem, ahogy zsugorodom előtte. Nem értettem, miért lettem most egyszeriben szégyenteljes a számára.
–    A múltkor még azt mondtad, hogy tetszem neked.
–    Felejtsd el. Kicsi vagy még ehhez. És ha bárkinek elárulod, hogy mi történt, kinyírlak, megértetted?
Nem kellett volna fenyegetőznie. Magamtól se beszéltem volna, és így végképp rosszul esett a hozzáállása. Otthagyott, mint a múltkor, és ahogy néztem, amint távolodik, csak arra tudtam gondolni, hogy túlreagálja ezt az egészet. Egy kicsit fiatalabb voltam nála, na, és? Hajlandó lettem volna megígérni neki, hogy a dolog köztünk marad, ehhez képest ő feldúltan nekem esett, és még jobban felkavart engem is. De legalább nem akart tőlem semmit. Most már tudtam, hogy szégyell. Jól van, gondoltam. Majd csak túlteszem magam rajta.
Ma már tudom, hogy ő már akkor sejtette, hogy valami nagyon nincs rendben.

VN:F [1.9.21_1169]
Rating: 8.4/10 (20 votes cast)
23 hozzászólás Szólj hozzá
 1. Kedves Rita! 🙂

  Már nagyon vártam a második részletet, mert az első jól megfogott magának. Most is nagyon tetszett a stílus, a gördülékenység, az írás maga és az ígéret ami benne van. Szívesen olvasnám tovább, szóval hajrá neked és a Volnai fiúknak! 🙂

 2. Szia Rita!

  Még most is tetszik, jól fel van építve és végig fent tartja az érdeklődést, olvastatja magát. Érdekes, hogy az ezelőtti részletnék kiemelték, hogy a főhős kicsit nőiesebb, ott azonban egyáltalán nem tűnt fel, itt is csak akkor kattant be, amikor… – SPOILER: a főhős és Szandi lefekszenek egymással. A fiúkat nem traumatizálja ennyire az első szex, még akkor sem, ha nem éppen szimpatizál a lánnyal, de valamilyen szinten vonzódik hozzá. Mondjuk, ha egy ukrán kamionsofőr a szerencsés, akkor már érhető a forró a víz és a kád 🙂 SPOILER VÉGE. Kíváncsian várom a folytatást, remélem könyv lesz belőle.

 3. Hát igen, valahogy így kell történetet mesélni! Fekete Rita írása tökéletesen sallangmentes, és a három legjobb írás közül (Gulyás Péter és Istók Anna írása a másik kettő) ez az egyetlen, ami sodorja magával az olvasót, mert sem a megszerkesztettséget, sem pedig a „szépelgést” nem érezni rajta.
  Ezért is fura olyan dolgokat olvasni egy ilyen kiváló szövegben, mint:

  „Vártam, hogy majd jelentkezik – minden nap szorongva mentem haza, hátha ott találom, de sosem így történt.” Sosem így történt? Ne már, kedves Szerző!

  „Erre a gondolatra elöntött a szégyen, és nem lett volna annyi víz a világon, amennyi lemoshatta volna rólam.” Ez a „költői kép” meg valami B-kategóriás romantikus sztoriból szökött át ide.

  „Anya már egy ideje rosszallóan nézett rájuk, és minden adandó alkalommal megjegyezte, hogy milyen ósdi és divatjamúlt darabok már.” A mondat vége egész egyszerűen pongyola megfogalmazás.

  Aztán megesik, hogy helytelen központozás (vagy a megfelelő kötőszó hiánya) miatt sikerül ferdére a mondat:

  „Az iskolát időpocséklásnak tekintette, ha csak tehette, délutánonként tanulás helyett a haverjaival lógott…”

  „– Hát te meg mit csinálsz itt?
  Elmosolyodott. Nem tetszett a mosolya. Mint ha azt kérdezte volna: hát te mit csinálsz itt, kisapám?”

  Végezetül egy, Gulyás Péter írásmódját idéző megoldás:

  „és szentül megfogadtam, hogy csak megvetően vagyok hajlandó hozzá viszonyulni.”

  Az összkép viszont nagyon meggyőző, mert maga a történetmesélés tökéletes: érzékelhető, átélhető, ráadásul az információadagolás is rendben van. A írás-fogalmazás nagy hármasa (párbeszéd, leírás, akció) remekül egyben van, sehol nem találni hibát.

  Kedves Rita, készülj fel: ha van igazság, ebből papírmegjelenés lesz.

 4. Köszönöm szépen, hogy leírtátok a véleményeteket! Külön köszönöm a biztatásokat, remélem, valóban méltónak bizonyul majd a regény a bizalomra. 🙂

  Tina, dryka, Melinda – Köszönöm 🙂

  Tom – Igazad van, és általában én sem így képzelek el egy fiút, de ő pont így viselkedett, én csak alkalmazkodtam hozzá. A víz (és a kád 🙂 ) még máskor is elő fog kerülni, van egy kis szimbolikus jelentősége.

  Elidegenítő Effektus – A „sosem így történt” volt az egyik homlokra csapós hiba, amit a beküldés után már én is megtaláltam. Ami a központozást illeti, abban is van igazság, már én is észrevettem, hogy itt-ott mintha a kelleténél jobban széttörtem volna a mondatokat. (Ott, hogy „hát te mit csinálsz itt”, a „te” szót eredetileg dőlt betűvel írtam, csak valahol elveszett a formázás.)

 5. Az idei Aranymosáson ez volt az a részlet, amire igazán felfigyeltem. Amikor először kikerült, már akkor nagyon vártam, hogy végre olvashassam a második részletet. Nem csalódtam, még mindig a kedvencem. Tetszik a stílusa, nincs túlírva. Nagyon várom a folytatást. Remélem, lassan papírformában is a kezemben tarthatom. 🙂
  Hajrá Rita!!!

 6. Kedves Rita!
  Én is drukkolok! 🙂
  Az előző részlet is tetszett, de ez sokkal jobban. Magával sodró, érdekfeszítő. Én nagyon is el tudom képzelni, hogy van ilyen fiú, számomra most hitelesnek tűnt a főhős karaktere.
  Az pedig különösen tetszett, ahogy az együttlét utáni érzéseit és gondolatait megjelenítetted. Nekem valóságos és hihető volt.
  Gratulálok, és sok sikert 🙂 !

 7. Kedves Rita!

  Én is vártam a második részletet, bár az első alatt nem kommenteltem, de most írnom kell. 🙂 Valóban magával sodor a stílusod, gyorsan a részlet végére értem, és olvasnám még! Nincs benne sok leírás, de ezek nélkül is remekül működik a történet. A helyzetet, a helyszíneket és a szereplőket úgy látjuk, ahogy a főszereplő reflektál rájuk a maga sajátos, fiatalos módján, én is hitelesnek érzem a reakcióit, bár nem ismerem az ilyen korú fiúk gondolatait. 🙂
  Nagyon szorítok a Volnai fiúknak, reménykedek benne, hogy pozitív lektorit kap, de bárhogy is lesz, nagyon gratulálok a művedhez! 😀

 8. Az első részhez hasonlóan vegyes a viszonyom a regénnyel. Egyfelől a szereplők viselkedése számomra nem hiteles. Más is írta, hogy a fiúkat nem rázza meg a dolog ennyire, én azt is hozzátenném, egyenesen úgy érzem, mintha fordítva lennének összerakva a szereplők. A lány játssza a fiút, és a fiú a lányt. Valószínű, hogy egy élő lány, aki ennyire rámenős egy pillanatig sem majrézna ennyire pár héttel a történések után, de szerintem oka sincs rá ennyire. Bár nem vagyok szakértő a kérdésben, azt hiszem, hogy a két fél közötti korkülönbség alapján válik bűncselekménnyé az aktus. A két évnél kisebb különbség talán kevés a bűncselekményhez. Aztán egy rámanős csaj inkább előadná a felháborodottat, és bedumálná: Ha szólsz a zsaruknak, bepanaszollak, hogy te támadtál meg. Aztán a fiú mi a fenéért panaszkodna? Szóval ez eléggé gyenge lábon áll.
  A történet mesélése viszont befogadható, csak hát ami mögötte van bekapcsolva hagyja a villogót az agyamban: hiba, hiba, hiba…

 9. Érdekes fejlemények 🙂
  Úgy érzem, két pártra szakadt a csapat:) A lányok befogadhatónak tartják Miklós viselkedését, a fiúk viszont nem tartják hitelesnek . Hmm. Elgondolkodtató. Kedvem lenne körbeadni egy kérdőívet fiúkörökben, hogy van-e, aki hitelesnek érzi egy tizennégy éves fiú fenti érzéseit, gondolatait. Vagy csak mi, lányok szeretnénk így látni a fiúkat?

 10. Kedves Rebecca!
  Én azt hiszem, hogy a fiúkat mi fiúk talán jobban ismerjük, de erre nem mernék mérget venni. Azt tudom, hogy a lányokat ti lányok jobban értitek, mint mi, fiúk 🙁

 11. Jogos 🙂 , és azért érdekes, mert én hihetőnek éreztem, de ha ti azt mondjátok, hogy ez általában nem így van, akkor elgondolkodok, hogy ennyire eltér az, ahogyan ti gondolkoztok attól, ahogyan mi gondoljuk, hogy gondolkoztok?
  Remélem elég zavarosra sikeredett 🙂
  Szóval, semmi komoly, csak érdekes, hogy miket látunk mi, lányok a fiúkba.

 12. Én azt hiszem, nem kellene ennyire sztereotipizálni. Ez még a regény eleje, a szereplők nem bontakoztak ki. Mi van, ha egy „lányos” fiú a szereplő? Aztán meg a lányok között is vannak olyanok, mint Szandi.
  Nem tartom magam célközönségnek, de a stílusa miatt simán tovább olvasnám.

 13. Nem szeretnék pusztán a vita kedvéért vitázni, de a fiú gondolkodása nem olyan mint egy fiúé, és nem is olyan, mint egy „lányos” fiúé. A lányos természetű fiúk – vannak ilyenek – ugyancsak másképp gondolkodnak. Nem dolgom leírni, hogyan, meg nem is fél perc lenne. Viszont ez a fiú úgy gondolkodik, ahogyan egy lány gondolkodna, ha fiú szerepet játszana. A lányos fiú mujább, esetleg kicsivel többet moralizál, de amikor lefekszik egy lánnyal, akkor közben és előtte meg utána bizony „fiús” fiú módjára viselkedik és gondolkodik. Lehet, hogy utána sietne megitatni a ház cicáját, de nem moralizálna azon, hogy „de gyorsan végig rohant rajta ez a csajszi”. (Számomra kérdés, van-e a valóságban ilyen lány.) Ez az alap biológiai programmal ellenkezne. A fiúknak ez a biológiai feladata. Ha ma másképp teszünk – főképp a nők véleményének tisztelete miatt -, az már kevéssé illeszkedik a biológiai programhoz. Persze van a körünkben pszichológiával foglalkozó hölgy, annak a szavát meghallgatnám a kérdésben.

 14. Kedves Rita!

  Ezennel is újra gratulálok a regényedhez! 🙂 Nagyon megörültem, amikor megláttam, hogy végre kitették a második részletet is. Nekem továbbra is a Volnai fiúk az első számú kedvencem az idei pályázatról!

  Nagyon érdekes beszélgetés bontakozott itt ki megint, és nem tudom megállni, hogy pár gondolatot ne fűzzek hozzá 🙂 Remélem, sikerül egy kicsit más megvilágításba helyeznem a kérdéskört. (Előrebocsátom, hogy nem akarok sem kioktatni, sem személyeskedni, és elnézést kérek, ha bárkit megbántanék a hozzászólásommal! Ez csak egy magánvélemény – kivéve persze az a része, aminél a BTK-ra hivatkozok. 🙂 )

  Az irodalom, véleményem szerint, éppen arra való, hogy egyedi helyzeteket és egyedi karaktereket ismerjünk meg. Nyivánvalóan valamennyi valósághűséget azért meg lehet követelni, de attól, hogy néhány olvasó számára nehéz azonosulni egy adott karakter reakciójával, még nem biztos, hogy a karakter nem tükrözi hűen a valóságot. Miért ne lehetnének egy férfinak mély érzelmei? És miért ne beszélhetne róluk őszintén egy ilyen vallomásszerű regényben? Különben is, láttunk már épp elég macsó férfi szereplőt. Egy emberileg hiteles és őszinte férfi karakter szerintem még mindig bőven elfér a kínálatban!

  Azt én is elismerem, hogy a fiúkat a fiúk maguk valószínűleg jobban ismerik. 🙂 Ahogy azt is, hogy a lányokat meg a lányok ismerik jobban. Viszont ez soha nem akadályozott meg egy írót sem abban, hogy egy ellenkező nemű főhőst alkosson, aki aztán mintává vált az utókor számára is (Natasa Rosztova, Anna Karenina, Édes Anna és lehetne tovább sorolni a nőalakokat, akiket férfiak alkottak, mégis hitelesek). Szóval fel a fejjel, Rita, ez a Volnai fiú is bevonulhat még az irodalomtörténetbe! 🙂

  Egy dolgot azért szeretnék kiemelni: hogy ez a fiú ebben a jelenetben 14 éves. Még nem férfi, még nem felnőtt, egyelőre ismerkedik az élettel, a saját testével és lelkével. Fiúk/férfiak, akik számára hiteltelen a karakter hozzáállása: tegyétek a szívetekre a kezeteket, és mondjátok őszintén, hogy ti 14 éves korotokban is ugyanolyan marconák voltatok, mint most! És hogy nem lehetett volna akkoriban kizökkenteni titeket a férfias keménységetekből, hogy nem reagáltatok volna emberi módon egy emberi szituációra! Hogy nem éreztétek volna valahol legbelül azt, hogy (ki)használták a testeteket, ha a csaj szex után szó nélkül fölugrik és elszalad. Vagy legalább ismerjétek el, hogy el tudjátok képzelni, hogy vannak olyan férfiak a bolygón, akik így éreznének.

  Na akkor jöjjön a rázós része a dolognak. (Trigger Warning: szexuális erőszak)

  „Aztán a fiú mi a fenéért panaszkodna?” – Mert fiúkat és férfiakat is meg lehet erőszakolni, nem csak lányokat és nőket. Ráadásul a közvélemény komolyan stigmatizálja a szexuális erőszak férfi túlélőit, ezért számukra még nehezebb felvállalni a velük történteket. Kiskorúak ellen nemől függetlenül 3-15 évig terjedő börtönnel büntetendő a nagykorú által elkövetett szexuális cselekedet minden fajtája a jelenleg hatályos magyar törvények szerint. Persze értem én, hogy ebben a jelenetben nem erről van szó, csak szerettem volna ezeket az információmorzsákat megosztani, ha már ennyire belementünk a „ki követett el pontosan mit” dologba. Azért, hogy ne gondoljuk már mi is, akik valamilyen értelemben az értelmiséget képviseljük ebben az országban, hogy férfiak nem lehetnek nemi erőszak áldozatai. Igenis lehetnek, és erről (is) beszélni kell.

  Továbbá: „Bár nem vagyok szakértő a kérdésben, azt hiszem, hogy a két fél közötti korkülönbség alapján válik bűncselekménnyé az aktus. A két évnél kisebb különbség talán kevés a bűncselekményhez.” – Nem a korkülönbség számít, hanem a nagykorúság-kiskorúság. Egy 19-17 más latba esik a törvény szerint, mint egy 21-19. (Ráadásul van még a 12 év alatt és fölött megkülönböztetés is, de ez most itt nem releváns.) Egyébként bűncselekménynek minősül a 21-19 is, mint minden más, felnőttek között történő erőszak, ha az egyik fél akarata ellenére történik. A kor csak annyiban jön itt képbe, hogy egy kiskorútól nem várható el, hogy teljes belátással igent mondjon egy szexuális cselekedetre egy nagykorúval, tehát a kiskorú esetében _minden_ szexuális cselekedet erőszaknak számít, nem csak az, amire nem mondott igent.

 15. Szandi karaktere szerintem rendben van. Egészen biztosan van ilyen lány. A történetet illetően pedig Szandi szerintem nem azért ijedt meg igazán, mert fél a zsaruktól, hogy megrontott egy kiskorút, az csak bosszantja. (Javíts ki Rita, ha nem így van 🙂 )Attól ijedt meg, amilyen következménnyel járt az együttlétük. Szerintem egyértelmű 🙂

 16. Továbbra is tetszik. A srác reakciója csak egy leheletnyivel van túl a számomra hitelesen. Olyan apróságokon változtatnék, hogy például az egész töprengést nem egy zuhany alatt ejteném meg, mert ez így valahogy tényleg csajos, illetve maga a szimbolika, mint az aktus utáni tisztító fürdő, is inkább elsősorban a nőkhöz köthető. Az viszont szerintem rendben van, hogy nem pont ezzel a lánnyal akart, ráadásul nem is kedveli őt, illetve a lányt kicsit a saját, mártírkodó anyjával azonosítja. Amúgy anyu nagyon jól lett ábrázolva, van ilyen típus, és tényleg rohadt idegesítő. Ráadásul tekintve, hogy egy szexuálisan kevésbé explicit korról van szó, egy érzékeny fiú ilyen reakciója szerintem majdnem hihető. Szuper a rétegzettség is, hogy nem csak a lelki háttér jelenik meg, hanem egyfajta teljesítmény centrikusság (elég jó volt-e), ami egy nagyon ügyes, maszkulin ellenpontja az ezt megelőző lelkizésnek, és ezért a kettő együtt némi csiszolás után remekül tudna együttműködni. A lány nagyon jól sikerült karakter, egyedül a reakciója a kérdéses. Ez a fiatalkorú szex dolog szerintem elég rizikós terep. A lány 16, a fiú 14, tehát mindketten kiskorúak, elvileg nem történt bűncselekmény. Viszont ez nem is érdekes, mert a lényeg, hogy a lány mit gondol. A lány ugye nem járatos az idevágó törvényekben, a szavaiból kiderül, hogy csak hallott ezt-azt. Kérdés, hogy egy ilyen lány miért hiszi azt, hogy adott esetben a nők is büntethetőek a szexért. Ez szerintem ugyanis nem annyira volt akkortájt magától értetődő. Ma már talán az, mivel rengeteg a diákjával etyepetyéző tanárnő került rács mögé a nagy víz túloldalán, és ezt megírták a neten, de a fiú szavaiból kiderül, hogy bőven az internet korszak előtt járunk, ezért egy átlagos kamasznak csak nagyon homályos ismeretei lehetnek az ilyen dolgokról. Szóval ez a rész szerintem túl „modern” ismereteket, tapasztalatokat feltételez. Az már inkább hihető, hogy szégyelli, hogy általános iskolással kavart. A 16 éves lányok jellemzően idősebb pasik után néznek, úgyhogy szerintem ez a rész oké lenne.
  Egyébként gratulálok! Ugyan elég véletlenszerűen követem csak a pályázatot, de egyetlen kéziratra mernék komolyabb összeget rátenni, hogy dupla pozitív lektorit kap, és az ez lenne.

 17. Attila, én sem szeretnék vitatkozni csak a vita kedvéért, de fiúgyermekek és fiatalok éppen úgy szexuális visszaélés áldozatai, mint a lányok, és a fiúknak, sőt férfiaknak is vannak érzelmi szükségleteik, nem csak biológiai. (nem értek a pszichológiához, de nemrég fejeztem be egy olyan könyv olvasását, amelyikben férfiak meséltek zsenge korukról, akarom mondani „panaszkodtak” – igen, gonosz nénik, és igen, fájt a lelküknek) Sosem értettem azt, amikor a férfiak vagy a nők csak így vagy csak úgy lehetnek hitelesek egy történetben, hiszen a valóságban is sokfélék, nem csak ilyenek, vagy csak olyanok. (már ha egyéniségek)
  Phoenix érdekes dolgokat említett, például a szereplő korát. Nekem hiteles volt Miklós, és érdekesnek találtam az anya szerepét is.

 18. Nagyon érdekes volt olvasni, hogy milyen gondolatokat ébresztett bennetek a történet, és, bár nem tisztem megmagyarázni, én mit hogy gondoltam :), egy pár dologra azért válaszolnék.

  Attila – „A két évnél kisebb különbség talán kevés a bűncselekményhez.” Nem a korkülönbségtől függ, hanem az életkortól (tudomásom szerint 12 év alatt van abszolút tilalom, ha pedig az egyik fél elmúlt 18, akkor a másik nem lehet 14-nél kevesebb, legalábbis a jelenleg hatályos törvények szerint), de nem is ez a lényeg. Ahogy Rebecca mondja, Szandinak nem ez a fő problémája, aligha gondolná komolyan, hogy le fogják tartóztatni – szerintem egy tizenhat éves lány simán kiakadna azon, ha kiderülne, hogy egy olyan fiút – úgymond – csábított el, aki még szinte gyerek. És hát a következmények is, igen… Az emberek pedig félelmükben elég csúnyán tudnak viselkedni egymással. A biológiai programos dolgot nem igazán értem, szerintem amúgy is elég sok olyat teszünk, ami azzal szembemegy, és azt se felejtsük el, hogy rengeteg olyan társadalmi gátlás van az emberekben, amik miatt a „biológiai programok” nem jutnak mindig érvényre, vagy ha mégis, akkor annak gyakran szégyen a következménye. (És éljen a késő esti körmondatfogalmazás 🙂 ) Elgondolkodtam arról is, amit a hitelességről írtál. Én azt gondolom, amit Phoenix is írt, hogy az irodalom egyik lehetősége éppen az, hogy olyan történeteket írjunk/olvassunk, amik nem szokványos emberekről/helyzetekről szólnak. Ha valami elméletileg lehetséges, pl. egy adott személyiségből eredő viselkedésmód, akkor nem számít, hogy az emberek 99,9999%-a nem úgy cselekedett volna. Szerintem. De elfogadom, ha számodra Miklós nem tűnik hitelesnek, mert valóban nem úgy viselkedik, ahogy általában egy fiú szokott. Erről azért még meg kell kérdeznem egy-két fiút…

  Ádám – Gondoltam, mivel amúgy is este játszódik a jelenet, a fürdés közbeni gondolkodás belefér 🙂 De köszi, ezt még megfontolom, mert lehet, hogy tényleg egy kicsit túl „csajos” hatást kelt. Az is jó kérdés, hogy 1998-ban – akkor játszódik a jelenet – egy lányban felmerült volna-e ilyesmi. Nem tartom kizártnak, valóban hallhatott ezt-azt, de biztosra tényleg nem tudom.

  Még egyszer köszönöm a hozzászólásokat és a bizalmat – egy kicsit meg is vagyok illetődve, nagy az elvárás 🙂 -, meglátjuk, hogy lesz. Én is nagyon kíváncsi vagyok…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük