Érints meg! pályázat eredményhirdetése

A novellapályázatra összesen 367 írás érkezett. Ebből 104 fantasztikus környezetben játszódott, a többi valós világban zajlott; 51 novellát férfi írt, a többit női író.

Hatalmas örömmel olvastuk a jobbnál jobb írásokat. A beküldött novellák három nagy csoportra különültek el:

A young adult írások kapcsán megjelentek a klasszikus misztikus-romantikus toposzok, sokféle lénnyel és izgalmas szerelemmel. Mellettük nagyon erős volt a realista vonal is, ahol a kortárs problémák beleágyazódtak az első randi, vagy épp az első együttlét pillanataiba, hol szívszorítóan, hol bájosan. Ezek az írások mind teljesítették a pályázati kiírást, a szerelem adta a központi témát. Viszont sok helyen látszott a gyakorlatlanság, rengeteg történetnél a cselekmény jó volt, de maga a megfogalmazás még nem elégséges.

Érkeztek erős nyelvi szinten megírt, kiváló dramaturgiai ívvel rendelkező írások, melyeknél a párkapcsolat csak érintőleges témaként szerepelt valami sokkal nagyobb mellett. Halálos betegségek, generációs féltékenységek, társadalmi vagy történelmi pokolban való túlélés, bűntudat, gyász… ezek játszották a központi szerepet. A pályázati csúszást az okozta, hogy hatalmas fejtörést okozott nekünk, hol húzzuk meg a határt, mi fér bele, mi nem a pályázati kiírásba, és mit tegyünk az olyan novellákkal, ahol a szerkesztők is sírnak…

Harmadik csoportba a lenyűgöző érzelemmel és gyönyörű nyelvi szinten megírt művek tartoztak, melyek teljesen megfeleltek a „zsongat a vágy” pályázati kiírásnak. Viszont a szórakoztató irodalom alapja az, hogy valahol a mélyben lapul egy történet, nem csak létérzések és hangulatok halmaza az írás. Itt viszont sokszor egy létérzést és egy felvezetését kaptunk, majd véget is ért az írás, mire elkezdődhetett volna, és lényegében nem volt dramaturgiai ív.

Végül – hosszas fejtörés – után úgy döntöttünk, hogy egyes íróknak felajánljuk az Aranymosás oldalon való publikálást, hogy szívhez szóló vagy épp izgalmas írásukat megmutathassák az olvasóknak. (E héten írunk ezeknek az íróknak.)

A kötetbe pedig azokat az írásokat választjuk be, melyek „hozzák mind a három csoport jóságát”, vagyis a Vörös pöttyös olvasókhoz szólnak, egyedi ötletekkel, és gördülékenyen megírt izgalmas történet keretében.

Nyertesek:

Sebestyén Kinga: Azok, akik vagyunk
Nyírő Szabina: Kristálykastély
V. K. Bellone: Tajték
Csikász Luca: Lélekbe vésve
Kiscsatári Zsófia (Mendaxx): Éjfél
Eszes Rita: Ajtók
Istók Anna: Frissen pigmentált bűneink
Novák Viktória: (Át)hangolókulcsok
Itvás Éva: A filmrajongó lány különös betegsége
Kiss Nikolett (Miklóssy Niki): Merülés
Nagy Roxána: Akácfák árnyékában
Misz Anna Mónika: Színteória 101

Szeretettel gratulálunk! 🙂

 

Van egy meglepetésünk is. A kiadóvezető felkérésére az antológiába öt népszerű író is szerepel egy-egy novellával. Reméljük, hatalmas öröm lesz, és egy álom válik valóra, amikor velük együtt dedikáltok 🙂

Kemese Fanni: Emléket a fejedből
Helena Silence: Élet, vagy valami hasonló
On Sai: Utálom a hétfőt
Róbert Katalin: Steak, vérben tálalva 
Rácz-Stefán Tibor: Ó, Rómeó!

 

Kozma Réka szerkesztő megkezdi e héten a munkát mindenkivel. Az antológia december elején jelenik meg. Országos terjesztésben, minden könyvesboltban kapható lesz, illetve a kiadó decemberi rendezvényén is be lehet szerezni kedvezményesen. 

A többi írónak köszönjük a részvételt, és sok sikert kívánunk legközelebb! 🙂

Könyvmolyképző Kiadó

 

 

8 hozzászólás Szólj hozzá
 1. Gratulálok minden szerzőnek! Alig várom, hogy olvashassam az elkészült kötetet! A húgomnak is megveszem 🙂

 2. Egyrészről gratulálok a szerencséseknek. Kis szívfájdalom, hogy nem jutottam be, de azért várni fogom, hogy milyen irományok születtek. 🙂

 3. Köszönöm szépen, szavakba sem lehet foglalni, milyen érzés a választottak között látni a nevem. *örömkönnyekethullat*

 4. Nagyon sok szeretettel gratulálok mindenkinek, aki pályázott, és főleg azoknak, akik bekerültek! Türelmetlenül várom, hogy olvassam a történeteket az Aranymosáson és majd a kötetben.
  Én pedig szívből köszönöm a csodálatos lehetőséget a Könyvmolyképző Kiadónak! Tíz centivel a föld felett repkedek, és nagyon boldog vagyok :)))

 5. Azért érdekes!És most nem a „savanyú a szőlő” effektus beszél belőlem! De kicsit kilóg a lóláb!Hogy lehet, hogy a nyertes csupa nő? A férfiak nem tudnak írni???
  Másról van itt szó, sajnos!!!

 6. Igen, engem is meglepett, hogy srácok végül nem jutottak be, és nagyon sajnáltam, mert érdekes, ahogy a romantikát ábrázolják. Sajnos azonban dramaturgiailag is működnie kell a novellának, a férfi mivolt nem lehet előny.
  Amúgy kiadónk férfi írói: Csukás István, Szélesi Sándor, Cselenyák Imre, Bessenyei Gábor, Andrew Lucas McIllroy, Bodor Attila, Deme László, Bakti Viktor, Szöllösi Kristóf, Rácz-Stefán Tibor, Gulyás Péter, Marco Caldera, Felkai Ádám, Simon Tamás.
  Velük nyugodtan meg lehet beszélni, ha ilyen gondod vagy félelmed van.

 7. Köszönöm a választ, és még igaz is lenne, ha… Lehet hogy sok férfi író van, ám a szerkesztő az ugyebár nő. Akin keresztülmennek az írások. Most itt minősíthetném, ám nem teszem, a természetét, a stílusát, ám mégis tény, és sajnos tapasztalat, manapság a nők nagyságrendekkel esélyesebbek, mint a férfiak. Azért kíváncsi lennék, ha mondjuk egy férfi írna valamit, és mint női író szerepeltetné magát a pályázatokon.
  Már most megelőlegezem sokkal több sikere lenne.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük