Eredményhirdetés

Hétfőn 100 szavas játékot játszottunk, és egy népies népies nyelvezetű szöveget, vagy népmeséhez hasonló töredéket kellett írni. A feladat nehéz volt, így nem meglepő, hogy a szokásos megoldások harmada érkezett.

„Népies nyelvezetet” valójában rendkívül nehéz írnia annak, aki nincs benne az adott nyelvi környezetben. Hasonló a vidéki emberhez, aki megpróbál „pestiül” beszélni. A fonetikus átirat a legtöbb esetben erőltetett lesz, nagyon kell ismerni a nyelvet ahhoz, hogy ez működőképes legyen. A népies szavak alkalmazása is sok csapdát rejt. A megoldások között is voltak hibásan alkalmazott kifejezések pl a ríkat nem a sirat szinonimája,  illetve a vájling egy tárolóedény, nem esznek belőle.

A „népies gondolkozás” mint fogalom, kissé sajátos, inkább talán az idősebb falusi generáció gondolatmenetéről beszélhetünk, ahol más az értékrend, így más kerül a középpontba, mint a városi fiataloknál.

Összességében senkinek nem sikerült túl jól ez a feladat, bár a népmesés vonal talán egy fokkal jobban ment.

Nem nyertest hirdetek most, hanem inkább kisorsoltam egy főt, akinek szeretettel várom az írását:

Andrics Melinda

(Vasárnap estig kérnék egy 10 ezer karakteres kezdetet egy novellából vagy egy regényből az aranymosas@gmail.com címre.)

 

Köszönöm a játékot!

 

-vb-

1 hozzászólás Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük