Eredményhirdetés

A hétvégén 100 szavas játékot játszottunk, aminek a középpontjába a leírások kerültek. Sokan ódzkodnak a leírásoktól, mert hosszú oldalakon keresztül tartó, túlrészletezett szobabelsők és dagályos hasonlatokkal megírt természeti képek jutnak eszükbe róla. Viszont ezt eredményezi, hogy sokan nem is gyakorolják a leírásokat. Pedig az egyedi képek, a hangfestő szavak, az izgalmas asszociációk nagyon erős hangulatot kelthetnek az olvasóban.

Itt azzal nehezítettük a feladatot, hogy a narrátor érzései (ha őt bármi elszomorítja, emlékezteti valamire) nem jelenhetett meg, ahogy az is fontos volt, hogy ne valamilyen esemény miatt tűnjön nyomasztónak a környezet. Így hiába lehet kellemetlen egy hirtelen kitörő vihar a nyár közepén, valójában ez plusz segítség volt az írónak, hogy sötétebbé fesse a nyári képet, amit választott.

Nagyon sok megoldást kaptunk, de sokszor megjelentek olyan elemek, amik önmagukban már negatívak, máskor pedig egyszerűen csak egy szép táj láttató leírását olvashattuk.

Ezúttal három szerző műve emelkedett ki. Mindegyiküknek voltak olyan képei, mondatai, amik erősen és emlékezetesek. Ilyen volt Edith Balaton-leírása, Kiss Balázs József szalonnasütése,

és a nyertes, Holczer Adrienn szövege.

A tavak olyanok, mint a természet szemei. Ez a tó viszont egy vénember hályogos szemére hasonlít leginkább. Vize zavaros, mintha az élete során megtapasztalt borzalmak, sötét emlékek játszódnának le előtte újra és újra. A nádas ritkuló, kopott szempillaként rezdül az enyhe szellőben. A távoli végen békalencsés váladék gyülemlett fel, fölötte fekete bogarak köröznek. A kis tavat ősöreg fák övezik. Légzőgyökereik daganatos kitüremkedések, elborítják a fatörzset és előtörnek a vízből. Fertőző ragállyal lepik el a tó tekintetét. A rücskök és dudorok közt feltörekvő aljnövényzet göcsörtös ujjaival kap az után, aki elhalad mellette.

Adrienn, gratulálunk! Kérlek, küldd el a héten egy novellád vagy (kis)regényed első 10 ezer leütését a
konyvmolykepzopalyazat@gmail.com
címre, és a hamarosan felkerül a szerkesztés.

 

Ha nehezen barátkoztok meg a leírásokkal, vagy ha inkább a szereplő érzéseire, eseményekre fókuszáltok, érdemes megfontolni az ősszel induló Leírás kurzusunkat, ahol foglalkozunk azzal, milyen nyelvi eszközök segíthetnek megteremteni a hangulatot.

Köszönjük nektek, hogy velünk játszottatok most is! Nyáron is jövünk még játékkal 🙂

VN:F [1.9.21_1169]
Rating: 8.9/10 (10 votes cast)
7 hozzászólás Szólj hozzá
  1. Tényleg a legjobb és gratulálok, bár nem teljesen arról szól ami a kiírásban volt („képzelj magad elé egy szép, nyári tájat (rád bízzuk, hogy ez vízpart, erdő, hegyek, azaz milyen is számodra, de legyen nyári és szép), és írd le úgy, hogy nyomasztónak tűnjön”), mert tényleg nyomasztó, de azért nem mondanám hogy ez egy szép, nyári táj. Ez egyszerűen csak nyomasztó, legalábbis én nem látom benne a szép nyári tájat, márpedig pont a kihívás a feladatban, hogy egyszerre legyen szép nyári táj is, meg nyomasztó is.

  2. Meglepetésünkre a feladatot senkinek sem sikerült teljesen megoldania. Így végül azt néztük, hogy kinél hány mondat működik leírásként, és hány nem, és ez a megoldás lett a nyertes. A kolléga nem véletlenül tette be az eredményhirdetésbe a Leírás kurzus linkjét. Mindenkit várunk rá nagy-nagy szeretettel 😀

  3. Szerintem nem meglepő hogy az egyetlen „majdnem” kiíráskonform írás lett egyben a legjobb is, mert egyáltalán nem volt könnyű a feladat! 🙂

  4. Száz szó már egy viszonylag hosszú leírás szerintem, ilyenkor az ember akaratlanul is késztetést érez arra, hogy belecsempésszen valami történést, változást is a szövegbe. Bevallom, nagyon küszködtem a feladattal (ezért is tetszett nagyon a kihívás), nem számítottam rá, hogy nyerni fogok. Viszont nagyon hálás vagyok érte és a hozzászólóknak is köszönöm a visszajelzéseket!

  5. Kedves Aranymosó!
    Érdekes feladatot tűztek ki a 100 szavas játék során. Mint ahogy írták is, „Meglepetésünkre a feladatot senkinek sem sikerült teljesen megoldania.” Kíváncsivá tette, és gondolom nem csak engem, vajon milyen lehet egy ilyen típusú feladat megoldása. Letudnának írni konkrét példán keresztül egy, a feladathoz kapcsolódó „helyes” leírást?
    Válaszukat előre is köszönöm: Kati

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük