Eredményhirdetés

Múlt hét végén 100 szavas játékot játszottunk az oldalon. A feladat az volt, hogy 100 szóban igazán utáltassatok meg velünk egy karaktert, azaz mutassatok meg egy negatív figurát.

De hogyan is lehet tömören és mégis erős érzelmeket kiváltó módon írni valakiről?
Azt már lényegében mind tudjátok, hogy nem elég kijelenteni a szereplőről, ő gonosz.

A gonoszságot meg kell mutatni ahhoz, hogy az olvasó elhiggye, érezze. Jól működő eszköz lehet, ha látjuk a karakter viselkedését. Nyilván önmagában vannak olyan tettek – főleg, ha kisállatoknak és/vagy gyerekeknek okozunk szenvedést –, amik kiváltják az olvasóból az ellenszenvet, még akkor is, ha egy teljesen semleges mondatban jelennek meg. Hát még, ha az adott mondat nem is semleges, ha belemegyünk akár a szenvedő fél érzéseibe, akár a negatív karakter lelkivilágába, gondolataiba, olyasmit mutatunk, amibe az olvasó csak félve les  bele. És persze közben nagyon kell azzal vigyázni, hogy egy-egy gondolat, helyzet ne tűnjön túl direktnek, az indoklás se legyen kimagyarázás.

De mi a helyzet akkor, ha a negatív karakterünk éppen nem követ el semmilyen szörnyűséget? Hogyan lehet csupán a szóválasztással, képekkel úgy bemutatni egy hétköznapi(bb) jelenetet, hogy utáljuk a figurát? Hogyan lehet leírni valakinek a külsejét úgy, hogy akár átlagos, akár csúnya, akár kiemelkedően szép, antipátiát keltsen? Ezek lesznek az igazán izgalmas feladatok, amiket egy-egy ilyen játéknál gyakorolni lehet 🙂

A megoldások közül izgalmasan sikerült Neila kutyaviadalos szövege; Aux Eliza ágyjelenete; Carrie diákok számára nagyon is ismert „szörnyetege”; Schmöltz Margit férj-karaktere; Faragó Kinga medencés jelenete; Odette macskás szövege (amit amúgy kihívás végigolvasni is, főleg, ha szeretjük a macskákat)

Továbbá köszönet Morhennek és Beának, hogy oldották a sok komoly megoldás közepette a feszültséget 😉

A nyertes végül Zsebi lett, akinek szövegében nincs egyértelműen kegyetlen tett, de tökéletesen érezni, mennyire helytelen és fenyegető a helyzet:

Négy napja találtam rá. Szőke. Az első nap copfban volt a haja, két vörös csattal. Tegnap kiengedte. Ma megint copfban. Jobban tetszett tegnap. Mindig úgy kellene viselnie.
A rúzsa vérvörös. Kurvás.
Leteszem a távcsövet, és négy strigulát húzok a jegyzetfüzetembe. Ennyi percet beszélt a postással. Majdnem elkezdett egy ötödiket. Mosolygott. Kétszer. Két újabb vonás.
A bőre fehér. A nyakán a legfehérebb, hullámzik, amikor nyel. Lejjebb talán sápadtabb. Még nem tudom.
Tegnap rózsát küldtem neki. Vérvöröset, mint a rúzsa. Éjszakára a konyhaasztalon felejtette, váza nélkül. Nemtörődöm volt. Hanyag.
Levágtam az egyik rózsa fejét, és magammal hoztam.
Ma éjjel személyesen adom át.

Gratulálunk!

Zsebi, kérlek, küldd el egy novellád vagy (kis)regényed első 10 ezer leütését a
konyvmolykepzopalyazat ’kukac’ gmail ’pont’ com
címre, és a hamarosan felkerül a szerkesztés.

Mindenkinek köszönjük a játékot, és most elmegyünk megnyugtató, szép tájakról és cuki (életben maradt!) kisállatokról szóló képeket nézni, hogy feltöltődjünk 😉 😀

Kövessétek az oldalt, mert izgalmas dolgok várhatók:
– hamarosan felkerül egy jó hír azoknak, akik szeretnek novellát írni 😉
– a következőkben még novellák kerülnek fel az oldalra, de
– nemsokára elindul a 8. Aranymosás Irodalmi Válogató publikálási szakasza, azaz elkezdjük majd feltenni az előszűrése átjutott műveket 🙂

Játékkal most is készülünk az olvasóknak 🙂

*

VN:F [1.9.21_1169]
Rating: 10.0/10 (5 votes cast)
11 hozzászólás Szólj hozzá
 1. Hello, mindenki! Gratulálok Zsebinek! Nekem is az ő szövege tetszett legjobban. Nagyon jó volt olvasni az írásokat, sok érdekes megoldás született. Örülök, hogy izgalmasnak találtátok az én gonoszomat is. 🙂

 2. Sziasztok! Gratula Zsebinek, nagyon hangulatos írás. 🙂
  Jó volt olvasni a többi 100 szavast is, érdekes, hogy egy témára hány változat születhet.

 3. Sziasztok!

  Az lenne a kérdésem, hogy az eredetiség ilyenkor mennyire számít?
  Mert a részlet gyakorlatilag egy az egyben Caroline Kepnes – Te című regényének nézőpontkarakterét, Joe-t másolja. Tény, hogy izgalmas, de így csak egy más által már jól megírt sablont használt. Köszönöm a válaszokat és gratulálok!

 4. Szia Rebi,
  nagyon jó kérdés, és igazad van, ez a típusú karakter nem most jelent meg először — könyvekben vagy filmekben, sorozatokban is látni. Az alapötlet izgalmassága nagyon is fontos és közben az is fontos, hogy a kivitelezés kompakt legyen, jól működjön.
  Ez most nem volt egy könnyű döntés, mert volt olyan szöveg, ami zsigerien hatott — amiatt, amit mutatott, volt olyan, ahol érdekes ötlet jelent meg, de esetleg direkt gondolatokkal.
  Itt tényleg nagyon jól működik az, hogy semmi sincs kimondva, és erősen tud hatni.

 5. Gratulálok a többi kiemeltnek – tényleg jó volt olvasni mindenki írását. (mármint amikor nem csuktam be fél szemem, mert utáltam a karaktert, akiről olvastam)
  Én nagyon szépen köszönöm a lehetőséget, és mindenkinek a kedves szavakat!

 6. Gratulálok az eredményhez!
  Gondolom lesz még 100 szavas játék, így érdeklődöm, mit is takar a „100 szó”. Elnézést, ha már ismétlem a kérdést. Írtátok, hogy a word megszámolja a szavakat, és egy hozzászólás döbbentett rá, hogy a program a gondolatjeleket is szónak veszi. Tehát csak a szavak számítanak? Előre is köszönöm a választ!

 7. Szia GYHA,

  az én Wordöm nem számolja a gondolatjelet szónak, szóval lehet, hogy a különböző Wordök másképp működnek.
  Mindenesetre a szavak számítanak szónak itt most.

  Viszont, hacsak nem kötjük ki a kiírásban, hogy kötelező a 100 szót tartani (volt már ilyen), a szabály az, hogy nem lehet átlépni a 100 szót, de 97-tel még nem esik feltétlenül ki az ember 🙂

 8. Szívből gratulálok Zsebi, hidegrázósan jó lett ez a kis részlet. 🙂 És persze nagy gratu minden kiemeltnek!

  GYHA, ha jól sejtem, az én kommentemre reagáltál. A Word alapvetően helyesen számol, de én arra jöttem rá, hogy ha normál gondolatjel helyett „felsorolásjelet” (rövid gondolatjel) használok, akkor a program több szót számlál, mint ami a valóság. A szerkesztők tudtommal egyébként sem szeretik a felsorolásjeles megoldást, engem most az idő rövidsége szorított rá.

 9. Gratulálok Zsebi Nyuszi! Igazán hangulatos gyilkost kreáltál. 🙂 A többi írás is hátborzongató volt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük