Elindult a pályázat lektori szakasza

Nagyszerű hírünk van hétfő reggelre – a lektorok már dolgoznak. 🙂

Mielőtt szót ejtünk a pályázat második szakaszáról, előbb nézzünk néhány adatot arról, milyen művek érkeztek a Könyvmolyképző Kiadóhoz. Idén kértük, hogy az adatlapon jelezzétek a korotokat és a tematikát, hogy egy átfogóbb képet kapjunk.

Kereken 300 e-mail jött a pályázati címünkre. Mivel voltak duplázások, és utolsó pillanatban páran még az elfelejtett szinopszist beküldték, így végül a pontos szám  284 írás. Két művet párosan jegyzik a szerzők, vagyis a pályázók száma 286 fő.

(Nem mindenki közölt minden adatot, ezért az alábbi számok sok helyen nem adnak majd száz százalékot.)

A valós nevek alapján 74 férfi és 212 nő pályázott. Érdekesség, hogy 3-3 fő írói álneve az ellenkező nemre utal. Illetve sokan nemtelen álneveket adtak meg. Az írói álnevek kapcsán érdemes tudni, hogy az Aranymosás oldal nagyon látogatott, és a csendes olvasók később sokszor az itt megismert néven keresik majd a megjelent könyvet, vagyis a nagyon kínos nickneveket és a tréfás elnevezéseket esetleg érdemes átgondolni, hiszen ezekkel nem tud megjelenni a könyv.

A legfiatalabb pályázó 12 év volt, a legidősebb 77 éves.

A korcsoportok:

18 alatt – 35 fő

18-20 év: 33 fő

21-25 év: 39 fő

26-30 év: 40 fő

31-35 év: 32 fő

36-40 év: 33 fő

41-45 év: 24

46-50 év: 12 fő

51-55 év: 8 fő

56-60 év: 5 fő

60 felett: 10 fő

A tematika kapcsán gondban voltam, mert pár besorolást nem tudtam értelmezni pl. sci-fi és fantasy, vagy  8 éveseknek írt romantikus regény, így az ilyeneket valószínűségi alapon kategorizáltam. Illetve sok kevert kategória volt.

Történelmi regény: 3

Realista fikció: 14

Sci-fi: 10

Krimi: 15 (A romantikus krimik is benne vannak.)

Thriller: 9

Kalandregény: 14

Misztikus: 27

Fantasy: 52

Romantikus: 35

Mese és meseregény: 63

Ifjúsági: 30

Az előszűrésen átment 51 írás, az írók közül 17 férfi, 34 nő volt. A bejutottak közül a legfiatalabb 17 éves volt, a legidősebb 66, és 35 év az átlagéletkor.

Tematika alapján: fantasy 6, ifjúsági 8, kalandregény 3, krimi 4, mese 14, misztikus 3, realista fikció 3, romantikus 3, sci-fi 3, thriller 3, történelmi 1.

Nagy örömünkre az idei pályázatra jóval több mese és ifjúsági mű érkezett. (Ne feledjük, a Könyvmolyképző mesekiadással kezdte, Csukás István és Böszörményi Gyula is az íróink közé tartozik.) Érdekes módon a meseírók nyelvileg sokkal jobbak voltak, mint a zsánerírók. A kiesés sokszor nem a konkrét mondatok miatt történt, hanem azért, mert az írás nagyon elcsúszik a korcsoportot illetően. A jó nyelvi szint nem merül ki az alany és az állítmány egyeztetésében, hiszen egy óvodásnak és egy 10 évesnek más szókinccsel mesél az ember.

Idén nem szabtunk meg alsó korhatárt, épp azért, hogy megnézzük, 18 éves kor alatt mekkora esély van átjutni az előszűrésen. És igen, két fiatalnak sikerült is, szeretettel gratulálunk Csendes Nórának és Berki Zsófinak!

Érdekesség, hogy bár a hölgyek vannak jelen nagyobb számban, de ez tavaly sem tükröződött a végeredményben, amikor több úr kapott megjelenési lehetőséget. Talán a hátterében az áll, hogy a férfiak néha pontosabban fogalmaznak, és kevésbé folyik szét a kezükben a történet. A mostani pályázaton az 1:3-as beküldési arány az előszűrés után 1:2 arányra javult, noha névtelen a szűrés.

A fantasy és a misztikus-romantika kapcsán sajnos elfelejtettünk adatot kérni a lényekről, így csak benyomásokra támaszkodhatunk. Úgy tűnik, az elmúlt évek tendenciája most is jellemző, vagyis a vámpíros írások helyét egyre inkább átveszik az angyalok és démonok. Illetve egyre nagyobb számban vannak jelen a fiúknak írt fantasy történetek.

A pályázat immáron folytatódik, és következik a második szakasz, amikor a lektorok olvassák a szöveget.

Az írásokból hétfőtől csütörtökig publikáljuk a második részleteket. Négy lektor dolgozik és minden pénteken kikerülnek a heti hírek.

Az első pályázat során az előszűrés elején e-mailben jeleztük a kiesés okát, de 50-60 főnél abbahagytuk, mert olyan vitát és sértődést generált a dolog, hogy nem győztük a levelezést.  Most viszont újra megpróbálkozunk a visszajelzéssel, és azoknak, akiknek a lektor elutasítja a művét, zárójelben mögötte áll majd pár szó pl. dramaturgia, karakterábrázolás… hátha támpont ez a jövőben. Reméljük, hasznos lesz. Ezek az értékelések csak a pénteki cikkekben lesznek láthatók, a fejlécben a Pályázók rovatban csak a tény szerepel majd, hogy milyen lektori véleményt kapott a mű.

A pályázat második szakasza nagyjából júniusban fog zárulni, majd utolsó szakasz, hogy Katona Ildikó kiadóvezető megkapja az írásokat és szeptemberig dönt a művek megjelentetéséről.

Reméljük, sok kiváló magyar regény lát majd napvilágot!

 

-vb-

 

 

VN:F [1.9.21_1169]
Rating: 8.9/10 (17 votes cast)
44 hozzászólás Szólj hozzá
 1. Nekem egyetlen kérdésem merült föl. A cikkben az szerepel, hogy „a lektorok már dolgoznak”. Nos, úgy rémlik számomra, hogy a korábbi pályázatok során mindig előre be voltak jelentve a lektorok által bekért művek, hogy az adott delikvensek szívrohamközei állapotba kerülhessenek egy hétre. Itt most nincs megjelölve, hogy mely művek lettek bekérve. Ez általános lesz a pályázat további részében?

 2. Kedves Aranymosó!

  A most beküldött művem elbukott, és már értem az okát! A kérdésem az lenne, hogy a következő pályázatra elküldhetem az előzmény történetemet? Nem szeretnék más világot alkotni, de ugye azzal már nem lehet pályázni amivel már próbálkoztál,így az előzmény történetemet venném elő.

  Ez nem lesz gond? Teljesen más történet, csak a világ marad a régi.

 3. Kedves Aranymosó!

  Én szép csendesen elfogadtam az elutasítást, de mivel konkrét okát nem tudom (mivel más olvasóknak nagyon tetszett), így érdekelne, hogy miért is bukott el… Másrészt igazságtalannak is tartom, hogy akiket már értesítettek, azok nem kaptak értékelést, bár elhiszem, hogy mindenkinek visszajelezni nem kis procedúra.

 4. Kedves Aranymosó!
  Jól esett a gratuláció, megtiszteltetés, hogy továbbjuthattam a második fordulóba 🙂
  Izgatottan várom a fejleményeket 😀

 5. Kedves Bea!
  Szerintem nagyon emberséges megközelítés volt az, amikor jeleztétek a kiesés okát. Valószínűnek tartom, hogy több az olyan írópalánta, aki nem sértődne meg, hanem kifejezetten igényelné, és elfogadná az előszűrő kritikáját. /Nem hinném, hogy túlzottan időigényes lenne ezt leírni, hiszen az előszűrő amúgy is megfogalmazza magában a döntése okait./ Azért is mondom ezt, mivel a korábbi hozzászólásokban felmerült, hogy bétázások, írói tanácsok, netalán íróiskola után kaptak a pályázók az előszűrésen egyszavas elutasítást, és ezért tanácstalanok. Senki sem akar még egyszer ugyanabba a hibába esni Azt egyébként nem értettem, miért kellett a hőbörgőkkel vitázni. Kimenne egy mail az okokkal, aztán felőletek fel is robbanhat az író, nem? Az ő baja, ha nem fogadja el a kritikát.
  Különben a magam nevében is beszélek, én sem értem, miben fejlődtem visszafelé, amikor tavaly és tavalyelőtt túljutottam az előszűrésen, az idén meg nem. Korábban leírtad, hogy az írók rossz tanácsokat adnak egymásnak. De mit tehetnének, ha a lektori kritikát súlyos pénzekért mérik? Megpróbáljuk a miérteket keresni, akkor is, ha zsákutcába visz.

 6. Nekem is lenne egy kérdésem. Ezentúl is meglepetésszerűen kerül ki egy-egy szerencsés továbbjutó részlete, és utána pénteken olvashatunk arról, pontosan mely műveket olvasták a lektorok, vagy az láthatja viszont a részleteit az elkövetkező héten, aki már pénteken értesül róla, hogy pozitív lektorit kapott? Egyszerűbben: melyik van előbb, a részlet vagy a pénteki hírek? 🙂 Bár gondolom ez azon is múlik, találnak-e a lektorok az adott héten továbbjutásra érdemes írást. Azért remélem, minden héten lesz ilyen. 😀

  A másik, amit még le akartam írni, hogy én szeretném hálás szívvel megköszönni azoknak a munkáját is, akik szinte minden részletet elolvastak és véleményeztek itt az oldalon. Azt tudom, hogy Susuk Melinda minden egyes részletet elolvasott, és ezért tényleg kiérdemelte a leglelkesebb béta címet. 🙂 Ahogy én láttam, Demeter Attila is szinte minden részletet véleményezett (bocsánat, ha mindet, én sajnos nem tudtam mindegyik hozzászólást elolvasni), és Mason Murray is a legtöbb részlet alatt segített meglátásaival. Sok helyen láttam Dryka, Rebecca, Monic, Monica Meadows, N. A. Kyec, Jusztina nevét is. Bocsánat, biztosan hagytam ki másokat, először ezek a nevek jutottak eszembe. Szóval csak remélem, hogy a második és harmadik fordulóan is velünk lesztek mindannyian (akiket nem soroltam fel, azok is), és segítetek minket a véleményetekkel!!! 😀 Én sajnos idő hiányában nem voltam ilyen aktív, de sok részletet olvastam, és igyekszek több véleményt is írni, ígérem. 🙂

 7. Tyű. Leborulok nagyságotok előtt, hogy bent lehetek a második fordulóban 🙂 Továbbá, gratulálok a többieknek is 🙂 Akik meg nem jutottak be, ne csüggedjenek, fel a fejjel, és írjanak tovább rendületlenül, hiszen a leírt szóval fejlődünk.
  Ahogy az egyik tanárom mondaná:
  „Nyuszikám, ha végig csak kukorékoltál volna, akkor is büszke lennék Rád!”
  A kukorékolásnál pedig mindenki többet tett, bejutástól függetlenül. Egy regényt megírni nagy cselekedet. 🙂

 8. Kedves Szonykó!

  Nahát, köszi szépen! 😀 És persze nagyon szívesen, remélem, hogy azért néhányan találtatok valami hasznosat, vagy lelkesítőt a hozzászólásaimban. 🙂 A magam részéről továbbra is minden részletet elolvasok, és azon íróknak, akik reagáltak a hozzászólásokra, véleményt is írok majd – ha akarják, ha nem. 😀
  Sok sikert kívánok mindenkinek! 🙂
  (Most álcázom magam, de Susuk Melinda voltam! :D)

 9. De jó, köszönöm szépen, rég voltam én a legkisebb.:) Sok szerencsét kívánok mindenkinek, aki továbbjutott, személy szerint nekem ez a kedvenc részem az Aranymosáson, várni a lektorok véleményét, izgulni a kedvenceimért.
  Hajrá mindenkinek. 🙂

 10. Kedves Szonykó!
  Megtisztelsz, hogy emlékszel rám. Ha időm engedi, továbbra is jelentkezem dicsérő vagy elmarasztaló szavaimmal. Remélem senki sem haragudott meg rám, és néhányaknak talán segítettem azzal, hogy az általam meglátott hibákra felhívtam a fegyelmét. A pályán kívül állva senkire sem haragudtam, mindenkihez a jobbítás szándékával szóltam, ha néha akaratom ellenére meg is bánkódott egy-két szerző. Remélem, hogy lesz még olyan Aranymosás, ahol engem is megcincálhatnak az akkori társak.
  Sok sikert mindenkinek a verseny hátralévő részére.
  Akik kiestek, azoknak meg hadd idézzek valamit, ami alighanem klasszikussá vált: Sohase hagyjon el benneteket a remény!

 11. Szonykó, ez nagyon kedves Tőled, hogy a hozzászólókról is megemlékezel! 🙂 Meglepődtem, de ez tök jó! 😀 Részemről továbbra is követni fogom a pályázatot, és szorítok minden továbbjutottnak! 🙂

 12. Örülök, hogy itt lehetek, hogy megtaláltam ezt az oldalt 😀 Először meglepődtem, hoyg nem kerültem fel, úgy gondoltam, hogy vagyok elég jó ahhoz, hogy átjussak az előszűrésen, aztán négy hónap pihentetés után elkezdtem olvasni, amit alkottam, és mit ne mondjak, már bánom, hogy úgy kezdődik, ahogy.

  Szonykó, feleannyi hozzászólást generáltam, mint ahány művel elolvastam, de azért köszönöm 😀

  Aranymosó, mire rájöttem, hogy az előző hszedben van egy elütés… 😀

 13. Az előszűrésről és az író fejlődésről:
  Az írósuli és a pályázat két külön terep, ezt fontos megérteni. Az írósuliban a szerző áll középpontban, de a pályázaton a mű.

  A pályázaton nem az író felé kell jeleznünk, nem a fejlődéseteket támogatni, hanem egy elég kemény rostálás folyik, hogy megtaláljuk a kiadható műveket. A kiadóvezető felé dolgozunk, neki kell értékelnünk.

  Aki hol átjut az előszűrésen, hol nem, ott az átjutás is hajszálon múlt, vagyis pont a határra esik a jelenlegi írói tudás.

  Nem lesz visszajelzés az előszűrés kapcsán, mert nagyon időigényes. Így is túlórázom, és szeretnék néha én is este a gyerekeimmel beszélgetni, esetleg elmosogatni, sorry.

 14. 🙂 köszönöm a megemlítést, kedves Szonykó!
  Ami engem illet, a kiesés sem gátolt meg az események figyelemmel kísérésében.
  A pályázat minden mozzanata érdekes és tanulságos. Már maga az élmény, hogy nyomon követhetem a Könyvmolyképző – csapat legújabb „nemzedékének” életútját a megjelenésig. 🙂
  Kis sikerrel, jövőre magam is köztük leszek. ^^
  Sok sikert a lektori szakaszhoz a bejutottaknak, sorstársaimnak pedig az új ötletekhez!

 15. Remélem, mindenkinek feleltem. 🙂
  Én is nagyon örülök a beszélgetéseknek. Bár nem szólhatok bele, de azért érdekes látni a gondolatokat. 🙂

 16. Kedves Szonykó!
  Szerintem is kedves tőled, hogy a hozzászólókat is megemlíted:) ez egy kis vigaszt is nyújt, ha már én nem kaphattam hozzászólásokat:)) Elmondom, hogy én minden részletet elolvastam, csak az elején még nem mertem véleményezni, így az első 10-15 műhöz nem szóltam hozzá. Miután volt az a kis felhívás, nevezhetjük szíves invitálásnak is 🙂 Attiláék részéről, azután merítettem bátorságot, hogy akkor gyerünk, formáljak én is véleményt, hátha valaki kap valami használhatót tőlem is. Akinek írtam, igyekeztem építőt írni, remélem, így vettétek. Egyébként nagyon sok ötlet tetszett, és mindig is nagyon érdekelt, hogy mások miket írnak, másoknál hogyan születik egy regény.
  Bár sokáig reménykedtem, hogy nem esek ki, de az utolsó hetekben már feladtam, és elkezdtem átírni a beküldött regényemet. Formailag is átszerkesztettem, mit mondjak, tényleg jobban tetszik így:))
  Néhány hónapja pedig már írom a legújabb regényemet, a következő pályázatra biztosan készen lesz:))
  Természetesen továbbra is követem az idei pályázatot, és azt hiszem, veletek fogok izgulni.
  Jaj, ne, remélem nem lettem Aranymosó függő:)))!!!

 17. Én is örülök, hogy ilyen aktív véleményezés alakult ki, hiszen ebből sokat lehet tanulni. Még ha az ember nem is ért rögtön egyet a kritikával, el fog jönni az a pillanat, amikor rájön, hogy van abban valami, ha többen is ugyanazt kifogásolják.
  Ezért javaslom azoknak, akik most nem kaptak visszajelzést a kiesés okáról, hogy keressenek több bétát is, és vessék össze a véleményegyezéseket. Egy ember meglátása lehet ízlés dolga, de ha sokan mondják ugyanazt, az nem véletlen.

  Egy kis pontosítás, mert én sem értettem meg teljesen a további menetet: ezek szerint minden továbbjutónál kikerül a második részlet, és péntekenként tudjuk meg, ki ment át a rostán? A részlet kikerülése nem jelent továbbjutást, ha jól értem?

 18. FIGYELEM! Aki a második fordulóba került, az Adatlapot NE az aranymosásos címemre küldje, hanem a levél szövegében említett pályázatos címre. Köszönöm.

 19. Hűha, azzal ébredtem ma reggel, hogy valakit kihagytam a felsorolásból, aki tényleg alaposan elemezte a kikerülő részleteket. Kedves Valter, bocsánat, neked is köszönöm sokunk nevében. 😀

  Kedves Aranymosó! Köszönöm a választ, megvilágosodtam. 🙂 A válaszod alapján arra következtek, hogy minden előszűrésen átjutott pályázó második részlete kikerül, hisz azt írtad, nem csak a heti kikerülőkből válogatnak a lektorok. Én a tavalyi rendszerből indultam ki, amikor csak azok kerültek ki másodszor, akik már átjutottak az első lektoron. Így persze a kérdésemnek nem is volt értelme. 🙂 Bocsánat, ha értetlennek tűntem, de ez tulajdonképpen még nem is volt leírva, persze lehet, hogy csak én siklottam el felette. Végül is menet közben úgyis minden kiderül. 🙂

 20. Idén korábban indult a pályázat nyilvános része, és már az előszűrés alatt kikerültek a részletek. 🙂

 21. Közben láttam, hogy már Jusztinának is válaszoltál, így aztán már tényleg teljesen egyértelmű. 😀 Igen, az idei rendszer tényleg más menetet diktál. De ez nagyon jó hír, így legalább mindenkinek kikerül a második részlete, kaphatunk még kritikát akkor is, ha nem jut át a regény a lektoron. 🙂

 22. Kedves Szonykó!
  Köszönöm, hogy megemlítesz, mint véleményező. Messze nem voltam/vagyok olyan aktív, mint szeretném, de amikor van egy szabad fél órám, örömmel olvasgatom a kikerült részleteket és nagyon kíváncsian várom a következő kört, mert van néhány kedvencem.
  Most nem jutottam tovább, de ez nem veszi el a kedvem az írástól, épp a következő regényemmel van tele a fejem.
  A továbbjutóknak kitartást és sok sikert, Veletek együtt izgulok! 🙂

 23. Kedves Szonykó!
  Köszönöm szavaidat, miattam igazán ne zavartasd magad, főleg ne egy napsütéses tavaszi reggelen, érdemeim kevésbé számosak, mint a kedves kollégáké, akik egyre kevesebb észrevételeznivalót hagynak a későn érkezőnek 🙂

 24. Kedves Aranymosó!

  Egyetlen kérdésem lenne mégpedig, hogy a drámának mi a hivatalos besorolása? Én azzal indultam, és meglepetten olvastam most, hogy olyan kategória nem is volt a beküldöttek közt. Akkor ezek szerint annak valami más hivatalos gyűjtőneve van?

  Előre is köszönöm szépen a választ.

 25. Kedves Zsani!

  Nincs ilyen fogalom az irodalomban, ez filmes szó. Bizonyára több címkét adtál meg, és ezek alapján lett besorolva.

 26. Kedves Aranymosó!

  Köszönöm szépen a választ. Esetleg azt még megtudhatnám, hogy itt a könyves világban akkor milyen szó van rá? 🙂 Hátha legközelebb még szükségem lesz rá. 🙂

  Köszönöm szépen.

 27. Zsani, az irodalomban a dráma egy műnem, és a színpadi darabokat jelöli. Műnem még az epika (novella, regény stb), és műnem még a líra is (pl. versek). Egyáltalán nincs olyan dráma kategória, mint a filmes világban. De ha definiálod, szerinted mik tartoznak ide, akkor megpróbálom beazonosítani. 🙂

 28. Kedves Aranymosó!

  Köszönöm a végtelen türelmet. 🙂
  Azt tudom, hogy a dráma az irodalomban műnem, de egészen eddig azt hittem, hogy más jelentésben pedig olyan, mint a romantikus regénynél a romantika. 🙂
  Akkor ha olyat szeretnék megnevezni, amiben a legnagyobb hangsúly a lelki civódáson van, és a főhős ily módon szenved, tehát sok a sírás, az önmarcangolás, meg mondjuk a tragédia benne (értem ezalatt egy közeli rokon halálát, stb.) akkor azt hogy nevezzük?

  Köszönöm szépen 🙂

 29. Igen, realista fikció, de általában nem ezt a szót alkalmazzák rá idehaza, hanem tartalmi alapon sorolják be pl. romantikus írás, családregény, lélektani regény stb
  Ha 20 alatti főhősök szenvednek és párkapcsolat, sulis dolgok, életproblémák állnak központban, akkor YA irodalom realista ága (young adult). Valószínűleg erre a szóra van szükséged.
  Hogy jobban értsd, a Csillagainkban a hiba YA és realista fikció.

 30. Kedves Elidegenítő Effektus és Aranymosó!

  Köszönöm a válaszokat. Azt hiszem, sikerült végre megértenem.

  Azt még hadd kérdezzem meg, hogy lehetséges, hogy emiatt a hatalmas hiba miatt már nem is nézték meg a kéziratomat? (Teljes mértékben megérteném, ha így lenne, hiszen ha hozzám került volna egy ilyen, akkor valószínűleg ezzel el is könyveltem volna az illető hozzáértését.)
  Azért így utólag elég nagy hibának tűnik, hogy még besorolni sem tudtam a regényemet, bár remélem ez nem befolyásolta magát a művemről alkotott véleményt.
  Mindenesetre legalább tanultam belőle. Még egyszer ilyet nem követek el 🙂

 31. Zsani, a besorolás csak egy statisztikához kellett. Nem függ össze az előszűrők munkájával, ilyesmi alapján nem lehetett kiesni. 🙂

 32. Kedves Aranymosó!

  Nem teljesen ide tartozik, de remélem, nem baj, ha itt kérdezem meg.
  Arról mi a véleményed, hogy ha van egy létező ifjúsági regény egy szerzőtől, és én nagyon szeretnék egy folytatást írni hozzá. Igazából nem tudom, hogy milyen szabályai vannak ennek, pl. kell-e hozzájárulás a szerzőtől, hogy a karaktereit használhassam, illetve, ha írnék egy ilyen folytatást, annak lenne-e esélye a pályázaton?

 33. Minden írást szerzői jog véd. Csak az író írásbeli engedélye alapján lehetne folytatást írni, de ezt élő szerző valószínűleg nem adja meg, hiszen ezek az ő szereplői. Elhunyt szerző esetén a jogutód néha engedélyezi, de csak ismert íróknak vagy családtagoknak.
  Javaslom, keress már témát. Ezt legföljebb ingyenes rajongói fanfiction regényként írhatod meg és a netre, de papírformában egyik kiadó sem tudja megjelentetni. A pályázatra sem lehet beküldeni.

 34. Köszönöm a gyors választ, végül is csak egy ötlet volt. (Még tizenhárom évesen olvastam ezt a regényt, és azóta motoszkál a fejemben ez a gondolat, de hát, ilyen az élet:) )

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük