BANDÁZZUNK! Vadonatúj Csukás István kötet a Könyvhéten!

CSUKÁS ISTVÁN: BEROSÁLT A REZESBANDA

Közreműködött: Katona Ildikó

Szőnyi Gergely illusztrációival

Könyvmolyképző Kiadó 2013

Legnagyobb szerencsénkre nem lett belőle hegedűművész. Saját teremtményei mellett milliónyi gyermeke van, sok százezer Picur, Kisrece és Süle. A valamirevaló felnőttek is rajonganak érte, függetlenül attól, hogy alakilag Gombóc Artúrok-e vagy inkább sportos Ho-ho-ho-horgászok. Azok is szeretik, akik nem pont fagyiárusok, bohócok, gyermekorvosok, állatkert igazgatók. Feledhetetlen alakjairól neveztek már el kocsmát, cukrászdát, horgászboltokat, fagylaltozót, ő magáról pedig oktatási és nevelési központot Zalában, és a nevét viseli Balatonszárszón a színház is. Hát persze, hogy Csukás Istvánról van szó!

Aki szerint „csak bandában érdemes élni”, úgyhogy írt is egy történetet egy kölyök rezesbandáról.  A szerzőtől több mint harminc éve jelent meg utoljára új ifjúsági regény, és ez az első filmregénye.

***

Fülszöveg:

Csukás István: Berosált a rezesbanda

 Pram-pram-prarára-prararáram!

A rettenetes Riminyák tanár úr üres osztályterembe érkezik
 – ugyanis az iskolai rezesbanda lelépett egy lopott busszal.
A sofőr
helyén Szinyák, a bandavezér ül!
Vezetni nem t
ud, a kaland tehát garantált!
Az a legkevesebb, hogy összetörnek egy szobrot,
idegössze
omlás szélére sodornak egy rendőrt,
a frászt hozzák az igazgatóra és felforgatják a városka életét.
Két akció közt sem lazítanak, inkább rázendítenek.
Mert muzsikálni, azt nagyon szeretnek!

Pram-pram-prarára-prararáram!

De persze ezzel is csak tetézik a kalamajkát.

Mindeközben a felnőttek – mert ők már csak ilyenek – furcsa,
rém fontosnak tartott dolgaikat intézik,
és bizony csak akkor
térnek magukhoz,
amikor a belevaló rezesbanda mindenkinek alaposan „elfújja” a nótáját.
Pram-pra
m-prarára-prararáram!

Ezen a könyvön berosál szülő és gyerek egyaránt. Sőt! Egymás kezéből fogják kikapkodni a könyvet.
Fogadunk?

***

 „Alkotótársnak érzem Ildikót” – Csukás István
 Katona Il
dikó

 A Könyvmolyképző Kiadó alapítója és főszerkesztője, a Jonatán Első Országos Könyvmolyképző játék megálmodója és életre hívója, számos külföldi és hazai bestseller felfedezője és kiadója, emellett elkötelezett híve az olvasóvá nevelésnek, a magyar gyermek és ifjúsági irodalomnak. Egyik legkedvesebb szerzője Csukás István.
A most m
egjelenő Berosált a rezesbanda eredetileg forgatókönyvnek íródott, ezt a művet formálta a szerző kérésére színes, olvasmányos történetté.

Arról, hogy milyen érzés „belenyúlni” egy Csukás-szövegbe, így vall:
Izgalmas, felemelő, cidris. Az ember nem piszkál bele legendák szövegébe.
Tudni kell még hozzá, hogy nekem hat évembe telt, mire elértem, hogy a Könyvmolyképző gondozhassa Csukás István életművét.
Évente többször kerestem meg telefonon és személyesen a Mestert, mondván: nekem fizikai fájdalmat jelent, hogy nem kaphatóak a kötetei folyamatosan a boltokban.
Bűbájos kedvességgel és bölcs derűvel mindig kidobott.
Ezek után óriási megtiszteltetést jelentett számomra, hogy István ma már rám merte bízni ezt a munkát is. A lelkesedés után aztán jött is rögvest az aggodalom. Tényleg képes leszek elérni, hogy ne ütközzenek ki a mondataim az ő jellegzetes st
ílusából?
Hogyan fogadja végül? Hiszen ahhoz, hogy kerek egész legyen a történet, bizony „bele kellett lantolni” az eredetileg filmes forgatókönyvnek íródott műbe. Tetszik-e majd neki?
Hogy veszi ki magát ez az egész, honnan veszem a bátorságot átdolgozni egy Csukás-írást?
Az első teszt az volt, hogy odaadtam a könyv kéziratát két profi szerkesztő kolléganőmnek. Egyikük tudta, hogy dolgoztam rajta, és nem mutatott rá kiugró hibákra. A másiknak sejtelme sem volt a kézirat előéletéről. Szerencsére nem fogott gyanút. Első cidri kipipálva.
Aztán megkapta Csukás István. Ekkor izgultam csak igazán. Kalapált is a szívem, amikor néhány nap múlva megjelent a telefonomon a neve:
Jaj, Ő hív.
– Halló – olyan dallamosan tudja mondani ezt a „hallót”, hogy az ember szívébe rögtön beköltözik egy kis derű, de most nem tudott igazán megnyugtatni.
Szerencsére a folytatás is kedves volt. Boldogan ittam a szavait, hogy elfogadja a munkámat, tetszik neki. Majd’ kiugrottam a bőrömből!
Hogy ez nem igazán illik egy éltes, komoly főszerkesztőhöz? A való életben talán nem, de Csukás világa mesevilág, és én bol
dog vagyok, hogy beletartozhatok.

 *

 Illusztrátor: Szőnyi Gergely

2004 óta foglalkozik komolyabban a rajzolással, illusztrálással. Kezdetben storyboardokat, kabalafigurákat, reklámgrafikát és néhány concept artot készített. Hobbija a képregény, egy balatoni magazinban 4 évig ment egy humoros comic strip (három – négy kockás jelenet) sorozata.

Tavaly ősz óta tagja a Könyvmolyképző Kiadó csapatának. Böszörményi Gyula: Lúzer Rádió, Budapest! c. trilógiája (az utolsó rész éppen a Könyvhétre jelenik meg!) után a Berosált a rezesbanda már a negyedik könyv, amely az ő illusztrációival jelenik meg.

A fiatal illusztrátornak nem lehetett könnyű Csukás legendás alkotótársa, Sajdik Ferenc nyomdokába lépni, de mint mondja:

Csukás Istvánt az én generációm (1977-ben születtem) igen jól ismeri, így persze én is. Elsősorban a tévéfilmek, animációs sorozatoknak köszönhetően. A Keménykalap és krumpliorr, Süsü és a többi Csukás figura meghatározó és emlékezetes élménye volt a gyerekkoromnak.

Sajdik Ferenc neve több közös mű kapcsán valóban összeforrt Csukás Istvánéval, ám az én stílusom annyira más, hogy meg sem fordult a fejemben összehasonlítani magam vele. Természetesen nagyon büszke vagyok rá, hogy a „nagy mesélő” egyik írását az én rajzaim kísérik el az Olvasókhoz. Remélem, nekik is tetszik majd!

 *

 Esemény az Ünnepi Könyvhéten

Június 9-én, vasárnap 13.30-kor: Pódiumbeszélgetés Csukás Istvánnal a Vörösmarty szobor előtti színpadon.

Utána 15 órától a szerző dedikál a Könyvmolyképző Kiadó pavilonjánál!

 

– gk –

4 hozzászólás Szólj hozzá
  1. Jaj, de jó volt ezt olvasni! Csukás István a kedvencem, ezeken a történeteken nőttem fel. Biztos nagyon klassz ez az új kötet is, gratulálok hozzá!

  2. Tudatlan vagyok, de szeretnék okosodni. Valaki definiálná nekem a filmregényt?

    Csukás István sok meséje a kedvencem, a belőlük készült filmek egy részét megvásároltam. Sok művét tartom zseniálisnak, mert a gyerekeket, felnőtteket egyaránt lekötik, szórakoztatják.
    Remélem ez is sikeres lesz, nekem úgy tűnik, főleg gyerekeknek szól.

  3. Igen, ez ifjúsági mű. Már olvastam amúgy, tök jópofa. Kicsit olyan, mint egy hangjáték, főleg a párbeszédeken alapul. Ez a filmregény kifejezés arra utal, hogy egy köztes műfaj lett belőle.

  4. Vagyis, a forgatókönyv, és a regény között?
    Ilyen szempontból a forgatóköny, a dráma és a regény között van, valamivel közelebb a drámához, mint a regényhez.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük