Az Írástudó Íróiskola 2018-as kurzusai

Szeretettel várunk a 2018-as őszi kurzusainkra. A kurzusok közül a pályázat előszűrésén kiesetteknek a Szövegboncnokot ajánljuk, ahol stilisztikai csiszolás zajlik.

Utána nehézségi sorrendben: Párbeszéd, Leírás, Dramaturgia következik.

A YA kurzus során nem az általános írói készségek csiszolása zajlik, hanem kifejezetten a young adult korcsoport sokféle témájába mélyedünk el, és az ezekhez szükséges tudás és eszköztár elsajátítása történik.

(A kurzusokra csak nagykorúakat várunk. Az őszi szemeszterben nem tervezünk Ifjúsági kurzust.)

 

2018-as őszi kurzusok:

 

Young adult kurzus (felnőtteknek)

Oktató: Kozma Réka szerkesztő (Így neveld a regényedet blog)

Jelentkezés: 2018. augusztus 1-ig.

Kurzus ideje: szeptember 10. – november 4.

8 hetes kurzus a young adult zsánert megcélzó felnőtteknek. Ha szeretnél kifejezetten YA író lenni, ez a kurzus az, ami Neked szól. A tanmenetet június 2-án, az Aranymosás Irodalmi Klub találkozóján ismertetjük.

Kattints ide még több infóért és a jelentkezés feltételeiért

 

Dramaturgia kurzus

Oktató: Róbert Katalin író, szerkesztő

Jelentkezés: 2018. augusztus 1-ig.

Kurzus ideje: szeptember 10. – november 4.

8 hetes kurzus regényíróknak, célja a meglévő dramaturgiai tudás elmélyítése és az ismétlődő dramaturgiai hibák tudatosítása. Azok jelentkezését várjuk, akiknek a leírással, párbeszéddel és a saját egyedi hanggal már nincs gondjuk, hanem kifejezetten dramaturgiai íveket kell megtanulniuk.

A korábbi kurzusól bővebben itt.

Kattints ide és tudd meg a jelentkezés feltételeit 🙂

 

Leírás kurzus

Oktató: Kozma Réka szerkesztő (Így neveled a regényedet blog)

Jelentkezés: 2018. szeptember 1-ig.

Kurzus ideje: október 15. – december 9.

8 hetes kurzus, fókuszban az élő, erős leírások. Ha szeretnéd, hogy egyedibb legyen a hangod, és ütősebb a képi világod, ez a kurzus Rád vár.

Kattints ide még több infóért és a jelentkezés feltételeiért

 

Párbeszéd és információadagolás kurzus

Oktató: Róbert Katalin író, szerkesztő

Jelentkezés: 2018. szeptember 1-ig.

Kurzus ideje: október 15. – december 9.

8 hetes kurzus, fókuszban a szereplők egyedi hangja, és az, hogyan lehet párbeszédben információt átadni. Ha szeretnél jobb karakterábrázolást, jobb párbeszédeket és infoadagolást, ez a kurzus Neked szól. (Sőt, a kurzus előny a dramaturgia kurzusra való jelentkezésnél.)

Kattints ide még több infóért és a jelentkezés feltételeiért

 

Szövegboncoló

Oktató: „AncsaT” szerkesztő, fordító

Jelentkezés: 2018. szeptember 7-ig.

Kurzus ideje: október 22. – december 16.

A 8 hetes kurzus a nyelvi szint javítását célozza meg. A kurzus a kezdő íróknak szánjuk, akik most ismerkednek a könyves szakmával, illetve azoknak, akik már erős amatőrök, de a pályázaton kiesett a művük az előszűrésen. Az oktató személyre szabott tanácsokat ad, támogatja az írói tehetség kibontását, miközben egy jó közösségben lehet az író.

Kattints ide még több infóért és a jelentkezés feltételeiért

——–

Szövegkertészet (szerkesztők képzése)

Oktató: Varga Bea író, vezető szerkesztő

Jelentkezés: 2018.  október 15-ig

Kurzus ideje: 2019. január 14. – június 14.

Gyakorlatorientált képzés szerkesztőknek, ahol speciálisan a szórakoztató irodalomban dolgozni tudó szerkesztőket képzünk. A kiugróan jó hallgatók később munkalehetőséget kaphatnak külsős szerkesztőként.

Kurzusok összefoglalva:

 

Jelentkezési cím: konyvmolykepzopalyazat@gmail.com (tárgy mezőbe: kurzus neve).

A jelentkezés feltétele az első 10 ezer karakter beküldése bármely írásodból. (Kérünk, legyen nyers szöveg, ne nézesd át előtte mással!) Illetve egy rövid személyes bemutatkozás is kérünk, az életkort feltüntetve. Mi a célod az írással? Milyen zsánerekben írsz? Ha van: publikációs lista, pályázati sikerek, elvégzett kurzusok (akár a kiadónknál, akár máshol).

 

*

Szeretettel várunk az Írástudó Íróiskolában!

*

VN:F [1.9.21_1169]
Rating: 9.7/10 (6 votes cast)
22 hozzászólás Szólj hozzá
 1. Kedves Aranymosó!

  A kurzusok részletes leírásai mikor fognak kikerülni? Főleg a Szövegboncnoké érdekelne. Köszönöm.

  Noirot

 2. @Noirot: bemásolom neked egy korábbi leírásból, remélem, hasznos lesz számodra 🙂

  Az Írástudó Íróiskola első kurzusa a Szövegboncnok (leánykori nevén alapozó), amit 2011-ben indított el a Könyvmolyképző Kiadó.

  A kurzust mindig egy aktív szerkesztő tartja, aki tud segíteni abban, hogy a kezdő író eligazodjon a könyvkiadók világában, tanácsot adni arról, hogyan érdemes benyújtani a egy kéziratot, és mire érdemes odafigyelni, hogy a mű megragadja lektorok, szerkesztők figyelmét.

  A kurzus 8 hétig tart, online távoktatás felnőtteknek, maximum 15 fős csoportban. Vidékiek, külföldiek is részt tudnak venni benne, a tananyag elolvasása és a feladatok elvégzése szabadon beosztható. Az oktató, Kozma Réka szerkesztő hétköznapokon elérhető akár tananyaggal, akár házikkal kapcsolatos kérdések esetén.

  A Szövegboncnok kurzust azoknak ajánljuk, akik első pár regényüket, mesekönyvüket írták meg, és még tájékozatlanok a könyvpiacon. Vagy már évek óta írnak, de csak kisebb publikációk vannak. Vagy kiestek az Aranymosás pályázatunk előszűrésén.

  A kurzus célja a kiadói ismeretek átadása, a szövegcsiszolás, és a személyes fejlődési tanácsok, de szó esik a vélemények megfogalmazásáról és fogadásáról is.

  Tananyag:
  1.hét – Stilisztikai csiszolás + A kiadók világa, formai elvárások a művek kapcsán
  2.hét – Stilisztikai csiszolás + Az írások tartalmi követelményei. Mit néz egy lektor?
  3.hét – Stilisztikai csiszolások + Kinek szólnak az írásaid? Milyen olvasói célközönségek vannak?
  4.hét – Novellatéma kiadása, illetve rövid írói gyakorlatok + Miért novellázzunk?
  5.hét – írói gyakorlatok + Írás és pszichológia
  6.hét – írói gyakorlatok + Hogyan függ össze az életkor, a nem és az írásmód? Milyen általános hibák vannak?
  7.hét – írói gyakorlatok + Személyes élmények a műben
  8.novella leadása + Megírási módszerek regények esetében

  Az elméleti anyagok mellett a kurzus értéke, hogy írástechnikai gyakorlatokkal ki lehet próbálni a tanultakat, és ezekre a gyakorlatokra a diákok visszajelzést kapnak. A kurzus során személyes stilisztikai és írástechnikai tanácsokat ad az oktató, és segít abban, hogy az írói úton milyen készségeket kellene még fejleszteni.

 3. Kedves Judit!

  Ezt megtaláltam én is, köszönöm. 🙂 Inkább arra lennék kíváncsi, hogy a mostaninál mik lesznek a jelentkezési feltételek.

  Noirot

 4. A kurzusaink változnak, még ezért nincs kint a pontos tematika.
  A jelentkezés módja megmarad, egy szövegrészlettel lehet majd jelentkezni 🙂

 5. Kedves Aranymosó!

  Érdeklődni szeretnék, hogy milyen hosszú szövegrészlettel és mikortól lehet jelentkezni a februárban induló kurzusra? Van egyéb feltétele a jelentkezésnek?

  Köszönöm előre is!

 6. Kedves Xila,

  hétfőn ki fognak kerülni infók a jelentkezésről 🙂
  Egyébként 10 ezer leütésnyi részletet várunk majd, a jelentkezés hétfőn el is indul (nem sorrend, hanem felvételi dönt), a határidő január 10. lesz, de jövő héten minden infó kikerül ezzel kapcsolatban. 🙂

  Köszönjük a kérdést! 🙂

 7. Kedves Aranymosó!
  Ezek körül melyik kurzusok nem követelnek olyan előfeltételeket, mint például alapozó kurzus, vagy ilyesmi, mert tudtommal régebben úgy volt, hogy egyik kurzus a másikból következik. Vagy esetleg lehet érdekes lenne, ha tudnánk, hogy melyik kurzusnak mi az előfeltétele, már ha van 🙂
  A választ előre is köszönöm 🙂

 8. Kedves Olívia Teiss,

  nincs előfeltétel, bármelyik kurzusra lehet jelentkezni. A tananyagok és feladatok nehézsége eltérő, és elképzelhető, hogy a felvételire beadott anyag alapján másik kurzust ajánlunk (amit persze nem kötelező megfogadni) 🙂

 9. Kedves Aranymosó!
  Gondolkoztam a Young Adult kurzuson, de sajnos pont kiesek belőle életkor szempontjából (egy évvel fiatalabb vagyok) Mit tudok ilyenkor tenni?

 10. 14 évesen még elég korai az írós oktatás, sajnos blokkot okozhat. A fiataloknak szóló kurzuson inkább a 17 évesek vannak nagyobb számban.
  Inkább csatlakozz pl. a Merengőhöz, és legyen még az írás játék és öröm. Esetleg ajánlom figyelmedbe A siker tintája című könyvet, és a benne lévő írós feladatokat. 🙂

 11. Kedves Aranymosó!

  Érdeklődnék, hogy ezeket a kurzusokat hogy kell elképzelni? Hetente élőben beszélgetünk pl. Skipe-on? Vagy e-mailben kapunk egy anyagot, hozzá feladatot és írásban kapunk értékelést a megoldásáról? Mennyire interaktív?
  További szép napot!

 12. A kurzusokon minden hétfőn kiadja a szerkesztő a cikkeket, feladatokat, melyeket vasárnap estig kell megírni, és e-mailben elküldeni, vagy az fb csoportba feltölteni (kurzus típusától függ). Az oktató rendszeresen felvet témákat az Fb csoportban, és persze reagál minden felvetődő kérdésre, témára. A házik kapcsán írásbeli javítást ad.
  Nagyon interaktív. Persze, ez attól is függ, hogy a résztvevő mennyit kérdez, aktívan részt vesz-e. (Általában mindenki igen.)

 13. Kedves Aranymosó!
  Engem az érdekelne, hogy egyszerre több kurzuson lehet részt venni, vagy egy időben csak egyre lehet jelentkezni?

 14. Két kurzust egyszerre nem igazán bír az ember, főleg, hogy a tudásnak be is kéne épülnie. De nyugodtan lehet úgy jelentkezni, hogy a levélben jelezni, ha pl a YA kurzusra nem jutnál be, akkor a Párbeszéd és a Leírás is érdekel, amennyiben ott van még szabad hely.

 15. A legtöbb kurzus csak felnôtteknek van. Én jelenleg 16 éves vagyok, megszeretnék jelenni, tudom ehhez sokat kell tanulnom, amit meg is tennék, de az életkorom miatt nem tehetem. Így 2 évet elpazarlok, mert ha hamarabb tanulom meg elôrébb járnék. De ki kell várnom azt a 2 évet, ami bénáskodás lenne a kurzus nélkül. Miért nem lehetne esetleg 16 éves kortól jelentkezni?

 16. Kedves Reader04,
  van Ifjúsági kurzusunk, éppen a te korosztályodnak, rendszeresen elindítjuk, viszont az őszi időszakban nem volt arra lehetőség, hogy ifjúságit hirdessünk.
  Érdemes figyelni az oldalt, hogy ne maradj le róla, ha újra indulna 🙂

  Egyébként tizenhat évesen a sok írás és a sok olvasás rengeteget tud fejleszteni. Tudom, hogy ezek nagyon általánosságnak tűnnek, de mégis igazak.

 17. Kedves Aranymosó!

  A Szövegkertészet képzésre történő jelentkezéshez milyen jellegű szövegeket vártok?

  Válaszotokat előre is köszönöm!

 18. Kedves Leser,
  a szerkesztőknek szóló Szövegkertészet képzésen felvételi feladatok vannak. A jelentkezéshez szakmai önéletrajzot szoktunk kérni 🙂

 19. Kedves Deny,
  az őszi szemeszterben nem indul ifjúsági kurzus, a további szemeszterek még egyeztetés alatt állnak 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük