A válogató menete és főbb statisztikai adatok

A 10. Aranymosás Irodalmi Válogatóra március 1-ig vártuk a meséket és a regényeket. A beérkezett pályaművek elbírálása folyamatban van, és a válogató az ezen a héten elkezdődő lektori szakasszal a leglátványosabb szakaszába lép.

 

Mi az a lektori szakasz, és mit kell róla tudni?

Az előszűrésen átjutott művek elejéből kikerül egy részlet az oldalra. Ezzel és csak ezzel jelezzük azt, hogy az adott mű átjutott az előszűrésen – éppen ezért érdemes figyelni az oldalt. Közben a regényt megkapja egy lektor is, akinek az a feladta, hogy elolvassa és eldöntse, javasolja-e kiadásra. A lektori vélemény mindig a kiadó munkatársainak szól, de az elmúlt években a pályázók kérésére Varga Bea vezető szerkesztő írt egy rövidebb összegzést ez alapján, amely adhat némi támpontot a szerzőnek, hogy mire figyeljen, ha javítani kell, merre induljon el.

Azok a regények, amelyeket az első lektor kiadásra ajánl, Varga Bea elé kerülnek. Vezető szerkesztőként ő a második lektor, aki a pályázat végére megnézi ezeket. Ha egy mű két lektortól is igent kap, akkor Katona Ildikó kiadóvezető elé kerül.

Sok olyan év volt, amikor egy-egy regényről azt gondolták a kollégák, hogy még nem áll készen a megjelenésre, azonban fejlesztés után érdemes lesz megmutatni a kiadóvezetőnek. Ezek a művek kerültek be a Rakétaprojektbe. A Rakétaprojekt befogadóképessége mindig a kiadó aktuális kapacitásától is függ. Az idei évről ezzel kapcsolatban később tudunk információt hozni.

 

Mikor érdemes az oldalt lesni?

Az oldalra hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek fel bejegyzések, és minden második héten pénteken nem új részlet, hanem a lektori hírek érkeznek. Az első lektori hírek a tervek szerint április 15-én fognak érkezni. Néha megesik, hogy egy mű még lektorálás alatt áll, azaz csak két héttel később kaphat a szerzője visszajelzést. Ezt természetesen mindig jelezzük a lektori hírekben.

 

Kik és milyen műveket küldtek nekünk?

Az előszűrés még tart, viszont statisztikai adatokat már kaptunk az előszűrőktől.

A 10. Aranymosás Irodalmi Válogatóra 268 pályázati anyag érkezett, ebből 67 mese és middle grade. 20 pályázat esett ki formai okok miatt – ahol volt adat, ott ezek is szerepelnek a statisztikában.

A pályázók 83%-a nő, 17%-a pedig férfi, életkor tekintetében az átlagéletkor idén egy kicsivel magasabb (33,8 év), a legfiatalabb író idén is 13, a legidősebb pedig 78 éves. A legtöbb pályázó (61%) 21–39 év közötti.

Idén megkértük a pályázókat, hogy sorolják be magukat a kiadó főbb könyvsorozatai szerint. Ez alapján a beküldött pályamunkák így oszlottak meg:

Emellett zsáner szerinti besorolást is kértünk, majd ezeket a kollégák még csoportosították. Így a Young Adult és New Adult művek többsége bekerült más csoportokba (pl. romantikus, fantasy). Ez alapján a beküldött művek így oszlottak meg:

A pályázati anyagot küldő férfiak elsősorban fantasy műveket és meséket küldtek nekünk. Emellett kedvelt volt még körükben a sci-fi. A nők leggyakoribb zsánere a mese, majd holtversenyben a romantikus és a fantasy.

Az életkor szerinti eloszlás esetében azt látjuk, hogy a fiatalabbak (30 év alatt) alapvetően a saját korcsoportjuknak vagy a környező korosztályoknak írnak, míg 30 fölöttiek esetében amellett, hogy megmarad a saját korcsoportnak (felnőtteknek) írás, megjelenik a meseírás is. Vörös Pöttyös sorozatunkba főként a 30 év alattiak írtak, meséket főként 30–49 évesek, és a felnőtteknek szóló Arany Pöttyös és Sötét Örvény sorozatokba főleg 21–39 évesek küldtek műveket.

Ugyanez zsáner szerint vizsgálva azt az izgalmas eredményt adja, hogy a fantasy elsősorban 40 év alattiakat mozgatta meg (és a legtöbb fantasyt 21–29 évesektől kaptuk), míg a romantikus művek többsége a 21–39 évesektől érkezett, kiemelten a 31–39 évesektől. Elképzelhető, hogy a fiatalabb korosztály szívesebben választja a fantasy besorolást akár egy olyan nem-realista történetnél is, amiben akad romantikus szál is.

 

Pénteken kezdünk!

Hogy milyen történetek állnak a számok mögött, azt hamarosan ti is megláthatjátok: pénteken indul a lektori szakasz látványos része, és felkerül az első részlet. Szeretettel várunk minden írót, érdeklődőt, szurkolót és kíváncsi olvasót az oldalon. Bátran írjátok meg, hogy mi fogott meg egy-egy történetben, mi a véleményetek róla. (A kritikaírás és -fogadás kapcsán itt olvashatjátok Varga Bea gondolatait.)

Ha felkerül a művetek, szeretettel várjuk kommentben az írói életrajzotokat! A kikerült részletet érdemes megosztani, annál is inkább, hiszen az olvasói visszajelzéseket és a lájkokat is figyeljük.

 

Nagyon sok jó olvasmányt, izgalmas pillanatot, jó pályázatot kívánunk mindenkinek!

VN:F [1.9.21_1169]
Rating: 10.0/10 (16 votes cast)
18 hozzászólás Szólj hozzá
 1. Mindenkinek, aki a számok mögött lakozik, sok sikert!
  A kiadónak köszönet a mérhetetlen, belénk fektetett munkáért! 🙂
  Két állapot között ingázok: az egyik órában reménykedek, a másikban lemondón elcsüggedek.
  Az első ilyen jellegű megmérettetésem máris az idegeimre megy 🙂

 2. Sok siker mindenkinek!
  Közhelyesen, mi már mind nyertesek vagyunk, hiszen megírtuk a művet és volt bátorságunk le is adni!

 3. Egy kalappal mindenkinek! 🙂
  A kiadó munkatársainak pedig kitartást az olvasáshoz és a döntésekhez! 🙂

 4. Mindenkinek sok sikert kívánok!
  Már tűkön ülök, de jó megérzéseim vannak ennek kapcsán!
  Remélem, hogy igazam lesz
  Aranymosás munkatársainak pedig köszönet, mindenért☺️

 5. Mindenkinek sok sikert kívánok, s legyen a végeredmény pozitív, vagy negativ, szerintem aki írással foglalkozik, az már nyertesnek nevezheti magát!
  A Kiadónak köszönöm a ránk fordított idõt és energiát.
  Mindenkinek további „kellemes” izgulást kívánok!

 6. Kedves Aranymosó!
  Olyan kérdésem lenne, hogy formai okból eshet-e ki valaki akkor, ha az idézőjel helyett kötőjelet használ a párbeszédeknél?
  Több bétám is jelezte, hogy nálam ez a probléma, de nem tudok mit tenni, mert egy ezeréves laptopon dolgozom, és bár rengeteg ötletet kaptam, hogy hogyan hívjam elő rajta az idézőjelet, egyik megoldási javaslat, egyik billentyűzet kombináció sem működött.
  Köszönöm!

 7. Illetve, nem idézőjelre gondoltam, hanem gondolatjelre 🙂
  Az elvárt hosszú gondolatjelet nem hajlandó írni a laptopom. 🙂

 8. Kedves Aranymosó!
  Az lenne a kérdésem, hogy a továbbjutott művek esetében, a közzétett részletekre hol érdemes szavazni/likeolni? Itt, az oldalon leadott szavazatokat, vagy a Facebook like-okat veszitek figyelembe a Public star kategóriánál?
  Köszönöm szépen!

 9. Kedves Zita, nem, nem esik ki amiatt senki, mert kötőjelet használ gondolatjel helyett, amiatt sem, ha automatikus felsorolás lesz a párbeszéd, vagy egyéb formázási gondjai vannak 🙂

 10. Kedves Réka, a Facebook like-okat néztük eddig mindig itt az oldalon, amivel kapcsolatban most volt, akinek gondja akadt (mármint a like-olással), szóval jövő héten ezt jelezzük a kollégáknak 🙂

 11. Kedves Aranymosás!
  Arról szeretnék érdeklődni, hogy a lektori szakasz meddig tart?
  Hiszen ha számolok egy kicsit (kerekíteni fogok) kaptak 260 művet, ebből vegyük le a meséket, marad 200. Az előszűrésen kiesett 80 regény (ebből vegyük le a 20 mesét, ami formai okokból kiesett), tehát maradt 140 pályázat.
  Havonta 10 darabból tesznek fel részleteket. Ez így több mint egy évet venne igénybe…
  A válaszukat előre is köszönöm!

 12. Emma, sokkal több kieső volt, akiket felsoroltak csak a “biztos kiesők voltak”. Ha megnézed az előző éveket nagy átlagban 30-35 mű jutott tovább a Lektori szakaszba. Ez heti hárommal számolva 10-12 hét.

 13. Kedves Aranymosàs! Azt szeretném kérdezni,hogy a továbbjutott mesekrol várható valamilyen információ a közeljövőben, vagy majd csak a kiadásra alkalmas mese/mesék lesznek közölve a pályázat végén? Már nagyon izgulok Köszönöm szépen!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük