100 szavas írástechnikai játék

Szeretnéd feldobni a hétfődet? Játssz velünk!

A nyertes beküldheti a regénye vagy novellája első 10 ezer karakterét, és szerkesztői tanácsokat kap rá.

A mai százszavas játék témája az információ. Rengeteg írás küzd az alany hiányával, a nem megfelelő mondatalkotással. A mostani játék lényege, hogy szándékosan talányokat gyártunk.
Feladat: Írj meg maximum 100 szóban egy cselekvés magyarázatát vagy használati utasítást, úgy, hogy kihagyod a kulcsinformációt.

Ha kész vagy, akkor hagyj ki egy sort, és visszafelé (!) írd le a megfejtést.

Mutatunk egy röpke példát:

„Először fajta szerint szétválogatjuk, nehogy kárt okozzanak egymásban, majd az első csoportot a helyére tesszük. Fontos az időtartam, a hőmérséklet, és persze a megfelelő anyag használata, hogy elérjük a kívánt hatást. Ha kész vagyunk, akkor – lehetőség szerint – vigyük szabad levegőre, sokkal egészségesebb és persze kellemesebb.

 …

(sásom)”

*

Ide, az Aranymosás Irodalmi Magazin oldalára írd be (akár a sima kommentmezővel, akár a Facebook sávjába.)

Most hosszabb időt adunk, legyen lehetőség gondolkozni:
Határidő:  június 24., kedd éjfél.
Eredményhirdetés: június 30., hétfő

***
Egyéb segítség a játékhoz:

– kerüld a sablonos megfogalmazásokat
– írd Wordbe, az megszámolja a szavakat (maximum 100 szó lehet)
– csak egyszer írhatsz, így egy kicsit gondolkozz, mielőtt begépeled
– figyelj a helyesírásra

Jó munkát! Kalandra fel! 🙂

VN:F [1.9.21_1169]
Rating: 8.8/10 (15 votes cast)
27 hozzászólás Szólj hozzá
  1. Hősünk fejében minden alkalommal egy favágó fejszéjének koppanásával hasított a tudat megakasztva gondolatmenetét.
    – Hiányzik! De miért? – Tudta mit keres de mégsem találta az apró szálkát. Nélküle széthull az összhang a történet elhagyja medrét és akár a letört nyers faág hegyes tüskék hadával indul százszámra hogy vérfakasztó zsákutcákban fejezze be pályafutását. Elméje keserű játékot űz vele az események hibás palástja mögé rejtve a megoldást. Pedig használni könnyű. Csupán egy vonás…

    (őzssev)

  2. Fontos a megfelelő megvilágítottsága, az alacsony hőmérséklet és a fertőtlenített környezet. Maga a precíz munkafolyamat három részből áll. Elsőként a szabad szemmel látható, fizikai jellemzői lejegyzése a dolgunk. Ki kell térnünk a szavatossági dátuma lejárta után történt változásokra: fontos a színe, a halmazállapota, a bekövetkezett anyagi módosulásainak meghatározása.
    A második vizsgálati szakasz ennél mélyebbre hatóbb: a belső rétegeinek pontos megismerése a cél. Fontos, hogy a megfelelő eszközökkel végezzük az összetevőinek elkülönítését, melyeket ezután független komplexként is megvizsgálunk.
    A munkafolyamat záró szakaként visszahelyezzük az összetevőket, eltüntetve a vágások és kifolyt anyagainak nyomait. Törekednünk kell az eredeti állapotának felállítására.

    (sálocnob)

  3. Hangfrekvencia illetve illatmolekula-elemzéssel, szemrevételezéssel, esetleg tapintással megállapítjuk, szükség van-e rá. Amennyiben a vizsgálat pozitív eredménnyel zárul, lebontjuk a burkolatot, hogy hozzáférjünk. Ajánlatos törekedni a gyorsaságra, megelőzendő a nyomásváltozás miatt esetlegesen fellépő melléktermék-kilökődést. Mindenféle szennyeződést maradéktalanul eltávolítunk, a területet felszárítjuk. Ezt követően esetenként szükséges speciális védőréteg használata, mely azonban bizonyos vastagság felett jelentősen csökkenti a helyes működés következtében szivárgó, folyékony halmazállapotú anyagok felvételét, túlzott igénybevételnek kitéve a területet. A védőréteg helyes alkalmazása után nekiláthatunk a rögzítésnek, ügyelve a szimmetrikus elhelyezésre, alján a bevágás elkerülésére, felső peremén ujjnyi hézag elhagyására. Amennyiben a pozíció nem megfelelő, szivárgás léphet fel.

    (erescaknelep)

  4. A játékállásának, az ellenfél figuráinak, pozíciójának, a lehetséges lépéseknek, és pálya centrumának ellenőrzése után lehetőségünk nyílik a legnépszerűbb védekező stratégia használatára, mely a szicíliai védelem alapja. Hosszú és rövid változattal is rendelkezik, lényege, hogy a királyt valamelyik bástya irányába elmozdítjuk két mezővel, majd a bástyát átlendítjük felette és lehelyezzük a túloldalán. Így tempó előnyt nyerhetünk ellenfelünkkel szemben, nehéztüzérségünket kimozdíthatjuk a sarokból, és biztonságba helyezhetjük a királyt. Három dologra kell csupán ügyelnünk: A bástya és a király között nem lehet bábu, csak akkor folyamodhatunk ehhez a cselhez, ha még nem léptünk az említett figurákkal, az ellenfél nem veszélyezteti ezt az útvonalakat.

  5. Akár szilárd, akár folyékony a tartalom, mindig alapos tisztítás legyen az első lépés. A művelet előtt ellenőrizzük a fajtáját. Amennyiben lyukas közepű, úgy szigorúan – a fertőzések elkerülése érdekében – hátulról előre történjen a nem túl erős, de határozott nyomású törlés. A megtisztított felületet gondosan, ám ne túl vastagon kenjük, a közepét minden esetben szabadon hagyva. Utolsó lépésként takarjuk. Ne tévesszük össze az elejét és a hátulját, különben az illesztések nem a helyükre kerülnek. Zárás után – a szivárgások elkerülése érdekében – győződjünk meg arról, hogy az oldalsó, szabadon mozgatható fülek kifelé állnak.

    /sázáknelep/

  6. Teljes lendülettel lecsapok a késsel. A penge belehasít a fejbe, mire az azonnal kettéhasad, és egyik fele arrébb gurul, majd egy gyomorforgató placcs kíséretében a padlón landol. Az ujjaimon és a kés élén nedvesség csordul le, amit kissé undorodva egy rongyba törlök.
    – Most már úgyis hiába menekülsz – dörmögöm ingerülten, és arrébb rúgva a földön heverő fél fejet, a pengét a másik félbe merítem. Sebesen, csupán a csuklómat mozdítva dolgozom, nem törődve a szétröpködő darabkákkal. Csak egy pillanatra pihenek meg, elvégre minél hamarabb végezni szeretnék ezzel az egésszel…
    Amint ismét munkához látok, arcomon egy könnycsepp gördül végig.

    (amygah)

  7. Sokat gondolkodtam rajta. Elkezdtem nézegetni mindenfele, de nem volt jó megoldás; semmi nem segített, amit a két szememmel láttam. Hosszan törtem rajta a fejem, hogy mi legyen. Fontos volt nekem, fontos volt, hogy megoldjam a problémát, mert csak így jutok előbbre. Felmentem az internetre, megkérdeztem az ismerőseimet, barátaimat. Nem adtak kielégítő választ. Fellapoztam néhány könyvet. Tudtam, hogy láttam már ilyesmit, olvastam már erről. Visszaültem a székemhez, semmi jó ötletem nem volt. Feladtam. Végső elkeseredésemben ledőltem az ágyamra, és néztem a tetőablakon keresztül, hogyan úznak a tejföl színű felhők az égen. Hirtelen szöget ütött a fejembe valami. És akkor elkezdtem írni.

    (a 100 szavas játékon gondolkodtam, hogy mi legyen az információ, amit ki kell hagyni)

  8. Csak a játék kedvéért, versenyen kívül, a mai napom emlékére…

    Ketten találkoznak. Az egyikük érzelemmentesen, kötelességszerűen, tudományos alapossággal, de korántsem kívülállóként vesz részt a játszmában, a másikat érzelmei befolyásolhatják. Nem alárendelt a másik sem, hiszen az ő kívánságára jött létre a találkozó.
    Ez az ember alaposan felkészíti testének megfelelő részeit az eseményre, majd elfoglal egy megfelelő testhelyzetet. Innentől kezdve csak a másik fél fog mozogni, bár kétségtelen, hogy az első fél (a kezdeményező) izom-, és idegrángások hatására önkéntelenül is apró jelzéseket ad a másik ember felé annak tevékenységéről.
    A másik embert a visszajelzés néha érdekli, a legtöbb esetben azonban arra törekszik, hogy az első szenvedést ne érezzen.

    (sélezek isovrogof)

  9. Leginkább különböző neműek űzik, de nem kizárt, hogy azonos neműek kapcsolódnak össze, sőt kedvező hangulatban akár csoportosan is gyakorolhatják, mi több, még az sem lehetetlen, hogy valaki egyedül kap kedvet hozzá. A legfelszabadultabb formája a csoportos, a legélvezetesebb a fiú-lány páros; persze ezek az állítások nem mérvadóak, a tetszési index szignifikáns eltéréseket mutathat. A legfontosabb a megfelelő ritmusérzék, összhang, továbbá a megfelelő végtagok összeillesztése és harmóniája. Lényegtelen a napszak, az időpont, hiszen bárhol, bármikor lefolytatható. Olyannyira örömteli folyamat, hogy a kellemetlen mellékhatások – az izzadás, a szapora légzéstől kilógó nyelv – általában senkit sem riasztanak vissza a végzésétől.

    /cnát/

  10. Miután már legalább háromszor elsétáltunk előtte, alaposan megszemléltük és meggyőztük magunkat, hogy nélküle valami hiányzik az életünkből, lépjünk be az ajtón. (Vigyázzunk a szintkülönbségre!) Ha a jelenlévő hölgy megkérdezi, mit segíthet, csak mutassunk rá a választottunkra, aki ezek után ránézésre is ellát majd minket a számunkra megfelelő mérettel és színárnyalattal. Egy félreeső helyiségben gyorsan bújjunk bele, és minden irányból szemléljük meg a műalkotást a tükörben. Legyünk büszkék magunkra, hiszen mi teremtettük! Öltözzünk vissza, fizessük ki, csomagoltassuk be és távozzunk vele. (Most még inkább vigyázzunk, és kifelé menet ne leskelődjünk a reklámszatyorba, különben… igen, igen, az ajtó előtt egy lépcsőfok van.)

    (sálrásávahur)

  11. Kevés feltételnek kell teljesülnie az optimális működéshez, de azok elengedhetetlenek.
    Fontos, hogy mindig a lehető legideálisabb hőmérsékleten tartsuk, kerüljük a szélsőségeket. Figyelni kell a telítettség mértékére és a higiéniai körülmények teljes körű biztosítására. Amennyiben heves reakció érkezne, mindenképpen vizsgáljuk felül a fent említett feltételek teljesülését. Ha ezt a reakciót erős hanghatás is kíséri, érdemes gyors megoldást keresni. Általában bevált módszer a szilikon segédeszköz használata, mellyel viszonylag rövid időn belül megszüntethetjük az esetleges zajforrásokat. Amikor aztán újra normalizálódik a működés, ismét használhatjuk az eredeti rendeltetésének megfelelően. Szórakoztató, izgalmas és érdekes, segít megfiatalodni és kellő kondícióban tartani. Jó szórakozást hozzá!

    sázodnog őmecsecs

  12. Reszketett a kezem, amikor a kulcsot a zárba helyeztem. Tompa zajok szűrődtek az ablak másik oldaláról, az érzés mintha valaki folyamatosan figyelne pedig láthatóan senki nincs rajtam kívül. Kísértet járta négykerekűek suhantak bal oldalamon s talán a fiatal lányokat rémisztik halálra. Kihagyott egy ütemet a szívem s elfordítottam a kulcsot. Óriási kutya fantomja járta a kikövezett járdát, közben hatalmasakat vonyított. Alig észrevehetően sandított felém szeme sarkából a motor hangos búgására. Megborzongtam jéghideg tekintetétől. Meglebbenő függönyök, nyikorgó lépések zaja. Van, olyan kinek a vérnyoma még mindig ott van, hiába várják haza. Vonzott a paranormális jelenségek hada majd kisvártatva közéjük sodródtam.
    (sétezev ősle)

  13. Egyedül is mehetek, de az is jó, ha valaki nézi, aki velem van. Elhelyezkedem, szabaddá teszem a testem, elengedem magam. A hangok összekapcsolódnak a fájdalommal. Nedvek keverednek, színek bomlanak formákká. A mélypont után szinte érzeketlenné válva szemlélem magam, és boldogan állapítom meg: igen, ez vagyok én.

    (sálávotet)

  14. Miután feladta a rendkívül hosszadalmas munkával, a huszas évei végéig kitartóan csiszolt, a függőség szükségtelenségéről alkotott nézeteit, vegyen föl többrétegű műanyagból készült, világos, steril öltözéket. Értesítse felmenőit a várhatóan, rendkívül magas költségekről, és az előreláthatólag kimerítő, embertpróbáló stresszhelyzetről Gyóződjön meg róla, hogy megfelelően gondoskodott-e, egy kielégítően őrzött, vízálló, de légáteresztő tulajdonsággal bíró ideiglenes bázisról, egy kisebb kolónia számára egy földi napra elegendő, táplálékról,és vízmentes folyadékról. Készüljön fel legalább egy, azon túl egyre több álmatlan éjszakára, pontosan jelenjen meg a nőnemú szülő könyvének írójával megbeszélt talákozón, aki optimális helyzetben, feketeruhás ellenpárjával egyesítheti önt, s akinek utolsó tesztkérdésére, lehetőség szerint mondjon igent.

  15. Helyezzük alapállásba, majd vegyük fel a szükséges távolságot. Fordítsuk egymással szembe őket, ezután közelítsük az egyiket a másikhoz, amíg egymáshoz nem érnek. Ügyeljünk a sebességre: amennyiben túl lassan végezzük a mozdulatot, nem feltétlenül járunk sikerrel. Ezután válasszuk el egymástól őket, és készüljünk fel a művelet ismétlésére. Miután elég erőt gyűjtöttünk, újrakezdhetjük a folyamatot. Ismételjük, amíg szükséges. A cselekedettel kifejezhetjük tiszteletünket, megbecsülésünket. FIGYELEM! E tevékenység tartós űzése kipirulást, izomfájdalmat, fáradtságot okozhat. Amennyiben nem megfelelő helyen és/vagy időben végezzük a cselekvést, embertársaink rosszallását érhetjük el. A nem megfelelő alkalmazásból adódó kellemetlenségekért felelősséget nem vállalunk.
    (sálospat)

  16. Tücsökzene hallatszik, macska oson az utcán. Az egyetlen kivilágított ablak mögött csuklófájással küzdő kezek mozognak a billentyűzeten egy beszáradt kávéscsésze mellett, a távolból hallatszó mélynyomó mellett átszövi az éjszakát a billentyűk kopogása.
    A fáradt ujjak elváló-összetalálkozó utakat, félelmetes pillanatokat, bonyodalmakat rajzolnak a monitorra, amik egy közös áramlatban felemelkednek, aztán zuhanórepülés-szerű gyorsasággal becsapódnak a földbe, majd összecsavarodnak, hogy végül egyetlen pontban találkozva kioltsák egymást.
    A kopogás csak néha hallgat el. Ilyenkor a kezek tulajdonosa nem az éjszaka hangjait hallgatja, hanem azon gondolkodik: újabb kávé nélkül vajon elalszik ülve, vagy anélkül is be tudja fejezni ezt a jelenetet hajnali négy előtt?

    (sárí)

  17. Amint lehet, verd fel a sátrad, hogy beelőzd a honfoglalók tömegét. Az értékeidet mindig vidd magaddal, mert a ponyván illegálisan behatolók mindennek örülnek. A mosdóknál ügyelj a virgonc ifjakra, akik nyakon önthetnek. Ha csak vízzel, akkor simán megúsztad. Amerről a hörgést hallod, arra van a színpad. Ha már félig megsüketültél és bőszen nyeled a port, akkor megtaláltad a koncertet is. Buli után keresd meg a táborhelyed, lopd vissza a karóidat, és használj valamit a szúnyogok ellen, különben vérvételük emléke napokig viszketegen él majd benned. Végül a legfontosabb: mielőtt kifele hánysz a sátorból, ellenőrizd le, hogy a jó oldalon vagy!

    (sázolávitzsef)

  18. A hirtelen hideg hatására a szőrtüszők körül piciny izomösszehúzódások eredményeképp beindul egy alig érezhető hőtermeléssel járó folyamat, amihez többféle úton eljuthatunk, például elég, ha valami akkora katarzisélményt nyújt nekünk, hogy ettől szinte minden szőrszál egyszerre nyújtózik az ég felé. Ilyenkor több erő is képes megmozgatni a karunkon, esetleg a hátunkon a szőrt. Didergünk, vagy valamiért azt mondjuk erről a furcsa, bizsergető érzésről, hogy borsó fut végig a hátunkon. Érdekesen fejezzük ki a nem mindennapi jelenséget: borsófutás a háton. Netán azért lehet ez így, mert eben az állapotban, független a kiváltó októl, pár percig vagy nagyon boldogok vagyunk, vagy túlontúl szomorúak.

    (sézörőbabil)

  19. A legfontosabb elem ilyen esetekben a zene. Hiszen ez adja meg az egésznek a varázsát, a ritmusát. Érdemes megfigyelni a dob, a zongora vagy a gitár ütemét, ezeknek a helyét és idejét be is jelölhetjük. Másodpercről-másodpercre haladjunk; lassú folyamat ez, de nem unalmas! Rengeteg anyagot kell hozzá felhasználni, de ne ijedjünk meg a mennyiségtől, hiszen a nagyjától búcsút veszünk. Ne használjunk fel olyan részletet, amelyben a karakter megszólal – hacsak nem emeljük ki külön a mondanivalóját. Ez esetben a zenét érdemesebb lejjebb venni, hogy jól hallható legyen minden egyes szó. Végül jöhet a színezés. Ne legyen túl sok, törekedjünk a visszafogottságra.

    /ságáv/

  20. Hatalmas, fekete szeme bizalmatlanságot tükrözött. Fejét megsimogattam, arcomat a nyakához szorítottam, hogy beszippanthassam a már jól ismert, kedves illatot. Érintésemtől megnyugodott. Lábam lassú mozdulattal átvetettem rajta. Nem riadt meg a rá nehezedő súlytól. Megpaskoltam a nyakát és mozgásra ösztökéltem. Mozdulataimat szelíden tűrte, nem ellenkezett. Eggyé váltunk. Figyelme testem jeleire korlátozódott, ami csodálatos és megható érzéssel töltött el. Odaadó engedelmessége mély hálát váltott ki belőlem. Tudta, hogy szolgálataiért meg fogom jutalmazni, így lelkesen teljesített minden feladatot, amit kívántam tőle.

    (sálgavol – ól)

  21. Akkor jó, ha nem kaphatjuk meg rögtön, ha várnunk kell rá, míg elepedünk érte. Előbb csak leskelődjünk utána, messziről, semmiképp sem testközelből. A köztünk lévő válaszfalat hagyjuk meg. Addig kárpótoljuk magunkat valami egyéb endorfintermelővel. Például egy falat habkönnyű, olvadós pralinéval, mely termék úgysincs barátságban vágyunk tárgyával. Ha elérkezett az idő, körülményeink alkalmassá váltak, a válaszfalon átjutva végre tapintható közelségben tudhatjuk epedésünk fókuszát. A meghitt közelségben előbb óvatosan simítsuk végig a gerincét, kiélvezve egyedi rajzolatát, majd finoman, körmünk hegyével felütjük és elérzékenyülve megismerkedünk a belsejével. Ezután fáradjunk az üzlet kasszájához és fittyet hányva mások rosszalló fejcsóválására, fizessük ki amit, összetapogattunk.

    (sálrásávvynök)

  22. Első és legfontosabb, hogy komoly figyelmet kell fordítani az alanyra, semmiképpen, – ismétlem semmiképpen – nem hagyható magára, társunk lesz ebben a tevékenységben. Miután biztosítottuk, hogy végig velünk marad, elindulhatunk. Több megállót is be kell azonban iktatnunk, és jól felkészültnek kell lennünk, uzsonnás zacskó kupac minden alkalomra ajánlott – mérettől függően háromtól a millióig. A pihenőket az alany végtermékek ürítésére használja, amelyet azonban mi nekünk kell az aszfaltról jó polgár módjára eltüntetnünk. Különös figyelmet kell szentelnünk ezenkívül az alanyunkkal egyező fajtájú élőlényekre, illetve mindenre, ami fúj és nyávog. Ilyenkor kifejezett előny az edzett test, erős izomzat. Jó futást az alany után!

    /sátatlátésaytuk/

  23. A kívánt hatás érdekében elengedhetetlen a megfelelő helyszín, időpont és persze lelkiállapot megválasztása. Bár sokan úgy vélik, a saját lelkiállapotára mérsékelten tud csak hatással lenni az egyén, bizonyított tény, hogy a fokozódó pánik és aggodalom az agy működésének indikátora.
    Figyelem! A túlzásba vitt rettegés akadályozhatja a folyamat sikerességét, így érdemes megfontoltan dönteni az időintervallum hosszáról.
    A feszült koncentráció és esetenként a makacs kitartás, az úgynevezett „úgyis megcsinálom” hozzáállás sokat lendít céljaink elérésében, azonban ez mit sem ér, ha mentális állapotunk megváltoztatására választott eszközeink hibásak. Így érdemes körültekintően információforrást választani, ám a legrosszabb esetben is hagyatkozhatunk saját, múltbeli tapasztalatainkra.

    (sálunat)

  24. Szeretnek a szabadban lakni, ezért gondosan készítsük el fekhelyüket. Kedvelik a kis mélyedéseket, árkokat. Először ágyazzunk meg nekik, és készítsünk oda számukra egy kis ennivalót. Ezt követően fektessük le őket, egy-egy helyre öt-hatot, és gondosan takargassuk be mindegyiket. Végül ne feledkezzünk meg rendszeres itatásukról sem. Időről-időre érdemes fekhelyüket rendbe tenni, ezt rendszerint meghálálják.

    (sétevósrob)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük