10. Aranymosás Irodalmi Válogató

Hódítsd meg az olvasók szívét és a könyvvilágot!
Szeretnél lelkes olvasóközönséget, stabil kiadói hátteret, izgalmas író-olvasó találkozókat? Szívesen lennél részese az olvasás népszerűsítésének?
Az Aranymosás Irodalmi Válogató az ország legnagyobb rendszeres irodalmi pályázata. A Könyvmolyképző Kiadónál tíz éve elhivatottan gondozzuk a tehetségeket, megjelentetjük az írásaikat.

Célunk a legjobb magyar írók, a legmegkapóbb történetek megtalálása. Olyan könyveket szeretünk kiadni, amelyeket kézről kézre adnak az olvasók. Regényeket és gyerekkönyveket egyaránt várunk.

Idei kiemelt projektünk az új Olvasórakéta sorozat fejlesztése. A kötetek fokról fokra vezetik be a gyerekeket az olvasás élményébe.
Három terjedelmi szinten várunk történeteket. A szintek jellemzője, hogy a szöveg és az illusztrációk aránya fokozatosan változik.

1. Start szint:
Oldalanként 1-2 rövid sor szöveg, minden oldalon grafika.
Egy-egy történet maximum 3000 karakter, szóközökkel együtt.

2. Lendület szint
Oldalanként 3-4 rövid sor szöveg, minden oldalon grafika.
Egy-egy történet maximum 5000 karakter, szóközökkel együtt.

3. Szárnyaló szint
Oldalanként 8-10 sor szöveg, illusztrált.
Egy-egy történet maximum 10 000 karakter, szóközökkel együtt.

Az az ideális, ha a pályázat több történetből áll, és minden szintre javasolt írást tartalmaz. Előny, ha 2-2 történetet. Játszódhat részben varázsvilágban is.

Előny a pályázatnál, ha:
– mozgalmas, kalandos, fordulatos
– humoros
– kerüli a didaktikus stílust
– a korosztály érdeklődését és befogadó képességét szem előtt tartja
– olvasás közben fenntartja az érdeklődést

Milyen egyéb gyermek- és ifjúsági kéziratokat várunk még?

Meseidő sorozatba:
Több történetből álló, 2-5 éves gyerekeknek szóló, felolvasásra ajánlott történetek, melyek a gyerekek életében gyökereznek. Az élettel való ismerkedés terepe, otthoni, családi, óvodai konfliktusok, egyszerű, emészthető, szerethető formában. Összesen max. 30 ezer karakter, egyenként 3-5000 karakter.

Olvasni jó sorozatba:
Az olvasást megszerettető rövid, vidám gyerektörténetek 6-9 éves korosztályoknak. Maximum 25 ezer karakter. Önálló olvasásra. Humoros írások előnyben. Előny, ha fejezetekre oszlik, ún. chapterbook.

Kaland és képzelet:
10-12 éveseknek szóló lendületes, fordulatos, kalandos történetek barátságokról, bontakozó vonzalmakról, gyerekszerelemről, rejtélyekről, iskolai életről, kamaszkori problémákról. Fantasy és valós történet is lehet. Kapjanak benne szerepet az érzelmek és a humor. Maximum 320 ezer karakter terjedelemben, és előny, ha fejezetekre oszlik.

Fiatal felnőtteknek:
Vörös pöttyös sorozatba: Romantikus történetek, főleg lányoknak, ami játszódhat valós világban vagy fantasztikumban is. A középiskolás korosztály konfliktusait, érzelmi, hangulati és közösségi problémáit helyezze fókuszba. Szerelmi csalódások, kapcsolatok, barátok közti konfliktusok, önmagunk megismerése, első erotikus tapasztalatok. Dramaturgiailag jól megkomponált, fordulatos, gazdag érzelmi hatású történeteket várunk.

Milyen regényeket várunk a felnőtt sorozatokba?
Mindegyik kategóriába dramaturgiailag jól megkomponált, fordulatos, gazdag érzelmi és hangulati hatású történeteket várunk.

Rubin pöttyös sorozatba: valóságban játszódó, az egyetemista korosztály élethelyzeteit feldolgozó, new adult történetek, életkezdésről, felnőtt kapcsolatokról, melyekben helyet kap a testi vonzalom. Erotikus történetek, főleg nőknek.

Zafír pöttyös sorozatba: fantasztikus világban játszódó az egyetemi korú fiatalok élethelyzeteiben gyökerező new adult történetek, felnőtt kapcsolatokkal, melyekben helyet kap a testi vonzalom. Erotikus történetek, főleg nőknek.

Kristály pöttyös sorozatba: női pszichothriller. Fordulatos, meglepő, kifejezetten erős érzelmi és hangulati hatásokkal.

Arany pöttyös sorozatba: érett, magasabb nyelvi szintű történetek, történelmi regények, realista regények, elgondolkoztató könyvek, fantasztikus írások. Érzelmileg kidolgozott, összetett cselekményvezetésű, gondolatgazdag történetek.

Sötét örvény sorozatba: Összetett cselekményvezetésű, erős világépítéssel és karakterformálással bíró kaland, thriller, sci-fi, fantasy, krimi férfiaknak és nőknek egyaránt. Fontos a jó dramaturgia és a plasztikus fogalmazásmód.

Rázós könyvek: tabutémák, erőszakosabb és szexuális témák.

A felnőtt könyvek terjedelme 320 ezer – 600 ezer karakter lehet. Sorozatok első kötetét is szeretettel várjuk, mellékelve, hogy hány kötetet tervez a szerző, és a folytatás rövid leírását.
Könyvcsaládjainkba itt lehet beleolvasni: https://konyvmolykepzo.hu

Beküldési határidő: 2022. március 1.

E-mail: [email protected] (Tárgy mező: 10. Aranymosás)

Mi szerepeljen az e-mailben?

 • Melyik kategóriába küldöd az írást.
 • Kérjük a teljes művet csatolni. A file neve a mű pontos címe legyen (pl. Egri csillagok.doc).
 • Kérjük a mű konfliktusvázlatát csatolni max. 2 oldal terjedelemben. (Bővebben a link után.) (Mesékhez is.)
 • Kérünk mellé egy adatlapot csatolni (Adatlap)

Egyéb fontos információ:

Az írásod legyen egy mű (nem több); jogtiszta, önálló világ (nem fanfiction, szerepjátékos világ, számítógépes játék, stb.). Legyen kiadható (azaz nem jelent meg máshol, nincs ISBN száma, az író ne álljon előszerződésben más kiadóval, ne legyen fent az interneten a műből három fejezetnél több, és ne legyen beadva más pályázatra), és legyen új kézirat. (Az előző Aranymosásokon kiesett írásokat nem lehet újra beadni. A javított verzió beküldése csak speciális esetben lehetséges, lásd az Aranymosás weboldalt.)

Hatalmas az e-mail forgalmunk, így minden információt az Aranymosás Irodalmi Magazin weboldalán publikálunk, kérlek, ha lehet a pályázati kiírás alatt kérdezz, és előbb olvasd el a korábbi kérdéseket, hátha már felkerült a válasz. E-mailben nem küldünk értesítést a válogató során, kérjük, figyeljétek az Aranymosás weboldalt a hírek miatt.

A válogató menete:

A beérkező művek előszűrésen esnek át. Az előszűrésen átjutott művekből részlet kerül fel az Aranymosás Irodalmi Magazin weboldalára.
Az első lektor elolvassa az írást, és röviden értékeli, így a szerző is kap visszajelzést. Pozitív vélemény esetén Varga Bea vezető szerkesztő is elolvassa a művet, és értékeli. A pályázat végén a két pozitív véleményt kapott írások Katona Ildikó, a Könyvmolyképző főszerkesztője és kiadóvezetője elé kerülnek, és ő hozza meg a végleges döntést.
Nincsen első három helyezett, hanem minden írást megjelentetünk, ami eléri a Könyvmolyképző Kiadó megjelenési színvonalát. Ha tehetséges vagy, de az írásod még fejlesztésre szorul, a Rakéta projekt keretében ingyenesen segítjük a kézirat fejlesztését.

Mit kínálunk az íróknak?

A legjobb művek országos terjesztésbe kerülnek, az írók rendszeresen dedikálnak a könyves eseményeken.

A szerzők írói díjat kapnak. (Költségük nincs.)

Hosszú távra keresünk szerzőket, és rendszeres publikálási lehetőséget biztosítunk, a későbbi könyvekkel is foglalkozunk.

Légy a legjobbak között!

Hódítsd meg a könyvpiacot és az olvasók szívét!

Könyvmolyképző Kiadó – http://konyvmolykepzo.hu

Aranymosás Irodalmi Magazin oldala, ahová a pályázati részletek kerülnek, illetve a korábbi pályázatokat meg lehet tekinteni – http://aranymosas.konyvmolykepzo.hu

VN:R_U [1.9.21_1169]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
229 hozzászólás Szólj hozzá
 1. A fiatal felnőtteknek kategóriánál milyen terjedelemmel kell írni? Nem látom feltüntetve és még annyi kérdésem lenne, hogy középiskolában kell játszódnia, vagy elég ha a karakterek középiskolás korúak?

 2. Nekem is terjedelemmel kapcsolatos kérdésem lenne. Kizáró ok, ha a mű terjedelme meghaladja a megadott 600 ezer karaktert? Illetve ha igen, ez a 600 ezer szóközökkel, vagy szóközök nélkül számolódik? (Amennyiben szóközök nélkül, nagyobb eséllyel tudom belesűríteni a történetemet a keretbe, ha viszont szóközökkel, úgy már át kell kalkulálnom a dolgokat :D)

 3. A karakterszámot a kiadóknál mindig szóközökkel együtt értjük. Korábban az elmúlt években megadott felső karakterhatár, csak ajánlott, de az a tapasztalatunk, hogy ami hatszáznál több, az általában azért annyi, mert erősen túlírt, vagy szétcsúszik a dramaturgiai ív. Nagyon-nagyon megindokolt esetben elfogadjuk a hatszáznál többet, max. 700 ezerig, de az e-mail szövegében kérjük elmagyarázni, mi az oka a nagy terjedelemnek. A kollégák megnézik a konfliktustérképet, és az alapján egyedileg dől el, hogy részt tud-e venni a megadott határon túli mű.

 4. A Vörös pöttyös történeteknél a szereplők középiskolások, de nem kell iskolában játszódnia. A terjedelem itt is 320-600 ezer közé szokott esni.

 5. A borítóválasztás során az írónak mennyi beleszólása van a végleges borítóba? Ha jól emlékszem, kikérik a véleményét, de a véglegeset a kiadó határozza meg; mi történik akkor, ha az írónak nem tetszik a választás? Elvégre, bármennyire is rossz bevallani, a borító rengeteget számít az olvasóknak, talán még annál is többet a regény írójának!

 6. Tisztelt Aranymosás Irodalmi Magazin!

  Szeretnék érdeklődni az új Olvasórakéta sorozatról. Ha jól értem akkor 3 kötet van (Start, Lendület, Szárnyaló), de egy kötetbe hány történetnek kell lennie (minimum, maximum)?

  Vagy 1 kötet van csak és azon belül van (Start, Lendület és Szárnyaló) rész és egy egy részen belül 2-2 történet vagyis összesen a kötet 12 írást tartalmaz Start, Lendület és Szárnyaló szinten?

  Válaszukat előre is köszönöm, üdvözlettel.: Kovács Zoltán Tibor

 7. Kedves Claudia, az írók beleszólhatnak a borítóba, készíthetnek grafikussal maguk is, sőt, borítótervező pályázatot is ki szoktak írni. De a végső döntés minden esetben a kiadóvezetőé. A könyvkiadás egy szakma, és az írók ezt az oldalát nem ismerik, nem értik. Sokszor az elvont, művészi borítók nagyon rosszul “teljesítenek” a könyvesboltokban, nem veszik le az olvasók a polcról.

 8. Akkor jól gondoltam, hogy a kiadóvezető dönt minden esetben a borítóról, viszont arra a kérdésemre sajnos nem kaptam választ, hogy mi történik abban az esetben, ha az író nincs megelégedve a választással, nem érzi magáénak?
  Köszönöm a választ!

 9. Ilyenkor megszavaztatjuk az olvasókkal a két borítót, és amelyiket sok százan választják, az lesz a végleges. Ha valami borzalmasan nem tetszik a szerzőnek akkor természetesen nem szoktuk ráerőltetni, de meg kell érteni azt is, hogy a kiadóknak van egy arculata, nálunk pl. egy magvetős borító nem működik, ahogy náluk sem működne a miénk. A siker tintája könyv az Aranymosás tapasztalataiból született, ott is szó esik a kiadói gondolkozásról.

 10. Kedves Szervezők!
  Érdeklődni szeretnék, hogy az Olvasórakéta sorozathoz készített pályázatok kapcsán grafikát is várnak-e?
  Köszönettel:
  Zsófia

 11. Kedves Aranymosás!
  Sorozat esetében kikötés, hogy csupán az első kötettel és a folytatásra vonatkozó tervekkel lehet pályázni? Ha egy sorozathosszúságú kész mű áll a rendelkezésemre, elküldhetem az egészet? Amennyiben tényleg csak az első kötettel lehet pályázni, a beküldendő részletre ugyanúgy vonatkozik a felnőtt könyvek terjedelme?
  Válaszukat előre is köszönöm szépen!

 12. Még azért utoljára felnézek!

  Jó lesz a mosás szerintem! Sajna véletlenül kinyirtam a 180 oldalas regénykém (UF, vérfarkasos/akció, karácsonyi kalandos volt, tanulsággal, Magyarországon játszódó, 20 év tapasztalata vs egy rossz klikk.), már nem hozhatom vissza! Marad egyenlőre a százszavasok!

  Remélem sok jó fog születni! Drukkolok a háttérből is!!!

  Lina Skywolf

 13. Előzőhöz hozzáfűzném kedves aranymosó!

  Ezen gondolkodtam közben, hogy megmaradjon, mivel sok az “aranyásó” csaj és pasi az irodalomban is, így gazdagitsam e magam szégyenével, ha kiadják, ezt a hazug tömeget, minek része lennék?
  Ahogy Vörösmarty írta a Gondolatok a könyvtárban versben:
  ” Miért e lom?
  Országok rongya! könyvtár a neved,
  De hát hol a könyv mely célhoz vezet?
  Hol a nagyobb rész boldogsága? – Ment-e
  A könyvek által a világ elébb?
  Ment, hogy minél dicsőbbek népei,
  Salakjok annál borzasztóbb legyen.”

  Ezért döntöttem a “véletlen” ledarálás mellett! Megesküdtem, nem leszek ponyvaprosti.
  A százszavasokra azért jövök, még, talán…

  Különben elölre is Kellemes Ünnepeket!

 14. Kedves Aranymosó!
  Csak kíváncsiság szintjén: miért nincs átfedés a “Kaland és képzelet” és a fiatal felnőtteknek szóló művek elvárt terjedelme között? Miért épp 320ezer leütés a határvonal? Köszönöm előre is a választ!

 15. Kedves Lina,
  azt gondolom, minden író írjon azt, amit szeret, mert ez a legerősebb története. Ponyvát azok szoktak olvasni, akik a mindennapi életben kemény élethelyzetekben vannak, és szükségük van a pihenésre. Írni is legtöbbször azok írnak, akik a poklon mentek át, és értik ezt az igényt.
  Kellemes ünnepeket kívánok, és olyan könyveket, amikben örömödet találod.

 16. Kedves Kikerics,
  nem vagyok biztos benne, hogy értem a kérdéseket, de megpróbálok felelni. Ha kész a sorozat, akkor is elsőre elég beküldeni az első kötetet. Amennyiben regénysorozatról beszélünk, akkor igen, az első regényt kell elküldeni. Amennyiben mesekönyves sorozatról, akkor is az első kötet kérjük (ami természetesen rövidebb lesz, mint egy regény).
  Vagy egy műről van szó, ami nagyon-nagyon hosszú?

 17. Kedves Zsófia,
  mind a két út jó, be lehet küldeni az írást önmagában, csak a szöveget, de aki tud rajzolni, vagy van grafikusa, az illusztráltan is küldheti. (Fontos tudni, hogy ez esetben két döntés van, az egyik a szövegre, a másik a képi világra vonatkozik. Vagyis előfordulhat, hogy csak a páros egyik alkotóját kérjük fel a későbbi közös munkára.)

 18. Kedves Linda,
  Az egyik middle-grade korosztály, és inkább max 200-250 körül szokott lenni, de felemeltük 320-ig (8 ív) pont azért, nehogy kiessen olyan, aki nem pontosan tudja kinek szól a műve. Míg a másik young adult korcsoport, így a 320 valójában csak a 14 év körülieknél szokott lenni, de idősebbeknél vastagabbak a könyvek.

 19. Kedves Aranymosó!
  Elnézést, hogy nem konkretizáltam előbb a kérdéseimet!
  Lényegében egy nagyon hosszú, felnőtt olvasóknak szánt összefüggő történetről van szó, melyet aligha lehet egy kötetben megjelentetni. Amennyiben tartanom kell magam a megadott terjedelmi korláthoz, alkalmazkodom, és a történet elejéből vágok le megfelelő hosszúságú részletet. Ám jómagam nem igazán tudom meghatározni, mennyi kötetre elegendő szöveg van a birtokomban. Aligha tudnék kielégítő választ adni ama kérdésre, hogy hány kötetesre tervezem a folytatást, összefüggő történet lévén, mely mentes a nagyobb idő- vagy térbeli ugrásoktól, nem tudom megállapítani, mely pontoknál lenne érdemes “feldarabolni” a cselekményt. Ezért fordult meg a fejemben, hogy ha lehetséges, elküldeném az egész történetet, mivel az már nem csak “terv” szintjén létezik.
  Természetesen tiszteletben tartom a pályázat kiírását, így, amennyiben csak egy kötetre való részletet küldhetek el, igyekszem egy 600 ezer karakternél kisebb egységet összeollózni.
  Előre is köszönöm szépen az eligazítást!
  További szép napot kívánok!

 20. Kedves Kikerics,
  Igen, az elejét szeretnénk kérni. Később is, ha igent kap, kötetekben lehet kiadni, így tagolások mindenképp lennének benne.

 21. Tisztelt Aranymosás! Ha egy felnőtteknek szóló regény túllépi a 700 ezres karakterszámot, viszont abszolút indokolható a nagy terjedelem, akkor van esély a bekerülésre, vagy ez már eleve, önmagában ok a kizárásra? Előre is köszönöm a választ.

 22. Egy szerző összesen maximum egy pályázatot adhat le, vagy egy szerző több/minden kategóriában leadhat egy -egy pályázatot?

 23. Kedves Reyes,
  Nem várunk 600 ezer feletti kéziratokat. Ilyen esetben érdemes elgondolkozni rajta, hogy nem tagolható-e a történet két kötetbe.
  (Sokszor a túlírás miatt csapongó a regény, ilyenkor inkább húzni érdemes.)

 24. Kedves Gillian,
  Igen, egy írótól egy pályázatot várunk, érdemes a legjobbat beküldeni (és azt, amit fő pályaívnek érez valaki). Később, ha megjelenik a mű, más korcsoportban is tud publikálni a szerző.

 25. Kedves Aranymosó,

  Én egy trilógia első részét szeretném beküldeni. A pályázatban említésre került, hogy egy rövid leírást nyújthatok az elképzeld folytatásról. A kérdés arra vonatkozik, hogy a második, illetve a harmadik kötet leírását: konfliktustérkép, adatlap vagy a regény végére tűzzem, esetleg egy külön dokumentumban csatoljam?

 26. Kedves Ami chan,
  mindenhol megtaláljuk, de a legjobb külön dokumentumként csatolni valami egyértelmű fájlnévvel, pl. Folytatások tartalma.

 27. Kedves Aranymosó!

  Nekem is a terjedelemmel kapcsolatban lenne kérdésem. Ahogy számoltam, a felnőtt tartalom esetében meghirdetésre kerülő maximum 600 ezres karakterszám nagyjából 90 ezer szó körül mozoghat. Ahogy láttam, fantasy és non-fiction esetében is ugyanez érvényes, és ezzel kapcsolatban az a kérdésem merült fel, hogy van-e bármilyen engedmény a fantasy esetében, hiszen mégiscsak egy világ kibontásáról beszélünk, amire általában maximum 120 ezer szó számít határnak első kötetek megjelenésekor. Vagy esetleg a már említett túlírások, amiket tapasztaltak, fantasy esetében is érvényesek voltak 600 ezer karakter felett?

  Válaszukat előre is köszönöm és kellemes ünnepeket kívánok!

 28. Kedves Janka,
  A fantasy világépítés valóban több helyet igényel, ezért – ahogy lentebb is írtam – be lehet adni indoklással 700 ezres leütésű művet is. Ha ennél több, ott az a tapasztalat, hogy nem jó a dramaturgiai ív, csapong a sztori, vagy az író nem tudja kezelni a nézőpontokat, és négy nézőpontnál többet használ. Nem várunk ilyen műveket első, bemutatkozó kötetként. A könyvkiadásban jelen van egy olvasói szempont is. A nagyon vastag könyvek kényelmetlenek az olvasásra, és jóval drágábbak is. Az olvasók egy ismert név esetén könnyebben megveszik, mert már bizonyította a szerző, hogy biztos kézzel vezeti a történetet, de egy elsőkönyvesnél még ez ritkán igaz.

 29. Kedves Aranymosó!

  220 ezer karakteres kéziratot érdemes beküldenem, vagy biztosan kiesik a kis terjedelem miatt? Érdemes lenne inkább bővíteni? (Nekem ez ugyanolyan nehéz, mint másnak az, ha a túl sokból húznia kell…)
  Boldog karácsonyt mindenkinek! 🙂

 30. Kellemes karácsonyt kívánunk mindenkinek. A további kérdésekre januárban hozzuk a válaszokat. Jó pihenést, jó ünneplést!

 31. Kedves Aranymosás!
  Érdeklődni szeretnék a pályazati fordulók határidejéről. Tehát, hogy mikor derül ki, kik mentek át az előszűrésen, a második, illetve harmadik rostán, valamint mikor várható az eredményhirdetés.
  Előre is köszönöm!
  Cintia

 32. Kedves Aranymosás! Szintén terjedelemről érdeklődnék – a Kaland és képzelet kategóriának mi a minimum elvárt terjedelme? 60-80 ezer karakter szóba jöhet?
  Köszönöm szépen!

 33. Kedves Aranymosás!

  Én az adatlapon szereplő olvasói vélemények felől érdeklődnék. Egyrészt az érdekelne, kiktől várnak véleményt? Eddig sosem osztottam meg az írásomat, csupán egy szűk körrel, akik közül senki nem profi író, és sokkal inkább az olvasást preferálják, mint magát a történet megírását. Így ilyen téren meglehetősen limitált lehetőségeim vannak.

  Másrészt a mennyiség is érdekelne. Hány személytől várnak véleményt, és ezek milyen hosszúságúak legyenek?

  Előre is köszönöm a választ!
  C.

 34. Kedves Aranymosás!

  A folytatásos írásokkal kapcsolatban kérdeznék. “Sorozatok első kötetét is szeretettel várjuk, mellékelve, hogy hány kötetet tervez a szerző, és a folytatás rövid leírását.” A rövid leírást szinopszis szerűen, az egész regényen végigmenően kell érteni, vagy csak a folytatás alapsztorijának pár mondatos összefoglalója-képpen?

  Köszönöm a választ!

 35. Tisztelt Kiadó!
  Nekem a jelentkezéssel kapcsolatban lenne egy kérdésem: 2022. március 1-ig lehet jelentkezni, kézirattal együtt, vagy a pályázatra való jelentkezési szándékot egy korábbi időpontig kell jelezni?
  Előre is köszönöm a választ!

 36. Tisztelt Kiadó!

  Engem az érdekelne hogy egy szerző pályázhat több kategóriában is egy-egy művel? Tehát ha nekem van felnőtt regényem is és mondjuk fiatal felnőtteknek szóló, akkor pályázhatok mind a két kategóriában? Ilyenkor külön e-maiben küldjem a két művet?

  Köszönöm a válaszukat,

  Üdvözlettel: Boross Kriszta

 37. Kedves Aranymosó!

  Engem az érdekelne, hogy problémát jelenthet-e, ha a pályázatra benyújtott regény ugyan nem jelent meg sehol, de a benne szereplő mellékszereplőkről, illetve a háttérvilágról feltöltöttem novellákat egy íroklub oldalára. Ezek nem árulják el a regény tartalmát. Részben azzal a céllal készültek, hogy előre bevonzzanak olvasókat.

  Köszönettel,
  Anna

 38. Kedves Cintia,
  a beérkező anyagok mennyiségétől függ minden munkafázis ideje. Ahogy az elmúlt tíz évben, most sem tudunk teljesen pontos időpontot mondani, nagyjából nyáron lesz a befejezés.

 39. Kedves Zitka,
  a Kaland és képzelet esetén a 60-80 egy kissé kevés, de küldd be nyugodtan az írást, mert itt csak a legfontosabb sorozataink voltak felsorolva, de vannak más könyvcsaládjaink is. Ez a terjedelem a 8-10 éveseknek való.

 40. Kedves C.,
  Igen, sok író magányosan alkot, az olvasói véleményeket pontosan azért kérjük, hogy az írók ne küldjék be úgy hozzánk a műveket, hogy nem látta külső szem. Nem kell, hogy a véleményezők írással foglalkozzanak, nagyon jó, ha egyszerű olvasók, és három mondatban megfogalmazzák, mi tetszett nekik a műben. 3-5 embertől várjuk a véleményt. Ha nagyon nincs aki a környezetben elolvasná az írást, akkor a Facebookon a Világ bétái egyesüljetek csoportban írók egymás műveit véleményezik, érdemes csatlakozni, és a szokott elemzés mellett esetleg ajánlót is kérni.

 41. Kedves Várdai Brúnó,
  a folytatás alapsztorijának rövid leírása elegendő, illetve azt is érdemes jelezni, ha már valamekkora szövegmennyiség megvan a következő részekből.

 42. Kedves Holdfény kisasszony,
  nem kérjük jelezni külön a jelentkezési szándékot. A jelentkezés önmaga a mű és a csatolmányok beküldése.

 43. Kedves Tom Dilinger,
  A folytatások tartalmát a konfliktustérkép végén is lehet jelezni (ekkor nyilván hosszabb lesz), de külön fájlban is el lehet küldeni.

 44. Kedves Boross Kriszta,
  Egy szerző egy művel pályázhat. Ha több kategóriában is lenne írása, kérjük, hogy válassza ki a legjobbat. Ha a kiadó szerzője lesz, és megjelenik az írása, utána örömmel megnézzük más korcsoportbeli műveit is.

 45. Kedves Anna,
  nem jelent gondot, ha a regény szereplői máshol novellában szerepelnek, ez igazából reklám a regénynek.

 46. Kedves Aranymosó!

  Láttam, hogy időpontot nem tudnak az eredményre mondani, de ha mondjuk január közepén beadok egy regényt, március körül már lehet számítani valami részeredményre? Vagyis, hogy folyamatosan van értékelés vagy miután lejárt a határidő, utána kezdik a döntéshozatalt?

  Üdvözlettel:

  Tessa R. Lambrick

 47. Kedves Aranymosó!

  Egy korábbi bejegyzés alatt azt olvastam, hogy tartotok majd olyan írástechnikai játékot, ahol a nyereményszerkesztés kifejezetten az Aranymosásra szánt regények elejét csiszolná. Lehet, hogy valamit félreértettem akkor (sajnos nem találom a posztot), ezért arra lennék kíváncsi, hogy várható-e ilyen játék a közeljövőben?

  Előre is köszönöm a választ!

  Sissy

 48. Kedves Sissy,
  minden 100 szavas játékunkra be lehet küldeni az Aranymosásra szánt regények elejét. De majd szeretnénk egy másfajta játékot is, jól emlékszel. Ez január második felében várható.

 49. Kedves Aranymosó!

  Érdeklődni szeretnék, hogy a pályázás során mennyire jelent problémát ha angol címet adok az írásomnak. A történet maga is külföldön játszódik.

  Boldog új évet kívánok!

 50. Tisztelt Aranymosás Irodalmi Magazin!

  Korábban már feltettem itt az oldalon egy kérdést (ha lehet ilyet kérni kérem keressenek rá erre: Zoltán), de a kapott választ sajnos nem értem (“egy történet egy kötetbe kerül”). Így szeretném átfogalmazni a korábbi kérdésemet.

  Az új Olvasórakéta sorozat 3 kötetből áll. (Start, Lendület, Szárnyaló). Lehet csak a start szintre pályázni? Mondjuk 2×3.000 karakteres írással? Vagy többel? Vagy csak úgy lehet pályázni az olvasórakéta sorozatba, ha minden szintre küldök 3×2 írást? Egy kötet mondjuk a Start hány írást tartalmaz majd? Ezek egy szerzőtől lesznek vagy többtől, mint egy antológiában?

  További kérdésem még, hogy lehet az Olvasórakéta sorozatba és a gyermek- és ifjúsági sorozatba is pályázni? Vagy csak az egyik sorozatban lehet indulni?

  Válaszukat előre is nagyon szépen köszönöm, üdvözlettel.: Kovács Zoltán Tibor

 51. Kedves Angéla,
  a külföldi cím nem jelent problémát. Bár amennyiben megjelentetjük a könyvet, magyar címet fog kapni, így esetleg érdemes eleve azon küldeni.

 52. Kedves Zoltán,
  bocsánat, valószínűleg nem fogalmaztam elég pontosan. Az Olvasórakéta lényege, hogy az író minden szinten küld történetet, így 3 szintet fog elküldeni. (És beküldhet még egy második hármast, ha szeretne.) A megjelenés valószínűleg minden szinten egy önálló kötet lesz, de ezt végül a kiadóvezető dönti el a bekerült pályázati anyagok minősége és mennyisége láttán, így erről túl sokat ebben a fázisban nem tudok mondani.
  Egy írótól egy pályázatot kérünk, vagyis nem lehet több kategóriában pályázni, hanem bekerülés után nézzük meg az író más műveit. Érdemes a legerősebb anyagot elküldeni.

 53. Kedves Aranymosó!

  Az lenne a kérdésem, ha valaki önálló regénnyel is indul a pályázaton, akkor becsatlakozhat-e még illusztrátorként az Olvasórakéta sorozatba egy másik szerző mellé?
  Illetve szinopszist célszerű csatolni a beküldött regényhez, vagy a világépítés és a főbb karakterek a konfliktustérképen legyenek feltüntetve?

  Előre is köszönöm!

 54. Kedves Aranymosó!

  Nagyon szépen köszönöm a választ, így már értek mindent! 🙂

  Köszönöm, üdvözlettel.: Kovács Zoltán Tibor

 55. Kedves Bettina,
  igen, illusztrátorként be lehet csatlakozni.
  Szinopszist külön nem kérünk, hanem mindent a konfliktustérképen várunk.

 56. Kedves Aranymosás,

  Olvasni jó sorozatba küldenék történeteket, amik nem függenek össze, különálló mindegyik, viszont ugyanabban a ‘városban’ játszódnak. Ez így elfogadott?
  Köszönöm előre is,

  tisztelettel, Bernadett

 57. Kedves Aranymosó!

  A pályázati kiírásban szerepel, hogy “az író ne álljon előszerződésben más kiadóval, ne legyen fent az interneten a műből három fejezetnél több, és ne legyen beadva más pályázatra”. Két pályázati beadásra kész művel is rendelkezem, és a korábbi hozzászólások alapján csak egy művel lehet indulni a pályázaton. Engedélyezett-e az, hogy az Aranymosás pályázattal egy időben futó, egy másik könyvkiadó pályázatára beküldjem a második, nem az Aranymosásra beadott művemet?

  A választ előre is köszönöm!

 58. Kedves Bernadett,
  érdemes megnézni a kiadó könyvet, általában olyan történeteket jelentetünk meg, ahol egy vagy több főhős minden történetben szerepel. De be lehet küldeni, és természetesen megnézzük.

 59. Kedves Aranymosás!

  Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy ha a regény egy előző változata már volt kinn online (több mint 3 fejezet, de messze nem az egész), de már jó ideje nincs, és utána átdolgozásra került, az kizáró tényező-e a versenyben.

  Előre is köszönöm a választ!

 60. Kedves Aranymosás!

  Egy kiadóval van szerződésem, de csak egy műre vonatkozólag. Arra, amit benyújtanék az Aranymosásra, nincsen. Ez kizáró tényező?

 61. Kedves April Faye, ez így rendben van. Fontos, hogy ha most majd rákeresünk, ne találjuk meg a szöveget, és az átdolgozás is jó 🙂

 62. Kedves Szerkesztő!

  Azt szeretném kérdezni, hogy van-e a pályázatnak korhatára? 10 éves kislány pályázhat?

  Válaszukat előre is köszönöm!

 63. Kedves Hajni, nincs korhatár, de nincsenek külön korcsoportok sem a pályázaton, azaz egy gyereknek a felnőttekkel kell felvennie a versenyt. Volt már rá példa, hogy egy tizenhét éves szerző kiadói ajánlatot kapott, ezért nem hozunk életkori megkötést, de érdemes tudni, hogy a pályázaton ugyanazt az elbírálást kapja minden pályamű.
  Elképzelhető, hogy egy kifejezetten gyerekeknek kiírt mesepályázat több sikerélményt hozhat egy tízéves szerző számára.

 64. Kedves Aranymosók! Szeretném megkérdezni, hogy jól értelmezem , hogy az “ Olvasókréta” sorozat esetèn úgy a jó, ha mindhárom szinten nyújtok be alkotást? És , ha mindhárom szinten 2-2 alkotást, akkor az még jobb? Köszönöm vàlaszukat! DORKA

 65. Kedves Aranymosás!
  Érdeklődnek, hogy ha a konfliktusvázlat 7 oldalasra sikeredett az gond-e? Ebben benne van a tervezett folytatás leírása is.

 66. Kedves Aranymosás! Olvastam, hogy korábbi pályázatról kiesett művet nem küldhetünk újra – mindegy, milyen régen? 2015-ös a regény, és teljesen át lett írva. Nyilván, a csontváz ugyanaz, de sok fejlődésen ment át a regény, alig emlékeztet régi önmagára.
  Köszönöm! Dóri

 67. Tisztelt Aranymosás!
  Érdeklődni szeretnék, mert nem tudom, hogy jól értelmezem-e a kiírásnak ezt a részét. Ahogy én látom, a Meseidő és az Olvasni jó sorozatokba tudnám behatárolni a meséimet. Az egyik egy 8 meséből álló sorozat, ez kb. 5-6 éves korosztálynak szól, a másik egy 8-10 részesre tervezett sorozat, ez már inkább kisiskolás korosztály, és a harmadik szintén 8 részes, itt nehezebben határozom meg, gyermeknek és felnőttnek egyaránt szólhatnak ezek a rövid történetek. Mindegyik összefüggő, mesekönyvnek tervezett kötet lenne. Jól értelmezem-e, hogy ezek közül eggyel pályázhatok csak az Aranymosáson? Kicsit tanácstalan vagyok, hogy melyikkel lenne érdemes. Az elsőként említett mesekönyv egyik meséjét elküldtem korábban az “Olvasó szuperhős” pályázatra, ott nem került beválogatásra. Ez kizárja, hogy teljes kötetként erre a pályázatra beküldjem? A másik kettővel még sehol sem pályáztam. Illetve érdeklődnék, hogy a Kéziratszervizhez szakmai tanácsért lehet-e fordulni ilyen kérdésekben.

 68. Kedves Aranymosás!
  A Szelídíts meg!-hez és Halld a szív szavát!-hoz hasonló retelling történetet fogadnak, vagy kimeríti a fan fiction fogalmát, és pályázatra nem elfogadható?
  Tisztelettel: Lili

 69. Kedves Lili, ha ezek retellingek saját szereplővel, saját világgal, amelyben felismerhető az eredeti történet több eleme, de egyedi elmesélésben akkor jöhetnek. Ha megmaradnak egy az egyben az eredeti történet szereplői vagy a háttérvilág azonos, akkor az fanfiction.

 70. Kedves Aranymosás!

  Olvasni jó sorozatba szeretnék pályázni írásommal, ami egy testvér pár kalandjait meséli el , rövid, humoros fejezetekben. A kérdésem az lenne, hogy itt is kell készíteni konfliktusvázlatot? Mert hogy ez igazából nem egy regény, hanem több humoros fejezetből álló mesekönyv kisiskolás gyerekeknek. Ilyenkor mit kell írnom a konfliktusvázlatban?

  Válaszukat köszönöm előre is,

  Üdvözlettel:

  B Kriszta

 71. Kedves Kriszta, igen, itt is kérünk konfliktusvázlatot. Ez minden esetben arról szól, hogy mi történik az adott fejezetben (itt történetben), mi a fő probléma, hogyan oldódik meg. Regény esetében nyilván az is ide kerülhet, hogyan hat ez a fő konfliktusra (ha mellékszállal foglalkozik a fejezet), de itt ha nincs átívelő szál, erről nem kell írni. De az egyes fejezetek, kalandok eseményei érdekesek.

 72. Tisztelt Aranymosás!
  Feljebb írt kérdésemre kérhetek választ?
  Nagyon szépen köszönöm!
  Üdvözlettel: Eszter

 73. Üdv!

  Az Olvasórakéta Lendület szintjéhez egy mese vagy történet kell, vagy több is, darabonként max 5000 karakterrel? Például van egy hosszabb verses mesém 30 db 4 soros versszakkal, kb 4300 karakterrel. Ez egy pályaműnek felel meg ebben a kategóriában? Kitenne egy ilyen paraméterekkel rendelkező mese egy kötetet? Vagy kellene még hozzá egy vagy több, terjedelemben és stílusban passzoló másik alkotás is?
  Köszönöm előre is a választ!

 74. Kedves Eszter,
  igen, egy kézirattal lehet csak pályázni. Teljesen érthető, ha egy meseírónak vannak történetei 5-6 éveseknek és kisiskolásoknak is. Itt most érdemes azt beküldeni, amelyiket a legerősebbnek érzed.
  Az, hogy pályáztál egy történettel az Olvasó szuperhős kötetbe, nem zárja ki azt, hogy újra jelentkezz vele, de ha oda nem került be, érdemes átgondolni, hogy javítanád, módosítanád-e.
  A Kéziratszerviz abban nem fog segíteni, hogy melyik szöveggel pályázz, abban viszont tud, hogy milyenek az adott történetek, amiket beadsz a szervizre, mire érdemes odafigyelned.

 75. Kedves Kobovi,
  ez a kb. 4300 leütéses verses mese egy egész történetnek tűnik. Ideális esetben ezen kívül a másik két szintet megcélzó szöveget is tartalmaz a pályázat. De ez a Lendület szintnek megfelel.

 76. Kedves Dorottya,
  a 7 oldal elég a sok az ajánlott 2-höz képest. Mennyit tesz ki a folytatás leírása? Lehet vajon fókuszálni, pontosítani a konfliktusvázlat részt?

 77. Kedves KDóri,
  érthető, sok idő eltelt 2015 óta, és sokféle módon fejlődhet egy író. Bármilyen kurzusra jártál? Hogyan fejlesztetted magad? Könnyebben rá tudok kérdezni a dologra, ha többet tudok 🙂

 78. Kedves Aranymosás!
  Köszönöm a választ!
  A 7 oldalnak az oka kicsit már az érdekesség (vagy különlegesség) a teljes műben. Alapvetően, ha nem bontom “fejezetek/jelenetek rövid leírására” akkor sokkal kevesebb lesz.
  De megpróbálom kicsit összesűríteni.

 79. Kedves Aranymosás!
  Nagyon köszönöm a választ! Nem volt alkalmam sajnos kurzusra járni, viszont rengeteget tanultam a hozzászólásokból, és a sok véleményből. Írtam azóta is sokat, pályáztam is, bétáztattam is, és azokat az észrevételeket, amelyek többször előfordultak, igyekeztem minél inkább csiszolni és javítani. Ezek után egész más szemmel néztem a régi regényt, és mivel ez a szívem csücske, újraírtam – így jobban megállja helyét 🙂 Dóri

 80. Kedves Aranymosás!

  Arról szeretnék érdeklődni, hogy az illusztrációkat milyen méretarányban, felbontásban várják az Olvasórakéta kategóriába? A képeket lehet mellékletben csatolni a kézirat mellé vagy pedig egy összeszerkesztett munkát szeretnének, amely nyomdakész?

  Köszönettel,
  Dóri

 81. Kedves Dóri, nem kell nyomdakésznek lennie, jöhet mellékletként, ha úgy alakul, hogy a kiadót érdeklik az illusztrációk is, lesz mód további egyeztetésre.

 82. Kedves KDóri,
  egyeztettem, és a szabály továbbra is az, hogy két íróiskolai kurzus vagy kéziratszerviz utáni javítások után várjuk újra ugyanazt a regényt. Sajnálom, de ezek biztosan átlátható, egyértelmű elvárások, tisztább szabályozás.

 83. Kedves Aranymosás,

  Versenyeztetni kívánt kéziratom terjedelme 430K A KMK sorozatai között a Kaméleon könyvek közé tudnám besorolni, egy realista ifjúsági kalandregényről van szó. Ha technikailag belegondolok, kompromisszumok mentén le tudnám csupaszítani a kívánt 320K közelébe, nagyságrendi 320-350K közé, azonban egy ilyen megcsonkított verzió már nem tükrözné eredeti alkotói elképzeléseimet, csupán egy külső elvárásnak próbálnék megfelelni a kompromisszumok által.
  Az volna a kérdésem, hogy van-e értelme beküldenem a kéziratot eredeti kerek állapotában, vagy mindenképp húzzak belőle, és 8-9 szerzői ív között próbáljam kihozni a maximumot. Esetleg van-e arra lehetőség, hogy dolgozom a 8 íves változaton, s mellette a pályázatomban elküldöm az eredeti 10 ív feletti “szerzői verziót” is? Melyiket preferálná a kiadó?

  Köszönettel:
  Gorzó János

 84. Kedves Szerkesztőség!

  Van egy 8 fejezetből álló, 6-9éves gyerekek problémáival foglalkozó, részben valós, nagyobb részt fantáziavilágban játszódó meseregényem. Leginkább az “Olvasni jó” pályázati kiírásnak felelne meg, de 90 000 karakterével igen messze áll a max 25 000 – től.
  Az első fejezet megalapozza a történetet, az utolsó lezárja, de többi lényegében külön-külön egységet alkot.
  Van értelme hogy egy 25 000 karakterben beleférő változat mellett csatoljam az eredetit is, vagy szigorúan csak a kiírásnak megfelelő kézirat kerülhet megjelenésre?

  Köszönettel: Andrea

 85. Kedves Gorzó János, kedves Gódor Andrea,
  hasonló a kérdés, úgyhogy válaszolok egyben: nem kérünk “rendezői változatot” a szövegekből. Inkább arra érdemes törekedni, hogy a beküldött, kiírásnak megfelelő szöveg legyen kerek egész.
  Ebben a helyzetben azt érdemes lehet megfontolni, hogy szét lehet-e több kötetre bontani ezeket a történeteket, amelyekben van átívelő konfliktus, de közben valami le is zárul az adott kötetben. Ilyen helyzetben az első részt kérjük a pályázatra, és a folytatások történetét is össze lehet foglalni. Így nem vesznek el a megírt, de a karakterhatárt meghaladó részek.

 86. Kedves Aranymosás!

  Amennyiben a beküldött kézirat átjut az előszűrésen, akkor az adatlapon megadott írói név alatt fog felkerülni részlet a weboldalra?
  Jeleznem kell valahol, valamilyen formában, hogy szeretném, ha az adatlapon megadott írói név alatt kerülne fel a részlet az oldalra vagy ez automatikusan így történik?

  Előre is köszönöm szépen a válaszukat,
  Szép napot,
  Üdvözlettel,
  Amy

 87. Kedves Amy, a megadott írói néven tesszük közzé a részletet, ezt nem kell külön jelezni. Ha valaki beír oda írói nevet, úgy vesszük, hogy ezt szeretné használni a pályázaton.

 88. Kedves Aranymosás!
  Az Olvasórakéta sorozattal kapcsolatban lenne néhány kérdésem. 🙂
  A 3 szintre összesen 2-2 írás javasolt, tehát ebben a kategóriában egy pályázattal 6 történet is beküldhető?
  A korosztály tekintetében a 6-8 évesek a megcélzott korcsoport mindhárom szint esetén, vagy a szintekkel együtt a célcsoport korosztálya is egyre nő? Erre rákapcsolódva a szinteket a hosszon kívül a szöveg olvasási nehézségének (pl. mondathossz, összetettség, szavak kiolvasási nehézsége) is érdemes követnie?
  Nagyon szépen köszönöm a válaszokat! 🙂
  Orsi

 89. Kedves Orsi, igen, ebben a kategóriában a 6 rövidke történet az ideális.
  így van, az jó megoldás, hogy mindegyik történet 6-8 éveseknek szól, és egyre összetettebb, bonyolultabb és hosszabb. Érdemes lehet tényleg elsős-másodikosokat célozni a témák, konfliktusok kiválasztása során. És igen, a kezdő olvasóknál a mondatok rövidsége, egyszerűbb mondatszerkezet hasznos 🙂

 90. Kedves Aranymosás!
  Azt szeretném kérdezni, hogy a Kaland és képzelet kategóriában adható-e be meseregény, melynek állatok a főszereplői?
  Köszönöm!
  Zita

 91. Kedves Aranymosás!

  Elnézést a hülye kérdésért, de ez nem hagy nyugodni.
  Ha nem adok meg írói álnevet az adatlapon, és a regényem megjelenik, akkor, ha több is megjelenik, használhatok álnevet? A könyv műfaja miatt van ez a kérdésem, mert, amit a pályázatra küldenék be, ahhoz szívesen használom a nevem, de a többihez jobban illik az álnevem.

  Köszönöm!
  Zsófia

 92. Kedves Zita,
  ha a történet összetettsége, konfliktusai megfogják a 10-12 éveseket, akkor működhet. Arra érdemes vigyázni, hogy ne tűnjön nagyon babásnak a leendő olvasók számára az állatok szerepeltetése 🙂 (Vannak olyan állatos regények – pl. a Rumini -, amit ez a korcsoport is szerethet, de ott is lehet, hogy belenőttek, vagy a kistesók mellett hallgatják/olvassák ezt a mesét)

 93. Kedves Zsófia,
  igen, ha egy olyan zsánert vagy történetet hozol később a kiadó szerzőjeként, amit szeretnél más néven kiadni, ezt megteheted.
  Ugyanakkor azt fontos tudni, hogy az írói név egy brand, egy új írói névvel újra kell kezdeni ennek felépítését.

 94. Tisztelt Aranymosás!

  Mennyire problematikus az, hogy a szerző nem tudja – kizárólagosan – besorolni a művét egy kategóriába? Amennyiben úgy érzi a szerző, hogy több kategória is jellemző az opusra, az a pályázatának validitását nem érinti? Esetleg a szerkesztő(k), majd közösen konkretizálják a kategóriát a felnőtt sorozaton belül? Éppen morfondíroztam, hogy a regényem, akár a rubin pöttyös, de a rázós könyvek sorozatban is elhelyezhető (de ugye az objektív szem mást láthat benne 🙂 )
  Köszönöm a válaszukat,
  Viktor

 95. Kedves Viktor, ez nem gond. Érdemes kiválasztani azt, amit jellemzőbbnek érzel (akár belenézve a kiadó regényeibe egyik és másik könyvcsaládban), de ha a végén a lektorok mást javasolnak, az nincs hatással a pályázati eredményre.

 96. Szeretném felhívni a figyelmet, hogy meseregényeket nem várunk. Ez a szó maga is a húsz évvel ezelőtti mesélési módokat hívja elő. A kiadó viszont egy modern, fiatalos kiadó, aminek az olvasás megszerettetése a célja. A régi típusú meseregények nem illenek bele a kiadói profilba.

 97. Kedves Aranymosó!

  Az adatlapon felfedeztem, hogy szükséges olvasói vélemény. Ha ezzel nem rendelkezem akkor nem pályázhatok?

  Előre is köszönöm a választ.

 98. Kedves Aranymosó!
  Köszönöm a választ! Még annyi lenne a kérdésem, hogy ha az olvasórakéta kategóriában a három történet folyamatában egymásra épül, mondhatni, folytatás, az gond? 🙂 Vagy csak különálló történetek jöhetnek szóba? 🙂
  Köszönöm!

 99. Kedves PRTI, igen, a jelentkezési lap hiánytalan kitöltéséhez kellenek az olvasói vélemények is. Ha nincs a környezetedben olyan, aki elolvasná az írást, vagy legalább az elejét, és ajánlást adna, akkor a Facebookon a Világ bétái egyesüljetek csoportban írók egymás műveit véleményezik, érdemes csatlakozni, és ott jelezni, hogy ajánlóra van szükséged.

 100. Kedves Zita, lehetnek azonosak a szereplők, viszont arra érdemes odafigyelni, hogy az egyes történetek kerek egészek legyenek, önmagukban is megadják azt az élményt a kezdő olvasónak, hogy elolvasott egy történetet. Ha tehát együtt adnak ki egy egészet, az nem jó. De az, ha a szereplők visszatérők, teljesen jó megoldás 🙂

 101. Tisztelt Aranymosás!
  Az volna a kérdésem, hogy az olvasói véleményeknél gondot okoz-e, ha 5-nél több véleményt írok be az adatlapra, vagy válasszam ki a legjobbakat?
  Előre is köszönöm a választ!

 102. Sziasztok!
  Ha az Olvasórakéta sorozatba pályáznék három összekapcsolódó mesével, akkor elég ezekhez egy közös adatlapot kitölteni (és feltüntetni rajta mindhárom művet), vagy három külön adatlap kell?

 103. Üdv!

  A konfliktustérkép kapcsán szeretnék kérdezni. Kértétek, hogy próbáljuk meg rövidre fogni, ezt igyekszem tartani (fantasy, szóval nehezen megy, bocsánat). Ha a cselekmény mellé az érzelmi ívet is felvázolom, akkor hosszabb.
  Az lenne a kérdésem, hogy gond-e, ha az előírt mennyiségek betartása érdekében csak a cselekményre koncentrálok? Megtévesztem ezzel az előolvasót? Gondolok itt arra, hogy számít egy kalandos fantasyre és kap egy fantasyt önmarcangoló betétekkel.

  Köszönöm a választ!

 104. Szia F.H.!
  Jöhet egy adatlap, és egyben, egy wordben olvasható fájlban kérjük a meséket 🙂

 105. Kedves N. L. Klauer,
  két kérdés merül fel bennem, amit érdemes lehet átgondolni:
  1. A karakterek önmarcangoló betétei segítik a történet fő konfliktusának megoldódását?
  2. A karakterek cselekvése, döntései tökéletesen érthetők kívülről nézve akkor is, ha nem jelezzük, hogyan hatnak rájuk a megéltek?
  Egy történet érzelmi íve nem a szereplők belső narrációját, hanem a fejlődését, változásait jelenti.

 106. Üdv!

  A vörös pöttyös kategóriában számít, ha a szereplők már kikerültek az iskolapadból? Például 20-25 évesek vagy érettebbek. Mert ezt a korosztályt céloztam meg, akik ezt a kategóriát olvassák inkább, viszont kicsit idősebb személyekkel. Zafír pöttyösök közé annyira nem illik a történet, mert kevesebb erotikát tartalmaz és azt is kezdetlegesen. Nem ezt tartom benne lényegesnek, ezért nincs annyira kifejtve.

  Köszönöm előre is!

 107. Kedves Andrea,
  érdemes átgondolni, hogy ez a történet olyan témákkal, problémákkal, helyzetekkel foglalkozik-e, és úgy dolgozza-e fel őket, ami a kamaszok számára érdekes. Léteznek olyan Young Adult regények, ahol 18 év felettiek a szereplők (habár a 20-25 ritkább), tehát ez nem kizárt, de ha az önálló élet elkezdése, egyetem, majd első munkahely fontos téma, hiába nincs erotika, nem lesz YA maga a történet.

 108. Kedves Szerkesztőség,

  Érdeklődnék, hogy amennyiben egy pályázat nyer és ezzel a könyv kiadásra kerül, akkor a külföldi kiadási jogokat megtarthatja a szerző?

  Köszönöm,
  Ricsi

 109. Kedves Aranymosó!
  Köszönöm a korábbi válaszokat!
  Még annyit kérdeznék, hogy ha a leadásra szánt alkotásnak két írója van, gondolom, ezt az adatlapon is értelemszerűen így tüntessem fel, nem szükséges két adatlap kitöltése, igaz?
  Vagy legyen két lap?
  Köszönöm!

 110. Kedves Aranymosó!
  Nekem az a problémám, hogy nem tudom pontosan melyik kategóriába soroljam a kéziratot.
  – 30 éven felülieknek szól
  – romantikus, de a fő hangsúly inkább a családi kötelékek, érzelmi biztonság létén van.

  Akkor jelöljem meg Arany pöttyösnek? Nem gond, ha tévesen soroljuk be véletlenül?

 111. Kedves FloralCarver, ennyi alapján én az Arany pöttyös könyvcsaládot javasolnám. Ha a lektor úgy gondolja, nem ide illik, akkor sem kerül hátrányba a szöveg 🙂

 112. Tisztelt Aranymosás!

  A konfliktus ábrázolás mintában két potot kérnek. Az első a “zanzásított” változat, ezzel rendben vagyok, érthető, az nem több, mint két oldal. A második pontban kérik, hogy fejezetenként kell bemutatni a konfliktusokat. Ez már nem fér el. Kérdésem, hogy ezt a két potot lehet külön küldeni? Az eddigi írásom fejezetei nem férnek el két oldalban, még úgysem, ha csak a fejet címeket sorolom fel. Kérnék pontosabb infót, hogy tulajdonképp mit várnak el. Nagyon köszönöm a választ!

 113. Kedves Phoenix, összesen 2 oldalt várunk, az elején kb. fél oldalban a rövid összefoglalót, és másfél oldalban a fejezetenkénti leírást. Ha túlnyúlik a 2 oldalon a konfliktustérkép, akkor se legyen több fájlban. Akkor az egy olyan fájl, ami 3 oldal hosszú.
  A fejezetenkénti összefoglalónál azt érdemes megvizsgálni, hogyan viszi előre ez a fejezet a fő- vagy a mellékszálat, amelyről szól.

 114. Kedves Aranymosó!
  Azt szeretném megtudni, hogy pontosan mit értetek azalatt, hogy az olvasói véleménynél írjuk oda, hogy kié? A véleményező neve kell csak, vagy esetleg másra vagytok kíváncsiak? (Kapcsolat, iró az illető, vagy csak olvasó, stb.?)
  Köszönöm szépen!

 115. Kedves Réka,
  név, esetleg életkor (fiataloknak, gyerekeknek szóló történetnél érdekes lehet az is, olvasta-e (meghallgatta-e) a korcsoportba illő személy 🙂 ) kell.

 116. Kedves Aranymosás!

  Elnézést kérek az esetleges buta kérdés miatt, de biztosra szeretnék menni, hogy mindenképpen hibátlanul töltsem ki az adatlapot.
  Úgy megfelelő az adatlap aláírása, ha egy digitális rajzlapot írok alá, amit aztán képként illesztek be az adatlapra, oda ahol kérik az aláírást?
  Előre is köszönöm szépen a választ! 🙂

 117. Kedves Aranymosó! Bocsánat, mégegy kérdés: a szövegnél van betűtípusra, betűméretre, sorközre vonatkozó követelmény?
  Köszönöm!

 118. Tisztelt Aranymosó!
  Azt szeretném kérdezni, hogy a konfliktus átlagnál, a fejezetenkénti leírás, a történet rövid bemutatása, valamint én még hozzátettem a szereplők jellemzését is. De így összesen nem fér bele a két oldalba. Négy lett, de vázlat szerű és könnyen áttekinthető. Ez kizáró ok?
  Köszönöm

 119. Kedves Aranymosó!
  Érdeklődni szeretnék, hogy a Kaland és képzelet kategóriában mi az alsó határ a terjedelmet tekintve?
  Ha a szereplőim kb. 14 évesek (az utolsó általános iskolai nyári táboron vesznek részt) akkor a történet belefér még a fent említett kategóriába? (Fantasy elemeket tartalmaz, néhol megjelenik kisebb szabadszájúság, csóknál messzebb nem jutnak a karakterek)
  A választ erőre is köszönöm. 🙂

 120. Kedves Réka, nincs megkötés a betűméret vagy -típus szempontjából. Ide az oldalra azzal a betűvel kerül ki a részlet, ami az oldal alapbeállítása. Szerintem érdemes kerülni a cirkalmas betűtípusokat, mert úgysem ezen múlik a végeredmény 🙂

 121. Kedves Taryna, ennyi alapján beleférhet a történet a Kaland és képzelet kategóriába, azt írtuk korábban 100 ezer leütés alatti hossz ide egy kicsit kevés, ezek rövidebb regények szoktak lenni 🙂

 122. Tisztelt Aranymosás Szerkesztő!

  Szeretném megkérdezni: Ha két olyan különálló kisregényem van, amelyek együtt , egy kötetben megjelentethetők lennének és a kettő együtt felelne meg az Önök karakter igényének, /638 000 karakter/ elküldhetem-e mindkettőt a pályázatra, vagy nem?

  Köszönöm válaszát: Nóra

 123. Kedves Nóra, ezek együtt már túl is lógnak a maximális 600 ezer leütésen. Nem lehet, hogy lehetne az egyikkel pályázni úgy, hogy 320 ezer legyen? Nagy bővítésekkel érdemes óvatosan bánni, de ha a kettő együtt csaknem 640 ezer, akkor lehet, hogy az egyik könnyen bővíthető lenne 320 ezerre?

 124. Kedves Aranymosás?

  Első, kicsit furcsa kérdésem az lenne, hogy telefonszám híján, hogy tudom hiánytalanul kitölteni az adatlapot?
  A második pedig az, hogy a konfliktusvázlat alapján döntitek el, hogy beleolvastok-e a kéziratba? Vagy mindenképp belenéztek, legalább az első fejezetbe?
  Köszönöm előre is a választ!

 125. Kedves Aranymosó!
  Aranypöttyös kategóriába sorolható, low fantasy (kitalált helyszínek) kapcsán érdeklődnék, ha a világ összetettsége megkívánja a térképeket, a már elkészült illusztrációkat csak külön mellékletként csatoljam, vagy a kéziratba beillesztve is? (Eddigi olvasók hasznosnak, izgalmasnak találták a valós párhuzamos végett.)
  Valamint a konfliktustérkép kapcsán szeretném megkérdezni, mivel egy trilógia első részéről lenne szó: a 2-3 részt kifejtve, a jelenetlista után megfelelő-e, ha részletezem, ahogy a szálak végleg összefonódnak? (Több utalást rejtettem el, ami a jelenetlistában olvasható, de a zanzába pl. nem fért volna bele.)
  Válaszod előre is köszönöm!

  S.N

 126. Kedves Lumi,
  írd oda a telefonszámhoz, hogy nincs telefonszámod 🙂
  Nem, az előszűrők nem a konfliktusvázlat alapján döntenek, ők minden esetben belenéznek a szövegbe.

 127. Kedves Sine Nomine,
  csatold külön a térképet, illusztrációt, nem szükséges beletenni a kéziratba – a lektoroknak a szöveg alapján kell döntést hozni.
  A konfliktustérképbe az első kötet részletes kibontása kell, a 2-3. kötetek esetében jó, ha leírod, hogyan érnek össze, mire futnak ki a szálak.

 128. Kedves Aranymosó!
  Gyerekeknek szóló tanulságos meséket szeretnék beküldeni, amelyek eltérő terjedelműek, a legrövidebb nem haladja meg a 3000 karakter. A meséket illusztráltam is. Az első kérdésem, hogy az Olvasórakéta sorozat szintjeire küldjem be vagy esetleg az Olvasni jó sorozatba? Csatoljak illusztrációkat a mesékhez? Az 1 vagy 2-3 oldalas mesékhez is csatolni kell konfliktustérképet?
  Előre is köszönöm a válaszát!

 129. Kedves Ildi,
  ha pont van 1-1-1 vagy 2-2-2 történet az egyes kategóriákba, érdemes lehet az Olvasórakétát becélozni. Ha másképp oszlanak el a hosszúságok (pl. valamelyik kategóriába nincs történet), akkor az Olvasni jó sorozat megfelelő lehet 🙂
  Igen, kell mesénként annak a leírása, hogy mi okozza a történetben a konfliktust, problémát és ez hogyan oldódik meg.
  Küldhetsz illusztrációt, de a szöveg alapján fogunk dönteni.

 130. Kedves Aranymosó! A Kaméleon sorozatba illő könyvek, melyek 12 éven felülieknek szólnak, és a szereplők 13-14 évesek, melyik kategóriába tartoznak? Jól gondolom, hogy a Kaland és képzeletbe kellene beadnom? A Kaland és képzelet 10-12 éveseknek szól, de a middle grade még nem Vörös pöttyös YA, elvesztem a két kategória között… Amúgy 320 ezer karakter körüli a regényem. Köszönöm a választ!

 131. Kedves Leniko, írd nyugodtan azt a levélbe, hogy a Kaméleon könyvcsaládba illeszkedik legjobban a sorozat. A 320 ezer leütést itt is tartsd 🙂

 132. Kedves Aranymosó!
  Olyan kérdésem lenne, hogy a beküldésre váró írásom több sorozatba is bele illene a felnőtteknek szóló kategórián belül. (Pl. Zafír pöttyös, arany pöttyös sorozat.) Ilyenkor a jelentkezésnél elég annyit feltüntetnem, hogy a Felnőtteknek szóló könyv kategóriában szeretnék pályázni és pozitív értékelés esetén a kiadó majd kiválasztja melyik az amelyikbe a leginkább, vagy még a pályázatra beküldött e-mailemben ki kell választanom egyet, amelyikbe véleményem szerint a leginkább való.
  Válaszát előre is köszönöm.

 133. Kedves Dantenia, kérlek, jelöld meg azt, ahová szerinted leginkább illik. Ha a lektorok véleménye más lesz, az nem befolyásolja a könyv sorsát, tehát gond nem lesz belőle 🙂

 134. Tisztelt Aranymosás!

  Az adatlap kitöltésével kapcsolatban szeretnék érdeklődni. Az adatlap kiöltéséhez szükséges egy figyelemfelkeltő mondatot megadni, mellyel az olvasó figyelmét ráirányítjuk a műre. A kérdésem arra vonatkozna, hogy a szerkesztőség milyen típusú mondatot vár ide, ami én írtam, amit más mondott a könyvről? Én arra gondoltam, hogy a kézirat egy jó, frappáns mondatát adnám meg ide. Ez esetleg alkalmas lehet?

  Előre is köszönöm a segítséget!

 135. Kedves Ami chan,
  lehet olyan is, amit te találsz ki, lehet olyan is, amit más mondott, lehet részlet is – válaszd azt, amelyikről úgy gondolod, hogy ha egy könyvesboltban meglátná valaki a borítón, felkeltené az érdeklődését.

 136. Kedves Aranymosás!
  Valahogy nem tudom meghatározni azt a kategóriát, amibe besorolhatnám a több részes regényem. A “Sötét örvény” és a “Rázós” kategória szintén érvényes rá. Az első rész beküldésével talán eldől hová tartozik. Mégis mit jelölhetek be? Látom, rengeteg jelentkező van, igazán sziszifuszi munka mindet átolvasni és értékelni. Már eleve itt a kérdések is sokan vannak, remélem belefér még számomra is a válasz. Köszönöm.

 137. Kedves Kitti, a Rázós könyvekben nagyon sokszor meghatározó az erotika is – hátha ez segít a döntésben.
  Lehetőleg válaszd ki azt a könyvcsaládot, amelyikhez jobban illeszkedik a kötet, de ha rosszul sorolod be, az sem gond 🙂

 138. Kedves Aranymosó!
  A “Meseidő” kategóriába szeretnék beküldeni pályázatot. Kizáró ok-e, ha a mesék közül kettő már megjelent folyóiratban a 10-15 meséből, illetve ha még három a saját facebook-oldalamon volt olvasható?
  Köszönöm a figyelmet!

 139. Kedves Franciska, csak azokat a meséket küldd el, amik nem jelentek még meg sem Facebookon, sem folyóiratban. Ilyen műveket várunk. Köszönjük.

 140. Ugye az rendben van, hogyha olyan mesét küldök, amit évekkel ezelőtt egy másik pályázatra írtam, ott a döntőbe jutott, de végül nem jelent meg, még interneten sem elérhető, és azóta át is írtam?
  Köszönöm a választ előre is!

 141. Tisztelt Kiadó!

  Azt szeretném kérdezni, hogy egy olvasói véleménnyel fogadnak-e el könyvet a pályázatra, mert a Kéziratszervizes javításommal nemrég lettem készen.
  Az idő rövidsége miatt nem áll módomban több ismerősömmel elolvastatni.

  Köszönöm szépen a válaszukat!
  További szép napot kívánok!

 142. Kedves Elizabet, már egy vélemény is jó. Ha esetleg a szerviz előtt korábban olvasta valaki, tőle is jöhet ajánlás 🙂

 143. Kedves Aranymosó! Az adatlapon “születési név” szerepel, de itt ugye a jelenlegi hivatalos névre vagytok kíváncsiak, nem pedig a lánykori névre?
  Köszönettel: egy férjezett 🙂

 144. Nekem a konfliktusvázlat terjedelmével kapcsolatos kérdésem lenne. A két oldalt mekkora sorközzel ideális írni? Egyes sorközzel elfogadható?

 145. Sziasztok! Érdeklődnék, hogy az Olvasni jó kategóriában több írás is beküldhető? Ezeknek a meséknek össze kell függniük?Köszönöm! Kati

 146. Most olvastam és azt hiszem, a férjezett-nem férjezett név ügyben akkor hibásan töltöttem ki az adatlapomat. Én a leánykori nevemet írtam be a születési névhez (és már leadtam így). Ilyenkor mi a teendő?

 147. Kedves Kati, úgy érted, a maximum 25 ezer leütéses pályaműved állhat-e több olyan meséből, amelyek mondjuk 5-6 ezer leütésnyiek? Itt alapvetően egy, 25 ezres történetet várunk, ha ezek különálló történetek, jó, ha van egy összekötő elem (pl. a szereplők azonosak), és a mesék során valamilyen kötetív megfigyelhető.
  Ha az a kérdés, hogy küldhetsz-e több 25 ezer leütéses történetet, akkor nem. Egyetlen pályaművet várunk.

 148. Kedves Dorottya,
  március 1-ig tudod cserélni, javítani a beküldött pályázatot. Lehetőleg válaszolj az automatikus válasz e-mailre, amikor küldöd a javított adatlapot 🙂

 149. Kedves Aranymosás,

  Konfliktusvázlat mesékhez is kell? Az olvasni jó sorozatba szánt 4 mesét küldenék be, ezek különálló történetek. Ebben az esetben mindegyikhez kell a vázlat?

 150. Kedves Aranymosás!
  Az volna a kérdésem, hogy a március 1-i határidőt hogy kell értelmezni? A beküldeni kívánt művet március 1. éjfélig be lehet még küldeni vagy elsejére már minden pályázatnak be kell érkeznie, hogy elfogadják?
  Előre is köszönöm a segítséget! 🙂

 151. Kedves Aranymosás!

  Ha az olvasórakéta sorozatba szeretnék pályázatot küldeni, mit kell még elküldeni a pályaműveken kívül?

  Köszönöm a választ!

 152. Kedves Halász Bálint, a kiírásban részletesen szerepel, hogy mit várunk:
  – a pályamű szövegét Wordben megnyitható dokumentumban (egy dokumentumban legyen mind a 3 vagy 6 mese);
  – az adatlapot kitöltve, aláírva;
  – a konfliktustérképet, amely tartalmazza az összes beküldött mese fő konfliktusát és azt, hogyan oldódnak ezek meg.
  Ha van illusztráció, lehet küldeni hozzá, de nem kötelező. Döntést a szövegek és nem a képek alapján hozunk.

 153. Kedves Aranymosás!
  Én borítótervezéssel kapcsolatban szeretnék kérdezni 🙂
  Van ötlet, de most nincs idő foglalkozni vele.
  Ha véletlenül beválogatnák az alkotásomat kiadásra, akkor megoldható úgy, hogy a döntés után küldöm a borítótervemet? Mert addigra biztosan elkészül.
  Köszönöm a választ előre is 🙂
  Zita

 154. Kedves Zita, a borító ebben a szakaszban még egyáltalán nem kerül terítékre. Jelenleg a kollégák a beküldött szöveg alapján hoznak döntést, és aki kiadói ajánlatot kap, annál merül fel egyáltalán ez a téma.
  Ha figyeled a Vörös Pöttyös facebook oldalát, vagy a magyar szerzőinket, talán láttad már, hogy csaknem mindig nyílt borítótervező pályázatot tartunk. Természetesen emellett a szerző is tervezhet. A borító végeredményben egy gazdasági döntés, amelyet a kiadóvezető hoz meg (természetesen egyeztetve a szerzővel). Tehát egyáltalán nem kell a pályázat beadásakor borítótervet küldeni.

 155. Kedves Aranymosás!

  Köszönöm a választ, sok fajta pályázat szerepelt a kiírásban, nekem nem volt egyértelmű melyik mire vonatkozik, például a konfliktus térkép rövidebb szövegekhez is szükséges-e. Illetve én az adatlapot nem tudom letölteni, a link nem működik, esetleg meg tudnák nézni vagy elküldeni az email címemre. [email protected]. Köszönöm

  Üdv

  Halász Bálint

 156. Kedves Aranymosás!

  Szeretném beadni a pályázatra a mesémet, de ellenőrzésképp felmentem egy másik oldalra, hogy biztosan ne legyen fent máshol online, mert ugye kikötés. Sajnálattal láttam, hogy még mindig fent van, (most nem nevezném meg hol) pedig töröltem talán már 1 évvel ezelőtt. Az oldal pedig nem válaszol a megkeresésemre.

  Amit ide küldenék Önökhöz, az már egy átdolgozott, sokkal rövidebb, fejezetekre tagolt verzió, tehát nem 100%-ban egyezik meg az oda feltöltött írással.

  Ez kizáró okként szolgál ?:-(

  Köszönettel:Edina

 157. Kedves Edina, ez nehéz ügy, mert a beküldött szövegeket szúrópróbaszerűen kiválasztott részlettel ellenőrizzük, és ha így kiderül, hogy elérhető az oldalon, az problémás. Nem lehet velük még egyeztetni?

 158. Fiatal felnőttek kategóriában írok egy erotikus jelenetet, mely inkább társadalom kritikaként szolgál. A lány tizennégy éves és részeg, de külsőre idősebbnek tűnik a koránál, a fiú tizenhét és szintén ittas. A jelenet a fiú szemszögéből van, haverjai nyomására kerül bele a helyzetbe, győzködi magát, hogy a lány hiába van berúgva beleegyezett, miközben vágyai egyre erősödnek. A fiú teste kerül leírásra, maga az aktus nincs végül bemutatva. Az lenne a kérdésem, hogy ez a jelenet elfogadható-e fiatal felnőttet kategóriában?

 159. Kedves A.J., vannak olyan Young Adult kötetek, amelyekben szó esik a testiségről, így önmagában ez nem probléma. A konkrét fogalmazást pedig lehet a szerkesztésnél is finomítani, variálni. Az viszont érdekes lehet, hogy a történetben kap-e szerepet a dolog, reflektálnak-e rá a szereplők, esetleg változik-e az ő véleményük is arról, ami történt. Csak azért, hogy megmutassuk, manapság, hogyan kezelik a tinik a testiséget, nem érdemes betenni erotikus jelenetet, de ha a regényben jelentős szerepe van ennek, a beleegyezés hiányának vagy kétességének, azaz kihat a fő konfliktusra, a történetre, akkor teljesen érthető a megjelenítése.

 160. Kedves Aranymosó!

  Bizonytalan vagyok benne, hogy melyik kategóriába passzol a regényem. Urban fantasy történet egy egyetemista korú lány főszereplésével. Erotikus jelenetek nincsenek, csupán említést teszek arról, hogy megtörténik a szex.
  Úgy gondoltam, hogy zafír kategóriás. Szerintetek is?

 161. Kedves Mónika, a New Adult regényekben általában hangsúlyos az izzás, szexuális vonzalom a szereplők között, emellett pedig a romantikus történetszál nagyon jelentős, még ha van is másik szál. Nem tudom, mi a te urban fantasydnek a fő konfliktusa, ha a romantika elenyésző benne, akkor nem a Zafír lesz a jó kategória.
  Ugyanakkor akkor sincs gond, ha te mondjuk Zafír Pöttyösként leadod, de a lektorok máshová sorolnák. Semmilyen hátrány nem érhet emiatt.

 162. Kedves Kiadó!

  Az utolsó pillanatban jutott eszembe, hogy a regény elején van egy amolyan mellékletem a szereplőkkel és egy “naptárral” (ami kapcsolódik a történethez). Azt szeretném kérdezni, hogy ezt hagyhatom a szöveg előtt, vagy inkább külön dokumentumban küldjem?

  Előre köszönöm a választ!
  Pati

 163. Kedves Aranymosás! Ez az első könyvem és azt szeretném kérdezni, hogy mennyire jelent problémát a pályázaton ha a kéziratom wordbe való szerkesztése formailag nem biztos, hogy megfelelő? ( margók, gondolatjelek, sorformátumok)

 164. Kedves W.H., a döntés a szövegminőség és nem a szövegformázás alapján születik, tehát ez nem fog gondot okozni a pályázaton.

 165. Kedves Aranymosás!
  Azt szeretném megtudni, hogy az előszűrés során, az előszűrők mennyit olvasnak el a történetből? Első fejezet? Vagy első x oldal?
  Köszönöm szépen!

 166. Kedves Aranymosók!

  A jelenlegi világpolitikai történések fényében nem lesz meghosszabbítva pár nappal a határidő? Szerintem nagyon sok írónak elterelte a figyelmét az utolsó simításokról… 🙂

 167. Kedves Aranymosás!
  Érdeklődni szeretnék, hogy a Sötét Örvénybe fantasy témában be lehet-e adni olyan regénysorozat második részét, melyből az első részt egy másik kiadó már kiadta (e-könyv formában), de a szerződés azóta lejárt, és nincs előszerződés a további részekre.
  A beadandó második rész karakterszáma így (szóközökkel együtt) 700 000, a harmadik rész is kész van. Eredetileg a három rész együtt alkotott volna egy komplett kötetet (az egész sorozatot négy kötetesre tervezem), ám a nagy terjedelem miatt a kész kötet harmadolása mellett döntöttem.
  Érdeklődnék, hogy egyrészt gondot okoz-e az első rész már megjelent mivolta, illetve ezzel kapcsolatosan a történet és a környező világ megértése/megismerése pusztán a beadandó második rész kéziratából, hiszen ezek alapjai nagy hányadban az első részben lettek lefektetve.
  Üdvözlettel,
  Aranfuesil

 168. Kedves Aranfuesil, nem, sorozat második-harmadik-sokadik részét nem várjuk a pályázaton. Sorozatnyitó vagy egyrészes – még meg nem jelent – köteteket várunk.

 169. Kedves Réka, az előszűrők az első 10-20 ezer leütést olvassák el, és ha nem tudják ez alapján besorolni a művet, akkor beleolvasnak a közepe táján is. Az előszűrők munkájáról az oldalon is találni sok információt (ha rákeresel arra, hogy előszűrő, több cikket is találsz).

 170. Kedves Aranymosó!
  Hol jelöljem azt, hogy egy sorozat első könyvéről van szó, és adjam meg a sorozat paramétereit? Az adatlapon, a konfliktustérképen vagy a levélben, amellyel jelentkezem?
  Köszönöm

 171. Kedves Könymolyképző kiadó!

  Pár perce ment el az e-mail (még időben), de vétettem egy hibát. A konfliktustérkép fájlt véletlenül simán *Konfliktustérkép*nek neveztem el a *Konfliktus-Mű címe* helyett. Délután háromtól éjfélig a gép előtt ültem (a regénnyel töltött bő négy évről nem is beszélve), kérlek mondjátok, hogy ettől még elfogadjátok a jelentkezésemet! :/

 172. Kedves Aranymosás!

  A 8. válogatón még 400 000 leütés volt a minimum karakterszám egy regénynek.
  Akkor ezt még nem tudtam, így beküldtem egy 320 000 karakteres kéziratot, ami gondolom elolvasásra sem került.
  Ezt a kéziratot most újra beküldtem.
  A kérdés, hogy van esélye bekerülni a következő körbe úgy, hogy egyszer már beküldtem, de rögtön ki is esett a leütés miatt?

  Köszönöm!

  Üdv:
  Norbi

 173. Kedves Norbi!
  A 8. Aranymosáson még ajánlott karakterszám volt, nem szigorúan vett határ. Az előszűrők megnézték a kissé lejjebbi számokat is. A neved alapján rákerestem, és egy 360 ezres krimit találtam. Nem formai, hanem nyelvi okok miatt esett ki.

 174. Kedves Aranymosás!
  Érdeklődnék, hogy formai, vagy nyelvi, esetleg mind a kettő miatt esett-e ki a Patkányfogó?
  Köszönöm a választ!

 175. Kedves Prim P., nincs arra kapacitásunk, hogy egyesével visszajelzést adjunk a művekről a szerzőknek. A válogató végén az előszűrők és a lektorok általános visszajelzése, véleménye felkerült majd az oldalra, és ez adhat majd támpontot.

 176. Kedves Aranymosás!
  Kissé kései a kommentem, és lehet, hogy tárgytalan is, de arról szeretnék érdeklődni, hogy a XI. Aranymosásról már lehet-e valamit tudni, esetleg nem sokára lehet-e majd?
  Válaszodat előre is köszönöm!

 177. Kedves Rose X. Black, a pályázat meghirdetése minden évben a kiadóvezető döntése alapján történik. Idén tavasszal került ki a felhívás, így leghamarabb jövőre is tavasszal várható.

 178. Kedves Aranymosás!
  Nem találom a bejegyzést, amiben az idei Aranymosás győztes kéziratról írnak.
  Az előző éveket nem kísértem figyelemmel, ezt is csak azért, mert részt vettem rajta.
  Előre is köszönöm a megtisztelő választ!

 179. Tisztelt Aranymosás Irodalmi Magazin!

  Érdeklődnék, hogy a pozitív lektorit kapott művekről, mikor érkezik újabb hír? Második lektori. Bár nem pályáztam, de figyelemmel kísértem az oldalt, és kíváncsi lennék a tovább jutott művekre.

  Előre is köszönöm a választ.

  Üdvözlettel,
  Zsófia

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük