GYIK

GYIK (Gyakran ismételt kérdések)

Mi ez az oldal?

A Könyvmolyképző Kiadó interaktív online irodalmi magazinja. Várjuk a kész írók és a tehetségek munkáit.

Van kapcsolat a kiadó és az oldal között?

Igen, az oldalt a kiadó szerkesztőcsapata üzemelteti. A magazinban publikálók nagyobb eséllyel számíthatnak megjelenésre, mint egyéb szerzők. Tekinthető ez egy első lépcsőfoknak.

Hogyan kerülhet fel az írásom az oldalra? Bárki publikálhat?

A magazin tartalmáért a szerkesztő felel, ő válogatja ki, mi kerül megjelenésre.
Rendszeresen meghirdetjük az Aranymosás regénypályázatot, és a kiemelt szerzők regényrészletei kerülnek fel. Rendszeresen indítunk Aranymosás írástechnikai játékokat, ahol a  nyertesek részletes szerkesztői véleményt kapnak.

Pályázaton kívül az Íróiskolába járó szerzők (írástechnikai feladatok megoldásaként írt)  novelláit publikáljuk, ha ezek elérik a megfelelő színvonalat.

Előnyt élveznek a publikálás szempontjából azok a szerzők, akik az Írástudó Íróiskolába bekerülnek?

Igen, olyan értelemben, hogy megismerik a szerkesztői elvárást. Viszont kéziratot tőlük is csak az aktuális Aranymosás pályázat keretében várunk be, külön nem, mert nincs rá kiadói kapacitás.

Hiszünk a fejlődésben. Ha egy mű felkerül a weboldalra (átmegy az előszűrésen), de végül negatív lektorit kap, akkor a szerző két íróiskolás kurzus elvégzése után beadhatja újra az átírt kéziratot.

Hogyan lehetek a kiadó szerzője?

Az Aranymosás pályázat a tehetségek felkutatására szolgál. Amelyik kézirat eléri a publikálás szintjét, azt megjelentetjük. A kéziratok nem egymással versengenek, hanem a kiadó magas szintű elvárásával.

Ha a lektoroknak tetszik a mű, kell fizetnem a megjelenésért?

Nem. Hagyományos kiadó vagyunk, mi fizetünk a szerzőnek.

Mikor küldhetem be az írásomat?

Minden év december 1-től január 15-ig.

Miért nem lehet más időpontban?

Évi 200-300 írás érkezik, az év első felében ezt szűrjük, utána szerkesztünk. Mivel nagy mennyiségű szöveggel dolgozunk (átlagosan évente 50-60 millió leütésnyi szöveg érkezik hozzánk), pontosan megvannak a munkafolyamatok, hogy mikor ki  és mit végez. 

Ha az előszűrésen kiesik az írásom, kapok visszajelzést arról, miért?

Nem. Erre sajnos nincs kapacitásunk. (Az előszűrésen kiesett íróknak a Szövegboncnok kurzusunkat ajánljuk, itt egyedi fejlődési tanácsokat kapnak az írók.)

Ha az előszűrésen átment a művem, de a lektornál kiesett, megkaphatom a lektori véleményt?

Nem, ezek belső céges anyagok. Viszont a vezető szerkesztő a lektori hírekben összefoglalja pár sorban a kiesés okát. (Update: Rengetegen kértek részletes elemzést, így létrehoztuk a kéziratszerviz szolgáltatást.)

Az egyszer már elutasított művemet beadhatom újra a pályázatra?

Nem, hiszen akkor minden évben egyre nagyobb szövegmennyiséget kapnánk. Érdemes igényesen kidolgozott írásokat elküldeni, sajnos, a frissen elkészített szöveg szinte biztosan kiesik.

(Update: Ha két íróiskolai kurzust elvégez valaki, biztosak vagyunk a fejlődésben, ilyenkor be lehet adni újra a kéziratot.)

Mi történik a pályázat után a személyes adataimmal, és a művemmel?

Minden kéziratot és adatot törlünk a gépeinkről, és az e-mail fiókból.

(Amennyiben valaki máshol elindul egy pályázaton, általában előny és jó reklám, hogy nálunk már átment a mű az előszűrésen, de ha szeretné, hogy az Aranymosás oldalról levegyük az írását, akkor a pályázat lezárulta után a konyvmolykepzopalyazat@gmail.com címen tudja kérni.)

A kiadó általános adatvédelmi nyilatkozata itt elolvasható.

Van az oldalon moderálás?

Az első hozzászólást az adminnak kell engedélyezni. Illetve a szerzők művei alá csak az ő blogjuk stb linkjét engedjük, másét nem. De alapvetően nincs moderálás, kérjük, Te se adj rá okot. 

Mi az az Aranymosás Deluxe?

Az ismert írók kéziratait ide várjuk. A beküldési lehetőség folyamatos:

ARANYMOSÁS DELUXE – Mese- és regény pályázat PROFIKNAK