GYIK

GYIK (Gyakran ismételt kérdések)

Mi ez az oldal?

A Könyvmolyképző Kiadó interaktív online irodalmi magazinja. Várjuk a kész írók és a tehetségek munkáit.

Van kapcsolat a kiadó és az oldal között?

Igen, az oldalt a Könyvmolyképző Kiadó szerkesztőcsapata üzemelteti.

Hogyan kerülhet fel az írásom az oldalra? Bárki publikálhat?

Míg az Aranymosás Irodalmi Válogató zajlik, addig az előszűrésen átjutott, kiemelt szerzők regényrészletei kerülnek fel.

Rendszeresen indítunk Aranymosás írástechnikai játékokat, ahol a  nyertesek részletes szerkesztői véleményt kapnak.

Pályázaton kívül az Írástudó Íróiskolába járó szerzők  novelláit publikáljuk, ha ezek elérik a megfelelő színvonalat.

Hogyan lehetek a kiadó regényírója?

Az Aranymosás pályázat a tehetségek felkutatására szolgál. Amelyik regény eléri a publikálás szintjét, azt megjelentetjük. A kéziratok nem egymással versengenek, hanem a kiadó magas szintű elvárásával. Bármennyi írást meg tudunk jelentetni, ha igazán jó. A kiadó évente kétszáz címet jelentet meg.

Milyen könyvek jelennek meg a kiadónál?

Minden korcsoportnak adunk ki könyveket. Itt bővebben lehet tájékozódni a könyvcsaládok felől.

Milyen terjedelemben várnak írásokat?

A middle grade irodalomnál nincs karakterszám kapcsán megkötés (Bíbor pöttyös és Kaméleon könyvek).

A Vörös pöttyös és a felnőtteknek szóló könyvcsaládokban a “regény” alsó karakterhatára 320 ezer karakter szóközökkel, azaz 8 ív. Felső határt nem szabunk, mert előfordul, hogy indokolt hosszúság, de az a tapasztalat, hogy 600-700 ezer karakter felett már erősen csapong a mű.

Első kötetet elfogadnak-e?

Igen, be lehet küldeni, és nem probléma, ha még nincsenek megírva a folytatások.

Hogyan lehetek a kiadó meseírója?

Gyerekkönyvek esetén 2019-től új módon lehet bekerülni (a 9. Aranymosás már csak regénypályázat). Első lépcsőben minden tavasszal az Olvasó Szuperhős pályázatra várunk írásokat, és akik bekerülnek, azoknál a második lépcső, hogy adott időn belül beadhatják az önálló köteteiket is.

Ismert író vagyok, és kiadót váltanék, mit tegyek?

Az ismert írók kéziratait közvetlenül a lektorokhoz várjuk az Aranymosás DeLuxe  keretében. A beküldés egész évben zajlik.

Ha a lektoroknak tetszik a mű, kell fizetnem a megjelenésért?

Hagyományos kiadó vagyunk, mi fizetünk a szerzőnek írói honoráriumot. 

Mikor küldhetem be az Aranymosás Irodalmi Válogatóra a regényemet?

Minden év december 1-től január 15-ig.

Miért nem lehet más időpontban?

Évi 200-300 írás érkezik, az év első felében ezt szűrjük, utána szerkesztünk. Mivel nagy mennyiségű szöveggel dolgozunk (átlagosan évente 50-60 millió leütésnyi szöveg érkezik hozzánk), pontosan megvannak a munkafolyamatok, hogy ki mikor és mit végez. Más időpontban csak az ismert írókat (Deluxe projekt) és a VIP pályázókat tudjuk elbírálni.

Ha az előszűrésen kiesik az írásom, kapok visszajelzést arról, miért?

Erre sajnos nincs kapacitásunk. Az előszűrésen kiesett íróknak 18 éves kor alatt az Ifjúsági kurzust ajánljuk (itt nincs felvételi). Felnőttként pedig a Szövegboncnok kurzust, ahol egyedi fejlődési tanácsokat kapnak az írók. (Ha a felvételin nem sikerül bejutni, érdemes gyakorolni, és egy-két évvel később megpróbálni.)

Ha az előszűrésen átment a művem, de a lektornál kiesett, megkaphatom a lektori véleményt?

Nem, ezek belső céges anyagok. Viszont a vezető szerkesztő a lektori hírekben összefoglalja pár sorban a kiesés okát. Rengetegen kértek részletes elemzést, így létrehoztuk a Kéziratszerviz szolgáltatást.

Előnyt élveznek a kiadónál való publikálás szempontjából azok a szerzők, akik az Írástudó Íróiskolába jártak?

Minden kézirat egyenlő elbírálás alá esik. Csak olyan értelemben van előnyük, hogy képzés során magasabb írói tudásuk lesz, illetve megismerik a szerkesztői elvárást.

Segít bejutni a kiadóba, ha valakitől ajánlást hozok?

Nem, csak a kézirat minősége és kiadhatósága számít. Mindenki írását egyenlően kezeljük.

Ha nem szeretnék az Aranymosáson részt venni, mert félek a nyilvánosságtól, mit tegyek?

Sajnos íróként még nagyobb nyilvánosság lesz. Az irodalmi válogató nagy érzelmi nyomás, de ez sokat segít a későbbiekben a szerzőknek. Ettől függetlenül be lehet jutni más módon is a kiadóba. A Kéziratszerviz során, ha annyira jó a mű, hogy kiadásra érett, akkor megjelenik, és a szerviz díját visszatérítjük. (Ilyen eddig egy alkalommal volt, Bálint Erika: Fogadj el! regénye során.)

Másik út, hogy az éves novellapályázatok során az író nyer, és bejut az antológiába. Ezek az írók innét kezdve megadott ideig VIP írók lesznek, és egyenesen a lektoroknak adhatják be a művet, az év bármelyik szakában. (Illetve dönthetnek az Aranymosás nyilvános megmérettetése mellett is.) (Ez új rendszer, ilyen megjelenés egyelőre még nem volt.)

Az egyszer már elutasított művemet beadhatom újra a pályázatra?

Sajnos nem lehet, hiszen akkor minden évben egyre nagyobb szövegmennyiséget kapnánk. Érdemes igényesen kidolgozott írásokat elküldeni, sajnos, a frissen elkészített szöveg szinte biztosan kiesik.

Csak akkor lehet beadni, ha két íróiskolai kurzust elvégez valaki, hiszen ilyenkor biztos, hogy elindult egy fejlődési folyamat.

Illetve akkor, ha a pályázat során az olvasók kedvence, Public Star lesz, vagy pedig a lektorok kiemelik fejlesztésre, és a Rakéta Projektbe kerül az illető. Ilyenkor átírási tanácsot kap, és megadott időn belül újra beadhatja a regényt.

Mi történik a pályázat után a személyes adataimmal, és a művemmel?

Bővebben az adatvédelem aloldalon.

Van az oldalon moderálás?

Az első hozzászólást az adminnak kell engedélyezni. Illetve a szerzők művei alá csak az ő blogjuk stb linkjét engedjük, másét nem. De alapvetően nincs moderálás, kérjük, Te se adj rá okot. 

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük